Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Цветана Манева - жената, дамата, актрисата - на 74

ЛИЧНОСТИ

Цветана Манева - жената, дамата, актрисата - на 74

"Тя е личност, станала популярна чрез сцената и киното!", казва за нея един критик

Във филма "Последната дума" (1973) на режисьора Бинка Желязкова

При нея е трудно да се каже в каква последователност трябва да вървят при изреждане "жената, дамата, актрисата", защото във всички тези "роли", тя е отдадена на 100 процента.

Във филма на Владимир Янчев "Последният ерген" (1974)

В "Служебно положение ординарец" (1978) по сценарий и режисура на Киран Коларов

"Цветана Манева е личност, станала популярна чрез сцената и киното", казва веднъж един критик. В това изказване има един особен ракурс, който подчертава достойнството й на човек. Имаше много случаи, включително и покрай т.нар. Дело №1, когато българите получиха урок по доблест от актрисата. Днес Цветана Манева навършва 74 с красива и достолепна външност, макар че в последната си роля е баба Злата от сериала "Скъпи наследници".

Във филма на Никола Петков "Автостоп" (1971)

С Иван Андонов в "Трудна любов" (1974), режисьор Иван Андонов

Цветана Манева е родена на 30 януари 1944 г., в семейството на известния пловдивски драматичен артист Георги Манев. През 1966 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ и дебютира в ролята на Еболи в пиесата "Дон Карлос" на Шилер. Повече от десетилетие е актриса в Пловдивския театър, след което идва на софийска сцена, в театър "Сълза и смях". Гастролирала е в повечето големи театри в страната.

С Тодор Колев в "Последният ерген" (1974) на режисьора Владимир Янчев

В "досието" й на общественик са записани членствата й в СБФД и британското Шекспирово дружество, народен представител в няколко Народни събрания, театрален художествен директор на международния фестивал "Варненско лято", преподавател в ПЧТУ "Любен Гройс" и Нов български университет, като хабилитиран професор. Почетен гражданин е на Пловдив.

В "Буна" (1975) по сценарий и режисура на Вили Цанков

С Николай Узунов във филма "Автостоп" (1971) на режисьора Никола Петков

Със Стефан Вълдобрев и Атанас Атанасов в постановката на Яна Борисова "Хората от Оз" (Снимка: Театър 199 "Валентин Стойчев")

Тази много дейна жена, като актриса остави незабравими роли в пиеси на Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Йовков, Стриндберг, а в киното е играла в над 60 български филма.

Със съпруга си Явор Милушев и Христо Мутафчиев на премиерата на сериала "Под прикритие" през 2011 г. (Снимка: BulFoto)

Актрисата получи "Икар" за цялостно творчество през 2004 г. (Снимка: BulFoto)

През 2004 г. й бе връчен орден "Стара планина" за големите ѝ заслуги в областта на българския театър и кино, и по повод 60-годишния й юбилей. Цветана Манева има няколко награди за женски роли на САБ, носител е на наградите "Аскеер" и "Икар".

Еми МАРИЯНСКА

Снимка: BulFoto

Impressio честити рождения ден на Цветана Манева, с пожелание за здраве и дълголетие.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Къде си, беше ли щастлива?

Там Горе, след смъртта, Ваня Костова пее с ангелите...

За албанското съвременно изкуство и артиста без извинения

Разговор с албанската кураторка Адела Деметя за изложбата „А или без извинение“ в галериите „Васка Емануилова“ и „DOZA” част от инициативата "NEXT Balkan"

Преди да умре в изгнание, Наполеон се "изкарва мъченик, почти светец"

Изложбата "Няма го вече Наполеон" в парижкия музей "Инвалидите" разказва за усилията му да опази паметта за приноса си като веонен гений и лидер от нов тип

Телевизиите, преди и след Славков

10 години от смъртта на Батето

Предлагат създателя на музея "Двор на кирилицата" за българско гражданство

"Миналото винаги ме е привличало. Опознавайки го, разбирам по-добре света и хората, с които живея" споделя арменският бизнесмен Карен Алексанян