Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си известната арфистка и оперна певица Илиана Селимска

IN MEMORIAM

Отиде си известната арфистка и оперна певица Илиана Селимска

Тя е сред най-обичаните и търсени изпълнители на арфа, като има съвместни участия с най-големите съвременни български и чуждестранни оркестри

Илиана Селимска (Снимка: Стефан Марков/BulFoto)

На 57-годишна възраст след тежко боледуване си отиде известната арфистка и оперна певица Илиана Селимска, съобщи тъжната вест БНР.

Повече от 30 години Илиана Селимска е солист в Симфоничния оркестър на БНР. Тя е сред най-обичаните и търсени изпълнители на арфа, като има съвместни участия с най-големите съвременни български и чуждестранни оркестри.

Участвала е в турнета в Европа, в Южна Корея, Бахрейн, Дубай и остров Мартиника.

Още

Отиде си оперният певец Асен Селимски

Отиде си оперният певец Асен Селимски

Илиана Селимска се дипломира се в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в класа по арфа на проф. Малина Христова и оперно пеене в класа на доц. Лиляна Жабленска. Впоследствие се усъвършенства в майсторкия клас по арфа на проф. Клаудия Антонели и по оперно пеене в класовете на Райна Кабаиванска и Гена Димитрова.

Работила е за чуждестранните звукозаписни компании SIF 309, Sud Ovest records и Fame"s, с които записва филмова музика на композитори като Енио Мориконе, Ханс Цимер, Патрик Дойл.

Член е на оркестъра към майсторските класове по дирижиране в академия "Киджана" в Сиена, Италия, под ръководството на диригентите Джанлуиджи Джелмети и Юрий Аронович.

Редовно участва и в оперните продукции и концерти на международния фестивал Opera Оpen на сцената на Античния театър в Пловдив с имена като Хосе Кура и Александрина Пендачанска.

Илиана Селимска (Снимка: Стефан Марков/BulFoto)

През 2019 г. участва в концерт по повод 40-годишнината от създаването на Съюза на жените от Съвета на Европа с произведения на френските композитори Жермен Тайфер и Енриет Рение. За първи път в България изпълнява "Северен триптих" на Олег Галахов. Впоследствие записва тези произведения за фонда на Българското национално радио.

Многократно участва в международните музикални фестивали "Софийски музикални седмици", "Мартенски музикални дни", "Варненско лято", "Аполония", "Mузикален фестивал Толедо" и др.

Делила е сцената с изпълнители като Монсерат Кабайе, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Соня Йончева, Никола Гюзелев, Андреа Бочели, Сара Брайтман, Юрий Башмет, Сара Чанг, Борис Белкин, Светлин Русев, Людмил Ангелов.

Илиана Селимска е дъщеря на известния оперен певец Асен Селимски и пианистката Белина Селимска. Съпруга на актьора Пламен Манасиев.

Дълбок поклон!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Двама президенти и звездата Любо Киров ще аплодират младите таланти на наградите за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев"

Деси Тенекеджиева отново събира елита на България за най-престижния приз за родни млади творци

Орлин Горанов празнува "50 години магия" на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Музикалните събития стартират от Пловдив на 26 юни, следват Шумен на 28 юни, Велико Търново на 5 август, Плевен на 6 август, Стара Загора на 9 август, Варна на 6 октомври и София на 19 ноември

Дзукеро като захар и като горчилката, която ражда хита му "Senza una Donna"

Италианската звезда идва за пети път у нас с два концерта - за първи път във Варна на 27 април и на 29 април в Зала 1 на НДК

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo