Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си известната арфистка и оперна певица Илиана Селимска

IN MEMORIAM

Отиде си известната арфистка и оперна певица Илиана Селимска

Тя е сред най-обичаните и търсени изпълнители на арфа, като има съвместни участия с най-големите съвременни български и чуждестранни оркестри

Илиана Селимска (Снимка: Стефан Марков/BulFoto)

На 57-годишна възраст след тежко боледуване си отиде известната арфистка и оперна певица Илиана Селимска, съобщи тъжната вест БНР.

Повече от 30 години Илиана Селимска е солист в Симфоничния оркестър на БНР. Тя е сред най-обичаните и търсени изпълнители на арфа, като има съвместни участия с най-големите съвременни български и чуждестранни оркестри.

Участвала е в турнета в Европа, в Южна Корея, Бахрейн, Дубай и остров Мартиника.

Още

Отиде си оперният певец Асен Селимски

Отиде си оперният певец Асен Селимски

Илиана Селимска се дипломира се в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в класа по арфа на проф. Малина Христова и оперно пеене в класа на доц. Лиляна Жабленска. Впоследствие се усъвършенства в майсторкия клас по арфа на проф. Клаудия Антонели и по оперно пеене в класовете на Райна Кабаиванска и Гена Димитрова.

Работила е за чуждестранните звукозаписни компании SIF 309, Sud Ovest records и Fame"s, с които записва филмова музика на композитори като Енио Мориконе, Ханс Цимер, Патрик Дойл.

Член е на оркестъра към майсторските класове по дирижиране в академия "Киджана" в Сиена, Италия, под ръководството на диригентите Джанлуиджи Джелмети и Юрий Аронович.

Редовно участва и в оперните продукции и концерти на международния фестивал Opera Оpen на сцената на Античния театър в Пловдив с имена като Хосе Кура и Александрина Пендачанска.

Илиана Селимска (Снимка: Стефан Марков/BulFoto)

През 2019 г. участва в концерт по повод 40-годишнината от създаването на Съюза на жените от Съвета на Европа с произведения на френските композитори Жермен Тайфер и Енриет Рение. За първи път в България изпълнява "Северен триптих" на Олег Галахов. Впоследствие записва тези произведения за фонда на Българското национално радио.

Многократно участва в международните музикални фестивали "Софийски музикални седмици", "Мартенски музикални дни", "Варненско лято", "Аполония", "Mузикален фестивал Толедо" и др.

Делила е сцената с изпълнители като Монсерат Кабайе, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Соня Йончева, Никола Гюзелев, Андреа Бочели, Сара Брайтман, Юрий Башмет, Сара Чанг, Борис Белкин, Светлин Русев, Людмил Ангелов.

Илиана Селимска е дъщеря на известния оперен певец Асен Селимски и пианистката Белина Селимска. Съпруга на актьора Пламен Манасиев.

Дълбок поклон!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Лили Иванова: Живея тук и сега. Една любов в един живот не е последна

Президентът и премиерът аплодираха най-голямото име в българската поп музика в Народния театър

Сръбският хореограф Игор Коруга: Танцът е средство за преобръщане на доминиращата култура

"Неустойчиви другари" изследва нови начини за борба с капитализма, чрез идеите за флуидната идентичност - онази, която се мени във времето, в една или друга посока на представите ни за половете и сексуалността

Паметник на поета и преводач Петър Алипиев ще бъде поставен в къщата музей на Шандор Петьофи в Унгария

Той е изработен от бронз от варненския скулптор Альоша Кафеджийски и е дарение от Община Варна и вече пътува за Унгария

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това

Ели Скорчева: Погледнах се в огледалото и видях Блага. Не бях аз

"Не съм искала нито да съм известна на всяка цена, нито да съм актриса на всяка цена. Аз исках на всяка цена да съм много добра. Където и да било", разкрива Скорчева

Нобеловата лауреатка Алис Мънро запази дискретния си начин на живот независимо от наградите и славата

Писателката страдаше от деменция повече от дванайсет години. 92-годишната Мънро е починала в Дом за възрастни хора в Онтари