Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си доайенът на българската театрална режисура Красимир Спасов

IN MEMORIAM

Отиде си доайенът на българската театрална режисура Красимир Спасов

"Винаги ще остане с нас на сцената и в нашите сърца! Поклон пред светлата му памет! АПЛОДИСМЕНТИ!", заявиха от театър "Българска армия"

Снимка: Театър "Българска армия"

Още

Трима са носителите на "Аскеер" за цялостен принос - Красимир Спасов, Стефан Мавродиев и Стефан Цанев

Трима са носителите на "Аскеер" за цялостен принос - Красимир Спасов, Стефан Мавродиев и Стефан Цанев

На 82-годишна възраст си отиде известният режисьор Красимир Спасов, съобщиха от театър "Българска армия".

"С прискърбие съобщаваме, че земният си път приключи доайенът на българската театрална режисура Красимир Спасов", пишат на сайта си от театъра.

"Усещам с цялото си същество, че първата му репетиция в небесния театър вече е започнала... Отвъдните артисти са прегърнали баща ми със златните си крила, а той с леко ироничната си усмивка ги въвежда в тайните на света, планетите, звездите, вселената...", пише във Facebook дъщерята на режисьора - Касиел Ноа Ашер.

Красимир Спасов е роден на 26 юли 1941 г. във Варна. Завършва "Режисура за драматичен театър" във ВИТИЗ (НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов").

Той се превръща в един от най-значимите театрални режисьори в България. Неговата театрална естетика остава вечна, дори през най-големите промени, неговите виждания продължават да са непоклатими и именно за това, той се превръща в изключително важна фигура за българския театър.

Снимка: BulFoto

От 1985 година до днес името му е трайно свързано с Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ". Тук той поставя едни от най-важните си театрални спектакли. Постановките му "Много шум за нищо" и "Колко е важно да бъдеш сериозен" продължават да събират многобройни зрители вече над 25 години. Други негови представления са "Вкус на мед" от Шийла Дилейни, "Тартюф" от Молиер, "В полите на Витоша" от П. К. Яворов, "Албена" от Йордан Йовков, "Една нощ с теб" от Майкъл Уелър, "Любов, любов, любов" от Майк Бартлет. Последната си постановка, той поставя именно в Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ " - "Мизантроп" от Молиер.

Няма театър в България, в който Красимир Спасов да не е поставял, отбелязват от "Българска армия".

През годините е осъществил над 100 постановки на пиеси от български, руски, западноевропейски и американски автори, между които: "Дон Жуан или любовта към геометрията" от М. Фриш, "Обърни се с гняв назад" от Дж. Осбърн, "Стъклената менажерия" и "Трамвай Желание" от Т. Уилиямс, "Заровеното дете" и "Истинският запад" от С. Шепард, "Американски бизон" от Д. Мамет, "Полет над кукувиче гнездо" от К. Киси, "Любовникът" и "Лека болка" от Х. Пинтър, "Танго" и "Стриптийз" от Сл. Мрожек, "Двама на люлката" от У. Гибсън, "Мъртвешки танц" от А. Стринберг, "Хеда Габлер" от Х. Ибсен, "Антол" от А.Шницлер, "Престъпление и наказание" по Достоевски, "Последните" и "Васа Железнова" от М. Горки, "Вуйчо Ваньо" и "Чайка" от А. П. Чехов, "Нощта на трибадите" от П. Енквист, "Емиля Галоти" от Г. Лесинг, "Солунските съзаклятници" от Г. Данаилов, "Веселите Унидзорки", "Мяра за мяра" и "Много шум за нищо" от У. Шекспир, "Игра на любовта и случая" от Пиер Мариво, "Елизабет, кралицата девственицата" в Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ ".

Още

Красимир Спасов качва "Чудаци" на Горки в Народния театър

Красимир Спасов качва "Чудаци" на Горки в Народния театър

Неговият талант се разпростира и в киното, където прави два забележителни филма. За единият от тях, "Забравете този случай", получава наградата на кинокритиката и награда за най-успешен дебют в киното на Националния кинофестивал през 1984 г. Другият му филм е "О, Господи къде си?", като и двата са представени в чужбина.

Освен българската сцена, Спасов покорява и международната. Неговите знания, възгледи и невъобразима любов към театъра достигат до Русия, Америка, Македония, Германия, Украйна, Латвия: Театър на Ленинския комсомол, Петербург, Русия - "Краят остава за вас" (1997) от Георги Данаилов; Театър "Естудио", Хавана, Куба - "Сако от велур" (1980) от Станислав Стратиев; Драматичен театър Битоля, Македония - "Стъклената менажерия"(1997); Битоля, Македония - "Васа Железнова" (1999) от М. Горки; 2001 г. - Битоля, Македония - "Развратникът" (2001) от Е. Е. Шмит.

Красимир Спасов се превръща в един от най-обичаните преподаватели в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Благодарение на него се раждат изключителни режисьорски поколения, които са основата на театъра в България в наши дни. Той е учител в академията, в театъра и в живота. Неговите истории, знания и опит живеят между театралните стени, добавят от театър "Българска армия".

През 2012 г. получава награда на Съюза на артистите в България "Икар" за "Цялостно творчество", а през 2021 г. трупата на Театър "БЪЛГАРСКА АРМИЯ" му присъжда награда "Аскеер" за "Цялостен принос в театралното изкуство". Носител е и на многобройни международни награди.

"Проф. Красимир Спасов винаги ще остане с нас на сцената и в нашите сърца! Поклон пред светлата му памет! АПЛОДИСМЕНТИ!", заявяват от театър "Българска армия".

Поклонението ще се състои на 17 януари - сряда от 12:30 ч. в Ритуална зала на Централни Софийски гробища.

Поклон пред  паметта му!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е вдъхновил германския проект за Венецианското биенале

Миналото е опасно време. Но е и време, което, ако го забравим, се връща, каза писателят Георги Господинов

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Цветана Манева бе удостоена с отличието "Златен век" с огърлие

То й бе връчено от министъра на културата Кръстю Кръстев в края на спектакъла "Честит рожден ден, Цветана" в Младежкия театър "Николай Бинев"

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие