Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си авторът на песента "Детски спомен"

IN MEMORIAM

Отиде си авторът на песента "Детски спомен"

Композиторът Димитър Пенев е починал след тежко и продължително боледуване

Композиторът Димитър Пенев (Източник: БНР)

Отиде си композиторът Димитър Пенев, съобщават от БНР - мястото, от където творецът започва кариерата си като звукорежисьор. Пенев е починал след тежко и продължително боледуване.

Написал е десетки песни, сред които "Детски спомен" и "С днешна дата" ("Стрелките"), станали популярна в изпълнение на дуета Кристина Димитрова и Орлин Горанов. 

Димитър Пенев е роден на 1 април 1947 г. в село Търговище, Сливенско. Автор е на популярни песни и множество обработки на народни песни, както и на шест вокални аранжимента, включени в албумите на британската поп певица Кейт Буш.

Диригент е на представителния самодеен ансамбъл за народни песни и танци "Гоце Делчев" в София. Със забавна музика се занимава от студентските си години, когато свири в различни оркестри и увеселителни заведения.

Първата си песен записва през 1975 ("Рожен", изпълнява Евгени Душанов). Негови песни получават почетни грамоти за участие от фестивала в Нешвил, САЩ - "Само птиците летят" ("И само залез тих") в изпълнение на Цанко Чавдаров (1980) и "До утре, обещай ми" на Кичка Бодурова (1982).

Едни от последните хитове на Димитър Пенев е от 2005 г. - "Осъден на щастие", дала заглавието на актуалния албум на Веселин Маринов.

Поклон пред паметта му!

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Теодосий Спасов: Провокират ме различните сцени, обичам да се впускам в неща, които са нови за мен

"В момента има пренасищане с културни събития заради пандемията от КОВИД-19, която в последните години постави артистите в много тежко положение, но публиката не е разтегателна, тя е една и съща и се надявам това, което ѝ предлагаме, да я радва", споделя изключителният музикант

Актьорът Михаил Мутафов вече е "Почетен гражданин на Варна"

"Една такава награда е голяма отговорност“, казва актьорът, "тя не само носи радост, но и задължава. Човек трябва да я заслужи по някакъв начин и след това да бъде отговорен в това което работи занапред"

Илюстраторът Реймънд Бригс, автор на книгата "Снежният човек", почина на 88 години

Бригс се превръща в един от популярните автори-илюстратори във Великобритания през 70-те години на миналия век с книгите "Дядо Коледа“, "Дядо Коледа отива на почивка" и "Снежният човек"

Почина полската писателка Зофия Посмиш, оцеляла в концлагера Аушвиц

Посмиш бе сред бившите затворници, които посрещаха през 2006 г., родения в Германия, папа Бенедикт Шестнадесети в бившия лагер на смъртта Аушвиц

Високият нисък мъж Дъстин Хофман - на 85

Актьорът бил истински аутсайдер до дебюта си на 30

Неугасващата блондинка: Пет от най-великите превъплъщения на Мерилин Монро

Преди 60 години на 4 август най-съблазнителната платинено руса жена в историята на поп културата напуска трагично този свят