Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си авторът на песента "Детски спомен"

IN MEMORIAM

Отиде си авторът на песента "Детски спомен"

Композиторът Димитър Пенев е починал след тежко и продължително боледуване

Композиторът Димитър Пенев (Източник: БНР)

Отиде си композиторът Димитър Пенев, съобщават от БНР - мястото, от където творецът започва кариерата си като звукорежисьор. Пенев е починал след тежко и продължително боледуване.

Написал е десетки песни, сред които "Детски спомен" и "С днешна дата" ("Стрелките"), станали популярна в изпълнение на дуета Кристина Димитрова и Орлин Горанов. 

Димитър Пенев е роден на 1 април 1947 г. в село Търговище, Сливенско. Автор е на популярни песни и множество обработки на народни песни, както и на шест вокални аранжимента, включени в албумите на британската поп певица Кейт Буш.

Диригент е на представителния самодеен ансамбъл за народни песни и танци "Гоце Делчев" в София. Със забавна музика се занимава от студентските си години, когато свири в различни оркестри и увеселителни заведения.

Първата си песен записва през 1975 ("Рожен", изпълнява Евгени Душанов). Негови песни получават почетни грамоти за участие от фестивала в Нешвил, САЩ - "Само птиците летят" ("И само залез тих") в изпълнение на Цанко Чавдаров (1980) и "До утре, обещай ми" на Кичка Бодурова (1982).

Едни от последните хитове на Димитър Пенев е от 2005 г. - "Осъден на щастие", дала заглавието на актуалния албум на Веселин Маринов.

Поклон пред паметта му!

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Стефан Прохоров за световната среща IETM: Социалният риск за независимия артист в България е огромен

"Непредвидимостта на финансиращите програми и институционалните сътресения правят изключително сложно професионалното, а и физическото оцеляване на колегите", категоричен е режисьорът

"Вкус на прегръдка" - днес Чочо щеше да стане на 60

Има неспокойни души, които пръскат светлина след като си отидат от нашия свят и сочат пътеки Отгоре. Живеят в сърцата не само на близките си, а са упование и надежда за хиляди

Георги Тошев: Татяна Лолова беше учебник по етика на актьора

Журналистът води вечер, посветена на голямата ни актриса под наслов "Празнуваме Татяна Лолова" на "Варненски лято"

Художникът на художниците

425 години от рождението на майстора на реализма Диего Веласкес

Глинка изоставя голямата си любов бременна

Цели 70 години не поставят в оригинал операта му "Иван Сусанин"