Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Напусна ни Людмила Махалнишка - легендата на българския кинозвук

IN MEMORIAM

Напусна ни Людмила Махалнишка - легендата на българския кинозвук

Тонрежисьорката е реализирала над 360 игрални и научно-популярни филма, множество театрални постановки и анимации

Людмила Махалнишка (Снимка: Еми Мариянска)

На 82-годишна възраст ни напусна Людмила Махалнишка - един от най-известните български тонрежисьори. Тъжната вест съобщи кинокритикът проф. Божидар Манов, цитиран от в. Монитор.

Людмила Георгиева Махалнишка е първата жена звукорежисьор, работила в Студията за игрални филми "Бояна.

"Аз бях женена за българското кино и пак ще се оженя, ако ме иска", казваше майсторката на кинозвука, реализирала над 60 игрални и повече от 300 научно-популярни филма, множество театрални постановки и анимации. 

Родена е в Букурещ на 4 септември 1939 г. Завършва Музикалната академия в София през 1963 г. Специализира е "Приложение на долби стерео технология за филмовия звук" в Долби лаборатория в Лондон. Работи в Студия за игрални филми "Бояна" от 1969 до 1992 г., а след това на свободна практика.

Преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" драматургия на звука, припомнят от НФЦ. Освен творческата й биография тя работи и като експерт на гласове към Софийския районен съд.

Носител е на орден "Кирил и Методий" и на редица награди на СБФД: награда за звук (1981, 1990-1993), награда за цялостно творчество (1995), награда за звук за "Нещо във въздуха" и "Ла донна е мобиле" (1994-1995), награда "100 години кино" и др.

Работила е в Студия за игрални филми "Бояна" от 1969 до 1992 г., а след това излиза на свободна практика. Преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" драматургия на звука, напомнят от Съюза на българските филмови дейци.

Още

Инж. Добромир Чочов: "Ханът и империята" трябва да бъде изучаван като филмова класика

Инж. Добромир Чочов: "Ханът и империята" трябва да бъде изучаван като филмова класика

Людмила Махалнишка е реализирала над 60 игрални филма и около 300 документални като звукорежисьор.

Сред тях са "Иван Кондарев" (реж. Никола Корабов), "Бариерата" (реж. Христо Христов), "Една жена на 33" (реж. Христо Христов), "Голямата скука" (реж. Методи Андонов), доста от филмите на Иван Андонов - "Бяла магия", "Опасен чар","Дами канят", "Адио Рио", "Мечтатели", "Покръстването" (реж. Борислав Шаралиев), "Аспарух" и "Време разделно" на Людмил Стайков, "Войната на таралежите", "Карнавал", "Пришествие", "Хирурзи" на Иванка Гръбчева, "Буна" на Вили Цанков, "Любовта на Мирон" (реж. Пламен Масларов), "Бързо, акуратно, окончателно" на Михаил Мелтев, както и много други.

Звукорежисьор е на анимациите "Мъглата" (реж. Слав Бакалов), "Къщичка под снега" (реж. Пенчо Богданов), "Смачкан свят" (реж. Румен Петков) и дурги.

Ето и някои от  документалните й ленти: "Дечко Узунов", "Кратка автобиография", "Учени" (реж. Невена Тошева), "И ний сме дали нещо на света" (реж. Лада Бояджиева), на "Ташкент", "Един ден в Самарканд", "За два дни в Бухара" на Наум Шопов, "За мишките и котките" на режисьора Георги Стоев-Джеки,, "Музайки,""Трайчо Костов" на Малина Петрова, "Камелия Тодорова" (реж. Майкъл Тодоров) и други.

Музикален оформител е на множество театрални постановки в театрите НТ "Иван Вазов", театър "София", театър "Сълза и смях", Драматичен театър във Велико Търново и други. Някои от истях са "Барон Мюнхаузен", "Есента на един следовател", "Главанаци" на реисьора Веско Бояджиев, "Тя е църквата, жената" и "Тя е църквата, жената" на Вили Цанков, "Най-късно в шест" (реж. Васил Луканов)q , "Осем жени" на Георги Черкелов, "Земята се върти" на Петър Бакалов.

Дълбок поклон!

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Мане - непризнаваният, аристократът, бохемът, великият сифилитик

190 години от рождението на знаменития художник

Авторът на "Сватбата на Фигаро" - създател на джобния часовник, търговец на оръжие и перманентен затворник

290 години от рождението на знаменития френски писател и драматург Пиер-Огюстен Карон дьо Бомарше

Напусна ни доайенът на българските диригенти маестро Борислав Иванов

"Скръбта и болката са неизразими... ", споделиха тъжната вест от Театрално-музикален продуцентски център Варна

Спайк Лий с отличие за изключителни постижения от американската Гилдия на режисьорите

"Икона. Пионер. Визионер. Спайк Лий промени лицето на киното. Няма дума, която да опише влиянието му върху режисурата", се посочва в изявлението на гилдията

Сценаристката на "Петя на моята Петя" Нели Димитрова: България е неблагоприятна среда за талантливите

Елица, сестрата на Петя Дубарова, ни се довери. Проследи всеки един от етапите, но никога не се е месила в сюжета, разкрива една от авторките на сценария на филма

Александър Мутафчийски прави прочит на "Веселата вдовица" за своя 50-годишен юбилей

"Веселата вдовица" от Лехар - Премиера 21 януари 2022, 19.00, Държавна опера Варна