Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Напусна ни Людмила Махалнишка - легендата на българския кинозвук

IN MEMORIAM

Напусна ни Людмила Махалнишка - легендата на българския кинозвук

Тонрежисьорката е реализирала над 360 игрални и научно-популярни филма, множество театрални постановки и анимации

Людмила Махалнишка (Снимка: Еми Мариянска)

На 82-годишна възраст ни напусна Людмила Махалнишка - един от най-известните български тонрежисьори. Тъжната вест съобщи кинокритикът проф. Божидар Манов, цитиран от в. Монитор.

Людмила Георгиева Махалнишка е първата жена звукорежисьор, работила в Студията за игрални филми "Бояна.

"Аз бях женена за българското кино и пак ще се оженя, ако ме иска", казваше майсторката на кинозвука, реализирала над 60 игрални и повече от 300 научно-популярни филма, множество театрални постановки и анимации. 

Родена е в Букурещ на 4 септември 1939 г. Завършва Музикалната академия в София през 1963 г. Специализира е "Приложение на долби стерео технология за филмовия звук" в Долби лаборатория в Лондон. Работи в Студия за игрални филми "Бояна" от 1969 до 1992 г., а след това на свободна практика.

Преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" драматургия на звука, припомнят от НФЦ. Освен творческата й биография тя работи и като експерт на гласове към Софийския районен съд.

Носител е на орден "Кирил и Методий" и на редица награди на СБФД: награда за звук (1981, 1990-1993), награда за цялостно творчество (1995), награда за звук за "Нещо във въздуха" и "Ла донна е мобиле" (1994-1995), награда "100 години кино" и др.

Работила е в Студия за игрални филми "Бояна" от 1969 до 1992 г., а след това излиза на свободна практика. Преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" драматургия на звука, напомнят от Съюза на българските филмови дейци.

Още

Инж. Добромир Чочов: "Ханът и империята" трябва да бъде изучаван като филмова класика

Инж. Добромир Чочов: "Ханът и империята" трябва да бъде изучаван като филмова класика

Людмила Махалнишка е реализирала над 60 игрални филма и около 300 документални като звукорежисьор.

Сред тях са "Иван Кондарев" (реж. Никола Корабов), "Бариерата" (реж. Христо Христов), "Една жена на 33" (реж. Христо Христов), "Голямата скука" (реж. Методи Андонов), доста от филмите на Иван Андонов - "Бяла магия", "Опасен чар","Дами канят", "Адио Рио", "Мечтатели", "Покръстването" (реж. Борислав Шаралиев), "Аспарух" и "Време разделно" на Людмил Стайков, "Войната на таралежите", "Карнавал", "Пришествие", "Хирурзи" на Иванка Гръбчева, "Буна" на Вили Цанков, "Любовта на Мирон" (реж. Пламен Масларов), "Бързо, акуратно, окончателно" на Михаил Мелтев, както и много други.

Звукорежисьор е на анимациите "Мъглата" (реж. Слав Бакалов), "Къщичка под снега" (реж. Пенчо Богданов), "Смачкан свят" (реж. Румен Петков) и дурги.

Ето и някои от  документалните й ленти: "Дечко Узунов", "Кратка автобиография", "Учени" (реж. Невена Тошева), "И ний сме дали нещо на света" (реж. Лада Бояджиева), на "Ташкент", "Един ден в Самарканд", "За два дни в Бухара" на Наум Шопов, "За мишките и котките" на режисьора Георги Стоев-Джеки,, "Музайки,""Трайчо Костов" на Малина Петрова, "Камелия Тодорова" (реж. Майкъл Тодоров) и други.

Музикален оформител е на множество театрални постановки в театрите НТ "Иван Вазов", театър "София", театър "Сълза и смях", Драматичен театър във Велико Търново и други. Някои от истях са "Барон Мюнхаузен", "Есента на един следовател", "Главанаци" на реисьора Веско Бояджиев, "Тя е църквата, жената" и "Тя е църквата, жената" на Вили Цанков, "Най-късно в шест" (реж. Васил Луканов)q , "Осем жени" на Георги Черкелов, "Земята се върти" на Петър Бакалов.

Дълбок поклон!

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

След ИКАР-ите: Владимир Пенев, Маргита Гошева и Мария Бакалова пред Dir.bg (снимки)

Трябва да се научим да прощаваме на себе си, а след това на всички останали", каза Владимир Пенев, а Маргита Гошева допълни: "Нека зрителите ходят с удоволствие на театър, защото ще получат цял набор от емоции, които рядко присъстват толкова синтезирано в ежедневието ни"

Първият български бандонеонист Стоян Караиванов с номинация за Полет в изкуството

Ярък и впечатляващ, музикантът е победител в категория "Музика"

Три ИКАР-а за спектакъла "Орфей" на Йерней Лоренци, а кои са и останалите победители

Владимир Пенев и Светлана Янчева взеха театралните статуетки за водеща мъжка и женска роля

Самуел Финци оголен до кръв в Народния театър

Актьорът демонстрира безмилостна игра на сцената на Народния театър в спектакъла „Един кон влязъл в бар“

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

"Бях като "кон с капаци" - твърдо убеден, че "истината е само една, ние я знаем и всеки, който мисли друго, просто се заблуждава", спомня си актьорът

Бившият директор на "Театъра на Таганка" Николай Дупак почина на 101 години

"Николай Лукянович Дупак почина тази сутрин на 101-годишна възраст. Церемонията по поклонението ще се състои на 29 март в сградата на "Театъра на Таганка", информираха от пресслужбата на театъра