Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Напусна ни актрисата Гергана Кофарджиева

IN MEMORIAM

Напусна ни актрисата Гергана Кофарджиева

Една от най-харизматичните аристократки в българския театър и съпруга на Любен Гройс си отиде на 88 години

Снимка: Съюз на артистите в България

"Тази сутрин ни е напуснала актрисата Гергана Кофарджиева", написаха от Съюза на артистите в България.

Една от най-харизматичните аристократки в българския театър е родена на 3 май 1932 г. в гр. Каменово, Бургаско. През 1956 г. звършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Ж. Мандаджиев. 

Тя е сред най-популярните актриси в близкото минало. В творческата ѝ биография й има роли на големи аристократки, заради което е наричана "Царицата" от колегите си.

Гергана Кофарджиева (ляво), Илия Раев и Леда Тасева в "Багаж" от Кева Апостолова на Театър "София"

Дебютира в ролята на Турандот в "Принцеса Турандот" от К. Гоци на сцената на ДТ-Враца. Работила е в драматичните театри във Варна, Враца, Пловдив, Смолян, Театър "София", "Театър на поезията и естрадата", театър "Възраждане", Театрална работилница "Сфумато", Народния театър "Иван Вазов".

24 май 2011 г. Гергана Кофарджиева със статуетката "Аскеер" за поддържаща роля за Щиглеца и жена над 70-те в "Преди / След" от Роланд Шимелпфениг, постановка Иван Добчев, Драматичен театър "София" (Снимка: BulFoto)

Сред по-известните и превъплъщения са в образите на Амели Петрович във "В полите на Витоша", Клея в "Езоп", Мария-Десислава в "Безсмъртна песен" и др. Последната роля, с която си взима сбогом с публиката е забележителното и изпълнение на Г-жа Фон Щайн в "Разговор в дома на господин Фон Гьоте" от П. Хакс, на сцената на Театър "София".

Но това не е наистина сбогом, а само довиждане, защото след 19 годишно отсъствие през 2011, Кофарджиева отново се качва на сцената, на която се раздели с почитателите на театралното изкуство и влезе в ролите на Щиглеца и Жената над 70-те в спектакъла на Иван Добчев "Преди/След" от Роланд Шимелпфениг. За тези си роли актрисата получава "АСКЕЕР" за поддържаща женска роля и е номинирана за наградата на Съюза на артистите в България "Икар" за 2011 г.

Последните години играеше в "Портрет на една Мадона", "Светлото бъдеще на битака" на сцената на Театрална работилница "Сфумато", във "Вуйчо Ваньо" на театър "Възраждане", в спектакъла "А, помните ли?", в Народния театър.

Гергана Кофарджиева в спектакъла "Светлото бъдеще на битака" на Театрална работилница "Сфумато"

Кофарджиева е натоварена с монолози, които превръща в съкровено споделяне, разтваряйки душата си чрез своето минало, преживявания, чувства.

"Родена съм по царско време, над главата ми са падали бомби през войната, мина социализмът, дойде демокрацията - лоши и добри неща и времена. Бях строго възпитавана. Бях "Царицата на театъра". Но след най-високите ми постижения в театъра дойде мъгла. Девет години просто бях в София някъде... После слънцето отново изгря за мен, отново получих възможност да играя на сцена. Животът е така. Когато бях пренебрегвана, си казвах, че не съм сама с моите успехи и неуспехи. Бог ми даде всичко и аз съм много благодарна.

Какво можех да очаквам през 1991, когато нямаше театри, кина, култура, освен случайни срещи с публиката около четенето на някоя книга. Истинското удовлетворение идва едва тогава, когато в тишината на сцената срещнеш очите на партньора, чуеш дишането, туптенето на неговото сърце. За тези мигове се живее. Изиграх прекрасни роли. За съжаление малко снимах в киното.", споделя актрисата в интервю за в. "Трета възраст".

Актрисата на театралните награди "Икар" през 2011 г. (Снимка: BulFoto)

Една от киноролите й е на Госпожата от филма "HDSP: Лов на дребни хищници" на режисьора Цветодар Марков от 2010 г. Актрисата е носител на редица национални награди.

Гергана Кофарджиева е съпруга на покойния голям наш режисьор Любен Гройс, с който имат двама синове и трима внуци.

Поклон!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кои са изумителните пет млади творци, номинирани за Награда за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

Някои от техните успехи могат да се опишат просто като: снимал Наоми Кембъл, състудент на Мария Бакалова, титулуван хореограф-кинаджия, най-младия концертмайстор в България и дързък визуален артист

Проф. Надежда Сейкова става на 90

Неподражаем творец, любим режисьор и всеотдаен педагог, проф. Сейкова оставя ярка следа в националната култура и академичното образование за театър

Спенс: Какво като няма ДС, да не би да не сме всички агенти на системата?

Новият рап стана новата чалга, "задухаха комерсиалните вятъри, не мога да се размина от рапери" споделя рапърът

Ива и Елена Тодорови в страната на една "красива лудост"

Двете сестри - накратко IVA, ни пренасят в различните измерения на едно музикално пътешествие с прелюбопитния им дебютен албум "Beautiful Madness"

Димо Коларов - "Златното око" на камерата

24 години от смъртта на филмовия оператор