Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Къде си, беше ли щастлива?

IN MEMORIAM

Къде си, беше ли щастлива?

Там Горе, след смъртта, Ваня Костова пее с ангелите...

Ваня Костова на благотворителния концерт "Помогнете на Гого" (Снимка: BulFoto)

Навръх Гергьовден си отиде една от най-гласовитите ни певици - Ваня Костова. Мнозина я наричаха Ангелогласната, защото тя наистина пееше от душа и с ангелски глас, който пленяваше и затрогваше сърцата на хората. Ваня умееше да "влиза" с гласа си по магически начин в душата на всеки от нас, и да пленява публиката, като й "разказва" с песен човешки истории. Певицата не беше суетен човек, който излиза на сцената, за да покаже себе си.

Гласът и думите на песните й бяха тези, които "говорят" и докосват сърцата на хората. И днес, когато вече я няма сред нас, в много от съболезнователните постове на нейни колеги, приятели и почитатели се прокрадва точно тази оценка за нейното изкуство и тази надежда, че ако го има онова Там Горе след смъртта, то Ваня Костова сигурно пее заедно с ангелите.

2013 г. На концерт в подкрепа на антиправителствените протести пред храм-паметника "Св. Александър Невски" (Снимка: BulFoto)

Няма и месец, откакто певицата отпразнува 64-тия си рожден ден. Преди броени дни е била на сцената във Велико Търново със Стефан Диомов. Пяла е великолепно и по нищо не изглеждало, че я застрашава нещо, което ще я отведе към Края... Всички нейни близки са шокирани, но смъртта й е неоспорим факт.

В текстовете на песните, изпяти от Ваня Костова, днес сякаш преоткриваме съдбата й. Тя изпя "Звезда" през 1987-а. Тогава е на 30.

На сцената е снажна млада жена с китара, а припевът: "Чия съдба нейде отнесе?...." така ни наранява днес. Една звезда отнесе и нейната съдба в Отвъдното, а в паметта ни сякаш се е запечатал нейният невероятен глас. Усещаме осезателно драматизма във всяка изпята от нея дума. "Къде си, беше ли щастлива?" е рефренът в една от тези песни.

2012 г. На благотворителен концерт за семейството на Пламен Ставрев (Снимка: BulFoto)

Беше ли щастлива самата тя? Публиката я обичаше, всички скърбим за нея днес, но достатъчно ли е било това за нея самата?! - Един известен холивудски актьор казва, че е "по-добре да си късметлия, отколкото само добър". Тя беше повече от добра в професията си, но сякаш нямаше късмета за личното щастие, за което жадуваше душата й, и което несъмнено заслужаваше.

По-голямата част от живота й на сцената и онова, което я направи известна, бе старата легендарна "Тоника". С разпадането на вокалната група и компромисните й трансформации - множеството раздели и събирания през годините, сякаш бавно си отиваше и усмивката на онова момиче, което беше "пламъкът", основният "регистър" на обичаната група.

Интриги, клюки и лоши думи от част от бившите й колеги, разкъсваха душата на Ваня Костова до Края й. Тя боледуваше за някогашната "Тоника" и мечтаеше някога напред във времето групата отново да се събере "както някога" - без взаимни упреци и условности. А времето все повече й доказваше, че това е невъзможно. Тя беше готова на компромиси, само и само то да се случи, но не го доживя!...

Стефан Диомов и "Тоника СВ" (Снимка: BulFoto)

Неколкократно от 2015-а година насам, самият Стефан Диомов премина през катарзиса на прошката за всички "вини", които му бяха вменени от "другия" лагер на групата. Ваня Костова, Теодор Шишманов и Сия Бинчева бяха плътно до маестрото и направиха всичко, което бе по силите им, за да изгладят отношенията с бившите си колеги, но събиранията бяха мимикрия на нещо предишно, което никога повече не се завърна. След смъртта на Георги Найденов-Гого, конфликтът дори сякаш някак се изостри.

2006 г. (Снимка: BulFoto)

Ето защо беше ужасно продуцентите на едно много гледано тв шоу през 2018-а година, знаейки това, да съберат Ваня и Ева в ефир, с цел да ги сблъскат публично. Беше тъжно човек да гледа, как Ваня се опитва да преодолява себе си и да прости дори непростимите неща, които й бяха причинили с непремерени думи. Стигна се дотам, че Карбовски написа гневен апел:"Спрете да унижавате, Ваня!" - Да, така изглеждаше отстрани, и всеки който познаваше отблизо певицата, знаеше колко наранена се чувстваше тя в онези дни.

2015 г. Ваня Костова заедно със сина си Боян и внучката си Ванеса (Снимка: BulFoto)

Обидите и публичните обвинения се бяха натрупали толкова много, че трябва да си ангел, а не човек, за да можеш да им простиш. А тя намери сили, и го направи!... Само най-близките й знаят, какво вътрешно напрежение й е коствало.

Певицата изглеждаше силен човек, но беше удивително крехка и чувствителна. Маската, която беше самоположила върху лицето си, беше броня, зад която се "криеше" от хората, за да се предпази от лошотията и за да не бъде наранена отново. Ваня не изглеждаше общителна - предпочиташе да се уедини някъде в ъгъла, и онези които я познаваха отблизо, съзнаваха защо го прави. Не защото не можеше да бъде весела и забавна - тъкмо напротив, а защото в някой момент от живота си назад, тя сякаш се беше зарекла да страни от хорската глупост. 

На Коледен концерт през 2012 г. (Снимка: BulFoto)

Здравето й през годините все повече се влошаваше. Най-вероятно тъкмо по тази причина, че болестите са психо-соматични - първо боледува душата, и после тялото. Не я пропуснаха много здравословни неразположения, включително и най-тежкото - ракът. Но тя продължаваше да изглежда изправена и горда, на каквото я бяха научили несполуките в живота, от най-младата й възраст. 

2005 г. Ваня Костова и синът и Боян на концерт в памет на Богомил Гудев (Снимка: BulFoto)

Родена е на 18 април 1957 г. в Димитровград, като третото дете в семейството на миньор и шивачка. Когато родителите й се развеждат, тя е едва на 10. Младежките й години преминават в Бургас, където учи в езиковата гимназия. Талантът й да пее, първо е забелязан именно там.

Завършва Българската държавна консерватория в класа на доц. Георги Кордов, заедно с Венета Рангелова, Ралица Ангелова от "Тоника СВ", Веселин Маринов, Богдан Томов и др.

Ваня Костова

Най-щастливата и най-нещастната година в живота й е 1980-а. Тогава започват прослушванията за "Тоника СВ". Избрана е заедно с Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов. Следват репетиции до припадане, а тя е бременна със сина си Боян. Напът за репетиция я блъсва кола.

Прекарва ужасни месеци на легло в битка за живота на детето си и на собствения си живот - потрошена е, а болките са ужасни. Вероятно заради това, майчината й любов беше пословично всеотдайна до последния й дъх. Боян беше смисълът на живота й извън сцената.

Първата песен, която изпява с новата вокална група "Тоника СВ" е "Приятели", по музика на Стефан Диомов. Тази песен впоследствие печели и тв конкурса "Мелодия на годината '81". През 1982 г. е издаден и първият албум на групата, също озаглавен "Приятели". Ще дойде време, в което емблематичното заглавие на песента и албума, ще се окажат лоша ирония на съдбата, но навремето албумът има грандиозен успех, а успехът  обединява.

Ваня Костова става солистка на състава. Песни от онзи период са "Приятели", "Аз и моето момиче", "Като сън", "Конче мое", "Къде си", "Вместо сбогом", "Ако те има" и др., които силно допринасят за персоналната й популярност.

Част от колежките й обаче, още от тогава смятат, че тя е била лансирана от Диомов. Всъщност, истината е безпощадна към тези обвинения - Ваня Костова просто изпъкваше с гласа си и непосредственото си поведение. Тя изживяваше песента, и това беше видимо на сцената.

През 1983 г. "Тоника СВ" е на върха на славата си - с близо 400 концерта годишно. Групата издава втория си албум "Мария", в който има 7 солови песни: "Мария", "Цвете за обич", "За старата любов", "Малайка", "Старата игра", "О.Маляо" и "Мандолината". През 1985 г. "Тоника СВ" издава третия си албум "Обич". Там песните, изпети от Ваня Костова, са "Обич", "Звезда", "Казваха ми" и "За старата любов". Песни, които сме запаметили в сърцата си и до края ни ще останат близки и разпознаваеми.

През пролетта на 1986 г. Ваня Костова записва последната си песен с "Тоника СВ" - "Очакване за пролет", по музика на Стефан Диомов и текст на Богомил Гудев. През лятото на същата година започват непреодолимите разногласия, които разделят групата.

Ваня Костова и Стефан Диомов я напускат и отиват в ансамбъл "Магистрали" към Войските на Министерството на транспорта. Това е времето, в което Ваня Костова започва и соловата си кариера като певица. Година след това издава и първия си самостоятелен албум "Песни от концерт" - директен запис от неин концерт в НДК.

На "Бургас и морето" през лятото на 1988-а година изнася самостоятелен рецитал. През 1988 г. група "Магистрали" се преименува на група "Дилижанс" и с новото име съпровожда всички участия на Ваня Костова. През този период певицата записва песните "Когато си от мен далече" и "Палаво момиче, палаво момче" - и двете по музика на Стефан Диомов.

Стефан Диомов и "Тоника СВ" (Снимка: BulFoto)

В края на 1991-ва година певицата издава втория си албум "Рождество". Песните в него са най-силните балади в българската поп музика за всички времена. Това са "Рождество" - музика Пламен Ставрев, текст Пейо Пантелеев, "Нека бъда твоята есен" и "Закъснялата любов" - и двете по музика на Тончо Русев и стихове на Станка Пенчева, "Вишна" - музика Тончо Русев, стихове Блага Димитрова, "Дом от мечти" - музика Стефан Диомов, текст Петър Чухлев и "Любовта, която ни спаси" - музика Мария Ганева, текст Петър Анастасов.

През 1992-ра година БНТ заснема музикален филм за Ваня Костова - "Дом от мечти". На другата година певицата се представя в радиоконкурса "Пролет '93" с песента "Момиче зад борда", посветена на Петя Дубарова. Филмът и интересът й към трагичната съдба на младата поетеса ярко илюстрират  вътрешния мир на самата Ваня Костова.

През 1994-а композиторът Стефан Диомов успява да събере всички певци от ръководените от него групи "Тоника" и "Тоника СВ", за незабравими бенефисни концерти в Бургас и София. Заедно певците решават да продължат под общото име "Фамилия Тоника".

Групата набира огромна популярност и прави многобройни концерти. В тази група Ваня Костова участва в първите три албума и е солистка на песни като "Здравей, как си, приятелко", "Добър вечер, мамо", "Сезони", "Бяла къща - двор зелен" и др. Успоредно с "Фамилия Тоника" има и солови изяви.

През 1996 г. издава третия си албум "Пътят", който включва най-доброто от нейния репертоар. От онзи период е и уникалната песен "Молитва", по музика на Хайгашод Агасян. Всеки път, когато слушаме това изпълнение на Ваня Костова, настръхваме от съкровената сила, с която тя изпява "молитвата".

Ваня Костова ще остане в историята на българската музика и с народните песни "Бела съм бела юначе", "Калиманку денку", "Хей, поле широко", "Лале ли си, зюмбюл ли си", "Петко Ради пръстен даде", "Великената хубост" и др., които пее по неповторим и автентичен начин, на какъвто са способни малко изпълнители от естрадния жанр. 

Тоника СВ

През 1998-а година за първи път певицата композира песен. Това е песента по стихове на Петя Дубарова "Звезди в мойта нощ", която й донася наградата за композитор на фестивала "Бургас и морето" през същата година. Един неподозиран успех, който отново доказва, че музиката, във всичките й форми, е съдбата на Ваня Костова - нейният Божествен талант.

2009 г. Ваня Костова и синът й Боян Михайлов пеят по повод 24 май (Снимка: BulFoto)

През 2000 г. Стефан Диомов издава двоен диск с най-доброто от творчеството си и организира турне на групата по големите градове. През 2001-ва година Ваня Костова напуска "Фамилия Тоника" и продължава изцяло самостоятелната си кариера. От 2004-та година започват и дуетите й с нейния син Боян Михайлов.

Четири години по-късно излизат два диска с най-доброто, изпято от певицата, които носят заглавията "За старата любов" и "Закъснялата любов". Сред песните в тези дискове има и хитове от репертоара на "Тоника СВ" - едно емблематично и носталгично припомняне, обърнато към началото на легендарната група и старта на кариерата на Ваня Костова като певица.

2015 г. Ваня Костова със Стефан Диомов и Тони Димитрова на юбилеен концерт-бенефис на Стефан Диомов (Снимка: BulFoto)

"Тоника" се оказва едновременно щастливо и нещастно съдбовно име за нея. Поредният опит за помирение е през 2015-а година, когато всички се събират на бенефисния концерт на Стефан Диомов - "Хайде заедно". Следват много участия и концерти с групата във Варна, Бургас, София, Плевен, Пловдив и др., последвани от нова раздяла, пак заради интриги сред дамския състав на групата и нападки на Ева и Димитър Найденови, че Диомов им забранил да пеят песните му и други неща от миналото.

2012 г. В спектакъла "Чудесата на България" (Снимка: BulFoto)

Диомов отново прие атаките с компромисни публични изказвания, в които пое всички вменени му "грехове", но това не уталожи страстите. След множество публични изказвания, публиката остана с впечатлението, че "ябълката на раздора" е точно високата оценка, която винаги е давал на Ваня Костова:

"Ваня е едно музикално чудовище - може да ти изпее не 15, а 150 песни, докато за някои други не съм сигурен дали могат повече от това да изкарат вокалите си в отделните парчета... Ваня има много сложен характер, но е голяма певица! Тя носеше на плещите си тези хора, които печелеха благодарение на това, че пеят в един успешен състав, а те я ненавиждаха Ревнуваха, а в същото време не можеха като Ваня!", каза пред една медия композиторът и по този начин наля масло в огъня на враждата.

2004 г. На Концерт в НДК за 45 години БНТ (Снимка: BulFoto)

Днес, пред лицето на смъртта, тези стари страсти изглеждат нелепо и тъжно, но няма спор, че те изиграха своята негативна роля в живота на Ваня Костова.

Нараняваха я и все повече я затваряха в самотата на песните й. Тя общуваше с един строго ограничен кръг от хора - такива, за които бе преценила, че могат без фалш да четат "нотите" на душата й!

На националния конкурс за забавна песен "Бургас и морето" през 2003 г. (Снимка: BulFoto)

Поклон пред паметта на Ваня Костова, Ангелогласната!

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Impressio получи наградата за българска култура и изкуство "Златно перо"

За нас е огромна чест да получим отличието и да се наредим сред лауреатите на почетния знак тази година

Сметана оглушава напълно и умира след психичен срив

200 години от рождението и 140 години от смъртта на автора на операта "Продадена невеста"

Сръбският хореограф Игор Коруга: Танцът е средство за преобръщане на доминиращата култура

"Неустойчиви другари" изследва нови начини за борба с капитализма, чрез идеите за флуидната идентичност - онази, която се мени във времето, в една или друга посока на представите ни за половете и сексуалността

Паметник на поета и преводач Петър Алипиев ще бъде поставен в къщата музей на Шандор Петьофи в Унгария

Той е изработен от бронз от варненския скулптор Альоша Кафеджийски и е дарение от Община Варна и вече пътува за Унгария

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това