Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Борис Пахор, автор на романа "Некропол" за ужасите в концлагерите, почина на 108 години

IN MEMORIAM

Борис Пахор, автор на романа "Некропол" за ужасите в концлагерите, почина на 108 години

Оцелял в нацистките концентрационни лагери, Пахор бе застъпник за демократична словенска държава след войната, пламенен борец за правата на словенците, живеещи извън границите й

Борис Пахор по време на 9-ия Римски филмов фестивал през октомври 2014 г. (Снимка: Getty Images)

Италианският писател и интелектуалец Борис Пахор почина на 108-годишна възраст, предадоха информационните агенции.

Пахор бе един от най-видните членове на Словенската академия на науките и изкуствата и сред най-забележимите словенски автори в чужбина.

Той беше сред най-изявените представители на словенското малцинство в Италия. Пахор е починал в родния си град Триест.

Италианският президент Серджо Матарела изказа съболезнования по повод кончината на един "свидетел и жертва на ужасите на войните, изострените национализъм и тоталитарни идеологии". 

"С Борис Пахор губим велик писател, великан на ХХ век, който успя да разкаже с умение, яснота и без компромис за ужаса на концентрационния лагер и депортацията, да осъди всички форми на тоталитаризъм.", изказа почит и министърът на културата на Италия Дарио Франческини.

Борис Пахор по време на 9-ия Римски филмов фестивал през октомври 2014 г. (Снимка: Getty Images)

Борис Пахор е роден в Триест на 26 август 1913 г. Оцелява в нацистки лагери, където е изпратен заради участието си в словенски партизански отряди по време на Втората световна война.

Интелектуалецът, свидетел от първо лице на трагедиите на ХХ век, е написал около тридесет книги, преведени на десетки езици. Най-известната му творба е "Некропол" (1967 г.) - драматичен разказ за депортирането му, свидетелство, сравнимо с това на италианеца Примо Леви, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. 

В романа спомените на писателя за живота на затворниците във фашистките концлагери са преплетени с философски размишления за света и за устойчивите човешки ценности. Книгата е написана на много жив и образен език, улавя читателя от първия до последния ред.

Embed from Getty Images

Пахор е бил номиниран за Нобелова награда за литература няколко пъти и е носител на наградата "Франце Прешерн" (1992 г.), наградата на радио Баден-Баден (2002 г.), наградата "Виареджо" (2008 г.) През 2007 г. Борис Пахор получи френския национален орден на Почетния легион от френското правителство.

През 2009 г. е награден с Почетния кръст за наука и изкуство от австрийското правителство. Награден е и с Орден за заслуги към Италианската република. Почетен гражданин на Марибор (2010).

"Посвещавам почестите си на всички загинали, които срещнах в концентрационния лагер и на жертвите на нацифашизма и комунистическата диктатура", бяха коментарите на видния интелектуалец.

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Георги Господинов: Малките истории за обикновените неща си струва да бъдат разказани

След като беше удостоен с престижната награда "Премио Стрега Еуропео" и се срещна с читатели и почитатели в Рим, Венеция, Берлин, Цюрих и други европейски градове, той посвети литературна среща-разговор и на ямболската публика.

Маестро Мартин Пантелеев: Когато се връщам в България, усещам трепет и изконна радост

Големият музикант ще даде старт на Църногорския събор "В сърцето на Граово" със солов концерт - цигулка на Фиалата на Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян"

Предвестникът на жанра "фентъзи" умира в адски мъки само на 46

Навършиха се 200 години от кончината на Е.Т.А. Хофман

Райна Кабаиванска получи наградата "Карлота Болонини" в Рим

На 26 юни в Дома на киното, във "Вила Боргезе" се състоя и международната премиера на документалния филм "Школата Кабаиванска" (La Scuola Kabaivanska), посветен на 20-годишнината на майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Професор Николай Овчаров: Министерство на културата саботира културния туризъм

Разрешенията за разкопки вече няколко седмици не са подписани, казва още археологът

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Заместник-директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" споделя впечатленията си от младото музикално поколение и важността да се създават условия за развитието на младите музиканти