Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Андрей Баташов - тъжният рицар, който до края си се бори с мрака

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Андрей Баташов - тъжният рицар, който до края си се бори с мрака

Красавецът с аристократична осанка - една от огромните звезди на българската сцена, си отиде на 29 ноември 2010 г. само на 45.

Андрей Баташов и Ана Дончева в танцовото шоу "Dancing stars" (Снимка: BulFoto)

Андрей Баташов напусна този свят точно преди 7 години.

Големият ни актьор е роден на 10 септември 1965 година във Волгоград, Русия. Наследник е на известен руски род, произвеждал и доставял стомана на царския двор от времето на Петър Първи до края на династията Романови.

След завършване на гимназия, Духовната семинария била мечтата на Андрей, след това се насочва към "Международни икономически отношения", защото повечето му приятели от училище се записали там. Едва след това идва театърът.

С Аня Пенчева (Снимка: Архив Impressio)

Завършва ВИТИЗ в София, където по-късно става доцент по актьорско майсторство и режисура. Стефан Данаилов, който вижда в Андрей наследник на Апостол Карамитев, казва на тогавашния директор на Народния театър Дико Фучеджиев: "Това момче е само за нас".

Има над 40 роли в театъра и киното и многобройни участия в български и чужди кинопродукции. Играе в Народния театър "Иван Вазов", в "Сълза и смях" и в "Театър 199".

От 2004 година е актьор на свободна практика. Като режисьор е поставял постановките "Ритъм", "360 градуса", "SEXXX" и "Разбираш ли ме правилно".

Снимка: Архив Impressio

През 2007 г. поставя 500-ия юбилеен спектакъл на постановката "Секс, наркотици и рокендрол", която е на сцената повече от 15 години.

В края на септември 2010 г. на сцената на "Театър 199" е премиерата на 4-ия му моноспектакъл "Влез в час!" по текст на Ерик Богосян - след "Секс, наркотици и рокендрол" (1993), "С глава в стената" (1994) и "На живо" (1997).

Рицар е на Ордена на тамплиерите, в който е главен церемониалмайстор. Беше депутат от праламентарната група на НДСВ.

Единственият брак на Андрей Баташов е с банковата служителка Боряна. Връзката им издържа две години без няколко месеца.

В авторския спектакъл "Ритъм" (Снимка: BulFoto)

Двамата се запознават съвсем случайно през юни 2008 г., в пиано бар, където Андрей празнува с приятели, а Боряна е излязла с колежка.

Той я кани да танцуват, но му отказва, защото след малко предстои да пее - понякога й разрешават да изяви гласовите си способности в клуба. Тя не го разпознава в тъмното, мисли си, че красивият мъж просто много прилича на Андрей Баташов.

Влюбените после разказват, как, ако някой преди това и на двамата им е бил казал, че на другата нощ ще срещнат бъдещите си половинки, сигурно са щели много да се смеят.

През юли се сгодяват. Андрей й дава пръстен в чаша от шампанско, а в последния ден на октомври, решават да се оженят.

Венчавката е в тесен семеен и приятелски кръг в параклиса в Царска Бистрица, лично благословена от Симеон Сакскобургготски. По онова време Андрей е все още член на НДСВ.

Със съпругата си Боряна (Снимка: BulFoto)

Предишната половинка на Баташов разбрала за новата жена до годеника си от папарашки снимки, на които той се целува с новата си любов пред НДК. Кристина, танцьорка в народния ансамбъл "Филип Кутев", била шокирана. С това се обяснява най-вече и тайната сватба на Андрей впоследствие - той всячески се опитвал да предпази бившата си годеница от повече неприятни емоции.

След няма и две години идва новината за раздялата им и в артистичните среди дълго се коментира причината за охладняването на отношения им и загърбването на брачната клетва "завинаги".

Но, вричането "докато смъртта ни раздели", всъщност остава валидно за тях, защото трагичният край на Баташов ги заварва женени.

Със съпругата си Боряна (Снимка: BulFoto)

От официалното изявление на Баташов става ясно, че раздялата е пожелана от половинката му Боряна. "Понякога голямата любов може да подейства неочаквано - може изведнъж да се обърне с обратен знак в другия. Когато излъчваш силна любов, другият може да се почувства притиснат... Кой съм аз, че да давам оценки? Но за нея дума лоша няма да кажа, ако ще светът да се обърне", категорично затваря устата на жадните за сензации актьорът.

Но започва още по-сериозно да се саморазрушава.

Снимка: BulFoto

На 6 ноември 2010 г. Андрей е приет в кома в болница "Токуда", където за кратко здравословното му състояние се подобрява, но след това отново се влошава.

На 22 ноември е преместен за лечение във Военномедицинската академия.

Отива си на 29 ноември 2010 г. в 9.45 часа от полиорганна недостатъчност - "част от жизненоважните му органи не функционираха", обявява доц. Николай Петров - началник на клиниката по реанимация във ВМА.

"Полиорганната недостастъчност е следствие от цироза на черния дроб и насложен сепсис", допълва още Петров.

Ана Дончева в танцовото шоу "Dancing stars" (Снимка: BulFoto)

Часове преди да си отиде от този свят, Андрей предупредил майка си Теодора: "Да знаеш, аз ще умра".

Тя започнала да му говори: "Как така ще умреш?! Нали сега излезе от комата, винаги точно ти си казвал, че сме силни и ще се оправим с всичко", изповяда тогава съкрушена жената в телевизионно интервю.

Боряна разказва след смъртта на съпруга си: "Още преди раздялата ни, Анди се беше поболял от тъга. Изживя много тежко, че сваляха спектаклите му в театъра, че в парламента спираха работата му...

Всички тези неща започнаха да го дърпат надолу. Той беше човек, който не понасяше несправедливостта, особено когато е срещу него и самият той нищо не може да направи."

Боряна нарича тези хора, които са предизвикали психическия срив на актьора, негови морални убийци.

Изповеди на приятелите на актьора:

С Румен Ралчев (Снимка: BulFoto)

Ген. Румен Ралчев, Велик приор на тамплиерите:

От Светия Синод бяха против да му се направи маслосвет за здраве

"Имахме общи приятели. Тъй като съм по-голям от него, той често се допитваше до мен. Това породи голямо доверие помежду ни и голямо приятелство. И когато започнахме да създаваме Ордена на рицарите тамплиери в България, Андрей Баташов беше сред първите приети. Това стана на церемония в Белград. Веднага след като се оформи структурата на Велик приорат България, той беше в състава на ръководството като Велик церемониал майстор, нашето звание е Велик маршал.

С него от името на рицарите тамплиери започнаха първите благотворителни мероприятия.

Неговото майсторство по водене на церемониите бе ненадминато. В ордена филмирахме няколко негови церемонии. На наши мероприятия идваха и рицари от чужбина, които много харесаха начина, по който води ритуала.

Преди няколко години Велик приорат НАТО проведе своя конвент в България. Великият приор на НАТО дойде и първото, което каза, бе "Искаме вашия церемониал майстор". И Андрей Баташов води ритуала им.

Андрей Баташов е ролята на церемониал майстор (Снимка: BulFoto)

Когато той влезе в болница, Орденът на рицарите тамплиери беше инициатор на събирането на средства за лечението му. Събрахме 72 000 лева. Това беше цената, която би трябвало да му помогне да оздравее, но за съжаление, той не можа да оздравее.

На конвента на Ордена на рицарите тамплиери тогава се молихме за него. И няколко часа по-късно той излезе от дълбоката кома, в която беше изпаднал...

Конвентите на тамплиерите винаги започват с православна молитва, водена от православен свещеник, който също е член на Ордена. Той се казва капелан или духовен покровител на Ордена. Този път веднага след като открихме с тази молитва за работа и успех, трима души свещенослужители специално отслужиха молитва за здраве на Андрей Баташов. В молитвата участва и неговият кум Михаил Белчев.

С колежката си Искра Радева (Снимка: BulFoto)

От Светия Синод бяха против да му се направи маслосвет за скорошно оздравяване, защото бил тамплиер. Дълбоко съм възмутен от това! Те се безпокоели, защото той бил подлаган на друго религиозно тайнство, както те наричат тамплиерското посвещение... Смятали, че резултатът нямало да е добър за него.

Когато се търси спасението на един достоен християнин, най-малко трябва да търсим къде той членува. Никой няма право да откаже православен ритуал на християнин!", казва Ралчев.

Великият маршал Андрей Баташов въвежда проф. Николай Овчаров в тамплиерството: "Андрей Баташов беше мой ментор", признава археологът.

Андрей избрал Кристина и Михаил Белчеви за свои кумове, защото направил асоциация между тяхното семейство и неговото с Боряна. Белчеви определят Андрей и Боряна като "най-влюбените хора", които са виждали.

Михаил Белчев поздравява Андрей и Боряна Баташови (Снимка: BulFoto)

Кристина Белчева: Сякаш съзнателно се оттегли от живота

"Мишо много харесваше Андрей, защото той е роден аристократ. В него имаше нещо много рицарско, нещо много различно от другите. Андрей казваше за поезията на Мишо: "Все едно, че са се излели от мен тези стихове!" На едно представяне на негова книга четохме двамата с Андрей. Той не можа да изчете нищо, още от самото начало се разплака.

Толкова силно му действаха стиховете на Мишо! После ни покани да му кумуваме. Още в самото начало ни запозна с Боряна. Много я харесахме. Голяма любов излъчваха двамата един към друг. И той наистина беше много щастлив, когато се ожениха.

(Снимка: BulFoto)

Но в един момент Андрей просто изгасна за живот. Много преди да почине... Никой не можа да си обясни защо. Имах чувството, че той съзнателно иска да се оттегли от живота. Нищо не правеше, за да се извади от тази депресия.

Срещали сме се, говорили сме си - личеше, че той няма мотивация за нищо! Нещо не му достигаше, нещо не го удовлетворяваше, чувстваше се наранен, незнайно от какво и от кого...

Отдаде се на алкохола, Боряна не понесе този негов тежък период и за малко се оттегли от него, тръгна си... Смяташе, че той има нужда да остане сам със себе си.

Ана Дончева в танцовото шоу "Dancing stars" (Снимка: BulFoto)

После, като се разболя Андрей, тя беше плътно до него, всеки ден ходеше в болницата. Оказа се, че много преди да се разболее, черният му дроб е давал сигнали, но той не е реагирал. Винаги съм си задавала въпроса: Как може един човек, на когото природата е дала толкова много, да иска да се оттегли от живота и нещо до такава степен да го срине!? Не мога да си отговоря!...

Имаше слухове, че е починал от СПИН... Със сигурност не е от СПИН, защото във Военна болница моят братовчед проф. Никола Владов, изключителен лекар от световен мащаб, известен с чернодробните си трансплантации, също гледаше неговите изследвания и се грижеше за него. Така че аз знам със сигурност, от първа ръка.

"Ритъм" (Снимка: BulFoto)

Чернодробна недостатъчност, която доведе след това до всякаква друга недостатъчност - да, но СПИН в никакъв случай. Категорично съм сигурна, че слуховете, че е бил гей, не са верни. Той е бил много харесван от тези хора, и това е нормално - той беше много красив. Но е факт, че не е бил никога без жена до себе си. .

Андрей е с нас, звездичка, светлина, която ще ни закриля, помага и обича!", разказва съпругата на Михаил Белчев.

Снимка: BulFoto

Думите на Баташов

Падам на колене само пред стопроцентова жена - истинска ефектна и хубава, дори и след като си отвори устата. Не съм почитател на момичета. Нито пък съм Дон Жуан. Моята душа е романтична. Всяка илюзия, погалена от любовта, се превръща в реалност. Спасен си, ако го откриеш приживе.

Ненавиждам подмяната на ценностите. Не правя компромиси със съвестта си. Това е ужасно мъчителен процес, който ме плаши повече от всичко. Никога не бих се впуснал в подобно самоизяждане.

Повече помня неуспехите, по-малко - успехите. Съдбата сякаш ме пази от големи провали. За съжаление животът върви праволинейно и няма как да се върнеш назад.

С Йорданка Христова (Снимка: BulFoto)

Не мога да си представя живота без музика. Чрез нея изследвам себе си. Опознавам чувствата си - обуздавам ги или ги отприщвам. В нея намирам всички отговори. Тя ми помага да се преборя с моментите на униние.

Лошото е, че жените в България стават все по-мъжествени, а мъжете - все по-женствени. Но никога не коментирам сексуалните предпочитания на когото и да било.

В България ни изненадват ежеминутно, ежечасно и всекидневно. Екшънът денонощно е с продължение. Ако все още има нещо, което ме втрещява, това е хорското безочие. Но винаги се радвам, когато попадна на човеци.

Не съм от най-търпеливите. Но не обвинявам никого за каквото и да било - опазил ме Бог.

Снимка: BulFoto

Валерия КАЛЧЕВА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Артър Пен - от часовникарското ателие до "Бони и Клайд"

Един от най-големите световни режисьори се ражда на 27 септември 1922 г. и си отива от този свят на 28 септември 2010 г. в Манхатън, 88 години по-късно

Емил Зола - неудобният

120 години от смъртта на големия писател

Писателката Цици Дангарембга е осъдена на шест месеца затвор в Зимбабве

"Свободата на изразяване и правото на свободен печат са все по-ограничени и криминализирани в тази страна", каза писателката и добави, "че хората в Зимбабве са третирани като поданици, а не като граждани"

Кирил Серебренников стана "Режисьор на годината" на немското списание Опернвелт

Всяка година от 1994 г. жури от 50 критици избира най-добрите в седем категории, включително "Режисьор на годината", "Постановка на годината", "Премиера на годината"

Скулптурният портрет на легендарния певец Петър Райчев заема достойно място в основаната от него Варненска опера

Събитието бележи поредната кулминация в програмата за 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна

Надежда Кутева е 39-ият носител на националната награда за живопис "Захарий Зограф"

Номинацията си Кутева получи заради изложбата "Небесни образи", която е представяна в София и Стара Загора