Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Тази есен гледаме новият филм на Вим Вендерс и "Ваймар Експрес" на Милена Фучеджиева

КИНО И ЛИТЕРАТУРА

Тази есен гледаме новият филм на Вим Вендерс и "Ваймар Експрес" на Милена Фучеджиева

Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал предвижда модул с биографични филми, които без съмнение ще зарадват ценителите на този жанр

Българското заглавие в документалната програма - филмът "Ваймар Експрес" на Милена Фучеджиева, чиято премиера ще се състои на 8 октомври от 19:00 ч. в кино "Люмиер" (Източник: Синелибри)

Сред акцентите в програмата е биографичната драма "Първо танцувай"(2023) на режисьора Джеймс Марш по сценарий на Нийл Форсайт.

Филмът осветлява фигурата на Самюъл Бекет: гигантски драматург, поет, романист, носител на Нобелова награда, блуден съпруг, парижки бонвиван, отшелник.

Въпреки всички ласкателства, с които го затрупват, Бекет ясно е съзнавал собствените си недостатъци. Авторите на филма са се концентрирали преди всичко върху живота на ирландския творец от периода на участието му в Съпротивата по време на Втората световна война до литературния му възход и спечелването на Нобелова награда за литература през 1969 година.

Кадър от филма "Малкото тъжно момиче" (2023) на Мона Ашаш с Марион Котияр в главната роля, чиято световна премиера се състоя на кинофестивала в Кан в секцията за специални прожекции (Източник: Синелибри)

В образа на Бекет се превъплъщава известният ирландски актьор Гейбриъл Бърн ("Проходът на Милър", "Обичайните заподозрени"), партнират му Ейдън Гилън, Максин Пийк и Сандрин Бонер. След "Теорията на всичко" това е вторият път, когато Джеймс Марш режисира биографичен филм. През 2008 г. той спечели "Оскар" за документалния филм "Човек върху жица", отчасти базиран на мемоарите на Филип Пети "Да достигнеш облаците".

С номинация от фестивала в Цюрих у нас пристига и филмът "Мария Монтесори: Новата жена", посветен на знаменитата италианска педагожка, разработила хуманен метод за обучение на деца с физически и умствени дефицити.

Оказва се, че жената, която публично е олицетворявала la nouvelle femme, или една модерна и еманципирана жена, за целта е трябвало да плати висока цена - тайно извънбрачно майчинство.

Филмът с Жасмин Тринка в главната роля ще бъде представен у нас лично от режисьорката Леа Тодоров, почетен член на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм.

Модулът с документални филми включва още любопитни заглавия, сред които "Умберто Еко: Библиотеката на света" на реж. Давиде Ферарио (Източник: Синелибри)

Още

Уилям Болдуин – президент на журито на Синелибри 2023

Уилям Болдуин – президент на журито на Синелибри 2023

Любителите на биографични драми не бива да пропускат и "Бели сенки" по едноименния роман на португалския писател Жозе Кардозо Пиреш, "Алма и Оскар" - филм за изпепеляващата връзка на величавия художник експресионист Оскар Кокошка с грандамата на виенското общество Алма Малер, която се превръща в негова муза, "Данте" със Серджо Кастелито в главната роля и комедията "Странност", в която винаги безупречният Тони Сервило се превъплъщава в образа на писателя Луиджи Пирандело.

Освен конкурса за пълнометражен игрален филм програмата на Синелибри 2023 включва още два силни конкурса - за документален филм и за късометражен филм по мотиви от литературна творба.

В състезанието за документален филм се откроява "Анселм" (2023) на Вим Вендерс, номиниран за наградата "Златно око" от кинофестивала в Кан.

Филмът е посветен на Анселм Кифер, един от най-големите съвременни художници и скулптори.

В състезанието за документален филм се откроява "Анселм" (2023) на Вим Вендерс, номиниран за наградата "Златно око" от кинофестивала в Кан (Източник: Синелибри)

Разказът за неговото минало размива границата между филм и живопис и предлага на зрителя уникално кинематографично изживяване, което се гмурка дълбоко в работата на твореца.

Още

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

Друго заглавие, което заслужава специално внимание, е филмът "Малкото тъжно момиче" (2023) на Мона Ашаш с Марион Котияр в главната роля, чиято световна премиера се състоя на кинофестивала в Кан в секцията за специални прожекции. Филмът изследва детството на Карол Ашаш - филмов фотограф и писател, връзката с майка й, писателката Моник Ланж, и шокиращите факти около малтретирането, на което Карол е била подложена от мъже като писателя Жан Жьоне.

Модулът с документални филми включва още любопитни заглавия, сред които "Умберто Еко: Библиотеката на света" на реж. Давиде Ферарио, "Между революциите" на реж. Влад Петри и "Всичко за Мартин Зутер. Освен истината" на реж. Андре Шефер.

В тази внушителна компания се нарежда и едно българско заглавие - филмът "Ваймар Експрес" на Милена Фучеджиева, чиято премиера ще се състои на 8 октомври от 19:00 ч. в кино "Люмиер".

За излъчване на лауреат в конкурса за документален филм Синелибри ще разчита на жури в състав: Тонислав Христов - режисьор, сценарист и продуцент на документални и игрални филми, Борислав Колев - сценарист и режисьор на документални филми и знакови телевизионни формати, Биляна Кирилова - автор на късометражни филми, чийто дебютен пълнометражен документален филм "Воев" й донесе множество отличия. Филмът победител в документалния конкурс на Синелибри 2023 ще бъде обявен на 20 октомври в рамките на официалната церемония по награждаване в зала 1 на НДК.

С номинация от фестивала в Цюрих у нас пристига и филмът "Мария Монтесори: Новата жена", посветен на знаменитата италианска педагожка, разработила хуманен метод за обучение на деца с физически и умствени дефицити (Източник: Синелибри)

Още

Синелибри 2023 ще се проведе между 6 и 29 октомври под мотото "Метаморфози"

Синелибри 2023 ще се проведе между 6 и 29 октомври под мотото "Метаморфози"

Тази година в конкурса за късометражен филм влизат 8 заглавия, пет от които са български: "Океания" на Стефан Войводов; "Артистът" на Милко Лазаров (филмът е вдъхновен от разказа "Първа горест" на Франц Кафка); "Театрален роман(с)" на Теодора-Косара Попова; "Антракт" на Мартин Динков; "Книга за хората" на Владислав Лаков.

Останалите три заглавия са португалският филм "Антикварят", който претворява приказка за Франсишку де Алмейда, "Сценарият" на Александра Кардалевска от Северна Македония и полското предложение "Нарцис" на Кшищоф Пачевич. Жури в състав Георги Иванов - сценарист, Дария Симеонова - актриса, Зорница "Зузи" Аспарухова - редактор, ще излъчи филма победител.

Повече информация за филмовата програма и за представителите на журито в документалния и късометражния конкурс ще намерите тук.

Билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри 2023 в столицата са вече в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн: https://epaygo.bg/1409720073. Предстои да обявим традиционните галавечери на културите и още акценти в паралелната програма на фестивала.

"Алма и Оскар" - филм за изпепеляващата връзка на величавия художник експресионист Оскар Кокошка с грандамата на виенското общество Алма Малер (Източник: Синелибри)

Още

"Невинният" на Луи Гарел спечели голямата награда на Синелибри (снимки)

"Невинният" на Луи Гарел спечели голямата награда на Синелибри (снимки)

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА "Национален филмов център", Национален фонд "Култура", Община Пловдив, Фонд "Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека "Захарий Княжески", Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Програмата се реализира с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и множество съмишленици, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air. Предстои да бъдат обявени образователните събития и заглавията извън конкурсната програма.

Още

Образцов подбор от документални филми на Синелибри 2022

Образцов подбор от документални филми на Синелибри 2022

Още

Синелибри 2022: Международен конкурс за пълнометражен игрален филм

Синелибри 2022: Международен конкурс за пълнометражен игрален филм

Още

Най-доброто от европейското кино на Синелибри 2022

Най-доброто от европейското кино на Синелибри 2022

Още

Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври под мотото „Преоткритото време“

Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври под мотото „Преоткритото време“

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Гари Стреч се завръща за втори актьорски мастърклас заедно с Деси Тенекеджиева

Специална награда за поне един от актьорите, който ще бъде поканен за участие в международна кинопродукция

В София ще се проведе световен кинофорум на литературните адаптации за голям екран

BOB е замислен като основен хъб за професионалисти от цял свят, които желаят да разработват филмови проекти на литературна основа и се организира от кинолитературния фестивал Синелибри

Тимъти Шаламе ще се превъплъти в звезда на тенис на маса във филм на режисьора Джош Сафди

Тимъти Шаламе отдавна е фен на братята Сафди, като през 2019 г. написа есе за "Варайъти", посветено на трилъра им Uncut Gems (2019). След този филм Джош и Бени Сафди решиха да се разделят в творчески план, за да преследват самостоятелни кариери

Интимен филм-портрет на холивудската легенда Фей Дънауей с премиера в MAX

Филмът имаше своята световна премиера на филмовия фестивал в Кан тази година

Вижте кои са наградените филми на IV Международен документален "Родопи Филм Фест" (RIFE) 2024 г.

Тази година от 11 до 14 юли в програмата бяха преставени 36 филма от целия свят - САЩ, България, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина, Азербайджан и много други страни