Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Sofia MENAR стартира с българския филм „Духът на Шехерезада”

КЪМ КИНОТО НА ИЗТОКА

Sofia MENAR стартира с българския филм „Духът на Шехерезада”

Фокусът на 15-то издание на Sofia MENAR ще е върху творчеството на иранските режисьорки

Фокусът на 15-то издание на Sofia MENAR ще е върху творчеството на иранските режисьорки (Източник: MENAR Festival)

Фестивалът за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще стартира на 16 януари в Дома на киното с премиерата на българския документален филм "Духът на Шехерезада".

Режисьор и продуцент на филма е Катерина Борисова.

Фестивалът за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще стартира на 16 януари в Дома на киното с премиерата на българския документален филм "Духът на Шехерезада" (Източник: MENAR Festival)

Още

"Кино за пътешественици": Сърцето на приключенците не може да бъде опитомено

"Кино за пътешественици": Сърцето на приключенците не може да бъде опитомено

Всички те са хора на изкуството от Близкия изток и живеят в България. В началото пристигат в една чужда държава, в която търсят спасение, но постепенно намират много общи неща в културата, традициите, кухнята, музиката и така започват да я чувстват все по-близка, все по-позната.

Днес са толкова свързани със страната и хората тук, че за тях България е като втора родина, а историите им са като приказка на Шехерезада из софийските улици, където главните герои от Ориента творят в балканската реалност реге музика с арабски мотиви и изпълняват български фолклор с източни инструменти.

Най-новия филм на Ян Артюс-Бертран "Нашето наследство" - една история за природата и човека, за един фотограф, посветил 50 години от живота си на нашата планета (Източник: MENAR Festival)

Sofia MENAR ще продължи до 29 януари всяка вечер в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и кино "Влайкова", както и онлайн на една от платформите за онлайн съдържание на филми. 

Още

Пътешественикът с български произход Филип Лхамсурен представя книга и филм за Амазония

Пътешественикът с български произход Филип Лхамсурен представя книга и филм за Амазония

Фокусът на 15-то издание на Sofia MENAR ще е върху творчеството на иранските режисьорки. Премиерно зрителите ще видят "19" - новия филм на една от най-уважаваните дами в иранското кино - бунтарката Маниже Хекмат.

През годините Хекмат е оставила ярък отпечатък в иранската кинематография с филми като "Женски затвор", "Забранено за мъже" и "Три жени". Красив, стилен и трогателен с прекрасната Пантеа Панахиха в главната роля, "19" представя историята на 57-годишната художничка Митра, която живее сама в уютния си апартамент.

Животът на жената неочаквано се променя, след като се разболява от коронавирус. На прага между живота и смъртта, Митра се впуска в едно пътуване из своите сладко-горчиви спомени.

Един от акцентите в програмата ще е премиерата на "Средиземноморска треска" на палестинската режисьорка Маха Хадж, отличен с наградата за сценарий на фестивала в Кан и актуално предложение на Палестина за чуждестранен "Оскар". Остроумен, хаплив и много приятелски.

Още

"Кино за пътешественици" показва далечни и непознати територии от цял свят

"Кино за пътешественици" показва далечни и непознати територии от цял свят

Те са съседи в палестинския квартал на Хайфа и на пръв поглед приятелството между тях е невъзможно. Уалид мечтае за кариера като писател, но е с хронична депресия и все не може да напише бестселър, а Джалал е мошеник на дребно, кара я ден за ден и животът му е песен. Единият смята, че среща с подземния свят е сюжет за касова книга, а другият тайно се надява да изкара малко пари.

Носителят на "Златен Хюго" от фестивала в Чикаго, на наградата на ФИПРЕССИ от "Берлинале" и на наградата за най-добър филм от МФФ Анталия "Школа за келеши" на Ферит Карахан също ще има своята премиера на Sofia MENAR.

В откъснат от света интернат властва суровият климат. Студът е сковал не само класните стаи, но и душите на обитателите му. В казармената среда на страх и тормоз едно приятелство се бори да оцелее. Юсуф иска някой да помогне на Мемо, който бере душа в лазарета, но телефоните нямат обхват, снегът е затрупал пътя, учителите си прехвърлят топката, надзирателите се топят взаимно, а истината не е удобна на никого.

Носителят на "Сребърна мечка" от Берлинале и наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан Шахаб Хосейни ("Раздяла", "Търговският пътник") сяда на режисьорския стол, за да заснеме адаптация по "Хотел между тоя и оня свят" на Ерик-Еманюел Шмит за млад мъж, който неочаквано се озовава на странно място между живота и смъртта.

Още

Среща на по иранско кино

Среща на по иранско кино

В актьорския състав на "Между тоя и оня свят" откриваме една от големите звезди на иранското кино Париназ Изадяр ("Едва 6 милиона и половина", "Пазачът на затвора"), която партнира на самия Шахаб Хосейни.

Документалната програма на фестивала тази година ще премине под слогана MENAR Biting Docs и ще включва хапливи документални филми, сред които "Кодокуши" - термин описващ смъртта на самотни хора, които умират в жилищата си и известно време смъртта им остава неустановена от околните, "Стая без гледка" за хилядите жени от Етиопия и Бангладеш, които чистят домовете на богатите в Ливан, изключително красивия "Мамоди" за хората в Мадагаскар, които са измислили уникален начин за съхранение на вода във вътрешността на баобабите и най-новия филм на Ян Артюс-Бертран "Нашето наследство" - една история за природата и човека, за един фотограф, посветил 50 години от живота си на нашата планета.

Програмата на Sofia MENAR 2023 е налична тук. 

Sofia MENAR Film Festival се организира от "Позор" и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 година.

Още

Sofia MENAR се завръща в киносалоните

Sofia MENAR се завръща в киносалоните

Още

Над 40 филма от Близкия Изток на Sofia MENAR

Над 40 филма от Близкия Изток на Sofia MENAR

Още

"Крилете на Киргизстан" и "Пънк завинаги" - на Фестивала Sofia MENAR

"Крилете на Киргизстан" и "Пънк завинаги" - на Фестивала Sofia MENAR

Още

13-ото издание на Sofia MENAR ще бъде онлайн с акцент върху турското кино

13-ото издание на Sofia MENAR ще бъде онлайн с акцент върху турското кино

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Солтбърн" и "Всички сме непознати" - два от най-очакваните хита на 28-ия София Филм Фест

Не пропускайте хитовете в специалната селекция "Калейдоскоп" на очаквания кинофорум

Мати Диоп разказва за върнати на Бенин артефакти в документален филм, представен на "Берлинале"

В "Дахомей", включен в надпреварата за "Златна мечка", френско-сенегалската режисьорка разглежда трънливия въпрос за реституцията на произведения на изкуството, откраднати от Африка

В "Извън времето" режисьорът Оливие Асаяс излиза от уединението си на "Берлинале"

"Голям песимист съм, имах чувството, че киното, каквото го познавам, вече не съществува. Но съм щастлив, защото в крайна сметка се получи комедия", коментира режисьорът най-новия си филм

"Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан получи наградата за най-добър филм на наградите БАФТА

"Барби", "Убийците на цветната луна" и "Солтбърн" останаха с празни ръце

"Кухнята" от конкурсната програма на "Берлинале" - история за любовта и самотата в нюйоркска кухня

Филмът документира в размито черно-бяло, че разкошните деликатеси изглеждат по-скоро като пепел.

Иранските режисьори, получили забрана да присъстват на "Берлинале", изпратиха писмо до кинофестивала

"Забранено ни е да се присъединим към вас и да гледаме филма..., който е за любовта, за живота, за свободата, изгубени съкровища в нашата страна", написаха режисьорите Мариам Могадам и Бехташ Санаеха