Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шамари по сценарий или най-накрая "Оскари" с изненади?

ОТЛИЧИЯ, КИНО И СЪСПЕНС

Шамари по сценарий или най-накрая "Оскари" с изненади?

94-ото издание на церемонията по връчване на американските награди "Оскар" не мина без скандал, но сякаш точно от това церемонията имаше нужда от години - от спонтанност. Дали обаче шамарът на Уил Смит към Крис Рок не беше част от сценария?

Прословутият шамар на Уил Смит, с който ще запомним 94-ата церемония по връчване на наградите "Оскар" (Снимка: Getty Images)

 След церемонията миналата година, която заради разпространението на ковид беше в доста намален мащаб и в скучното, политкоректно раздаване на награди на филми, тази година церемонията поне имаше своя непредвиден поне от зрителите скандал - непредвидените ситуации са нещо, което все по-малко можем да очакваме в света на либералните правила и строго лимитираните речи за екология, расово равенство и освобождение на жените.

Разбира се, в тях няма нищо лошо и те са изключително важни като послания, но не бива водещи и актьори да се чувстват задължени да следват именно тази риторика, за да бъдат забелязвани, оценени и приети от общността. 

Още

Оскари на политкоректността

Оскари на политкоректността

И тази година всичко преди церемонията изглеждаше послушно разграфено така, че да няма гафове в неправомерни изказвания или филми, които да обидят нечии ценности. Точно както бяхме свикнали последните години и ще се наложи да свикваме занапред, наградите "Оскар" стават все по-очаквани и времената на изненадата, момента на тръпнещото нетърпение, в което стоим през нощта, за да следим връчването, сякаш безвъзвратно отминаха.

Уил Смит и съпругата му Джейда Пинкет Смит (Снимка: Getty Images)

Но ето, че се появи Уил Смит, който е готов все още да върши неочаквани неща. Чудесно е, че все още има какво да ни изненада, извън формалността. След като Крис Рок се пошегува с прическата на съпругата на Уил Смит Джейда Пинкет Смит, той се изправи, качи се на сцената и удари шамар на Рок, след което изкрещя "Keep my wife's name out of your fucking mouth". 

Уил Смит бие шамар на Крис Рок - по сценарий или спонтанен акт, от който дълго тази церемония имаше нужда? (Снимка: Getty Images)

Още

С четири номинации за Оскар, "Карай колата ми" на Хамагучи идва на 26-ия София Филм Фест

С четири номинации за Оскар, "Карай колата ми" на Хамагучи идва на 26-ия София Филм Фест

От една страна Уил Смит показва, че в моментите, в които човек не се чувства добре по сценария на иначе "добре изпипаните" теми и шеги, то той трябва да реагира, независимо дали в случая трябва да защити съпругата си или себе си. Погледнато по-широко, няма нищо лошо човек да се пошегува с нечия бръсната глава. И това е напълно в реда на нещата, ако този, към когото е насочена тя, я приема по положителен начин и се забавлява. Джейда Пинкет Смит не изглеждаше да се забавлява много от това.

Уил Смит и съпругата му Джейда Пинкет Смит, заради чиято прическа се разигра най-интересното от тазгодишното издание на "Оскарите" - шамарът (Снимка: Getty Images)

Бяхме зажаднели за "Оскари", които могат да ни изненадат с нещо. Политически коректните правила последните години налагат еднообразни филми, теми и послания, които трябва да се вписват в регламентите. Ако не се съобразяваш или си опасен за тях, не се появяваш изобщо там. 

След най-слабата година по рейтинг за церемонията - 2021, тази година изглежда, че случката с шамара ще предизвика по-висок интерес към нея.

Уил Смит бие шамар на Крис Рок - по сценарий или спонтанен акт, от който дълго тази церемония имаше нужда? (Снимка: Getty Images)

Въпросът е обаче: Шамарът на Уил Смит не изглежда ли твърде игрален и филмов и не е ли тази случка планирана от продуцентите на събитието, за да привлече малко повече публика от миналата година? 

Още

"Ню Йорк таймс" сравни българска актриса с носителката на „Оскар” Франсис Макдорманд

"Ню Йорк таймс" сравни българска актриса с носителката на „Оскар” Франсис Макдорманд

Вероятно самите сценаристи и продуценти добре осъзнават, че прилагането на еднообразна схема в събитие всяка година, няма да събуди повече интерес към него, а напротив, хората ще виждат предврително какво ще се изкаже и случи. Ето защо е напълно логично да си задаваме по-горния въпрос и да видим дали и как биха отговорили от екипа следващите дни. 

От една страна чисто рекламно - това събитие беше стигнало своето дъно. От друга, както споменах, правилата вече са толкова тесни, че е трудно някой да предизвика какъвто и да е скандал. Дали хитростта да се имитира такъв не е хрумнала на някого, за да се вдигне рейтинга на шоуто?

Това изглежда напълно възможно, защото шамарът на Уил Смит изглеждаше по-фалшив от тези в екшън филмите. Дори и да е така - това проработи по прословутия принцип "Няма лоша реклама". Организаторите на "Оскарите" вече се изказаха, че не толерират никакво насилие на сцената на церемонията, но въпреки това - нямат ли нужда "Оскарите" от непослушно поведение, което да възвърне отново тръпката в зрителите?

Уил Смит и съпругата му Джейда Пинкет Смит по време на церемонията по връчването на 94-ите награди "Оскар" (Снимка: Getty Images)

 Ето и всички отличени на 94-ата церемония по връчването на американските филмови награди "Оскар". 

Най-добър филм - "CODA: дете на глухи родители'

Най-добър актьор - Уил Смит, "Методът Уилямс"

Най-добра актриса - Джесика Частейн, "Очите на Тами Фей"

Най-добър документален филм - "Лятото на соула "или когато революцията не се предаваше по телевизията"

Песен от филм - "No Time to Die'' от "Смъртта може да почака", текст и музика Били Айлиш и Финиъс О'Конъл

Най-добър режисьор - Джейн Кемпиън, "Силата на кучето"

Най-добър актьор в поддържаща роля - Трой Коцур, "CODA: Дете на глухи родители''

Най-добър международен филм - "Карай колата ми", Япония

Костюми - "Круела"

Оригинален сценарий - "Белфаст''

Адаптиран сценарий - "CODA: Дете на глухи родители''

Най-добра актриса в поддържаща роля - Ариана ДеБоуз за "Уестсайдска история"

Операторско майсторство - "Дюн"

Визуални ефекти - "Дюн"

Най-добър анимационен филм - "Енканто"

Звук - "Дюн"

Късометражен документален филм - "Кралицата на баскетбола"

Най-добър късометражен анимационен филм - "The Windshield Wiper''

Късометражен игрален филм - "Дългото сбогуване"

Оригинална музика - "Дюн"

Монтаж - "Дюн"

Дизайн на продукция - "Дюн"

Грим и прически - "Очите на Тами Фей"

Още

Джесика Частейн е най-добра актриса, "CODA: Дете на глухи родители" - спечели "Оскар" за филм

Големите победители от Нощта на Оскар-ите (снимки)

Още

Небивал скандал на Оскарите: Уил Смит удари Крис Рок в ефир, защото обиди жена му Джейда (видео)

Небивал скандал на Оскарите: Уил Смит удари Крис Рок в ефир, защото обиди жена му Джейда (видео)

Още

Шон Пен поиска бойкот на "Оскарите", ако Зеленски не бъде поканен за видеообръщение

Шон Пен поиска бойкот на "Оскарите", ако Зеленски не бъде поканен за видеообръщение

Още

Мария Бакалова не присъства на Оскарите, гледа ги като гост на парти на фондация "Елтън Джон"

Мария Бакалова не присъства на Оскарите, гледа ги като гост на парти на фондация "Елтън Джон"

Коментирай 28

Календар

Препоръчваме ви

Звездата от "Игра на калмари" Ли Джун-дже представя шпионски трилър в Кан

"Изключително съм благодарен, че дебютирам като режисьор по време на този ренесанс на корейската култура", казва още Ли Джун-дже

Филмът "Ноември" за атентатите в Париж триумфира на кинофестивала в Кан

Историята започва на 13 ноември 2015 г., когато отряд джихадисти отнема живота на 130 души и ранява други 350 в Париж и околностите - в близост до стадион "Стад дьо Франс", в кафенета и в концертната зала "Батаклан"

"Джери Лий Луис: Проблеми в ума": Невероятен кино трибют на Итън Коен към рокендрола

Филмът е направен почти изцяло с архивни кадри и премиерата му беше на кинофестивала в Кан

Композиторите на филмова музика искат признание на фестивала в Кан

Композиторите на филмова музика настояват за признание на кинофестивала в Кан, който не им присъжда награда, за разлика от Американската академия

5 филма, които да гледаме от Кан

Фестивалът в Кан тече с пълния си блясък на звезди и слънце от Лазурния бряг, но ето кои са филмите, за които със сигурност ще се говори и след това

Анри Кулев застава начело на международното жури на „Златната липа“ 2022

Журито на "Златната липа" ще бъде представено официално на 28 май във фоайето на Държавна опера Стара Загора