Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Пастир", посветен на Свети Йоан Рилски, ще е готов през есента на 2018-та

"ЗЕМЕН АНГЕЛ, НЕБЕСЕН ЖИТЕЛ"

"Пастир", посветен на Свети Йоан Рилски, ще е готов през есента на 2018-та

Филмът е изцяло художествено произведение, базирано на исторически факти, показващи духа на епохата и духа на хората, благодарение на които ние сме оцелели като народ, нация и държава, каза режисьорът Милена Андонова

Милена Андонова по време на снимките на филма "Пастир" на крепостта "Баба Вида" (Снимка: БТА)

Крепостта "Баба Вида" стана декор в новия български игрален филм, посветен на Свети Йоан Рилски.

Филмът "Пастир" е много стара моя идея, която щеше да отлежава още дълго време, ако към нея не се бе присъединила моята сестра Невена, която е съсценарист и продуцент на филма, разказа за БТА режисьорът на филма Милена Андонова.

Филмът "Пастир" е изцяло художествено произведение, базирано на исторически факти, той трябва да е готов през есента на 2018 година, посочи тя.

Режисьорът Милена Андонова (вляво) заедно със сестра си Невена, която е съсценарист и продуцент на филма (Снимка: БТА)

Сценария на игралния филм написахме по известните жития на Свети Йоан Рилски, но създаването му като цяло се оказа доста сложен и тежък процес, споделя Милена Андонова. Идеята ни бе да се направи филм за вярата и връзката на човека с нашия създател Бог, да разкажем за онези славни времена в които е живял Свети Йоан Рилски, допълни тя.

Свети Йоан Рилски (Снимка: Shutterstock)

Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски, се е родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил е съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син - цар Петър. До 25-годишната си възраст е бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири, новооснованите обители ставали не само огнища на християнството, но и книжовни и просветни средища разказва част от сюжета на филма Милена Андонова. Желанието на юношата било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот, отбеляза тя.

За себе си аз, като сценарист, съм категорична, че именно в този исторически период всъщност се създава българската държава като държава, продължава Милена Андонова. Не искам да огласявам някакви нови теории за създаването на българската държава - тя е създадена и съществува на базата на това, което е направил Княз Борис, категорична е Милена Андонова. Ако има някакъв здрав корен за нас българите, като народ и държава, като нация то това е там далече в миналото, и толкова по зле, ако не го осъзнаваме и не поддържаме този корен, убедена е Милена Андонова.

Сценария на филма "Пастир" спечели проект за национална държавна подкрепа от Националния филмов център към Министерството на културата. Той е копродукция с БНТ и благодарение на това, че с Националната телевизия сме копродуценти, започнахме снимките. Отпуснатата ни държавна субсидия е недостатъчна, което на практика ни поставя като автори на филма в неравностойно положение спрямо другите продукции, допълва Невена Андонова.

Крепостта "Баба Вида" стана декор в новия български игрален филм "Пастир", посветен на Свети Йоан Рилски (Снимка: БТА)

Макар и получили тавана на държавното финансиране, то е недостатъчно, за да произведем един съвременен филм, който се реализира с много декори, голям реквизит, снимаме на много места, много от тяхно труднодостъпни, пресъздаваме далечна историческа епоха. Всичко това значително оскъпява продукцията, казва още Невена Андонова. Бихме искали да благодарим на Министерството на културата, на община Видин, на Регионалния исторически музей, които ни предоставиха безвъзмездно да ползваме и снимаме в крепостта "Баба Вида".

Невена Андонова в кадър с младите актьори от филма (Снимка: БТА)

До края на тазгодишния снимачен сезон, който завърши във Видин, екипът е снимал в Източните Родопи, край с. Маджарово, край река Арда, в Централна Стара планина, Централен Балкан, до Велико Търново - край Кладнишкия водопад.

В началото на 2018 г. ще бъдат подновени снимките, които ще продължат през зимата и през лятото, допълва Милена Андонова. Артистите, които се снимат във филма са много, прекрасни са и повечето от тях са страхотни млади хора, разкрива част от снимачните тайни Невена Андонова. Тя се надява, че след фимовия дебют на повечето от младите актьори, които създават силни персонажи, те ще бъдат оценени и харесани от други режисьори и продуценти.

В ролята на отшелника Йоан ще видим Деян Жеков, млад актьор, който предстои да завърши НАТФИЗ (Снимка: БТА)

В ролята на отшелника Йоан ще видим Деян Жеков, млад актьор, който предстои да завърши НАТФИЗ. Във филма "Пастир" участват младите актьори Петър Дочев от Младежкия театър, многообещаващата, интересна млада актриса Елена Телбис.

Една от централните големи роли на висш духовник, персонаж, който изцяло е измислен, е поверен на Георги Тенев.Той е известен като драматург, писател, водещ в БНТ, но ще го видим и в ролята на актьор.

Във филма се снима и т. нар. тежка артилерия на българското кино - актьорите Руси Чанев, Цветан Алексиев, Валентин Ганев, Деяна Добрева. В малки роли ще видим артиста Иван Павлов, който е и режисьор, споделя Милена Андонова. Интересен е фактът, че филмът "Пастир" има много режисьори - Иван Павлов, Георги Тенев, Деян Ангелов и Милена Андонова.

При избора на актьори се водихме от духа на времето, от излъчването, както и това, което носи всеки един от образите, които пресъздаваме. Дълго преценявахме, дали избрания от нас актьор може да изиграе образа на героя, който сме създали като драматурзи. Убедени сме, че се получи правилният избор. Неслучайно и тежката артилерия артисти са хората, които във филма са в много малки роли като появяване, но на практика са много значими. Във филма няма случен актьор, няма малка и голяма роля - не само по финансови причини, такъв е замисълът на филма, каза Невена Андонова.

Във филма "Пастир" няма масови сцени, те са само в един два кадъра.

Във филма ние - режисьори, продуценти, актьори, сценаристи, се занимаваме с духа на епохата и духа на хората, благодарение на които ние сме оцелели като народ, нация и държава. Опитваме се да отговорим на въпроса: "Накъде вървим като народ, като държава. Посоката на пътя е в нашите ръце. И ако не се замислим по този въпрос, не се замислим за това коя е основата на нашето битие като българи и какъв е духът, благодарение, на който сме оцелели дотук, ние ще загинем, споделя Милена Андонова.

Това са мотивите да се захванем с реализацията на този филм, въпреки изключителните трудности. Погледнато от гледна точка на киното, ние българите сме интересни - не правим киноверсии, игрални версии върху наши известни и значими личности, които са важни за нас българите, за историята ни, може би смятаме, че нашите исторически личности не са толкова интересни, коментира Милена Андонова. Много ни си иска с филма да направим пробив в това отношение, защото "Пастир" е авторска версия, не е онагледяване на житие на Свети Йоан Рилски - скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител, който векове наред е изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит, завършва разказа си Милена Андонова.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Румънски филм на HBO закрива Sofia DocuMental

Стрийминг премиерата на "Моят съпруг мюсюлманин" е след месец

Фестивалът "Златна роза" отбелязва 100-годишнината от рождението на актьора Петър Слабаков

В негова памет е подредена изложба на открито на входа на Морската градина на Варна

Тази есен гледаме новият филм на Вим Вендерс и "Ваймар Експрес" на Милена Фучеджиева

Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал предвижда модул с биографични филми, които без съмнение ще зарадват ценителите на този жанр

Яна Титова с втори пълнометражен филм

Филмът "Диада" тръгва по кината в цялата страна през есента

Европейски диалози "Вацлав Хавел" 2023

За втора поредна година Посолството на Чешката република в София, Чешкият център София и Библиотеката "Вацлав Хавел" в Прага организират конференция Европейски диалози „Вацлав Хавел“