Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-добрите сериали за 2020 година

СЕРИАЛНА РАВНОСМЕТКА 2020

Най-добрите сериали за 2020 година

Хубавите сериали направиха дългите вечери и уикенди в изолация по-поносими. Ето нашата селекция:

Кейт Бланшет като Филис Шлафли - една от водещите фигури на антифеминисткото движение в САЩ. Сериалът е "Мисис Америка" на HBO.

"Дамски гамбит", Netflix, реж. Скот Франк

Аня Тейлър Джой като Бет Хармън в сериала "Дамски гамбит"

Една впечатляващо заснета история от 60-те години на ХХ век - с много естетика, мода, дизайн, жестокост, но и сила. Аня Тейлър Джой прави феноменална роля като Бет Хармън, обещаваща шахматистка, която се научава да играе шах "тайно" в подземията на интернат за деца без родители, където израства. Следват истории за шах, стратегии и транквиланти. Партиите шах са консултирани от Гари Гаспаров и са заети действително от легендарни сблъсъци между американски и съветски шахматисти. Сериалът поставя и много въпроси за жените в шаха и като цяло мъжкото обкръжение в тази сфера. Едно интровертно момиче се изправя пред шахматните традиции на Съветския съюз. Сериалът е по едноименния роман на Уолтър Тевис.

"Нормални хора", HBO, реж. Лени Ейбрахамсън

"Нормални хора" - ирландската продукция на режисьора Лени Ейбрахемсън.

Ако ви е липсвала интимност по време на локдауна, точно този сериал може да ви донесе усещането за нея. Мариан и Конъл са от различен класов произход, но и двамата живеят в малко градче в Ирландия и посещават едно и също училище. Те заедно започват да опознават интимния си живот, това, което ги свързва и разделя. Сериалът е базиран на едноименния роман на Сали Руни. Романът е бестселър в "Ню Йорк Таймс". Проследяваме историята на едни нежни и сложни отношения в градче в Западна Ирландия, след това и в големия забързан Дъблин, където връзката им изглежда още по-незаличима насред проблемите и новите запознанства в колежа "Тринити". Всъщност проблема в сериала не е класов, а емоционален. Игра на любов и трансофрмация на емоционалния ресурс между двама души, чието минало, детство, семейство отразява травмите, с които се борят. 

"Короната", Netflix, Сезон 4

Джилиън Андерсън като Маргарет Тачър в сериала "Короната"

Оливия Колман се завръща като кралица Елизабет II в четвъртия сезон на сериала "Короната", макар че този път фокусът върху нея и ролята ѝ на Кралицата е изместен от няколко известни актьорски имена. В този сезон се появява принцеса Даяна, изиграна от Ема Корин, която успява да въплъти ролята наистина впечатляващо. Сладка, невинна, но в същото време с арсенал от огромни способности, тя демонстрира своя особен чар, с който разтърсва традициите на кралските особи. Веднага се сещаме са кадъра, в който затворена зад стените на Двореца, тя кара кънки вътре - едновременно зазидана, но живееще в своята собствена идея за свобода.

Тук се появява и Маргарет. Не, нямам предвид принцесата, въпреки че Хелена Бонам Картър е невероятна и в този сезон, а Маргарет Тачър. Джилиън Андерсън е прекалено симпатична и секси, за да си я представим като злата вещица на неолиберализма, точно затова ролята, която прави ни доставя такова удоволствие.

"Отмяната", HBO, Сузане Биер

Хю Грант и Никол Кидман като Джонатан и Грейс в сериала "Отмяната" на Сузане Биер

Бързо бяхме привлечени в бляскавия свят на доста добре облечената психоложка от Upper East Side Грейс, изиграна от Никол Кидман, и нейния съпруг онколог, Джонатан (Хю Грант), чийто лековат, романтичен и сладникав чар и хумор ни накараха да се зачудим дали зад усмивката си не крие нещо много мрачно. Мистериозната драма, режисирана от Сузане Биер и адаптирана по романа на Джийн Ханф Корелиц "You should have known" или "Трябвало е да знаеш" ни остави да гадаем докрай с безмилостни обрати, което доведе до кулминация и напрежение в зрителите по цял свят. Приемахме сериала на малки дози само веднъж седмично, което подсили желанието ни да разберем кой уби Елена Алвес.

"Мисис Америка", HBO

"Мисис Америка" и великолепното изпълнение на Кейт Бланшет като консервативната лидерка Филис Шлафли.

Тази поредица от продуцента на "Mad Man" Дахви Уолър показва неприятни политически истини в момент, в който много зрители не искат и да ги чуят. Консервативната дясна лидерка Филис Шлафли (Кейт Бланшет) проваля ратифицирането на поправката "Равни права" на жените, като взема символите на левия феминизъм - като равенство в брака и на работното място, сексуална свобода - и ги подкопава в полза на реакционерите, апелирайки с патриотични и патриархални послания. Това е истинската история на движението, опитващо се да наложи ратифицирането на поправката "Равни права", и неочакваната съпротива, начело на която застава Филис Шлафли - кралица на красотата, превърнала се в пламенен консерватор.

"Малки пожари навсякъде", Hulu, реж. Лин Шелтън

"Малки пожари навсякъде" на реж. Лин Шелтън

"Little Fires Everywhere" ("Малки пожари навсякъде") следва на пръв поглед перфектното семейство Ричардсън - богато, с три деца и огромен красив дом - и начина, по който животът им се заплита със загадъчна майка номадка и нейната дъщеря, които наемат имот, който Ричардсън притежават. Кери Уошингтън играе художничката и самотна майка Миа, а Рийз Уидърспун играе Елена Ричардсън - страхотна роля на богата, невротична майка, която използва своето класово и расово превъзходство в постъпките си спрямо бедната, самотна майка - афроамериканка. Сериал за тежките стереотипи, които богатите, модерни и претендиращи за цивилизационен прогрес хора не могат да преодолеят. Сериалът е по книгата на Селест Инг "Малки пожари навсякъде".

Още

Queen’s Gambit: Шахът като дрога

Queen’s Gambit: Шахът като дрога

Още

„Отмяната“ или доброто кино в света на сериалите

„Отмяната“ или доброто кино в света на сериалите

Още

Англия очаква скандал след филма за Даяна

Англия очаква скандал след филма за Даяна

Още

Облякоха принцеса Даяна, Салвадор Дали и Хичкок като битници

Облякоха принцеса Даяна, Салвадор Дали и Хичкок като битници

Още

Топ 7 криминални сериали в епоха

Топ 7 криминални сериали в епоха

Още

Сериалът "Кралството" на Ларс фон Триер с продължение през 2021 г.

Сериалът "Кралството" на Ларс фон Триер с продължение през 2021 г.

Коментирай 12

Календар

Препоръчваме ви

Кинопанорама на Иван Андонов и избрани български филми

Тя се организира от Националния филмов център и Сити Марк Център

Иран забрани прожекцията на иранския филм "Братята на Лейла"

Филмът се съревноваваше за Златна палма на кинофестивала в Кан

Документалният филм "Останалите. Снимки от една война" на Бойко Василев по БНТ 1

Разказът като "машина на времето", която свързва миналото и днешният ден, ще бъде излъчен в сряда от 22:00 ч.

Джефри Ръш ще бъде почетен от кинофестивала в Карлови Вари

Ръш, който е на 70 години, е носител на награда "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Блясък" от 1996 г.

Българо-японският филм „Снимка с Юки“ беше представен на „Дните на европейското кино“ в Токио

Българо-японският игрален филм "Снимка с Юки" (2019 г., режисьор Лъчезар Аврамов) беше представен в Токио в рамките на фестивала "Дни на европейското кино"

"Жената, която уши знамето" - танцов филм изследва постиженията на жените в българската история

Филмът изследва идеята за жените като протагонисти в обществото и в историята през призмата на модата и съвременния танц