Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Наградените филми все по-рядко пълнят кината

КИНО НА ФОКУС

Наградените филми все по-рядко пълнят кината

Това явление стана още по-ясно изразено през последните десет години

Жюстин Трие, носител на Златна палма за „Анатомия на едно падане“, втора отляво, Антоан Рейнарц отляво, Сандра Хюлер и Мило Мачадо Грейнър позират пред фотографи след церемонията по награждаването на 76-ия международен филм фестивал в Кан (Снимка: AP/ БТА

Наградените със "Златна палма" през последните трийсет години филми събират наполовина по-малко зрители, отколкото преди, сочи статистиката, съобщава БТА.

Това явление стана още по-ясно изразено през последните десет години.

Интересува ли се все още френската публика от победителите на филмовия фестивал в Кан? Последният голям успех на "Златна палма" е отпреди 30 години.

Флора Анна Буда, носителка на късометражния филм "Златна палма" за "27", позира пред фотографи след церемонията по награждаването на 76-ия международен филмов фестивал в Кан (Снимка: AP/ БТА)

"Криминале" на Куентин Тарантино е последният награден филм, който предизвиква масов ентуасиазъм във френските кина. През последната година голямата тревога на разпространителите е свързана с намаляващата публика на американските мегапродукции, които издържат киносалоните и в крайна сметка спомагат за гледането на френските филми, включително наградените.

Още

 "Златна палма" в Кан бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение"

"Златна палма" в Кан бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение"

През последните три десетилетия нито един от наградените филми не е достигал до топ 10 на френския боксофис. "9/11 по Фаренхайт" на Майкъл Мур е успял да се класира сред първите 20, а награденият и с "Оскар", и със "Златна палма" "Паразит" - сред първите 30.

Могат ли наградите да привлекат тълпи в киносалоните, при положение че филмовото преживяване днес разчита все повече на стрийминга, сериалите са все по-експлозивни, а големите студиа в САЩ предпочитат да насочат усилията и финансирането към високобюджетни поредици за супергерои?

Коджи Якушо, носител на наградата за най-добър актьор за „Перфектни дни“, позира пред фотографите след церемонията по награждаването на 76-ия международен филмов фестивал в Кан, 27 май 2023 г. (Снимка: AP/ БТА)

Още

Британският филм "Как да правим секс" получи наградата "Особен поглед" на кинофестивала в Кан

Британският филм "Как да правим секс" получи наградата "Особен поглед" на кинофестивала в Кан

Все по-малко продуценти биха рискували с камерен филм от типа на "Познай кой ще дойде на вечеря" (1967), макар и с присъствие на големи звезди. Подобни проекти остават приоритет на независимото кино - което, въпреки качествата си, винаги достига до по-малко зрители.

Кан предпочита авторските филми, а неговите "Златни палми" упорито не се конкурират с високобюджетните продукции. Присъствието на Рубен Йостлунд и Джулия Дьокурно в тазгодишното жури всъщност бе заявка за амбициите на кинофестивала - по-малко, но по-информирани зрители.

Френският форум държи да бъде център на качествено кинопреживяване, без да излъчва касов хедонизъм. Това е част от традицията на фестивала - от 1949 г. досега от 82 наградени филма 42 не са достигнали топ 50 на френския боксофис. През последните десет години тази тенденция обаче придобива заплашителни размери - осем от десетте филма със "Златна палма" не са стигали дори до топ 50.

Разбира се, да се сравняват "Любов" на Михаел Ханеке и "007 Координати: Скайфол" на Сам Мендес, излезли по кината по едно и също време, определено е некоректно, коментира в. "Фигаро". Бюджетът на филмите, печелили "Златна палма", рядко надхвърля 10 млн. щатски долара. Шедьовърът на Ханеке, струвал на продуцентите си малко под 9 млн., спечели "Златна палма" през 2013 г.

Жюстин Трие, носител на Златна палма за „Анатомия на едно падане“, позира за фотографи по време на фото разговор след церемонията по награждаването на 76-ия международен филмов фестивал, Кан, 27 май 2023 г. (Снимка: AP/ БТА)

Още

Мартин Скорсезе и новият му филм "Убийци на цветната луна" бяха аплодирани 9 минути в Кан

Мартин Скорсезе и новият му филм "Убийци на цветната луна" бяха аплодирани 9 минути в Кан

Историята за Джеймс Бонд получи пет номинации за "Оскар" и освен това донесе над 1 млрд. щатски долара приходи. През последните 20 години бюджетът на суперпродукциите на големите студиа с лекота надхвърля 100, 200 и дори 300 млн. щатски долара. Европейските продуценти не могат да си позволят подобни разходи, особено при съмнения за евентуална възвръщаемост. Дори Франция изостава далеч зад САЩ, Китай и Индия.

Откриването на тазгодишния фестивал "Златна палма" с филма "Жана дьо Бари" беше повече от демонстративна заявка за опозиция на Холивуд - низвергнатият Джони Деп се появи в ролята на кралска знаменитост сред френската концепция за автентичен блясък и качествено кино.

Режисьорката на отличения със "Златна палма" филм "Анатомия на едно падение" Жустин Трие пък използва награждаването, за да започне "язвителна атака", както я определи "Гардиън", към политиката на френското правителство. Трие се обяви срещу комерсиализацията на културата. Интересно и спорно е доколко и докога европейското кино и европейските фестивали могат да си позволят подобна позиция.

Още

Последният филм на Жан-Люк Годар с премиера на фестивала в Кан

Последният филм на Жан-Люк Годар с премиера на фестивала в Кан

Още

Джулия Дюкурно и Бри Ларсън са в журито на кинофестивала в Кан

Джулия Дюкурно и Бри Ларсън са в журито на кинофестивала в Кан

Още

Майкъл Дъглас ще бъде отличен с почетната награда в Кан

Майкъл Дъглас ще бъде отличен с почетната награда в Кан

Още

Катрин Корсини и Жан-Стефан Совер се включват в надпреварата за "Златна палма" на кинофестивала в Кан

Катрин Корсини и Жан-Стефан Совер се включват в надпреварата за "Златна палма" на кинофестивала в Кан

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

"Добрият шофьор" на Тонислав Христов възхити актьор на Фелини

Филмът тръгва в кината на 3 ноември с каузата да бъдем добри в живота и на пътя

Полски съд постанови министър да смекчи критиките към филма "Зелена граница" на Агнешка Холанд

Министърът на правосъдието Збигнев Жобро сравни филма й с пропагандата на нацистка Германия

Гилдията на американските сценаристи слага край на стачката си

Гилдията на сценаристите все още не е оповестила подробности за постигнатото споразумение, въпреки че редица американски медии по-рано съобщиха за някои подробности, като например регламентирането на използването на изкуствен интелект

Показаха първи кадри от филма за Гунди

"Гунди – Легенда за любовта" проследява живота на легендарния български футболист и се очаква да тръгне по кината през 2024 година

"Уроците на Блага" влезе в официалната селекция на Romе Film Fest

Осемнадесетото издание на "Римския филмов фестивал", който е официално признат от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти FIAPF, ще се проведе от 18 до 29 октомври 2023 г.