Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Майсторският разказ "Предателят" на Марко Белокио - на кино от 6 ноември

КОЗА НОСТРА

Майсторският разказ "Предателят" на Марко Белокио - на кино от 6 ноември

Филмът е история за живота на т.нар. "бос на двата свята" Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980 г.

Най-новият филм на Марко Белокио "Предателят" с изключителния Пиерфранческо Фавино в главната роля, с номинация за "Златна палма" в КАН 2019 тръгва по екраните от 6 ноември.

Лентата, която прикова зрителското внимание на световните кинофестивали се разпространява на кино от АРТ ФЕСТ с подкрепата на програма "Творческа Европа Медиа".

Кадър от "Предателят" на Марко Белокио (Снимка: АРТ ФЕСТ)

Още

Адела Пеева: Мълчанието с достойнство на Ирина и Христо Пискови е еталон за творческа съвест

Адела Пеева: Мълчанието с достойнство на Ирина и Христо Пискови е еталон за творческа съвест

В началото на 80-те години на миналия век избухва война между босовете на сицилианската мафия за контрола върху търговията с кокаин. Един от главатарите - Томазо Бушета, търси убежище в Бразилия. Изчезването му предизвиква нова вълна от насилие.

Брат му и синовете му са убити в Палермо, а самият той може да бъде следващата жертва. Арестуван и екстрадиран в Италия от бразилската полиция, Бушета взема решение, което ще се окаже съдбоносно за мафията. Той се среща със съдията Джовани Фалконе и нарушава вечната клетва за вярност, която е положил пред Коза Ностра.

Кадър от "Предателят" на Марко Белокио (Снимка: АРТ ФЕСТ)

"В тази силна и създадена в най-добрите традиции драма Марко Белокио подлага на съмнение естеството на покаянието, като проследява превръщането на Томазо Бушета в информатор. Въпреки подробно отразените съдебни процеси, мотивите остават неясни.

Дали Бушета става предател, за да защити семейството си, или го прави от жажда за отмъщение? Именно тази двусмисленост го превръща в силен и завладяващ образ." (Джей Уайзбърг, Variety)

Сценарят е на Марко Белокио, Валия Сантела, Лудовика Рамполди, Франческо Пиколо и Франческо Ла Ликата. Оператор е Владан Радович, а музиката на Никола Пиовани. Във филма участват: Пиерфранческо Фавино, Луиджи Ло Кашо, Фаусто Русо Алези, Мария Фернанда Кандидо, Фабрицио Феракане.

Режисьорът Марко Белокио (Снимка: АРТ ФЕСТ)

Режисьорът Марко Белокио:

"Предателят" е по-скоро историята на Томазо Бушета, отколкото на Коза Ностра. Бушета е непрестанно в движение - както в живота си, така и в личните си отношения. Той е необикновен човек, интелигентен, очарователен, ефектен, надарен с естествен авторитет. Като член на сицилианската мафия, той е лоялен към Коза Ностра, но не пренебрегва и собствените си принципи и не се страхува да спори с висшестоящи авторитети.

В края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век той се сблъсква с нарастващата сила на Корлеонези (фракция в клана Корлеоне), начело с безкомпромисния Салваторе Риина.

Кадър от "Предателят" на Марко Белокио (Снимка: АРТ ФЕСТ)

Тази нова малка група е абсолютно безмилостна и нарушава основните принципи на Коза Ностра - те убиват жени и деца, премахват всичко, което им попречи.

Още

Най-новият филм на Педро Алмодовар на Киномания

Най-новият филм на Педро Алмодовар на Киномания

В такава среда няма място за Томазо Бушета. Когато през 1982 година Бушета се премества в Рио де Жанейро с любимата си съпруга и деца, неговата цел е да прекрати връзката си с мафията. Но такова действие не е възможно - организацията го преследва. Бразилската полиция обаче успява да ги надхитри и го екстрадира в Италия. Бушета предлага сделка на италианската съдебна система: той ще им сътрудничи и ще "разбие" мафията в замяна на собствената си защита и оцеляване.

Скоро той се сблъсква с внушителния, решителен и упорит съдия Джовани Фалконе и историята ни потапя в дълбините на сицилианската организация: убийства, престрелки и измами.

Пиерфранческо Фавино в ролята на Дон Масино в "Предателят" (Снимка: АРТ ФЕСТ)

Още

"Ирландеца" е малко тъжен и уморен, но велик

"Ирландеца" е малко тъжен и уморен, но велик

Всичко това осигурява фона на събитията, в които главно действащо лице е Бушета - той се оказва най-голямата загадка за Коза Ностра: никой не знае защо той сътрудничи на властите. Изглежда, че е мотивиран от стремеж към отмъщение и гори от желание да унищожи мафията, която вече не съответства на неговите ценности. Бушета фактически дезертира при вечния противник - държавата, но самият той не смята себе си за предател.

В хода на признанията си той подчертава пропастта, която съществува между "неговата" мафия и тази на Корлеонези - и по този начин възнамерява да отдаде справедливост на истинската Коза Ностра. Той превръща Тото Риина в истинския предател на историята.

Измяната е повтаряща се тема, неуморно изследвана във филма, именно защото ни кара да размишляваме върху промяната. Може ли човек да се промени истински и дълбоко в живота си или това е просто преструвка?

Промяната може ли да излекува нечия съвест, да бъде искрено покаяние? Дали Бушета, който през целия си живот отрича да е "доносник", не започна този процес като един вид изкупление, с желанието да стане нов човек?

Или това е просто неговият опит да въздаде справедливост - в името на миналото на Коза Ностра?

Режисьорът Марко Белокио (Снимка: АРТ ФЕСТ)

Марко Белокио е роден през 1939 година. Започва да учи философия, но след това решава да се запише във филмово училище, където заснема първия си филм "Юмруци в джобовете", който е отличен с наградата "Златно платно" на фестивала в Локарно през 1965 година. Оказва огромно влияние върху радикалното италианско кино през 60-те години на миналия век. През 2011 година получава наградата "Златен лъв" за цялостно творчество на 68-ия международен филмов фестивал във Венеция.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1965 - Юмруци в джобовете (I pugni in tasca)
1971 - В името на отца (Nel nome del padre)
1976 - Триумфален марш (Marcia trionfale)
1980 - Скок в празното (Salto nel vuoto)
1986 - Дяволът в плътта (Diavolo in corpo)
2009 - Да победиш (Vincere)
2016 - Сладки сънища (Fai beisogni)

Пиерфранческо Фавино в ролята на Дон Масино в "Предателят" (Снимка: АРТ ФЕСТ)

КОИ СА ГЛАВНИТЕ ГЕРОИ В ИСТОРИЯТА?

Томазо Бушета (в ролята - Пиерфранческо Фавино), известен още като Дон Масино, е изключителен персонаж, оставил незаличима следа в историята на борбата срещу мафията. Роден е в Палермо през 1921 година, той е най- младият в бедно семейство със 17 деца.

Жени се рано и има двама сина до 16-годишната си възраст. Влиза в престъпния свят през 1945 година и скоро демонстрира умения, като се изкачва бързо в йерархията на Коза Ностра. През 1963 година, преследван от италианската съдебна система, той търси убежище първо в САЩ, а след това - в Бразилия. Всички започват да го наричат "шефът на два свята", но империята на Бушета е осъдена на крах.

Пиерфранческо Фавино в ролята на Дон Масино в "Предателят" (Снимка: АРТ ФЕСТ)

Още

10 култови роли на рожденика Робърт Де Ниро

10 култови роли на рожденика Робърт Де Ниро

Той е арестуван от бразилската полиция, след което е затворен и измъчван в Италия. През 1980 година Бушета успява да избяга от затвора и се завръща в Бразилия, за да прекрати участието си във войната на мафията. Там се жени за третата си съпруга Кристина - млада бразилка, от която има две деца, но отново попада в ръцете на бразилската полиция.

Дълбоко засегнат от екзекуциите на близките му в Италия и най-вече от жестокото убийство на двамата му най-големи синове, той прави опит да се самоубие, като поглъща отрова. Но животът му е спасен и той е екстрадиран в Италия. Там Бушета взима решение, което променя не само живота му, но и мафията.

Пиерфранческо Фавино в ролята на Дон Масино в "Предателят" (Снимка: АРТ ФЕСТ)

След срещата му със съдия Фалконе, той сътрудничи активно на съдебната власт. Информацията, предоставена от Бушета на италианските власти, е най-важната, получена някога. За първи път става възможно да се нанесе удар върху Коза Ностра. Обвинени са 475 души и в Палермо започва гигантски съдебен процес.

Бушета е ключовият свидетел и излага фактите със сериозен риск за собствения и живота на близките си. Той превръща Коза Ностра в свой враг и въпреки опасността се придържа твърдо към начина си на действие:

Пиерфранческо Фавино в ролята на Дон Масино в "Предателят" (Снимка: АРТ ФЕСТ)

"В миналото Коза Ностра нямаше нищо общо с извратената реалност, в която се е превърнала днес. [...] Реших да сътруднича на държавата, за да попреча на другите да повярват в мафията. Достойнството и честта на хората от миналото са погребани под планина от невинни жертви."

Престъпната организация е убила две от децата му, още членове на семейството и приятели. Процесът приключва с 360 присъди, 114 оправдани, а общият брой на годините затвор е 2665! През 1992 година съдия Фалконе е убит.

Кадър от "Предателят" на Марко Белокио (Снимка: АРТ ФЕСТ)

Още

Оливър Стоун: Америка е прецакана, че е толкова глупава

Оливър Стоун: Америка е прецакана, че е толкова глупава

Бушета отива и по-далеч - свидетелства за връзките между мафията и италианските политици. Откровенията на Дон Масино инкриминираха силни мъже като Джулио Андреоти, бивш министър-председател. За да осигури собственото си спокойствие и анонимност, той се подлага на козметична операция и се мести първо в Бразилия, а след това в САЩ, където прекарва остатъка от живота си, като част от американската програма за защита на свидетелите.

Най-голямата победа на Бушета е именно неговата смърт: след живот, изпълен с убийства и мафиотски "изравнявания на сметки", той живее последните си дни в мир, като умира от рак през 2000 година.

Мария Кристина де Алмейда Гимараеш (в ролята - Мария Фернанда Кандидо) е третата и последна съпруга на Бушета, майка на най-малките му деца. Бразилка, много по-млада от него, страстна, силна, откровена и смела, тя прави впечатление на жена, съвсем различна от познатите съпруги на мафиози, които живеят в сянката на мъжете си. Кристина е активна, интелигентна и самостоятелна - тя играе сериозна роля в живота на Бушета и повлиява много върху решението му да започне да говори срещу мафията, променила своята политика през 80-те години на ХХ век.

Кадър от "Предателят" на Марко Белокио (Снимка: АРТ ФЕСТ)

Още

Лебедовата песен на великите режисьори: "Последният магнат"

Лебедовата песен на великите режисьори: "Последният магнат"

Салваторе Риина (в ролята - Никола Кали) е роден на 16 ноември 1930 година в Корлеоне и умира на 17 ноември 2017 година в Парма. Известен е още като Тото Риина, но го наричат още "Totò u Curtu" на сицилиански диалект поради неговия ръст (158 см), а също и "Звярът", заради прочутата му свирепост. Риина е един от най-влиятелните членове на сицилианската мафия; той лично е убил 40 души и е заподозрян в поръчката на убийството на още 110 души.

През 80-те и в началото на 90-те години на ХХ век Риина и семейство Корлеонези водят безмилостна кампания срещу другите кланове в мафията и срещу италианската държава, чиито антимафиотски съдии Джовани Фалконе и Паоло Борселино са убити през 1992 година. В продължение на антимафиотските мерки Риина и негови сътрудници са арестувани и осъдени през 1993. Присъдата е доживотен затвор, като "Звярът" умира от рак през 2017 година.

Кадър от "Предателят" на Марко Белокио (Снимка: АРТ ФЕСТ)

Още

Готвели бореца срещу мафията и църквата Мартин Скорсезе за духовник

Готвели бореца срещу мафията и църквата Мартин Скорсезе за духовник

Италианският съдия Джовани Салваторе Аугусто Фалконе (в ролята - Фаусто Русо Алези) е роден в Палермо на 18 май 1939 година и е убит на 23 май 1992 година в Капачи, по нареждане на Тото Риина, глава на клана Корлеонези. Фалконе става известен на широката общественост през 1984 година, когато взима показания от един от най-важните източници на информация за Коза Ностра - Томазо Бушета, известен като Дон Масино. Въз основа на тези свидетелства, Фалконе започва гигантския процес в Палермо през 1986 година, заедно със своя приятел магистрат Паоло Борселино (той намира смъртта си няколко месеца след Фалконе).

Съдебната зала в Палермо не е достатъчно голяма, за да побере 475 обвиняеми, затова е създадено специално помещение, известно като "бункерът". Джовани Фалконе иска допълнителни ресурси, за да продължи борбата срещу мафията - той се превръща в герой за цяла Италия, но също и във враг номер едно и основна цел на Коза Ностра. Независимо от полицейския ескорт, Фалконе е убит по време на "Клането в Капачи".

Награди и номинации на "Предателят" (2019, Италия - Франция - Германия - Бразилия):

Кан "19 - Конкурс
Златен глобус, Италия "19 - Най-добър режисьор, най-добра музика
Награди на Международната общност на киноманите "19 - Голямата награда
Сребърна лента, Италия "19 - Най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий, най-добър актьор, най-добър актьор в поддържаща роля, най-добър монтаж, най-добра музика

Още

Търсят се сценаристи за екранизацията на романа на Галин Никифоров "Тяло под роклята"

Търсят се сценаристи за екранизацията на романа на Галин Никифоров "Тяло под роклята"

Още

Италианските фестивални кинохитове "Предателят" и "Мартин Идън" на 24-тия София Филм Фест

Италианските фестивални кинохитове "Предателят" и "Мартин Идън" на 24-тия София Филм Фест

Още

Звездата от "Доза Щастие" даде старт на кампания "От другата страна"

Звездата от "Доза Щастие" даде старт на кампания "От другата страна"

Още

"Берлин Александърплац" на Бурхан Курбани спечели голямата награда на "Синелибри"

"Берлин Александърплац" на Бурхан Курбани спечели голямата награда на "Синелибри"

 

Още

Роман Полански: Преследван и желан

Роман Полански: Преследван и желан

Още

Шон Конъри и Джеймс Бонд: Историята на една легенда

Шон Конъри и Джеймс Бонд: Историята на една легенда

Коментирай 4

1/1

Още ВИДЕО

В навечерието на рождения си ден, Преслава Пейчева с ново парче

Песента се казва "Така добре" и е в стил клубен поп-денс

За виното от глухарчета и какво е да слушаш еротични романи

Вижте кои са най-горещите летни заглавия за слушане в Storytel

Отиде си художничката Ивана Енева - първата жена професор по керамика в България

"За мен керамиката е начин на живот, а Академията - моята съдба", казваше именитият ни творец

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез"

"Световен театър в София" представя "Тартюф, лицемерът" на "Комеди франсез". В три поредни вечери - 16, 17 и 18 юни, във Френския институт ще бъде излъчен запис от представлението на един от най-прочутите театри

"Рицари на справедливостта" с изключителния Мадс Микелсен от 17 юни в кината на 19 града в България

Лентата на Андерс Томас Йенсен е определен от киноспециалисти в цял свят като един от най-добрите датски филми на 2021 година

"Атлантида" по Хофман - невъзможният персонаж

На Ернст Теодор Амадеус Хофман е посветен премиерният спектакъл "Атлантида". Първите представления са на 16 и 17 юни в Swimming Pool

Виж всички

Календар