Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кино "Резонанс" представя Седмица на младите киномани

ФИЛМОВА СЕЛЕКЦИЯ

Кино "Резонанс" представя Седмица на младите киномани

В новата зала "Резонанс" в Дома на киното

Снимка: iStock by Getty Images

В новата зала "Резонанс" на Дома на киното са се събрали великолепна група младежи, на които Дома на киното е предложил възможност да избират от определен брой филми. Те са подготвили специална програма, която можете да видите тук. 

Още

"Кино Резонанс - място за култура и търсещи умове"

"Кино Резонанс - място за култура и търсещи умове"

Програматорите са - Вероника Аспарухова, Виктория Божилова, Елизабет Мкртчян, Мария Ганчева, Мартина Хаджиколева, Михаела Загорова, Александър Говедаров, Деян Еничеров, Тома Перуков.

Можете да гледате техния избор между 23 и 29 май!

Прожекциите на филмите стартират в 19:00 часа.

23 май , "МАНИФЕСТ"

Представяйки високопарни "нови манифести" като съвременен апел за действие и превъплъщавайки се в тринайсет различни личности, сред които учителка, кукловод, водеща на новини, работник във фабрика и бездомник, носителката на "Оскар" Кейт Бланшет вдъхва нов драматичен живот на известни и не чак толкова познати думи, поставени в неочакван контекст...

Филмът на Юлиан Розефелд разкрива театралния компонент и политическото значение на тези декларации. Много от тях са писани в период на младежка ярост и не само изразяват желанието за световна промяна чрез изкуство, но и представят гласа на цяло едно поколение.

Още

"Кино РЕЗОНАНС - място за култура и търсещи умове" представя  специални събития през декември

"Кино РЕЗОНАНС - място за култура и търсещи умове" представя специални събития през декември

24 май , "СЕСТРА"

Това е вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова и е сред най-успешните български филми през последните няколко години. Световната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата "Нови режисьори", отличен е със специален диплом. През 2022 година "Сестра" бе удостоен и с Голямата награда "София - Град на киното" на 24-ия СФФ.

"Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора - теми, които са познати на всеки от нас." списание Variety.

25 май, "МАРТИН ИДЪН"

Първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело е забележителна екранизация по едноименната класика на Джек Лондон. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от актьорските звезди на Италия) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси).

Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му... Световната премиера на "Мартин Идън" бе на фестивала във Венеция, където филмът бе сред номинираните за "Златен лъв", а Лука Маринели получи престижната награда "Coppa Volpi" за най-добър актьор.

26 май, "ЖИРИ"

"Жири" на режисьорката Петя Йосифова-Хънкинс и сценариста Николай Георгиев е необуздана и щура история, пълна с любов и музика (и наркотици), в която се срещат много ексцентрични персонажи, където трима отдадени на любовта приятели попадат в музикален любовен триъгълник и се впускат в "маратона" на времето.

27 май, "ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ"

Съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947 предизвиква най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история. Документалният филм на Светослав Овчаров и Евелина Келбечева е изграден изцяло от хроники и документи, голяма част от които се показват за пръв път.

28 май, "КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ"

Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София - тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения... "Исках да кажа на младите хора да не бързат да пораснат. В един от най-важните моменти в живота, когато сте на 12 или 13, обикновено искате да сте на 15 или 16. Това е глупаво. Опитвам се да кажа на децата да се наслаждават на тези 12 години, защото те са точно толкова феноменални, колкото и 16. Глупаво е да бързаш да пораснеш, защото така ще загубиш това, което се случва в този момент", споделя режисьорът и съсценарист на филма Радивое Андрич.

Още

„Кино за незрящи” за шести път на София Филм Фест

„Кино за незрящи” за шести път на София Филм Фест

29 май, "МЕДЕНА ЗЕМЯ"

Филмът, дело на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов, е номиниран за две награди Оскар - за международен и за документален филм; удостоен е с три награди в Сънданс - Голямата награда за чуждестранен документален филм, специалната награда на журито, приз за най-добър оператор на чуждестранен документален филм!

Прехвърлилата 50 години Хатидже живее в запустяло село в Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите. Като им пее загадъчни мелодии, тя внимателно се придвижва между кошерите без мрежа и ръкавици. През останалото време Хатидже сама поправя повредените кошери, грижи се за болната си майка и понякога пътува до столицата, за да продава своя мед. Един ден странстващо семейство се установява до къщата на Хатидже и нейните спокойни владения са оглушени от ревящи двигатели, седем крещящи деца и 150 крави.

Още

Вижте кои са наградите на 26-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Вижте кои са наградите на 26-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

"Кино Резонанс - място за култура и търсещи умове" е създаден с цел оформяне на пространства за културен обмен около и с помощта на екипите на четири киносалона от централна и източна Европа - Дом на киното / Dom na kinoto в София (България), TISZApART MOZI, Соенок (Унгария), CID Ptuj Център за забавления в свободното време, Птуж (Словения) и Кино "Урания" Kino Urania & Kinematografi Osijek * Kino Urania, Осиек (Хърватия). Искаме да предложим на публиката обогатяване на изживяването в киносалона, разширяване на интересите на младите хора, а Домът на киното - да се превърне в любимо място с интригуващо, развлекателно и най-вече ексклузивно културно съдържание.

Целта ни е да приобщим младите хора чрез включването им в образователни и творчески дейности, а също и публика с ограничен достъп - хора с увредено зрение, хора с увреден слух, хора с интелектуални затруднения. Сред основните цели на проекта са развитие на публиката с фокус върху кинообразование за млада публика, дигитализация, иновативни практики и усъвършенстване на системите за комуникация.

"Кино Резонанс - място за култура и търсещи умове" / "Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds" е международен проект, финансиран от Европейския съюз * Creative Europe *

Събитията са част от програмата на Дома на киното "Операция Кино 2021/2022", реализирана с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Още

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Още

Документалният филм "Гладиатор" за Боян Радев с премиера на София филм фест

Документалният филм "Гладиатор" за Боян Радев с премиера на София филм фест

Още

Премиерен филм с Жулиет Бинош открива 26-ия София Филм Фест

Премиерен филм с Жулиет Бинош открива 26-ия София Филм Фест

Още

26-ият "София филм фест" започна със съпричастност към случващото се в Украйна

26-ият "София филм фест" започна със съпричастност към случващото се в Украйна

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кинопанорама на Иван Андонов и избрани български филми

Тя се организира от Националния филмов център и Сити Марк Център

Иран забрани прожекцията на иранския филм "Братята на Лейла"

Филмът се съревноваваше за Златна палма на кинофестивала в Кан

Документалният филм "Останалите. Снимки от една война" на Бойко Василев по БНТ 1

Разказът като "машина на времето", която свързва миналото и днешният ден, ще бъде излъчен в сряда от 22:00 ч.

Джефри Ръш ще бъде почетен от кинофестивала в Карлови Вари

Ръш, който е на 70 години, е носител на награда "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Блясък" от 1996 г.

Българо-японският филм „Снимка с Юки“ беше представен на „Дните на европейското кино“ в Токио

Българо-японският игрален филм "Снимка с Юки" (2019 г., режисьор Лъчезар Аврамов) беше представен в Токио в рамките на фестивала "Дни на европейското кино"

"Жената, която уши знамето" - танцов филм изследва постиженията на жените в българската история

Филмът изследва идеята за жените като протагонисти в обществото и в историята през призмата на модата и съвременния танц