Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вижте кои са наградите на 26-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

КИНООТЛИЧНИЦИ

Вижте кои са наградите на 26-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

26-ият международен филмов фестивал София Филм Фест представя през пролетта на 2022 година 165 филма от 56 държави. На 19 март 2022 в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване наградите на фестивала

Кадър от филма "Януари", реж. Андрей Паунов (Източник: СФФ)

Още

Премиерата на филма "Златан Дудов - Работническа Одисея" ще е на 21 март в София

Премиерата на филма "Златан Дудов - Работническа Одисея" ще е на 21 март в София

26-ият международен филмов фестивал София Филм Фест представя през пролетта на 2022 година 165 филма от 56 държави. 75 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 30 април на online.siff.bg. Фестивалът посрещна над 70 чуждестранни гости от 19 страни.

На 19 март 2022 в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване наградите на фестивала.

Наградените на 26-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Източник: СФФ)

Стефан. А. Щерев беше водещ на церемонията (Източник: СФФ)

Източник: СФФ

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ПЪРВИ И ВТОРИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ в състав:

Иглика Трифонова (България) - режисьор, председател на журито, Лех Майевски (Полша) - режисьор, Олег Сенцов (Украйна) - режисьор Златина Русева (Белгия-България) - режисьор и фестивален директор, Радивое Андрич (Сърбия) - режисьор връчи следните награди:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА "СОФИЯ - ГРАД НА КИНОТО" ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община, на филма "СОНАТА" (Полша) на режисьора Бартош Блашке и продуцентите Силвестер Банашкиевич и Марчин Курек.

"За детайлно и убедително разказания живот на един реален човек и мъчителния му път в намирането на смисъла да живее. За елегантния кинематографичен подход при създаването на една реалност от страдание, стоицизъм и доброта. За забележително актьорско присъствие. За вярата в силата на изкуството и таланта."

Кадър от филма "Соната", реж. Бартош Блашке (Източник: СФФ)

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО на филма "СМИРЕН" (България-Румъния) на режисьора Светослав Драганов.

"За куража да се вгледа в себе си и да превърне собствените си терзания във важен разговор. За аскетичните киносредства, с които създава образ на битката между егото и стремежът към житейски успехи, и мъчителното търсене на най-верния и почтен начин да изживее живота си. За силата на иронията, самоиронията и смирението. За докосващото и деликатно актьорско присъствие."

Кадър от филма "Смирен", реж. Светослав Драганов (Източник: СФФ)

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА на Андрей М. Паунов за филма му "ЯНУАРИ" (България-Португалия-Люксембург).

"За куража да интерпретира и надгражда добре позната и превърнала се в безспорна класика българска драматургия и да я трансформира в нова реалност. За дръзкото превръщане на литературата във филмови метафори. За впечатляващото кинематографично изграждане на визията и атмосферата на филма. За талантлива работа с актьорите."

Кадър от филма "Януари", реж. Андрей Паунов (Източник: СФФ)

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) бе присъден на филма "ЛИПСВАЩИЯТ РЕЖИСЬОР" (Иран) на режисьора Арванд Дащарай.

"За трудния и новаторски начин да разкаже историята си, за смелостта да стигне до предела на театралното и да го превърне в жизнено кино."

Още

Изключителният творец Лех Майевски е част от Международното жури на София Филм Фест

Изключителният творец Лех Майевски е част от Международното жури на София Филм Фест

НАГРАДАТА ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли медия студио, бе присъдена на филма "ИГРА" (България) на режисьора Орлин Менкаджиев.

"За кинематографично убедителния и запомняш се подход, по който в реално време разказва историята на две момчета. За изследването на инстинкта на всеки човек за надмощие. За умелото фокусиране върху психологията и механизма на насилието, с което всъщност започва всяка "една война"."

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от международно жури с председател Алберто Симоне (режисьор и продуцент, Италия) и членове Ян П. Матушински (режисьор, Полша) и Яна Титова (режисьор и актриса, България) на филма "МУРЕНА" (Хърватия-Бразилия-САЩ-Словения) на режисьорката Антонета Аламат Кусиянович.

Кадър от филма "Мурена", реж. Антонета Аламат Кусиянович (Източник: СФФ)

"Наградата се връчва за неоспоримите художествени качества на филма, за вълнуващото напрежение, в което държи зрителя от най-първия кадър до финала. За изключително прецизния кинематографичен език и впечатляващите актьорски превъплъщения. За множеството тънки метафори, така добре преплетени в историята. За изящната работа с камерата, която ни разкрива океана по един напрегнат, но много откровен, истински и красиво-поетичен начин."

Кадър от филма "Мурена", реж. Антонета Аламат Кусиянович (Източник: СФФ)

Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма "СИНЯ ЛУНА" (Румъния) на режисьорката Алина Григоре.

"Наградата се връчва за вълнуващо разказаната семейна история, започваща с остър писък и превеждаща зрителя през много неочаквани ситуации. За сложните, пълнокръвни герои и невероятно истинската и естествена актьорска игра. За изключителната работа с визията, която е вярна на историята и допринася за суровостта и неподправеността й."

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с председател Леван Когуашвили (режисьор, Грузия) и членове Моника Лазуреан-Горган (режисьор и продуцент, Румъния) и Петя Александрова (киновед, България) на филма "ZO REKEN (КОСТ ОТ АКУЛА)" (Канада) на режисьора Еманюел Лиша.

Кадър от филма „Кост от акула“, реж. Еманюел Лиша (Източник: СФФ)

"Наградата се присъжда на ZO REKEN (КОСТ ОТ АКУЛА) за изненадващия и минималистичен начин на разказване на голяма история за една уязвима страна. С помощта на специална конструкция и автентична концепция откриваме опустошената държава Хаити през прозорците на автомобил Toyota."

Документалното жури присъди ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма "НАШЕТО ТИХО МЕСТЕНЦЕ" (Франция-България) на режисьорката Елица Георгиева.

"Почетният диплом се присъжда на филм, който представлява интимна конструкция за потапянето в миналото, за да можеш да се възстановиш в настоящето."

НАГРАДАТА за НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ бе определена от жури от фестивалните селекционери Стефан Лаудин (директор, МФФ Варшава), Тина Лок (директор на МФФ "Черни нощи" в Талин) и Роберто Куето (програматор на фестивала в Сан Себастиан) и бе присъдена на филма "В СЪРЦЕТО НА МАШИНАТА" (България) на режисьора Мартин Макариев.

Кадър от филма "В сърцето на Машината", реж. Мартин Макариев (Източник: СФФ)

Кадър от филма "В сърцето на Машината", реж. Мартин Макариев (Източник: СФФ)

Журито на ФИПРЕССИ в състав Майк Нафс (Нидерландия), Никола Фалчинела (Италия) и Ингеборг Братоева (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма "ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ТЪРСИ ВЯТЪРА" (Румъния-България-Сърбия) на режисьора Михай Софронеа.

Кадър от филма "Човекът, който търси вятъра", реж. Михай Софронвеа (Източник: СФФ)

"Заради артистично и майсторски реализираната рефлексия върху човешкото съществуване и заради деликатността, с която езикът на киното се използва за разкриване на красотата на природата и на ежедневния живот."

НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за филм от Балканския конкурс се присъди на "РИБЕНА КОСТ" (България) на режисьора Драгомир Шолев.

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА за филм от Международния конкурс за първи и втори филм и Балканския конкурс се присъди на филма "СОНАТА" (Полша) на режисьора Бартош Блашке.

МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс "ЛЮБОВНА ПЕСЕН" (САЩ) на режисьора Макс Уокър-Силвърман.

"Често ни казват "Животът е пред вас", сякаш е нещо само хубаво, а не и страшно. Киното е това, което ни дава посока, смелост, увереност да вървим напред. На екрана на 26-ото издание на София Филм Фест един филм ни даде спокойствието, че не е нужно да знаеш пътя или да имаш посоката, но винаги можеш да разчиташ, че ще се справиш и ще намериш това, което търсиш."

Още

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

На 26-ото издание на София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното на:

Анжел Вагенщайн, сценарист (България)

Иглика Трифонова, режисьор (България)

На 26-ото издание на София Филм Фест бе връчена НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното на Иглика Трифонова, режисьор (България) (Източник: СФФ)

#DoNotMiss * #26SofiaIFF ONLINE - до 30 април!

София Филм Фест се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и Министерство на културата.

Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата,
ИА "Национален филмов център" и Програма "Творческа Европа МЕДИА"на Европейския съюз.

Още

Документалният филм "Гладиатор" за Боян Радев с премиера на София филм фест

Документалният филм "Гладиатор" за Боян Радев с премиера на София филм фест

Още

Иглика Трифонова оглавява международното жури на 26-ия София Филм Фест

Иглика Трифонова оглавява международното жури на 26-ия София Филм Фест

 

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Аржентинският режисьор Федерико Луис бе отличен с Голямата награда на "Седмицата на критиката" в Кан

В "Симон от планината" 25-годишният актьор Лоренцо "Тото" Феро е в образа на Симон, който се сприятелява с група младежи с умствена изостаналост в градче в Андите. Във филма участват актьори с умствени ограничения

Паоло Сорентино, Гари Олдман и вечната любов Неапол

"Партенопа" е най-новият филм на родения в Неапол италиански режисьор, който имаше премиера на кинофестивала в Кан

Френският актьор Венсан Лендон ще се снима с Киану Рийвс и Кирстен Дънст в новия филм на Рубен Йостлунд

Действието се развива на презокеански полет, по време на който бордовата система за забавление се поврежда и пътниците са изправени пред ужасна скука

Минисериалът "Дарителите" с премиера по БНТ1

В седмицата след Деня на българската просвета и култура, в четири последователни дни между 27 и 30 май, ще се излъчи минисериалът “Дарителите”, който всяка вечер от 22:30 ч. ще запознава зрителите на националната ни телевизия с едни от най-големите български дарители и техните невероятни истории, въплътили националния ни дух

Венсан Касел и Дейвид Кроненбърг с поразяваща физическа прилика в "Покров"

Филмът "Покров", включен в конкурсната програма на фестивала в Кан, е трето поред сътрудничество между Венсан Касел и Дейвид Кроненбърг

Актрисата Кейт Бланшет призова да се правят филми за живота на бежанците

Винаги ме е смущавал фактът, че няма повече филми на тази тема, каза Бланшет по време на конференция под надслов "Върховния комисариат за бежанците: историите на изселените" "HCR: histoires de dеplacеs"