Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иглика Трифонова оглавява международното жури на 26-ия София Филм Фест

ФИЛМОВИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ

Иглика Трифонова оглавява международното жури на 26-ия София Филм Фест

Авторитетната българска режисьорка ще бъде удостоена с Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното

Авторитетната българска режисьорка ще бъде удостоена с Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното (Снимка: София Филм Фест)

Иглика Трифонова създава истории, които се радват на обичта на публиката и признанието на киноспециалистите в цял свят.

Сюжетите на нейните творби трябва да минат през сърцето ѝ, да ги сподели с най-верните си партньори, да открие актьорите-съмишленици и да преживеят заедно раждането на всеки следващ филм. Тя е силен борец и емоционален разказвач, а през 2022 година ще бъде председател на международното жури на 26-ия София Филм Фест. Тя ще бъде и един от носителите на Наградата на София на Столичната община - заслужено отличие за нейния принос към изкуството на киното в България.

Още

"Един ден в пожарната" на българката Ефемия Фард с кино награда в Италия

"Един ден в пожарната" на българката Ефемия Фард с кино награда в Италия

Иглика Трифонова е родена е на 17 февруари 1957 година в София. Завършва "Кино и телевизионна режисура" във ВИТИЗ през 1982 година в класа на Георги Дюлгеров, след което започва кариерата си като режисьор на документални филми. Първите ѝ филми са "Лето господне 1990" (1990, удостоен с първа награда на фестивала "При футура" в Берлин), "Възможни разстояния" (1992, с награда на фестивала на документалното кино в Молдова), "Разкази за убийства" (1993), "Портрет на една актриса" (1994) и "По пътя" (1995). Тя работи и като асистент на Георги Дюлгеров и Рангел Вълчанов. През 2001 година дебютира в игралното кино като режисьор и сценарист на филма "Писмо до Америка". Това е първата мащабна копродукция, в която България е водеща държава.

Авторитетната българска режисьорка ще бъде удостоена с Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното (Снимка: София Филм Фест)

Доверили се на сценария и режисурата на Иглика Трифонова, историята на "Писмо до Америка" разказват актьорите Филип Аврамов, Ана Пападопулу и Петър Антонов. Филмът умело смесва игрално кино и документални факти - едно момче тръгва да търси стара българска песен, "за да възкреси" най-добрия си приятел. "Писмо до Америка" беше първият филм в новото хилядолетие, който промени реалността на боксофис класациите у нас, като влезе в официалния Топ 10 с най-гледаните филми - прецедент за български филм!

Още

 Още 7 дни Sofia Menar онлайн

Още 7 дни Sofia Menar онлайн

"Писмо до Америка" е удостоен с шест награди на Фестивала на българския екрален филм "Златна роза" през 2000 година, получава Наградата на FIPRESCI на фестивала Молодист в Украйна; на екипа е връчена наградата "Дон Кихот" на Международната федерация на киноклубовете (FICC) - Киев 2001, Голямата награда за най-добър филм - "Златна ракла", Пловдив, 2001, Специалната награда на журито - Истанбул 2002, Голямата награда "Матадоро" - Норделик, Холандия 2003.

През 2003 година Иглика Трифонова режисира в Театър "Сълза и смях" пиесата "Фенове", написана от Елин Рахнев специално за Христо Гърбов и Валентин Танев. Тя продължава работата си като филмов режисьор, през 2004 година на първото издание на София Мийтингс представя, заедно с дългогодишния си творчески партньор, продуцентката Росица Вълканова, проекта за техния следващ филм "Разследване", а след завършването му през 2006 година, на Фестивала "Златна роза" във Варна филмът получава специалната награда на журито, наградите на критиката, за мъжка роля (за Красимир Доков) и за операторско майсторство (за Рали Ралчев).

Авторитетната българска режисьорка ще бъде удостоена с Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното (Снимка: София Филм Фест_

Още

Когато Маргьорит Дюрас среща Шарлот Генсбур

Когато Маргьорит Дюрас среща Шарлот Генсбур

За следващия филмов проект на дуета Трифонова-Вълканова "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син", представен в програмата на София Мийтингс под името "Лъжесвидетелят" през 2008 година, награда на кинофестивала в Кан 2011 г. те печелят наградата на ScriptEast за най-добър сценарий в Централна и Източна Европа. След световната му премиера в Талин и Гьотеборг през 2015 година, именно с този филм бе открито 20-ото юбилейно издание на София Филм Фест 2016.

Самата Иглика споделя пред "Дневник", че творбата е от изключително значение за нея - "Това, че правех филм за чужда болка беше за мен тежка екзистенциална задача. Това беше моят личен трибунал." И допълва: "В един анализ на този филм присъства изречението, че този филм започва там, където свършват познатите неща за зверствата по време на войната в бивша Югославия. Той продължава оттам нататък. Той е за това какво става след една война - и с жертвите, и с престъпниците, и с тези, които трябва да раздадат правосъдие."

Още

Последният филм на Анна Петкова "Авантюриста" с премиера на София Филм Фест

Последният филм на Анна Петкова "Авантюриста" с премиера на София Филм Фест

Премиерата на следващия филм на Иглика Трифонова "Асансьор за пациенти" беше в програмата на 21-вия София Филм Фест 2017. Сюжетът представя историята на двама пациенти, чиято кратка среща в един болничен асансьор може да се окаже съдбоносна. Пред Dnes.bg режисьорката обръща внимание на свободата, с която работи по филма: "В "Асансьор за пациенти" си позволих работа с актьорите в изцяло импровизационен режим. Работихме в голяма възбуда и решихме да отидем още по-далеч - всеки от актьорите вложи в ролята си нещо лично. Получи се особено, интимно вграждане в драматургията на филма. Актьорите са не само интерпретатори, а и обекти на изследване - същински герои..." И добавя: "Когато гледам тези моменти, аз се вълнувам. Винаги ще съм дълбоко благодарна на актьорите си за това доверие и съучастие. И винаги се питам - ще открие ли публиката личните моменти? Щастлива бях да работя с известни творци като Христо Гърбов, Светлана Янчева, Бойка Велкова, Ангелина Славова, Йордан Биков и с младите актьори Слава Дойчева, Мак Маринов, Александър Бенев и Тихомир Паунов."

"Българите все се лашкаме между екстаза и отчаянието и трябва да си намерим средното положение. Като по-млада изпитвах жив ужас от средата, тя ме плашеше. Днес си давам сметка, че балансът е най-важен. У нас центърът, който да успокои малко нещата, винаги ни се разминава. И в киното, и в политиката. А това спокойствие ще ни донесе и самочувствие. Иначе се впускаме в някакви крайности, което прилича много повече на комплекс. Когато дълго седиш в такова разкрачено състояние, то ти се отразява и се превръща в някаква постоянна деформация. Започваме да се влюбваме в оплакването и ставаме зависими от него. А излизането от тази деформация, стъпването отново здраво на крака винаги е крайно болезнено." Иглика Трифонова пред сп. "Тема", 2011

Още

Джони Деп ще играе крал Луи XV във френски филм

Джони Деп ще играе крал Луи XV във френски филм

Още

Излиза книгата, вдъхновила "Улицата на кошмарите" на Гийермо дел Торо

Излиза книгата, вдъхновила "Улицата на кошмарите" на Гийермо дел Торо

Още

Българският културен институт в Лондон очаква Тони Палмър

Българският културен институт в Лондон очаква Тони Палмър

Още

Спайк Лий с отличие за изключителни постижения от американската Гилдия на режисьорите

Спайк Лий с отличие за изключителни постижения от американската Гилдия на режисьорите

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Наградените филми все по-рядко пълнят кината

Това явление стана още по-ясно изразено през последните десет години

Актьорът Любен Чаталов откри своя звезда и посади дръвче в Алеята на златните липи в Стара Загора

Това се случи по време на Десетото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа"

"Златна палма" в Кан бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение"

Наградата на най-добра режисура на кинофестивала в Кан бе присъдена на Чан Ан Хун, призът за най-добра женска роля получи туркинята Мерве Диздар, а за най-добра мъжка роля - японецът Коджи Якушо

Британският филм "Как да правим секс" получи наградата "Особен поглед" на кинофестивала в Кан

Дебютният филм на Уокър представя историята на три девойки, които отиват на ваканция на остров Крит

България се включва в световен маратон на филма на Шон Пен и Аарон Кауфман

Правителството на Украйна подкрепи създаването на нова международна организация - Humanity for Freedom ("Човечество за свобода"), която подкрепя смелостта на президента Володимир Зеленски и борбата на Украйна срещу авторитаризма, припомнят от агенцията

Организацията на Стефан Китанов, която менажираше Дома на киното, се оттегля

"Арт Фест" се оттегля от емблематичното кино, собственост на Съюза на българските филмови дейци