Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Кино РЕЗОНАНС - място за култура и търсещи умове" представя специални събития през декември

НОВИ КУЛТУРНИ ПРОСТРАНСТВА

"Кино РЕЗОНАНС - място за култура и търсещи умове" представя специални събития през декември

На откриването на зала "Резонанс" в Дома на киното Георги Господинов ще представи "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата"

На откриването на зала "Резонанс" в Дома на киното на 14 декември, Георги Господинов ще представи филмите на Теодор Ушев "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата"

Първото събитие в Новата зала на Дома на киното е гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия - "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата".

Датата е 14 декември, денят е вторник, а началният час е 19:00.

Като част от инициативите на програмата КИНО РЕЗОНАНС, в Дома на киното вече има още едно чудесно пространство - малка допълнителна зала, оборудвана с DCP проектор, екран и озвучаване от най-висока класа, в която комфортът на интимното филмово преживяване е допълнен с удобни пуфове, предоставени от topcho.bg.

Тази зала ще създаде възможност за обогатяване на програмата на Дома на киното, за срещи и професионални уъркшопи - за деца и младежи, които се интересуват от тайните на киното и творческите професии, свързани с него, за премиерни събития - създадохме зала "РЕЗОНАНС" в хармония с честотите, на която вибрират младите почитатели на тайните във филмовия свят.


"Респект" и Арета Франклин - джаз носталгия

В празничната за студентите вечер на 8 декември каним почитателите на вечната музика на филмова среща с великолепния глас на Дженифър Хъдсън и актьорското майсторство на Форест Уитакър, които пресъздават запленяващ биографичен разказ, посветен на легендарната Арета ФРАНКЛИН.

Датата е 8 декември, денят е сряда, а началният час е 18:30.


"Уестсайдска история" под режисурата на Стивън Спилбърг

Повече от шест десетилетия Спилбърг мечтае да направи нов кино-прочит на една тотална класика! Той споделя, че е израснал в дом, в който са се слушали албуми с класическа музика - първият му досег с популярната музика е бил именно "Уестсайдска история" ("West Side Story"), при това албумът, записан от екипа на Бродуйската постановка от 1957 година. Представяте ли си какво означава за 74-годишния режисьор да сбъдне мечтата на 12-годишното момче в себе си?!

Датата е 12 декември, денят е неделя, а началният час е 17:00.


"Отвор" - музикално-поетичен пърформанс

Ембиънт пейзажи, светли и тъмни китарни хармонии, и палитра от звукови ефекти се срещат с гласове, които четат стиховете на живо. В този процес музиката и поезията се обогатяват и допълват взаимно. Тъмният киносалон е идеалното място за необичайната среща на двете изкуства, която е и един вид изследване върху тяхната дълбока връзка.

"Отвор" е базиран върху едноименната дебютна стихосбирка на Румен Павлов, с участието на автора на стиховете, Петър Тодоров, Йоана Стоянова и Александър Бенев; реализира се с финансовата подкрепа на програма "Дебюти" на Национален фонд "Култура".

Датата е 14 декември, денят е вторник, а началният час е 20:00.


"Кино Резонанс - място за култура и търсещи умове" е създаден с цел оформяне на пространства за културен обмен около и с помощта на екипите на четири киносалона от централна и източна Европа - Дом на киното / Dom na kinoto в София (България), TISZApART MOZI, Соенок (Унгария), CID Ptuj Център за забавления в свободното време, Птуж (Словения) и Кино "Урания" Kino Urania & Kinematografi Osijek / Kino Urania, Осиек (Хърватия).

Искаме да предложим на публиката обогатяване на изживяването в киносалона, разширяване на интересите на младите хора, а Домът на киното - да се превърне в любимо място с интригуващо, развлекателно и най-вече ексклузивно културно съдържание. Целта ни е да приобщим младите хора чрез включването им в образователни и творчески дейности, а също и публика с ограничен достъп - хора с увредено зрение, хора с увреден слух, хора с интелектуални затруднения.

Сред основните цели на проекта са развитие на публиката с фокус върху кино образование за млада публика, дигитализация, иновативни практики и усъвършенстване на системите за комуникация.

"Кино Резонанс - място за култура и търсещи умове" / "Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds" е международен проект, финансиран от Европейския съюз Creative Europe

Събитията са част от програмата на Дома на киното "Операция Кино 2020/2021", реализирана с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Още

Конкурс за български късометражен филм на 26-ия София Филм Фест

Конкурс за български късометражен филм на 26-ия София Филм Фест

Още

Теодор Ушев ще представи лично селекция от свои късометражни творби в програмата на юбилейния 25-и София Филм Фест

Теодор Ушев ще представи лично селекция от свои късометражни творби в програмата на юбилейния 25-и София Филм Фест

Още

Димо Алексиев: Ние сме народ от единици, а спойката я няма

Димо Алексиев: Ние сме народ от единици, а спойката я няма

Още

Ивайло Христов: В социалните мрежи няма нито Чехов, нито Достоевски, а само измислици и страхове

Ивайло Христов: В социалните мрежи няма нито Чехов, нито Достоевски, а само измислици и страхове

Още

Актрисата Светлана Янчева: Когато се страхува, човек често става зъл

Актрисата Светлана Янчева: Когато се страхува, човек често става зъл

Още

Президентът и премиерът влизат в затвора в "Чичо Коледа" с Филип Аврамов

Президентът и премиерът влизат в затвора в "Чичо Коледа" с Филип Аврамов

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вижте Моменти и настроения на Велислава Гечева

Изложбата е от 27 март до 11 април 2023 в Галерия "Стубел"

"Кастор. Портрети на неизвестното" се завръща в "Топлоцентрала" на 6 и 7 април

В първата вечер е предвидено представлението да бъде последвано от дебат на тема "Утопиите и антиутопиите за човешкото бъдеще"

"Два Дома": уникален арменски танцов спектакъл в София

Събитието и на 29 април 2023 г. от 18:30 ч. в ДК Искър /парк Дружба/. Концерт-спектакълът е под егидата на Н. Пр. Г-н Армен Едигарян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в България

Бляскав юбилей ще отпразнува Биг бендът на националното радио

На този празник - 80-годишния юбилей на Янко Миладинов - Биг бендът ще посвети един от най-обичаните си проекти "Биг бенд джаз академия", даващ път на млади и изявени музиканти и певци на сцената

Наградите ИКАР 2023 ще бъдат връчени в Свeтовния ден на театъра 27 март

Събитието по традиция ще се проведе в Народен театър "Иван Вазов"

"Вкусът на Африка" завладява Столичната библиотека в концептуален концерт на 22 март

Фокусът на второто мултикултурно събитие от "Заслушай се" са новите светове, които разкриват книгите и музиката