Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Димо Алексиев: Ние сме народ от единици, а спойката я няма

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Димо Алексиев: Ние сме народ от единици, а спойката я няма

"Като развъдник сме у нас за хора като героя ми", смее се горчиво актьорът, който изпълнява ролята на арогантния политик във филма "Дани. Легенда.Бог.", който тръгва по екраните от 3 декември

"Дали в България ще се справим някога с корупцията? Не мисля. Ние имаме много добри традиции в корупцията. Във всичките й форми.

Не съм обнадежден за бъдещето по никакъв начин. Странни времена доживяхме. И тази смяна на световния ред, и тези намордници, които трябва да носим, не знам за какво точно са подготовка. Сякаш на този фон, започваме да си мислим: "Ние добре сме си живели едно време." Сега всички екстри на Европейския съюз, сякаш изглеждат безвъзвратно загубени.

В България никога не е имало никакво общество. Някаква сбирщина е тук. Защото обществото малко или много трябва да има усещане за другия. А в България е много важно не толкова на теб да ти е добре, но на Вуте е важно да му е много зле. (смее се)

В кадър от филма "Дани. Легенда. Бог", реж. Явор Петков (Снимка: Владислав Чанев)

В кадър от филма "Дани. Легенда. Бог", реж. Явор Петков (Снимка: Владислав Чанев)

Нашата народопсихология и смешките, че "един българин е хайдутин, двама българи са чета, а трима българи са чета с предател", не са случайни. Всичко, през което сме преминали през годините - Шесто, полицията, подслушванията...

Имаме много дълга традиция в това да не сме единни, като сърбите, например. Ние сме народ от единици, а спойката я няма" смята Димо Алексиев, изпълнителят на главната роля в новия филм "Дани. Легенда. Бог.", който тръгва по кината от 3 декември.

Още

От 3 декември по кината тръгва бруталната българска комедия "Дани.Легенда.Бог."

От 3 декември по кината тръгва бруталната българска комедия "Дани.Легенда.Бог."

Димо Алексиев влиза в ролята на бизнесмен и общински съветник. Той участва в заснемането на английска документална поредица за прането на пари. Безцеремонният тарикат обаче взема нещата в свои ръце и заявява, че това ще е филм за него, за да покаже, че е легенда в средите си и за него няма закони.

"Дани. Легенда. Бог." е универсална история за комплекси, страх и тоталния провал на един човек.", споделя авторът на лентата Явор Петков.

Създателят на продукцията е независимият продуцент, сценарист и режисьор Явор Петков, зад камерата застава Румен Василев, а автор на музиката е Борис Рапо.

Освен Димо Алексиев участват още Джеймс Бабсън, Кейт Никълс, Илияна Лазарова, Валентина Александрова, Сузанита, Борислав Марковски, Емил Каменов, Георги Налджиев, Йордан Данчев.

С режисьора Явор Петков (Снимка: Румен Василев)

Филмът бе представен в програмата на 24-ия София Филм Фест през октомври миналата година, а преди това "Златна роза" за операторско майсторство получи Румен Василев, филмът взе и наградата за най-добър филм на английски на фестивала в Кардиф през ноември.

С Димо Алексиев разговаряме за България, която се е превърнала в развъдник за политици наглеци като героя му Дани, за затъналата ни в корупция държава, за това има ли гражданско общество у нас, за влиянието на менторите му, за партньорството в киното и театъра, което според него е интимен инструмент, за Хамлет, който се надява да изиграе...

Димо Алексиев ексклузивно пред Impressio:

- Как стана Дани? Известен си с това, че не приемаш роли, ако не си убеден в избора си?
- Да, със сигурност не приемам всичко, което ми предлагат и това не е от сега.

Извикаха ме на кастинг. Впоследствие така се развиха нещата, че режисьорът Явор Петков ми каза: "Ако ти не я изпълниш тази роля, аз ще си отложа проекта и ще продължа да търся."

В кадър от филма "Дани. Легенда. Бог", реж. Явор Петков (Снимка: Владислав Чанев)

Склонен съм да му повярвам, че е каствал много хора, но в крайна сметка...

- Хареса ли ти сценарият?
- Първо казах, че това почти няма шанс да стане. Много дълги монолози, много дълги сцени... Ние щяхме да го снимаме, но не бях сигурен, че филмът ще е гледаем.

Но имах достатъчно време да се подготвя, да си науча текста, който е на английски. А в НАТФИЗ нямаме нито един час по чужд език. Актьорите сме осакатени и нямаме голям шанс за пазар навън. Това е недопустимо, когато голяма част от индустрията е англоговоряща.

В кадър от филма "Дани. Легенда. Бог", реж. Явор Петков (Снимка: Владислав Чанев)

Още

В главната роля: "Дани. Легенда. Бог." и Явор Петков

В главната роля: "Дани. Легенда. Бог." и Явор Петков

- Защо - "Дани. Легенда. Бог."?
- Тази градация хрумва на Дани и толкова го впечатлява, че вярва, че наистина е така. Това е един човек, на който много му се иска да "превърти" и да излезе от играта, но е смазан от невъзможността да го направи.

- Сега се запознаваш с режисьора Явор Петков. Бързо ли се сработихте?
- Явор ми се довери напълно.

Заснехме много материал. Много материал и много варианти и разработки.

Явор беше стигнал до един момент, в който каза: "Мога или да направя филма в две части, защото дължината е над 3 часа, или да направя мини сериал..."

Тази свобода, която се постигна и атмосферата, която се създаде, си личат във филма.

- Какво представляваше снимачният процес?
- Включвахме камерата и стартирахме. Както се вижда, много от сцените не са монтирани, защото няма как да бъдат монтирани. Това са огромни сцени, в които камерата просто тръгва и не се гаси.

В това е голямото майсторство на оператора Румен Василев, който не случайно спечели награда на фестивала "Златна роза".

Плакат на филма

Явор беше довел монтажист на терена и те след всеки ден сваляха информацията. Явор ми каза, че иска след всеки снимачен ден да има вариант на заснетото.

За 29-30 дни той успя да организира всичко, да го снима и да го монтира.

Успешният вариант на филма се дължи на много добрата подготовка и на това, че се събраха хора, обединени около да създадат нещо различно, нещо новаторско.

Изпълнителният продуцент Любо Анев е голям "виновник" за този филм, защото той уреждаше всичко - той се погрижи да можем да снимаме в Кюстендил...

- Имало е много импровизации?
- Явор е склонен да остави актьорите да импровизират, особено когато вижда, че са "на точното място" и не е самоцелно. Въпреки, че образът на моя герой Дани сам по себе си дава голяма свобода и понякога на пръв поглед самоцелни неща не седят лошо.

В кадър от филма "Дани. Легенда. Бог", реж. Явор Петков (Снимка: Владислав Чанев)

- Импровизация ли е сцената с Асен Блатечки и Николай Урумов?
- Ние се бяхме установили в Кюстендилския театър, там бяха костюмите ни, гримирахме се и се подготвяхме за снимки. А по същото време Асен и Николай Урумов репетираха.

Ние ги попитахме може ли да ги заснемем във филма, а те казаха, че няма никакъв проблем.

Така че това е сцена, в която никой не знаеше какво точно ще се случи.

- Явор Петков снима и други "неочаквани" актьори...
- Да, в този филм много от ролите се изпълняват от хора, които по принцип са зад кадър. Например, жената, която интервюира Сузинита е кастинг режисьорът на филма. Монтажистът се появява във филма - той е един самотен човек, който пие на бара.

Самият режисьор също се снима във филма. Това е една сцена в дискотеката. Трябваше да се намери актьор, който да бъде набит и напикан от Дани и от бодигарда му (Емил Каменов). Явор се чудеше как точно да предложи на някой актьор да го направи, след което запретна ръкави и каза: "Аз ще се оправя с тази работа!" И в крайна сметка Дани би дори и режисьора. (смее се)

В кадър от филма "Дани. Легенда. Бог", реж. Явор Петков (Снимка: Владислав Чанев)

Имаше много приятни съвпадения, бих казал. Като една сцена, която впоследствие преценихме, че трябва да отпадне. Появиха се щъркели, който след една реплика на Дани, се включиха с тракане на клюнове. Всички замълчаха. Беше много приказен момент.

- Когато гледа за пръв път филма, как реагира?
- Явор ми прати целия вариант на малко по-късен вариант. По това време бях на морето, снимахме "Игрите" ("Игри на волята") Там имахме едно място, където хората от екипа гледаха мачове. Чудех се дали да не им го прожектирам, за да видя каква ще е реакцията. Слава Богу, отказах се навреме.

Екипът на "Дани. Легенда. Бог" на кинофестивала във Варна през септември 2020 г. (Снимка: Краси Димчев)

Не съм гледал друг такъв филм. Имаше моменти, на които искрено се забавлявах, много ми харесаха, имаше и по-тежки моменти. Но с корекциите, които нанесохме впоследствие във варианта, който ще гледаме от 3 декември по кината, всичко е прецизирано.

- В момента какво работиш в театъра?
- Имаме едно представление "Една седмица, не повече", което правим с Емо Марков и Йоанна Буковска под шапката на Театъра в Пазарджик. Но в момента не е рентабилно да се играе.

Иначе си работя по разни неща, които бих искал да ми се случат. Но така като гледам - крачките, с които го правя са много по-бавни, отколкото би ми се искало.

Още

"Дани. Легенда. Бог" с безкомпромисния Димо Алексиев прави премиерата си днес

"Дани. Легенда. Бог" с безкомпромисния Димо Алексиев прави премиерата си днес

- Какво те запали по актьорството?
- Аз бях талантлив волейболист, но една травма сложи край на моята спортна кариера. Трябваше бързо да се преориентирам. Един ден просто казах на майка ми: "Ще взема да стана актьор!.." Тя ме отряза: "Ама, разбира се, те там само тебе те чакат!" Но жената по едно време разбра, че май наистина се каня да кандидатствам. И един месец преди изпитите потърсихме Диляна Мичева, която започна да ме подготвя. Тя е вокален педагог, който преподава предимно на "куклите".

Диляна Мичева ме свърза с Диана Борисова, с която започнах да готвя монолозите си и впоследствие тя стана мой преподавател по сценична реч, когато ме приеха в Академията в класа на Весо Ранков.

В кадър от филма "Дани. Легенда. Бог", реж. Явор Петков (Снимка: Владислав Чанев)

- И завършваш с награда ... "НАЙ-НАЙ-НАЙ"...
- Тази награда я създадоха точно, когато аз завършвах. С Мартин Гяуров сме първите носители. Това е някакъв вид признание за заслуги в актьорското майсторство по време на обучението.

- Кои са хората, които те направиха това, което си?
- Когато някой ти помага или когато някой ти пречи, това все са уроци. Това ме е направило човека, който съм.

Не мога да кажа, че съм продукт на Весо Ранков или Мария Ганева или след това на режисьорите, с които съм работил. Но, да, те са ме калили, определено.

- Кои са сред тези, които ти помогнаха?
- Терънс Малик се казва. Имах възможност да работя два пъти с него, в Германия, и в Малта.

В кадър от филма "Дани. Легенда. Бог", реж. Явор Петков (Снимка: Владислав Чанев)

Доверието и респектът към мен на човека, който 2 пъти е печелил "Оскар", е нещо много приятно.

Премиерата на филма му A Hidden Life беше в Кан миналата година. Хубаво е да участваш на такива форуми, това е едно докосване до голямото независимо кино.

От българските режисьори, много полезна ми беше работата с Явор Гърдев в спектакъла "Калигула" във Варненския театър.

Много съжалявам, че не съм работил с Крикор Азарян...

- Кои са актьорите, с които ти беше интересно да си партнираш?
- Най-важнато за партньора е дали и двамата ще успеете да свършите това, за което сте се събрали. Защото понякога, ако партньорът ти е твърде уверен в способностите си, с твърде голямо самочувствие, това не винаги е гаранция, че ще успеете "да изсвирите парче заедно".

Със Сузанита в кадър от филма "Дани. Легенда. Бог", реж. Явор Петков (Снимка: Владислав Чанев)

Партньорството е много интимен и вътрешен процес, който понякога се случва, ако стане е чудесно, но ако не стане, трябва да си достатъчно добър професионалист, за да може публиката да не страда и да се продължи напред.

Имал съм възможност да си партнирам с доста големи имена и на сцената, и пред камера.

Интересно е да се партнира с Любо Нейков, с Кръстьо Лафазанов, въпреки че с него само сме репетирали, с Деян Донков е приятно да се работи, Юли Вергов също е добър партньор, Дария Симеонова определено е човек, с който много приятно се работи, с Мария Каварджикова - също, с Мария Статулова, Велко (Кънев) само съм го гледал как работи, участвахме в един филм, но нямахме сцени заедно, за което само мога да съжалявам.

Още

Звездата от "Откраднат живот"      Дария Симеонова: Обичам! Заявявам - зависима съм!

Звездата от "Откраднат живот" Дария Симеонова: Обичам! Заявявам - зависима съм!

- Сериалът "Откраднат живот" те направи масово популярен. Какво ти даде и какво ти отне д-р Калин Генадиев?
- Д-р Калин Генадиев премина през доста неща във сериала и това беше интересно, особено първите сезони, когато още не се беше разкрило всичко. Имаше съспенс и хората очакваха да видят как ще се развие историята.

"Откраднат живот" беше голяма школа. Имахме огромна ангажираност. Работехме с няколко екипа, всеки ден. Вечер се прибираш, набързо се къпеш и започваш да учиш реплики, защото в 7 часа на другия ден отново си на снимки.

С Дария Симеонова в сериала "Откраднат живот"

И когато това нещо го правиш по-дълго време, то неминуемо ти взема от времето, което можеш да прекараш с децата, с близките си, с всички останали хора. Това време няма връщане, не може да се заплати с пари.

Имаш някаква популярност, хората понеже всеки ден вечерят с теб, те чувстват като част от обкръжението си, приятел или нещо подобно... И вече не можеш да си просто някъде, да се разхождаш. Винаги има хора, които много искат да те снимат, да те питат как си, как се случват нещата... Без да се съобразяват ти дали искаш, дали си на тази вълна. Но подобна популярност после не вкарва хората в театъра, защото популярността в България е по-особена. Както всичко в България и популярността е по-особена.

- Коя е ролята, която би искал да изиграеш?
- Нямам роля, която конкретно искам да изиграя, твърде лаком съм за роли, за всякакви проекти.

Със сигурност някой ден бих искал да се пробвам на Хамлет - това е доста тежък материал и доста изтощаващо произведение. Но като гледам как летят годинките, не мисля, че ще може да стане.

- А досега коя роля ти е най-любимата?
- Калигула е ролята. Тя дълго време не се даваше. Борбата беше там.

Сцена от постановката "Калигула", реж. Явор Гърдев (Театър "Стоян Бъчваров" - Варна)

"Калигула", реж. Явор Гърдев (Театър "Стоян Бъчваров" - Варна)

- Филмът "Дани. Легенда. Бог" излиза по кината, когато у нас от сутрин до вечер се говори за борба с корупцията...
- Докато стигна до кината филмът някак си покачи своята актуалност. И не само заради джипката и човекът, който ходеше наляво-надясно и много обичаше да го снимат...

Всички ние сме виждали такива хора, чували сме за подобни, които са се самозабравили и смятат, че всички наоколо са много по-низши от тях.

Моментът на осъзнаване е много важен. Хубаво е някой да ти даде гледна точка и да се замислиш така ли трябва да бъде.

В кадър от филма "Дани. Легенда. Бог", реж. Явор Петков (Снимка: Владислав Чанев)

Явор не живее в България. Той е израсъл тук, често си идва, но все пак се е отстранил. Затова е интересно какво той вижда. Това, че е независим, му дава голяма свобода да се изрази без да се притеснява. Той показва ситуацията такава, каквато я вижда. И това е хубавото.

- Как възприемат Дани зрителите в чужбина?
- Тази неопределеност на държавата, в която живее Дани, просто "държава в Източна Европа", го прави за хората в чужбина доста екзотичен. При тях не се срещат често такива хора. А пък ние сме посвикнали, по притъпили са се усещанията ни, защото такива при нас са много. Като развъдник сме у нас за хора като Дани.

- Има ли изгледи това да се промени, според теб? Обнадежден ли си?
- Дали в България ще се справим някога с корупцията? Не мисля. Ние имаме много добри традиции в корупцията. Във всичките й форми.

Не съм обнадежден  по никакъв начин за бъдещето. Странни времена доживяхме. И тази смяна на световния ред, и тези намордници, които трябва да носим, не знам за какво точно са подготовка. Сякаш на този фон, започваме да си мислим: "Ние добре сме си живели едно време." Сега всички екстри на Европейския съюз, сякаш изглеждат безвъзвратно загубени.

Операторът Румен Василев (в средата) с Наградата за операторска работа от кинофестивала "Златна роза" във Варна (Снимка: Владислав Чанев)

- Има ли вече някакво гражданско общество у нас?
- В България никога не е имало никакво общество. Някаква сбирщина е тук. Защото обществото малко или много трябва да има усещане за другия. А в България е много важно не толкова на теб да ти е добре, но на Вуте е важно да му е много зле. (смее се)

Нашата народопсихология и смешките, че "един българин е хайдутин, двама българи са чета, а трима българи са чета с предател", не са случайни. Всичко, през което сме преминали през годините - Шесто, полицията, подслушванията...

Имаме много дълга традиция в това да не сме единни, като сърбите, например.

Ние сме народ от единици, а спойката я няма.

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

Димо Алексиев е роден на 29 юли 1983 г. в София. Завършва 125-о СОУ "Боян Пенев" с профил Френски език. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2006 г. със специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на доц. Веселин Ранков с наградата "НАЙ-НАЙ-НАЙ".

От 2006 до 2009 г. е на щат в Драматичен театър "Стоян Бъчваров". През 2009 г. Алексиев печели награда "Аскеер" в категория "Изгряваща звезда" за постановката "Калигула", където играе главния герой под режисурата на Явор Гърдев.

От 2010 г. е в трупата на Народен театър "Иван Вазов", където играе:

Ньойд в "Госпожица Юлия" с реж. Лилия Абаджиева; Валвер и Граф Дьо Гиш в "Сирано дьо Бержерак" с реж. Теди Москов; Чарлз в "Убийството на Гонзаго" с реж. Недялко Йорданов; Пощенския началник в "Ревизор" с реж. Мариус Куркински.

"Откраднат живот" (тв сериал, 2016 - 2021) на Нова телевизия; д-р Калин Генадиев, коремен хирург, отгледан от проф. Иван Генадиев и Евгения Генадиева, разменен с Александър Василев при раждането си. (сезон 1 - 5, 8), Ягодова луна (тв сериал, 2020), "Секс академия - мъже" (2017) - Мистър Д, "Живи легенди" (2014) с реж. Николай Илиев, "На границата" (6-сер. тв, 2014) - офицера,

"Седем часа разлика" (тв сериал, 2011 - 2014) с реж. Магърдич Халваджиян, "Секс, лъжи и ТВ: 8 дни в седмицата" (24-сер. тв, 2013) - Саймън, "Лора от сутрин до вечер" (2011) с реж. Д. Коцев-Шошо "Още нещо за любовта" (2010) с реж. М. Ралчева, "Магна Аура - изгубеният град" (13-сер. тв, 2008) на "Dream City" с режисьори Димитър Гочев и Тери Уилкинс, "Дзифт" (2008) с реж. Явор Гърдев, "Ваканцията на Лили" (6-сер. тв, 2007) с реж. Иванка Гръбчева...

Освен автор на режисьорски есета, Димо Алексиев е и режисьор на независимата постановка "Буря" на Александър Островски, където е и актьор. Освен като актьор, в някои от филмите участва и като каскадьор. Има умения по акробатика, фехтовка и езда.

Участва като водещ в риалитито "Игри на волята" (сезон 2 и сезон 3, 2020-2021) , а в тв шоуто "Маскираният певец праз 2019 г. е Рицарят.

Още

Новото българско кино идва на София Филм Фест с още два филма

Новото българско кино идва на София Филм Фест с още два филма

Още

Големият победител на кинофестивала "Златна роза" е "Страх" на Ивайло Христов

Големият победител на кинофестивала "Златна роза" е "Страх" на Ивайло Христов

Коментирай 2

1/1

Още ВИДЕО

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Роб Мъни от C-Block: Музиката разпръсква любовта най-добре, а мирът ни прави човеци

"Горд съм и съм благословен да бъда част от това страхотно събитие в България", казва вокалистът от C-Block, които са част от фестивала RETROVERSE: Retro Lovers Fest в София

Спечели билети за масивния рок абордаж в края на лятото на REBEL REBEL By The Sea

Цветът на българския алтернативен рок превзема Варна на 8-9 септември

Виж всички

Календар