Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

В главната роля: "Дани. Легенда. Бог." и Явор Петков

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

В главната роля: "Дани. Легенда. Бог." и Явор Петков

"За мен е важно филмът да остави някакво трайно усещане", казва режисьорът Явор Петков за първия си пълнометражен филм, който прави своята онлайн премиера днес

"Дани (в ролята е Димо Алексиев) е бизнесмен и общински съветник, който се е съгласил да участва в епизод от английска документална поредица за пране на пари. Още през първия снимачен ден Дани обявява на екипа, че всъщност ще правят пълнометражен филм, в който той ще бъде главен герой, сценарист, режисьор и продуцент."

Какво се случва, докато текат снимките на филма ще разберете в "Дани. Легенда. Бог.", който прави своята онлайн премиера от днес до 7 февруари в платформата gledam.bg - ТУК

Още

Стартира най-мащабната стрийминг платформа за българско кино и театър

Стартира най-мащабната стрийминг платформа за българско кино и театър

Независимата лента е първият пълнометражен дебют на продуцента, режисьор и сценарист Явор Петков, а в нея освен Димо Алексиев участват още Джеймс Бабсън, Кейт Никълс, Илияна Лазарова, Валентина Александрова, Сузанита, Борислав Марковски, Емил Каменов, Георги Налджиев, Йордан Данчев.

Филмът бе представен в програмата на 24-ия София Филм Фест през октомври миналата година, а преди това получи "Златна роза" за операторско майсторство на Румен Василев на фестивала във Варна, както и наградата за най-добър филм на английски на фестивала в Кардиф през ноември.

Явор Петков е роден в Казанлък през 1987 година в семейство на художници. Завършва в Бремен, Германия, и от 2010 година живее в Лондон, където основава продуцентската компания "Шипка". Преди настоящия си пълнометражен дебют той снима два късометражни филма "Amber" (2014) и "Green Man" (2014).

Разговаряме с Явор Петков що е то "Дани. Легенда. Бог." и как се прави независимо кино:

Режисьорът Явор Петков (Снимка: Тедд Георгиев/Dir.bg)

- "Дани. Легенда. Бог." е първият ти пълнометражен дебют. Кога започна работа върху него?
- Идеята дойде преди 5-6 години, докато гледах филм с подобен главен герой и гледна точка. Man bites dog (с оригинално заглавие C'est arrivé près de chez vous) е белгийска черна комедия, тип mockumentary, в която малък екип снима ежедневието на сериен убиец.

Той е самовлюбен психопат, но също така е харизматичен, начетен, пълен с енергия и черен хумор.

Малко наивно сметнах, че ще е лесно да се заснеме подобна история, защото ще трябва само една камера и базово осветление. Започнах работа веднага, но първо само разучавах разни теми и си водих записки.

Димо Алексиев в "Дани. Легенда. Бог" (Кадър от филма)

Димо Алексиев в "Дани. Легенда. Бог" (Кадър от филма)

- Казвате, че всичко е снимано директно?
- Ние вместо сериен убиец имаме местен бизнесмен-политик, който се е съгласил да говори пред чужд екип по темата пране на пари. Гостите му не са тежка категория репортери / документалисти от голяма телевизия, а млад екип от медия като "Vice" (които обичат да бълват материали по теми за подземния живот). Още на първия ден Дани им разяснява, че неговата концепция е различна - ще се снима пълнометражен филм за него в главната роля - "ДАНИ. ЛЕГЕНДА. БОГ."

Румен Василев, оператор с множество документални филми зад гърба си, снима само от ръка, няма нито един кадър от статив. Също така използвахме камера, типична за документалното кино. От друга страна снимахме с кино обектив, форматът е широк (2.39:1) и имаме оригинална музика / саундтрак, което подсказва, че зрителите няма да гледат необработен материал от злочестия репортаж за пране на пари, а готовия филм "ДАНИ. ЛЕГЕНДА. БОГ.".

Димо Алексиев по време на снимките на "Дани. Легенда. Бог" (Снимка: Владислав Чанев)

По време на снимките на "Дани. Легенда. Бог" (Снимка: Владислав Чанев)

Хореографията на камерата беше изключително сложна, защото имаме излизания от кола, съответно смяна на светлинни условия, импровизации, при които Румен трябваше да познае накъде да се завърти, за да улови най-доброто, а също така и двама бум оператори - един актьор и един истински, тоест Румен трябваше винаги да знае кой кой е, защото актьорът влиза в кадър, но истинския бумаджия не.

Това беше оценено на фестивала "Златна Роза", където Румен спечели наградата за най-добра операторска работа, при изключително силна конкуренция. Разбира се, заслуга за това имат и другите колеги от отдела - Галя Василева, Сашо Крумов и Оги Стоилов.

Операторът Румен Василев (в средата) с Наградата за операторска работа от кинофестивала "Златна роза" във Варна (Снимка: Владислав Чанев)

- Колко време и къде беше снимачния процес?
- Имахме 18 снимачни дни, което не е много, но все пак успяхме да заснемем материал за 2 филма. Снимахме в Кюстендил и околните села плюс една сцена в студио в София.

С избора на Кюстендил не правим препратка към ВИС и 90-те години, просто е много удобен град за снимки. Кюстендилци бяха изключително приятелски настроени и им беше интересно. Също така кетърингът ни беше супер. Тук се сещам за един цитат от шефа на дискотеката, в която снимахме - той напълно разбра мотивацията на Дани и ни обясни, че в "Хипнозис" Кюстендил всички са номер 1, абсолютно никой не е номер 2.

Димо Алексиев и Валентина Александрова по време на снимките на "Дани. Легенда. Бог" (Снимка: Владислав Чанев)

- Ти също се появяваш във филма?
- Поверих си една роля, но не защото имам амбиции да ставам актьор, а защото щеше да ми е трудно да искам от някой да направи повече от един дубъл.

- Имате сцена с Асен Блатечки и Николай Урумов, която правите съвсем импровизирано.
- Кастинг директорката ни Антония Владимирова ми се обади един ден да ми каже, че Асен и Николай репетират за представление в театъра и евентуално може да направим нещо с тях. Ние почти си бяхме свършили снимките и бяхме съвсем наблизо, така че се възползвахме.

Няма да разказвам какво снимахме с тях, но се получи много добре.

Това не е единственият пример за напълно импровизирани сцени, които намериха място във финалния монтаж за сметка на сцени, снимани по сценария.

Димо Алексиев и Валентина Александрова в "Дани. Легенда. Бог" (Кадър от филма)

Димо Алексиев и Емил Каменов в "Дани. Легенда. Бог" (Кадър от филма)

- Сценарият си е изцяло твой и въпреки че казваш, че няма значение коя е държавата, където се развива действието, се виждат силни препратки към българската действителност?
- Според мен няма особено значение къде се развива действието, защото същите схеми и измамници ги има навсякъде. Във филма никъде не се споменава България, но, разбира се, на нас ни е ясно. На хората, които не говорят български - едва ли.

Все пак трябва да се отбележи, че в България наистина си има доста колоритни и интригуващи примери за корупция и пране на пари. Освен това тези криминални дейности често се извършват с чувство за гордост. Тоест колкото по-неприкрито злоупотребяваш, толкова по-важна клечка си. Чрез филма Дани си изгражда сцена, на която да демонстрира, че е недосегаем.

Димо Алексиев по време на снимките на "Дани. Легенда. Бог" (Снимка: Владислав Чанев)

- Има ли нещо положително в главния ти герой?
- Нека хората да изгледат филма и да го открият. Но ако Дани им е тотално антипатичен от първата секунда, това едва ли ще се случи. За търпеливите може да има един вид награда накрая.

Използваме този визуален език, където Дани гледа и говори директно към камерата, защото искам публиката да е до него, а не в главата му, каквото би било усещането, ако бяхме използвали voiceover за вътрешния му глас. По този начин зрителите могат да изберат колко и до кога да му симпатизират, да го наблюдават докато разберат какво го кара да играе тази роля.

Всъщност ако в реалния живот сме поставени до такъв човек, малко от нас биха направили нещо друго, освен да гледат.

Димо Алексиев по време на снимките на "Дани. Легенда. Бог" (Снимка: Владислав Чанев)

- Как си избра актьорите?
- За ролята на Дани беше най-трудно, защото изискванията ми бяха много специфични. В крайна сметка видяхме над 50 човека, актьори и не-актьори, което отне 2 години (и 2 различни кастинг агенции).

В ретроспекция изглежда ясно, че само Димо Алексиев може да е Дани, но всъщност имаше много добри кандидати, които харесах за евентуални бъдещи роли.

Жена му във филма е Илияна Лазарова, която видях на друг кастинг преди около 3 години и още тогава ми стана пръв избор за ролята.

Емо Каменов и Жоро Налджиев също ги бях избрал предварително.

Димо Алексиев и Георги Налджиев в "Дани. Легенда. Бог" (Кадър от филма)

Емил Каменов и режисьорът Явор Петков по време на снимките на "Дани. Легенда. Бог" (Снимка: Владислав Чанев)

За останалите роли помогна Антония Владимирова (Casting Machine).

Има няколко по-малко познати лица, както и няколко дебюта, които фестивалната публиката много хареса. Убеден съм, че ще са такива реакциите и на онлайн премиерата, защото наистина актьорската игра във филма е много силна.

Част от екипа на "Дани. Легенда. Бог" на кинофестивала във Варна през септември 2020 г. (Снимка: Владислав Чанев)

- Ти си от семейство на художници и всеки от тях има участие във филма. Даже в него има скулптура, която е направена от твоя брат Виктор. Ще не разкажеш ли за тяхното присъствие.
- Във филма имаме по един портрет на Дани от майка ми и от баща ми, а бюстът, който се вижда в няколко сцени, е 3D принтиран от брат ми (в страниците ни във Facebook и Instagram има снимки от процеса). Баща ми и брат ми също така бяха на терен за целия снимачен период, като част от арт отдела.

По-рано този месец брат ми принтира лимитирана серия бюстове и трима от гледалите филма онлайн ще спечелят по един. Правилата на играта са на сайта на gledam.bg - ТУК

Димо Алексиев по време на снимките на "Дани. Легенда. Бог" (Снимка: Владислав Чанев)

- Как се справихте с финансирането?
- Филмът е напълно независим. Нямаме финансиране от НФЦ, освен това във филма няма никакво продуктово позициониране.

Не е лесно да се прави кино по този начин, но поне имаме абсолютна свобода да кажем и покажем каквото искаме.

Явор Петков по време на снимките по време на снимките на "Дани. Легенда. Бог" (Снимка: Владислав Чанев)

- Вписва ли се филмът в тематиките на фестивалното кино?
- Аз не живея в България и може би нямам точни наблюдения, но съдейки по продадените билети, мисля, че много хубави български филми не се рекламират адекватно.

Това са филми, които пожънаха успехи по важни фестивали (казвам важни, защото има буквално хиляди напълно бутафорни фестивали по света), но в България са ги гледали една шепа хора. Не говоря за тежки нихилистични драми, които наистина само фестивалите и някои кино ентусиасти харесват.

Ние доста се потрудихме по кампанията и вярвам, че ще си намерим зрители, макар че определено нямаме голям маркетинг и PR бюджет.

Аз не очаквах "ДАНИ. ЛЕГЕНДА. БОГ." да отиде на фестивали, защото е доста брутален, но главно защото не засяга никоя от любимите на фестивалите теми. Поканите и наградите бяха приятна изненада.

Димо Алексиев в "Дани. Легенда. Бог" (Кадър от филма)

Димо Алексиев в "Дани. Легенда. Бог" (Кадър от филма)

- А ти на какво кино симпатизираш?
- Имам любими и омразни жанрове и теми, но не съм голям кино сноб. Гледам някои от тези тежки фестивални драми, за които стана дума, но често ме хваща яд колко пари са изхарчили за нещо, което може да се заснеме 3 пъти по-евтино (и вероятно би се заснело 3 пъти по-евтино, ако нямаше държавно/европейско или друго подобно финансиране).

Харесвам и филми за по-широка публика, които нямат претенции за нещо иноваторско, но са добре разказани истории за интересни хора и взаимоотношения.

Илияна Лазарова и Димо Алексиев в "Дани. Легенда. Бог" (Кадър от филма)

- Следиш ли българското кино?
- Правят се доста добри български филми и копродукции с българско участие, но както казах е жалко, че повече хора не знаят за тях. Все пак и сред тези с добър бокс офис в България има наистина качествени филми и с нетърпение очаквам следващите изяви на авторите им.

Димо Алексиев и Явор Петков по време на снимките на "Дани. Легенда. Бог" (Снимка: Розмари Чорбаджийска)

По време на снимките на "Дани. Легенда. Бог" (Снимка: Владислав Чанев)

- От банката в киното, накъде искаш да те отведе твоят първи пълнометражен филм?
- Всичко зависи от това какво ще се случи с този филм. Моментът е много труден за кино индустрията. Надявам се кината да оцелеят, а за колегите да има работа.

Ако този филм си намери публика, може би ще ми е по-лесно при кандидатстванията за лабове, ко-продуцентски пазари и т.н., което пък понякога помага с намирането на финансиране.

Освен тези неща за мен е важно филмът да остави някакво трайно усещане. Не искам да е от филмите, които гледаме и след седмица вече не си спомняме нищо.

Конкретната история може да се забрави, но за мен е най-важен човекът и смятам, че Димо, с помощта на поддържащия актьорски състав и оператора, създава един незабравим и легендарен Дани.

Димо Алексиев и Сузанита по време на снимките на "Дани. Легенда. Бог" (Снимка: Сузанита)

Режисьорът Явор Петков на кинофестивала "Златна роза" във Варна (Снимка: Румен Василев)

Екипът на "Дани. Легенда. Бог" на кинофестивала във Варна през септември 2020 г. (Снимка: Краси Димчев)

- Кога и къде можем да гледаме "Дани. Легенда. Бог."?
- От 29 януари (петък) до 7 февруари, само в gledam.bg - ТУК

Интервю на Тина Философова

Последвайте "Дани.Легенда.Бог.": Facebook | Instagram

Филмът ще бъде достъпен за гледане от 29 януари до 7 февруари 2021 г. в gledam.bg - ТУК

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

"Само ние двамата" в разпространение от 1 декември

Напрегнатата психологическа драма "Само ние двамата“ с Виржини Ефира и Мелвил Пупо в главните роли тръгва в разпространение по кината от 1 декември

Най-прочутият мюзикъл в света "Фантомът на операта" идва от Бродуей в София

Оригиналната постановка на Андрю Лойд Уебър гостува у нас през април с шест представления

"Метрополитън" в Ню Йорк представя в нова светлина европейска живопис от пет века

Повече от 700 нидерландски, фламандски, френски, италиански, испански и английски шедьоври са окачени отново и осветени по стените на 45 галерии в постоянната изложба "Виж отново: Европейска живопис 1300-1800"

"Вино от глухарчета" - поклон към порасналите деца (ВИДЕО)

Катя Петрова поставя романа на Рей Бредбъри за първи път на театралната сцена у нас

Спечели специален комплект от филма "Диада"

Вторият филм на Яна Титова след супер успешния "Доза Щастие" също се радва на изключителен интерес и вече се превърна във фаворит на зрителите

Стефан Командарев в He's the Man: Уроците на един никога доволен от себе си мъж

Всички мечтаем за няколко минути, в които ще извършим подвиг, но всекидневните войни, ежедневните усилия, са най-важните и най-трудните, заявява режисьорът

Виж всички

Календар