Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фестивалът "Златна роза" има нова статуетка по случай своя 40-годишен юбилей

ЗНАЦИ

Фестивалът "Златна роза" има нова статуетка по случай своя 40-годишен юбилей

Статуетката е висока 26 см, тежи два килогарама и половина. Автор на проекта е Надя Розева - скулптор, бижутер и куратор

Надя Розева (Източник НФЦ/БТА)

Още

Новият български филм "Чудовища" ще бъде показан в "Открити хоризонти" на фестивала "Златна роза"

Новият български филм "Чудовища" ще бъде показан в "Открити хоризонти" на фестивала "Златна роза"

Фестивалът "Златна роза" има нова статуетка по случай своя 40-годишен юбилей, съобщават от Националния филмов център (НФЦ).

"Златната роза е най-красивата от розите, може би защото не съществува в действителност, но съществува идеята и огромното желание да се достигне до нея, да бъде притежавана.

Така тя се превръща и в символ на успеха, на изкачването на върха, измерение на най-красивото. Когато започнах работа по проектите за статуетка, си дадох ясно сметка, че искам да избягам от буквалността и безцелната форма и да визуалзирам стремежа към успеха, вдъхновението и естетиката в една запомняща се, силна и естетична форма, която веднага да създаде асоциация с фестивала и да стане достойна и неразделна част от неговата визуална идентичност.

Фестивалът "Златна роза" има нова статуетка по случай своя 40-годишен юбилей (Източник НФЦ/БТА)

Идентичност се създава трудно, изисква много опит, познания, способност за синтез и създаване на конкретно усещане на малка площ. Но когато тя е успешна, допринася много за стойността на фестивала", разказва авторът на проекта Надя Розева - скулптор, бижутер и куратор.

"За мен златната роза е и красивата жена в българските народни приказки и фолклор. На пръв поглед, банална асоциация, която в контекста на фестивала "Златна роза", асоциирах с музата, която съпътства хората на киното в творческия процес и развява артистично коси, които напомнят за красиво цвете", допълва тя.

Започва работа по статуетката през юни, когато представя пред НФЦ три идейни проекта. Основният модел е изработен в гипс и преработен няколко пъти. "Интересно в случая беше, че по време на лятната ми почивка забравих главата в Бретан, Франция, и в последния момент трябваше да се организира пренасянето й до България, след което да се ускори максимално процесът по отливане и завършване", разказва Надя Розева.

Отливането става в София от може би най-възрастния майстор-леяр в България. Цялата работа по обработка и патиниране е на автора. Косите са посребрени с механично нанесена патина, за да се придаде ефирност и да се подсили златистия цвят.

Статуетката е висока 26 см, тежи два килогарама и половина.

Още

"Как се научих да летя" открива юбилейното 40-то издание на фестивала "Златна роза"

"Как се научих да летя" открива юбилейното 40-то издание на фестивала "Златна роза"

Надежда Розева е скулптор, бижутер, куратор, сътрудник на списание The Medal на Британската медална асоциация. Учи в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), след което завършва маркетинг в САЩ. През 2005 г. се дипломира и като магистър по метал в НХА. През 2015 г. специализира културна дипломация в Берлин, а през 2018 г. завършва шестмесечен курс по културен мениджмънт във Виенския университет.

През 2013 г. основава бранда NRG Jewelry, като е част от първото споделено арт пространство в София, и съществува до 2018 г. През 2021 г. стартира нов бранд. През 2020 г. организира изложение за изкуство в България, което събира над 90 художници от цяла България на площ от 1200 кв. м.

Още

40 филмови звезди по повод 40-то юбилейно издание на фестивала "Златна роза" Варна

40 филмови звезди по повод 40-то юбилейно издание на фестивала "Златна роза" Варна

Надя Розева работи основно в жанра на художествения медал и малката пластика. Нейни творби са в постоянните колекции на Британския музей в Лондон, Кралския монетен двор (Royal Coin Cabinet), Стокхолм, Швеция, Бергенския музей към унверситета в Берген, Норвегия, Национална художествена галерия, София, Музея за монети и медали в Кремница, Словакия.

По време на първия локдаун продуцира краткия документален филм "Медалът", който цели да запознае публиката с изкуството на художествения медал, което е и нейна мисия вече 20 години. През 2021 международният кинофестивал Master of Art избра "Медалът" за откриването на своето пролетно издание.

Надежда е и автор на почетния медал на Антарктическия институт към СУ, посветен на 30-ата българска антарктическа експедиция, с който в края на 2021 г. са отличени 60-ма от най- заслужилите ни антарктици. Има няколко самостоятелни изложби в САЩ , Япония и България, както и множество участия в групови изложби в България, САЩ, Канада, Франция, Обединеното кралство, Португалия, Япония, Финландия и др. Член на Международната федерация на художествения медал (FIDEM) и Британската медална асоциация.

Още

"В сърцето на машината" взе голямата награда на кинофестивала "Златна роза"

"В сърцето на машината" взе голямата награда на кинофестивала "Златна роза"

Още

Големият победител на кинофестивала "Златна роза" е "Страх" на Ивайло Христов

Големият победител на кинофестивала "Златна роза" е "Страх" на Ивайло Христов

Още

Продукцията "Ага" спечели голямата награда "Златна роза"

Продукцията "Ага" спечели голямата награда "Златна роза"

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Шон Бейкър: Трудът на секс работничките трябва да бъде уважаван и декриминализиран

Бейкър е първият американски режисьор от 2011 г. насам, спечелил приза в Кан

Филм на режисьора Павел Г. Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Копродукцията на България и Италия "Безветрие" е част от състезателна програма "Проксима" заедно с още 12 филма

18 нови български филма ще представи "Златната липа" 2024

"Съзнателно разширяваме програмата с български филми, защото искаме да дадем по-широка трибуна на талантливи млади колеги да показват своите филми", казва основателят на фестивала Магдалена Ралчева

"Черно куче" на китайския режисьор Гуан Ху спечели конкурса "Особен поглед" в Кан

Сценарият разказва за човек, освободен от затвора, който се връща у дома в отдалечен град в Китай, за да го отърве от бездомни кучета пред Олимпийските игри, на се сприятелява с едно от тях

"Златна палма" за късометражен филм бе присъдена на "Човекът, който не можеше да остане безмълвен"

Действието се развива на 27 февруари 1993 г., край село Стрпци, в Босна и Херцеговина

Филмът "Анора" на Шон Бейкър спечели "Златна палма" на 77-ия кинофестивал в Кан

В отличения филм се разказва за Анора (в ролята Майки Мадисън), млада секс работничка от Бруклин, която преживява историята на Пепеляшка, когато среща и импулсивно се омъжва за сина на руски олигарх