Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Доктор Мате: Състраданието и здравите връзки могат да помогнат на страдащия от болка и травми

ПСИХОЛОГИЯ И ИЗКУСТВО

Доктор Мате: Състраданието и здравите връзки могат да помогнат на страдащия от болка и травми

Канадският лекар и психотерапевт Габор Мате се срещна снощи със свои почитатели. Темата на събитието бе "Мъдростта на травмата в токсичната култура на XXI век"

Канадският лекар и психотерапевт Габор Мате се срещна снощи със свои почитатели. Темата на събитието бе "Мъдростта на травмата в токсичната култура на XXI век" (Източник: drgabormate.com)

Канадският лекар и психотерапевт Габор Мате се срещна снощи със свои почитатели. Темата на събитието бе "Мъдростта на травмата в токсичната култура на XXI век".

Още

Изключителният документален филм "Мъдростта на травмата" с премиера и в България

Изключителният документален филм "Мъдростта на травмата" с премиера и в България

Повече от час д-р Мате отговаря на въпроси, зададени от публиката. Сред засегнатите теми бяха осъзнаването на травмите, силата на подкрепата, кои са причините за появата на различни зависимости, както и връзката между родители и деца днес.

По думите на доктор Мате, хората, които усещат състрадание и имат здрави връзки с другите, се справят по-добре със страданията в живота, отколкото тези, които живеят по-изолирано.

"Когато някой в живота ви ви разбира, дори и да не може да ви помогне, се чувствате по-добре", каза той.

Още

Как да разберете дали сте наследили емоционална травма?

Как да разберете дали сте наследили емоционална травма?

Докторът разказа, че традиционните общества се справят по-добре с възпитанието на децата си, за разлика от това, което се случва в западната култура днес. Според него, когато едно дете направи беля, не е добре да бъде наказвано, тъй като в този момент изпитва най-силна нужда от връзка с родителите си. Габор Мате посочи, че правилното свързване между родител и дете се превръща в основа за израстването на един здрав индивид. Допълни, че трябва да се има предвид каква е целта на обществото - да коригира поведението на децата или да се грижи за тяхното развитие. "Когато се опитваме да поправим поведението, понякога нарушаваме развитието им", каза лекарят.

Доктор Мате посочи и разликата между болка и травма. Според него болката е естествена част от живота, която всеки изпитва в трудни моменти. Докато травмата е нещо, с което човек не може да се справи сам. По думите на лекаря един терапевт трябва да предостави усещане за безопасност и безусловно приемане за своите пациенти, без да ги съди.

Според Габор Мате обект на пристрастяване могат да бъдат не само наркотиците, а почти всичко - алкохол, храна, пазаруване, хазарт, работа и др. По думите му пристрастяването е проява, при която дадено лице намира временна утеха в нещо, но в дългосрочен план това му вреди.

Мате допълни, че не това, към което някой е пристрастен и което успокоява болката му, е болестта.

"Първичният проблем е защо искате да избягате от реалността, защо изпитваме болка. В основата на това е травмата". По думите на лекаря пристрастеният е нормален, но страдащ човек, който иска да бъде изслушан и разбран.

Още

Впечатляващи йога - пози, с които Хейди Уилямс преодолява психическа травма

Впечатляващи йога - пози, с които Хейди Уилямс преодолява психическа травма

Габор Мате даде отговор и на въпроса защо чувствата оказват влияние върху човешкото тяло. Според него всички системи в организма са свързани и всичко, което се отразява на нашите чувства, се отразява и на нашето тяло. Мате допълни, че всички болести днес се дължат на връзката между тялото и емоциите, както и на начина, по който живеем.

Посещението на д-р Мате в София е част от неговото европейско турне. Срещата в столицата бе организирана от Science and Nonduality, чиито екип е зад филма "Мъдростта на травмата", в партньорство с издателство "Кибеа" и "Чай във фабриката", подкрепени на института "Лист".

Още

Травмата е неизчерпаем творчески ресурс в танцовия спектакъл Trauma

Травмата е неизчерпаем творчески ресурс в танцовия спектакъл Trauma

Другите за доктор Мате

"Връзката между тялото и ума, между емоциите и стреса, ги е имало в нашите книги още от началото. Така че книгите на доктор Мате попадат точно на място", каза Марияна Златарева, собственик на издателство "Кибеа". Тя съобщи, че следващата негова книга, която ще издадат, е тази, на която предстои и световна премиера - "Митът за нормалното". След нея следват заглавията "В царството на гладните духове" и "Дръжте се за децата си".

"Духовният път е бил винаги за мен начина, по който съм осъзнавала живота си и реалността", каза Зая (Ралица) Бенацо от Science and Nonduality, която от 15 години организира в Калифорния срещи на тема "Духовност и наука". Преди пет години Бенацо се среща с доктор Габор Мате. "Сякаш той отвори вратата към още едно ниво на реалността, което е според мен е много важно и което също е духовен път. Това е нивото, което ни дава силата да се обърнем към болката, която е в нас, да я осъзнаем, да видим откъде започва", допълни тя.

Зая Бенацо разказа, че когато започват да правят филма "Мъдростта на травмата", си мислят, че най-вероятно само около десетина хиляди терапевти в Щатите ще се заинтересуват от него. Но досега четири милиона души от цял свят са гледали филма онлайн. "Филмът докосна някаква универсална човешка струна", посочи Зая.

"Аз съм лекар, невролог, и винаги съм вярвала, че има някаква невидима реалност, някакви подлежащи модели, невронални и емоционални корелати, които са под всяка болка", каза доктор Неделя Щонова. Тя разказа, че след цел ден, прекаран около него, е изумена колко е състрадателен Габор. По думите й лекарите често са свидетели на толкова много болка, стават цинични, което може би е част от стратегиите им за самосъхранение.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Кинопанорама на Иван Андонов и избрани български филми

Тя се организира от Националния филмов център и Сити Марк Център

Иран забрани прожекцията на иранския филм "Братята на Лейла"

Филмът се съревноваваше за Златна палма на кинофестивала в Кан

Документалният филм "Останалите. Снимки от една война" на Бойко Василев по БНТ 1

Разказът като "машина на времето", която свързва миналото и днешният ден, ще бъде излъчен в сряда от 22:00 ч.

Джефри Ръш ще бъде почетен от кинофестивала в Карлови Вари

Ръш, който е на 70 години, е носител на награда "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Блясък" от 1996 г.

Българо-японският филм „Снимка с Юки“ беше представен на „Дните на европейското кино“ в Токио

Българо-японският игрален филм "Снимка с Юки" (2019 г., режисьор Лъчезар Аврамов) беше представен в Токио в рамките на фестивала "Дни на европейското кино"

"Жената, която уши знамето" - танцов филм изследва постиженията на жените в българската история

Филмът изследва идеята за жените като протагонисти в обществото и в историята през призмата на модата и съвременния танц