Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Част от най-гледаните заглавия на 24-тия СФФ на разположение онлайн до есента

КИНОМАРАТОНИ

Част от най-гледаните заглавия на 24-тия СФФ на разположение онлайн до есента

На online.siff.bg ще свържете неусетно лятното и есенното издание на кинофестивала

Моника Найденова и Асен Блатечки във филма на Светла Цоцоркова "Сестра", получил Голямата награда "София – Град на киното" (Снимка: София Филм Фест)

Фестивалната програма на 24-тия София Филм Фест стартира на 25 юни и продължи до 19 юли с прожекции на открити пространства, в Дома на киното - София и ОНЛАЙН, благодарение на сътрудничеството ни с платформата Festival Scope, в партньорство с Shift 72.

Адаптирането на 24-тото издание на фестивала с включване на възможност за ОНЛАЙН стрийм предостави шанс на много по-голяма част от публиката в България да се срещне с тези фестивални филми. Ето защо организаторите направиха възможно част от близо 90-те заглавия да останат в пространството като своеобразен мост между двете издания на тазгодишния фестивал - СФФ Лято и СФФ Есен.

Може да ги откриете на познатия адрес - online.siff.bg

Моника Найденова и Асен Блатечки във филма на Светла Цоцоркова "Сестра", получил Голямата награда "София – Град на киното" (Снимка: София Филм Фест)

Още

"Сестра" на Светла Цоцоркова взе голямата награда на София Филм Фест

"Сестра" на Светла Цоцоркова взе голямата награда на София Филм Фест

За първи път в историята на фестивала има безпрецедентна възможност публиката да види филма, получил Голямата награда "София - Град на киното", присъдена от авторитетното международно жури. През 2020 година това е "СЕСТРА" на Светла Цоцоркова, нейният втори пълнометражен филм - със завидна фестивална съдба, световна премиера в Сан Себастиан, в програмата "Нови режисьори". Там филмът е отличен с почетен диплом, а по-късно печели големите награди в Котбус и Скопие.

"Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора - теми, които са познати на всеки от нас", пише списание Variety.

Още

Смешно-тъжна политическа сатира в "Босият император" с Джералдин Чаплин

Смешно-тъжна политическа сатира в "Босият император" с Джералдин Чаплин

Два са филмите на авторския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс, които могат да бъдат открити онлайн - мащабната копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България "БОСИЯТ ИМПЕРАТОР" (в момента той може да бъде видян и на голям екран в арт-кината на София), в който участват Петер ван ден Бегин, Джералдин Чаплин и Удо Киер, и е продължение на забавната история "БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ" (номиниран за европейска комедия на годината), в който главният герой - крал Николас III се опитва да премине инкогнито през Балканите, заедно с антуража си, пременени в български национални носии.

Още

Спиращата дъха история за последната пчеларка на Балканите, с последна прожекция на голям екран

Спиращата дъха история за последната пчеларка на Балканите, с последна прожекция на голям екран

Не бива да се пропуска двукратно номинирания за Оскар "МЕДЕНА ЗЕМЯ" на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов. Филмът е истинско бижу и получи наградата за най-добър чуждестранен документален филм през 2019 в Сънданс, а историята пренася зрителите в едно запустяло кътче на Европа, където Хатидже Мурадова живее в хармония с околния свят и пчелните семейства, за които се грижи.

Филмът неусетно се превръща в епичен разказ за безразсъдната експлоатация на природните ресурси, поразил киноспециалистите и публиката в целия свят...

Още

Италианските фестивални кинохитове "Предателят" и "Мартин Идън" на 24-тия София Филм Фест

Италианските фестивални кинохитове "Предателят" и "Мартин Идън" на 24-тия София Филм Фест

Верен на впечатляващия си авторски стил, италианският майстор на киното Марко Белокио прикова зрителското внимание с най-новия си филм "ПРЕДАТЕЛЯТ". Творбата му получи номинация за "Златна палма" в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди.

"Предателят" разказва за живота на т.нар. "бос на двата свята" Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980. Филмът на Белокио не заобикаля политическите измерения на историята, а изследва в дълбочина връзките между "Коза ностра" и другите институции, до които в крайна сметка водят разкритията на Бушета.

Още

Кинохитът "Мартин Идън", по класическия роман на Джек Лондон, ви очаква в Дом на киното и онлайн

Кинохитът "Мартин Идън", по класическия роман на Джек Лондон, ви очаква в Дом на киното и онлайн

"МАРТИН ИДЪН" е първият пълнометражен игрален филм на италианския документалист Пиетро Марчело. Творбата е екранизация на едноименната полубиографична класика на Джек Лондон, а премиерата ѝ е на фестивала във Венеция 2019, където филмът е сред номинираните за "Златен лъв", а Лука Маринели получава престижната награда "Coppa Volpi" за най-добър актьор.

В основата на сюжета е разказа за неразбран от обществото гений - бедният и необразован моряк Мартин, страстно влюбен в богатата Елена. Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му...

Работата на режисьора на "ВЪРЛИНАТА", 28-годишния Кантемир Балагов, бе оценена по достойнство в Кан, където беше премиерата в конкурсната програма "Особен поглед" - той получи наградата на ФИПРЕСИ.

Балагов получи и наградата за най-добър режисьор в "Особен поглед"; творбата влезе и в краткия списък за Оскар за международен филм, а специалистите твърдят, че за този филм е нужно да се знае много малко (или абсолютно нещо), за да се възприеме с непредубедени очи.

Разказът представя Ия и Маша, които са опора една на друга, след като са се били рамо до рамо като зенитни артилеристки във Втората световна война - опитват се да открият нов живот в опустошения и обладан от духове Ленинград...

Още

"Извинявайте, че не ви намерихме" - затрогваща семейна история от майстора на драмата Кен Лоуч

"Извинявайте, че не ви намерихме" - затрогваща семейна история от майстора на драмата Кен Лоуч

Премиерата на най-новия филм на легендарния британски режисьор Кен Лоуч "ИЗВИНЯВАЙТЕ, ЧЕ НЕ ВИ НАМЕРИХМЕ" беше в Кан 2019, а разказът е трогателен и силно драматичен.

Рики и семейството му водят трудна борба за погасяването на заем, взет след финансовата катастрофа през 2008 г. Рики работи неуморно като шофьор на доставки, а съпругата му - като гледачка на болни.

Семейството е задружно, но когато двамата поемат в различни посоки, всичко започва да се разпада...

Още

Агнешка Холанд: Не може да изградиш нищо върху омразата

Агнешка Холанд: Не може да изградиш нищо върху омразата

Най-новият филм на легендарната полска режисьорка Агнешка Холанд също може да бъде видян онлайн! Премиерата на "ШАРЛАТАН", копродукция между Чехия, Ирландия, Словакия и Полша, беше на Берлинале 2020. Холанд разказва сърцераздирателна история за човек, надарен с необикновени възможности, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години.

Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува всички; сред пациентите му е и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки. След като Запотоцки умира, Миколашек е арестуван от комунистическия режим.

Още

Горан Паскалевич ще представи "Въпреки мъглата" на 24-тия София Филм Фест

Горан Паскалевич ще представи "Въпреки мъглата" на 24-тия София Филм Фест

В основата на новия филм на Горан Паскалевич "ВЪПРЕКИ МЪГЛАТА" е темата за бежанците в Европа. Филмът е историята на младия Мохамед - родителите му са се удавили, пътувайки с гумена лодка към италианския бряг, но той успява да намери нов дом при семейна двойка, която е загубила дете.

"Европа е свидетел на разгорещени дискусии относно бежанците, а аз се запитах какво бих направил, ако открия изоставено дете на улицата през нощта, докато шофирам към дома. Отговорът бе повече от ясен: бих взел детето със себе си", разказва режисьорът за раждането на идеята за филма.

В многоцветната мозайка от филми на "Франкофония 50" се откроява копродукцията между Мароко, Франция и Белгия "АДАМ", създадена от режисьорката Мариям Тузани, която с изключителна деликатност представя темата за една жена с извънбрачно дете, принудена да се подчинява на патриархалните нрави в Мароко.

Изпълненията на актьорите Лубна Азабал и Нисрин Еради в главните роли предизвикват силни емоции. Филмът има 6 номинации от фестивала в Кан през 2019 година.

"ПАПИША" е впечатляваща копродукция между Франция, Алжир, Белгия и Катар на режисьорката Муния Медур.

Филмът е история за образованието и равнопоставеността между половете и свободата. Премиерата бе в секцията "Особен поглед" на фестивала в Кан. Този разказ е пълен с енергия и пресъздава по уникален начин важни аспекти от борбата за независимост на жените в Магреб.

Друг вълнуващ филм с фокус върху темата за равнопоставеност на жените е "ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО Й Е ПЕТРУНИЯ", копродукция между Северна Македония, Белгия, Франция, Хърватия и Словения на режисьорката Теона Митевска. Филмът получи признанието на Европейския парламент с Наградата ЛУКС и разпространението на всички европейски езици.

Сюжетът е забележителен - по време на традиционното вадене на светия кръст от водата на Йордановден, обичайно мъжка надпревара, една жена на име Петруния по случайност улавя кръста и отказва да го "предаде" на властите, защото иска да отстоява своето право на "година щастие". Във филма социалните и политически послания умело са съчетани с хумористичен поглед към абсурда на патриархалните традиции, особено в ХХI век...

Уникалната нова история на румънския майстор Корнелиу Порумбою "СВИРУКАЩИТЕ" е копродукция между Румъния, Франция, Германия и Швеция. Един полицай трябва да съдейства за откриването на 42 милиона евро, собственост на особено опасен мексикански гангстер. На канарския остров Гомера разговорите се водят с подсвиркване. Кои са хората, които владеят този специален език?...

"СИНЪТ" на режисьора Мехди М. Барзауи, копродукция между Тунис, Франция, Ливан и Катар, отвежда зрителите в Тунис, в лятото на 2011 година, за да им разкаже за почивката на Фарес и Мерием, която за жалост завършва катастрофално, след като 10-годишният им син Азис случайно е прострелян от засада.

Нараняванията му коренно променят живота на семейството: Азис има нужда от трансплантация на черен дроб, което води до разкриването на дълго пазена тайна. Дали Азис и неговото семейство ще оцелеят?...

"ДИНАСТИЯТА ПИЕР КАРДЕН" на П. Дейвид Хеберсол и Тод Хюз продължава да е достъпен за ценителите на класиката в модата и на увлекателните документални разкази. Милиони хора по света разпознават култовото лого и популярния подпис, но малко хора познават човека, който стои зад модната империя.

Кой е Пиер Карден? Каква е историята зад легендарния образ? Уникалният г-н Карден осигурява лично на режисьорите изключителен достъп до архивите, както и безпрецедентни интервюта в залеза на славната кариера.

Сред филмите ОНЛАЙН можете да гледате и две анимационни творби за деца и родители, озвучени на български език, които гарантират страхотно преживяване за ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО.

"ЧУТОВНОТО НАШЕСТВИЕ НА МЕЧКИТЕ В СИЦИЛИЯ" на Лоренцо Матоти е изключително стилна анимирана адаптация на романа на Дино Будзати, публикуван през 1945 година. За да открие отдавна изчезналия си син, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората.

След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир. За известно време...

"ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА" на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар е още една фантастична приказка, която разказва за възрастен потомък на знатен маймунски род, попаднал на непознат бряг.

Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си - двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни...

#24SofiaIFFSummer продължава #online
#24SofiaIFFAutumn - coming soon

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Още

11 филма на Хичкок, които всеки трябва да гледа през живота си

11 филма на Хичкок, които всеки трябва да гледа през живота си

Още

Анимацията "Пътешествието на принца" популяризира толерантността между поколенията и към Другия

Анимацията "Пътешествието на принца" популяризира толерантността между поколенията и към Другия

Още

Руши Видинлиев с награда за ролята си в "18% сиво" на Виктор Чучков - син

Руши Видинлиев с награда за ролята си в "18% сиво" на Виктор Чучков - син

Още

Тилда Суинтън и Ан Хуей с награди за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция

Тилда Суинтън и Ан Хуей с награди за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция

Още

Ръсел Кроу: Привлича ме това, от което се страхувам най-много

Ръсел Кроу: Привлича ме това, от което се страхувам най-много

Още

Сериалът "Чернобил" получи седем награди БАФТА за телевизионно майсторство

Сериалът "Чернобил" получи седем награди БАФТА за телевизионно майсторство

 

 

Коментирай 0

1/1

Моника Найденова и Асен Блатечки във филма на Светла Цоцоркова "Сестра", получил Голямата награда "София – Град на киното" (Снимка: София Филм Фест)

Моника Найденова и Асен Блатечки във филма на Светла Цоцоркова "Сестра", получил Голямата награда "София – Град на киното" (Снимка: София Филм Фест)

Календар

Препоръчваме ви

Снимат "Голата истина за група Жигули" в Бургас (галерия)

Новият филм на Виктор Божинов, който се очаква да излезе през 2021 г., разказва историята на българска рок група от 80-те години, която се разпада точно, когато е на върха на славата си

Леонардо ди Каприо ще снима сериал по романа-утопия "Островът" от Олдъс Хъксли

Последната книга на влиятелния британски писател описва света на бъдещето, впускайки се дълбоко в темите за свободата и силата на човешкия потенциал

Сараевският филмов фестивал ще се проведе онлайн заради Covid-19

На 26-тото издание на фестивала общо 49 филма се състезават за наградите "Сърцето на Сараево"

Популярният аржентински актьор Рикардо Дарин е сред звездите на Лятната Киномания

Криминалната комедия "Героични каръци" може да видите премиерно за България на Платформа А6 на 9 август

Билетите за Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" вече са в продажба

Официалното откриване на кинофестивала е на 21 август в зала 1 на ФКЦ във Варна от 19.00 часа с прожекция на фернската комедия "Как да бъдеш добра съпруга", а закриването му на 30 август

"Голата истина за група Жигули" - най-новият филм на Виктор Божинов

"Искаме, чрез добро настроение да накараме хората да се замислят какво се случи с тях през последните 30 години", споделя режисьорът, а снимките на лентата, която се очаква да излезе през 2021, ще продължат до края на август