Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

От "Нотр Дам" до музея в Рио: Реликвите, на които посегна огненият език на унищожението

КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА

От "Нотр Дам" до музея в Рио: Реликвите, на които посегна огненият език на унищожението

"Обединение и взаимопомощ, а не пожари и войни!" - това подсказва едно по-дълбоко по смисъл тълкувание на културната трагедия в Париж

16 април 2019 г. "Нотр Дам" в пламъци (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

В последните дни целият свят се вторачи в пожара, който изпепели голяма част от един от символите на световното културно наследство - катедралата "Нотр Дам". Войни, разруха и пожари много пъти са посегателствали върху историческите и културни паметници на цивилизацията. Ето защо битката за тяхното опазване трябва да е солидарна битка за цялото човечество.

16 април 2019 г. "Нотр Дам" в пламъци (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

За жалост, обаче, някои събития са невъзвратими. По време на войната в Сирия изчезна Перлата на цивилизацията - древната Палмира. През 2004 г. българска журналистка - Ваня Манолова и българският оператор Емилиян Динов заснеха филма "Среща на вековете", в който е запечатано великолепието на древния град Палмира в Сирия. Всъщност, Емилиян Динов е последният филмов оператор, заснел уникалните паметници, преди ИДИЛ и войната да ги превърнат в руини.

Древният град Палмира в Сирийската пустиня (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Още

Последният филмов оператор, заснел великолепието на сирийската перла Палмира

Последният филмов оператор, заснел великолепието на сирийската перла Палмира

"Поредица от войни и природни бедствия разрушават, дори погубват безвъзвратно, художествените и архитектурните подвизи на нашите предци. Споменът за всички сгради и произведения на изкуството в Италия и в цяла Европа, които са станали жертва на Втората световна война, все още е изключително болезнен. Но никога преди не сме били свидетели на такова систематично и целеустремено усилие за премахване на собствената култура, наследство и история, както като случващото се в Сирия и Ирак. Покъртително заличаване на всичко онова, което идентифицира един народ.", каза пред репортер на Impressio Емилиян Динов.

От човешка непредпазливост, инциденти и посегателства са пострадвали и други храмове, като "Нотр Дам". През 2000-та година, когато светът празнуваше Милениума, силно пострада от пожар църквата "Вси светии" в Лондон. Бе унищожен покрива на сградата, както и част от интериора - класически образец на архитектурата от Викторианската епоха.

Пак в Англия, през 2001 година избухна пожар в средновековната катедрала "Свети Петър" от 13-и век в Питърбъро (Кеймбриджшър). Възстановителните работи траяха над 5 години - до средата на 2006-а.

Средновековната катедрала "Свети Петър" (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

В Ню Йорк през същата година горя англиканската църква "Свети Йоан Спасител". Рухна част от покрива на храма.

През 2006 година, по време на реставрационни работи, се запали дървено скеле на главния купол на Троице-Измаиловската катедрала в Санкт-Петербург.

Троице-Измаиловската катедрала в Санкт-Петербург (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Още

"Нотр дам" ни припомни зловещо Пътя към храма

"Нотр дам" ни припомни зловещо Пътя към храма

През 2014 година изгоря един от най-старите християнски храмове в Китай - католическата катедрала "Дева Мария на Седемте скърби" в Нинбо. Катедралата бе затворена за реставрация до миналата година.

През 2015 горя камбанарията на Новодевическия манастир от 17-и век в Москва. Реставрационните работи продължават и до днес.

През същата 2015-а пострада при пожар и базиликата "Сен Донатиен" в Нант, Франция.

През 2015 година в руската столица Москва горя сградата на научна библиотека към Руската академия на науките, в която се съхраняват над 14 милиона ценни документи, книги и други издания. Пожарът бе частично овладян след повече от 14 часа битка с огъня, на повече от 200 души огнеборци и 62 специализирани машини на пожарната.

Пожарът в сградата на библиотеката на Института за научна информация по обществени науки в Москва (Снимка: БТА)

Още

Голяма неизвестна пред съкровищата на "Нотр Дам"

Голяма неизвестна пред съкровищата на "Нотр Дам"

Пламъците обхванаха над 2 хиляди кв. м. площ, но засегнаха повече административната част на сградата, а не хранилищата, в които се съхраняват безценни докумeнти на Лигата на нациите, ООН и ЮНЕСКО, парламентарни отчети на САЩ от края на 18-и век и на Англия от началото на 19-и век, а също така и една от най-големите колекции в Русия на книги на славянските езици.

През 2016 година силен пожар избухна в сръбската православна църква "Свети Сава" в центъра на Манхатън, Ню Йорк. 170 пожарникари се опитаха да потушат пламъците, които унищожиха историческата сграда на 25-а западна улица близо до Бродуей. Сградата е строена в английски неоготически стил, по проект на архитекта Ричард Ъпджон. Строежът продължил пет години. Първоначално църквата била кръстена Параклис "Св. Троица" - филиал на прочутата "Тринити Чърч". Сръбската православна църква я купува и преименува през 1945 година, а през 1968 година градските власти на Ню Йорк я обявяват за историческа забележителност на града. 

Сръбската православна църква "Свети Сава" в центъра на Манхатън, Ню Йорк (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

През 2018 година горя сградата на Бразилския национален музей в Рио де Жанейро. Телевизионни кадри показаха вълнуващи моменти, как стотици хиляди жители на града се опитват сякаш да прегърнат сградата, за да я спасят от огнените езици на пожара. Музеят е национална гордост на Бразилия - неотменна част от историческата памет на бразилския народ.

Там, през 1822 г. е обявена независимостта на португалската корона, там е заседавало първото конституционно събрание, сложило край на монархическата форма на управление и поставило основите на републиката. През юни миналата година, няколко месеца преди пожара, музеят отбеляза 200-годишнината от своето създаване през 1818 година.

Бразилският национален музей в Рио де Жанейро след пожара (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Спасени са над 1500 експоната след пожара на Бразилския национален музей

Спасени са над 1500 експоната след пожара на Бразилския национален музей

Сградата е построена по заповед на крал Жоао VI през 1818 г., с цел да насърчава научните изследвания в Бразилия. Първоначално музеят събирал образци от местната флора и фауна, особено птици, и по тази причина получава прозвището "птичия дом". В края на XIX век Националният музей на Бразилия е преместен в Двореца Сан-Кристован, наричан Императорския дворец.

В колекцията му има над 20 милиона експонати, сред които - археологически и древноегипетски артефакти, мумии, предмети от бита и минерали. В музея се съхранява най-древния човешки скелет, намерен на територията на Южна Америка. Той принадлежи на жена, която е живяла преди повече от 12 000 години. В огъня при пожара оцеля метеоритът Бендего с тегло от 5 260 кг, намерен в съвременна Бразилия към края на XVIII век.

Бразилският национален музей в Рио де Жанейро след пожара (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Камбани огласиха цяла Франция в знак на солидарност с "Нотр Дам" (снимки)

Камбани огласиха цяла Франция в знак на солидарност с "Нотр Дам" (снимки)

Най-любопитното е, че когато светът научи за пожара, първата страна, която официално обяви готовността си за помощ, бе Франция.

"Франция е готова да окаже помощ на Бразилия за възстановяване на Националния музей в Рио де Жанейро, който е почти напълно разрушен", написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон и квалифицира инцидента като "трагедия, превърнала в пепел голяма история и памет".

Днес хората от цял свят следят събитията в Париж и сред коментарите има такива, които ни карат да се замислим. Стихията на огъня, пред която често сме се оказвали слаби, въпреки развитието на техниката, ни кара да преосмислим ценностите на човечеството и необходимостта от обединяване на силите за опазване на историческото и културното наследство на човешката цивилизация.

Онова, което истински трябва да обединява хората по света, е духовността и стремежа ни към духовно усъвършенстване.

"Нотр Дам" след пожара (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"Нотр Дам" след пожара (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"Обединение, взаимопомощ, а не пожари и войни!", пишат много французи в социалните мрежи. Това подсказва едно по-дълбоко по смисъл тълкувание на пожара в "Нотр Дам". Огънят има много имена-синоними, но както в буквалния, така и в преносния си смисъл, е символ на унищожение.

"Доколкото това зависи от хората, те трябва да се опитат да спрат огъня, преди пожарите!", мъдро е написал в социален форум един обикновен французин.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Няколко въпроса за огъня в "Нотр Дам"...

Няколко въпроса за огъня в "Нотр Дам"...

Още

Петелът с мощите на светците от кулата-стрела на "Нотр Дам" беше намерен

Петелът с мощите на светците от кулата-стрела на "Нотр Дам" беше намерен

Още

Нотр Дам не била застрахована, Айфеловата кула за 200 млн. евро при пожар

Нотр Дам не била застрахована, Айфеловата кула за 200 млн. евро при пожар

Още

Лазерно 3D картографиране и компютърна игра могат да реконструират "Нотр Дам" до най-малкия детайл

Лазерно 3D картографиране и PC игра могат да реконструират "Нотр Дам" до най-малкия детайл

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

Апулум е най-важният римски обект, номиниран за списъка на световното наследство в границите на Римската империя в Дакия

Това е твърдение на базата на съобщение на археолога Анка Тимофан, член на Националната лимес комисия

Жертвоприношения на момченца са правили маите, сочи ДНК анализ на масов гроб

Международен екип проведе задълбочено генетично изследване на останките на 64 деца, които са били ритуално погребани в церемониалния център на Чичен Ица между 500 и 900 г. от н.е.

Университетът в Кеймбридж върна 39 традиционни артефакта на Уганда

Предметите, подбрани от угандийски куратори, представляват малка част от около 1500 етнографски предмета от Уганда, които Кеймбридж притежава от един век

Културни дейци - лауреати на почетния знак "Златно перо" засадиха 24 нови дръвчета

Инициативата се реализира по идея на Васил Димитров, изпълнителен директор на "Кантус Фирмус" и учредител на приза "Златно перо"

Ватикана арестува бивш служител, опитал се да продаде ръкопис на Бернини от 17 век

Прокурорите на Ватикана заявиха, че ръкописът от 18 страници, който съдържа първите известни спецификации за позлатяване на олтарния балдахин, е изчезнал от архивите на базиликата "Свети Петър"

24 дръвчета ще бъдат засадени в чест на тазгодишните носители на почетния знак "Златно перо"

На 8 юни 2024 г. от 10:00 часа, в парка край монумента "Камбаните" в София ще бъдат засадени 24 фиданки, посветени на тазгодишните носители на отличието "Златно перо"