Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Митът за Неси стана на 84 години

МИТОВЕ

Митът за Неси стана на 84 години

Писател, цирков бос и любител фотограф заподозряни в измама

Езерото Лох Нес и развалините на замъка Уркухарт. Снимка: Shutterstock

За пръв път светът научава за Неси, или иначе казано - чудовището от Лох Нес, на 2 май 1933 г. И след като съобщението завладява световните печатни издания, всички се втурват да "разследват" произхода на легендарното същество. Снимката на "нещото", което подава дълга шия и малка глава над водата, се превръща в сензация. Появява се и информацията, че за такова чудовище пръв съобщил някакъв монах още през далечната 565 година, така че "може да бъде съвсем сигурно", че Неси е плезиозавър /праисторически гущер/ на "милиони" години?!? Митът за чудовището е жив и до днес, въпреки множеството свидетелства, че по-скоро става дума за мошенически пиар, отколкото за реално същество.

Най-известната снимка, на която се твърди, че е заснето чудовището, е публикувана година след първото съобщение за него - на 21 април 1934 г. и излиза във в. "Дейли Мейл". Автор на снимката е хирургът Робърт Уилсън. Оттогава насам са правени многобройни опити за подобни "фотосесии", но повечето от тях могат спокойно да бъдат обявени за фалшификации. Чудовището сякаш потъна вдън земя. Мнозина почнаха да се съмняват дали въобще става дума за реално същество, или за художествена "постановка"?..

Поддържащите легендата за Неси първоначално затъват в обяснения как в езерото Лох Нес имало дълбочини над 250 метра и това улеснявало чудовището да се укрива, а пък затруднявало изследователите да слязат на дъното в бездруго студените му води, и прочее. 

Езерото Лох Нес

Какви са фактите: Лох Нес е най-големият сладководен басейн. Езерото има дължина 37 км.,широко е 1,5 км и е разгърнато на водна площ от около 56.4 кв. км. Най-дълбоката му точка е 230 метра. В езерото има един-единствен остров - Чери Айлънд. Лох Нес е свързващо звено между Атлантика и Северно море, част от т.нар. Каледонски канал. Районът е богат на пъстра флора и фауна, в езерото плуват разнообразни риби - предимо сьомга, пъстърва, щука и змиорки. Това оправдава една от версиите за "чудовището", че то е гигантска змийорка. През 2000-та година в Лох Нес е уловена и гигантска пъстърва, с тегло близо 8 килограма, но и тя като змийорката не може да мине за "чудовище".

В хода на времето напред, чудовището от Лох Нес става все по-нереално, а митът за него почва да предизвиква насмешки. За пръв път го развенчава един британски историк - Гарет Улиямс, който твърди, че Неси е... писателска измислица. Уилямс назовава и автора й - Джордж Гарети. Но защо, се пита човек, с каква цел Гарети е измислил чудовището? - Отговорът на Уилямс звучи логично. Според него Гарети бил помолен от една група местни хотелиери да измисли историята, за да помогне на бизнеса им. Именно те  подхвърлили на писателя идеята за чудовище във водите на езерото, тъй като подобна история проработила в Канада. Хотелиерите "подплатили" предложението си с добър хонорар, и Гарети написал първия "разказ на очевидец" за Неси през 1933 г. После историята почнала сама да се доразвива, постоянно подхранвана от фантазиите на ентусиасти и всякакви любители на приключения.

Снимката на Уилсън, 1934 г.

Писателска измама с цел пиар ли е Неси, и как Уилямс е заподозрял мошеничеството на Гарети? - Уилямс твърди, че се подсетил за постановката, след като през 1950 г. прочел автобиографична книга на Гарети, подписана с псевдоним. В нея писателят правел намеци, които изострили вниманието на Гарет Уилямс.

На 80-годишния "юбилей" на Неси през 2013 година, британският еколог д-р Чарлс Пакстън промотирал каталог с повече от хиляда случая на поява на чудовището от Лох Нес. За снимки на Неси са били раздавани и парични награди. Оказва се, обаче, че дори сред наградените фотографи, има мошеници. Един от тях - шведът Бьорн Сьостранд, бил разобличен в лъжа - той дори не бил ходил до Лох Нес.

Най-накрая, след всички разочароващи легендата разкрития, разумни хора решили да попитат официално британското правителство, разполага ли то с официални документи за чудовището Неси? - Оказало се, че такива има. Самата Маргарет Тачър живо се интересувала от него и дори сформирала правителствена група за защита на "животното". Въпросната група излязла със заключението, че Неси може да се ползва от защита по силата на Акта за опазване на дивата природа от 1881 г., който защитавал всички диви животни, дори и тези, които цитираме: "още не са известни на науката".

3D илюстрация на плезиозаври (Shutterstock)

На 30 юли 2005 г. Неси попада в обектива на един тв журналист - Мико Такала. По думите му 4-метровото чудовище се намирало на около 50 метра от брега. Снимката на Такала живо заинтересовала един палеонтолог от университета в Глазгоу - Нийл Кларк. След като внимателно проучил "нещото" над водата, Кларк стигнал до извода, че Неси е... хобот на слон, или на няколко слона, които плуват? Звучи логично, само дето човек веднага се пита, какви са тия слонове в Шотландия? - И за това се намерил отговор - че слоновете сигурно са избягали от някой пътуващ цирк.

В старанието си да защити тезата си за къпещите се слонове, Кларк стига още по-далеч - заподозира в измамата един от собствениците на пътуващи циркове - Бертрам Милс, и дори прави намек, че Гарети и Милс може да са били съучастници -  Гарети написва разказа за чудовището, а Милс организира слонското "къпане".

Неси, от снимката на Гордън Холмс

Гордън Холмс, който пръв заснема с камерата си страховитата фигура с гърбици над водата, за разлика от останалите претенденти за слава, никога не си позволил да твърди, че това на снимката му, е Неси. По-скоро изразявал предположението, че може да става въпрос за "гигантска змийорка"? Само че най-големите змийорки стигат максимум до дължина 2-3 метра...

Би било чиста мистификация да изразим предположението, че писателят Гарети, цирковият бос Милс и любителят фотограф Уилсън са били съзаклятници, и са действали организирано в услуга на пиарската завера на хотелиерите. А едно такова предположение, което звучи толкова логично, би сложило край на мита за Неси един път завинаги. Но, поне докато не се намерят стабилни доказателства, никой няма право да хвърля подобни обвинения. А докато дойде същинският отговор на загадката, митът за чудовището от Лох Нес ще продължава да вълнува умовете и сърцата на любителите на мистерии.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Лиз Тръс не подкрепя връщането на фризовете на Партенона от Британския музей в Гърция

Кампанията за връщане на скулптурите в Атина е от 1983 г. насам и вече почти 40 години темата се поставя от Гърция на редица международни форуми, както и в двустранните отношения с Лондон

Израелски археолози откриха златни монети от 7-и век, скрити в стена в природен резерват

Съкровище с тегло от около 170 грама е намерено в природния резерват Хермон (Баниас)

Крепченският скален манастир пази най-ранните надписи на кирилица

Скалният манастир до Крепча е най-значимия средновековен паметник в целия Поповско-Опаченски район на Търговищка област

В Перу откриха останките на 76 деца, принесени преди 1000 години в жертва на езически богове

Жертвоприношенията може да са били извършвани по време на суша, липса на дъжд, във връзка с политически проблеми или войни

Какво (не) знаете за българския Майстор на Майсторите?

"Ако има Рай на земята, то е Кюстендилският край със сърце Шишковци, което е така подредено със своите овощни градини и лозя", казва Владимир Димитров-Майстора, назовавайки себе си скромно "рисувач"

274 предколумбови произведения на изкуството Колумбия си върна от САЩ

Сред тях има човешки фигури, керамични предмети и традиционни огърлици с 1500-годишна история