Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Експерти уверено реставрират шедьоври във Ватиканските музеи

КЛАСИКА И РЕСТАВРАЦИЯ

Експерти уверено реставрират шедьоври във Ватиканските музеи

Всеки път, когато Алесандра Дзарели - реставраторка във Ватиканските музеи, работи върху шедьовър на художник като Микеланджело, тя успокоява сърцето си, за да може умът й да се концентрира върху задачата

Реставраторка във Ватиканските музеи (Снимка: АП/ Andrew Medichini)

Всеки път, когато Алесандра Дзарели - реставраторка във Ватиканските музеи, работи върху шедьовър на художник като Микеланджело, тя успокоява сърцето си, за да може умът й да се концентрира върху задачата, пише Ройтерс, цитирана от БТА. 

Още

Български художник в юбилеен празник на колекцията на Ватиканските музеи

Български художник в юбилеен празник на колекцията на Ватиканските музеи

Дзарели и колегите й неизменно се придържат към заръката да работят само с химия, физика и история и да оставят всяко вълнение и страхопочитание пред вратата.

"Емоцията да работиш върху Микеланджело е наистина неописуема", казва 56-годишната реставраторка, помогнала за възстановяването на фреска от ренесансовия майстор в Капела Паолина.

"Опитвам се обаче да се дистанцирам, докато работя. Необходимо е да концентрирам върху материала и работата, която трябва да свърша, в противен случай емоцията ще ме парализира", допълва реставраторката, докато се труди над творба на италианския художник Морето да Бреша.

"В края на деня запазвам моменти за себе си, за да съзерцавам и да се наслаждавам на емоцията от близостта с толкова прекрасни шедьоври", казва още Алесандра Дзарели.

Тя е сред около 36-те членове на елитен екип в лабораторията за реставрация на картини и дърво към Ватиканските музеи. На екипа е поверена грижата за хиляди квадратни метри стенописи, включително фреските от Сикстинската капела, както и за около 5300 маслени картини в рамки и десетки дървени статуи.

Още

Творба на Христо Явашев - Кристо влезе във Ватиканските музеи

Творба на Христо Явашев - Кристо влезе във Ватиканските музеи

Реставрацията на творбата на Морето да Бреша включва нова вътрешна рамка, изглаждане на причинени от влагата деформациите, отстраняване на окислените лакове и ретуш както на картината, така и на позлатената външна рамка.

Лабораторията за реставрация на картини и дърво, едно от осемте специализирани звена в музеите, осигури рядък достъп на няколко новинарски организации по случай своята 100-годишнина.

Техниките непрекъснато се променят и на днешните реставратори често се налага да поправят или отстраняват грешки на своите предшественици, които са работили преди десетилетия или дори векове с елементарни техники.

Друг проблем, обикновено от далечното минало, е, че реставраторите не са били техници, а художници сами по себе си, някои от които са смятали, че могат да "подобрят" оригинала, като добавят акценти или контрасти, според директорката на лабораторията Франческа Персегати.

"В тази работа е важно да бъдеш смирен, да уважаваш работата, но и да имаш научна подготовка, за да разбираш материалите", казва тя.

Още

Министърът на културата ще предаде картина на изтъкнатия български творец Иван Вукадинов на Ватиканските музеи

Министърът на културата ще предаде картина на изтъкнатия български творец Иван Вукадинов на Ватиканските музеи

Още преди дадена картина да стигне до лабораторията, тя вече е преминала тестове, използващи ултравиолетови, инфрачервени и други неинвазивни методи за откриване на добавена по-късно боя, пигментация и евентуални скрити скици.

В друга част на лабораторията Катерина Маниско реставрира картина от 1895 г., дело на Ема Гаджоти Ричардс. Родената в Италия художничка работи в двора на кралица Виктория и принц Алберт, което е рядкост за жена по онова време.

"Тъй като тя е била жена, някак си я чувствам много близка", споделя Маниско.

За да отбележат 100-годишнината на лабораторията за картини и дърво, музеите са поставили QR кодове в близост до 37 произведения на изкуството, което позволява на посетителите да видят отвъд повърхността и да се запознаят с многото пластове в живота на една реставрация.

Още

Реставрират най-голямата антична статуя във Ватикана

Реставрират най-голямата антична статуя във Ватикана

Още

Ватикана представя руско изкуство и икони от Третяковската галерия

Ватикана представя руско изкуство и икони от Третяковската галерия

Още

Поредица разкрива "тайните" на Ватиканските музеи

Поредица разкрива "тайните" на Ватиканските музеи

Още

Уникален фрагмент от Новия завет на 1750 години бе открит във Ватикана

Уникален фрагмент от Новия завет на 1750 години бе открит във Ватикана

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Николай Овчаров прави археологически открития в австралийската джунгла

В момента ученият е на южния бряг на Австралия, където очаква излизането на пингвините

Най-известният украински скулптор Михаил Рева превръща отломки от войната в изкуство

В колекцията се откроява "Паметта на разпнатия" - кръст, съставен от гвоздеи, намерени в църкви, разрушени от руските нападения

Спечели билети за празничния хеттрик на трио VIVA

Талантливите момичета след броени дни - на 8 март, ще представят дебютния си албум Supernova в клуб "Gramophone"

Британският музей е обект на кампания за връщане на статуя от Великденския остров

Музеят притежава две статуи моаи, които са взети от чилийската територия Рапа Нуи или Великденския остров през 1868 г.

Историческият музей в Плевен ще е домакин на "Академия Муза"

Лекторите са трима американци - Пол Орсели, Джейми Лойър и Кристина Феруерда, които са признати международни експерти в сферата на музейното дело

Научна комисия отхвърли проекта за фасадата на пирамидата на Микерин в Гиза

Новината за амбициозния план пирамидата да бъде възстановена в оригиналния й вид предизвика вълна от критики и недоволство