Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Венета Нейнска: Стремежът към по-добро бъдеще неминуемо е съпътстван от свободата и творчеството

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Венета Нейнска: Стремежът към по-добро бъдеще неминуемо е съпътстван от свободата и творчеството

"Спектакълът "Там, където не сме" е силно емоционален, дълбоко лиричен и много философски, но в същото време - истински и човешки", споделя именитата пианистка

Венета Нейнска (Снимка: BulFoto)

Пианистката Венета Нейнска, актрисата Дария Симеонова и балетистите Виктория Петрова и Васил Дипчиков ще преплетат класическата музика на Фредерик Шопен с поезията на Георги Господинов в спектакъл, който обединява три изкуства.

Премиерата на танцово-поетичния концерт "Там, където не сме", който събира виртуози на музиката, актьорското майсторство и балета, е на 18 ноември от 19:00 ч. в Драматичен театър-Пловдив. 

Още

"Там, където не сме" - с поезията на Георги Господинов и музиката на Шопен

"Там, където не сме" - с поезията на Георги Господинов и музиката на Шопен

Концертът е първата инициатива на създадения от Мариела Цекова, Весела Петрова и Венета Нейнска Sofia Art Institute - социално отговорна организация, която цели да създаде образователни възможности в сферата на културата и изкуството за деца и възрастни. 

Талантът на пианистката Венета Нейнска докосва с нежност и прецизност, присъщи на искрения и неподправен талант. А пътят на този талант се простира толкова надалеч. Венета Нейнска започва образованието си в музикалното училище в град София и продължава развитието си при Джон Пери в Южнокалифорнийския Университет в Лос Анджелис и Джоан Хавил в училището по музика и драма "Гилдхол" в Лондон.

Венета Нейнска (Снимка: BulFoto)

Венета Нейнска пред Impressio за свободата, труимфа, фантазията и в музиката, и в изкуството: 

- Как се роди идеята за танцово-поетичния концерт "Там, където не сме", който събира в себе си три изкуства - музиката, танцът и поезията?
- Идеята е на моя мениджър Мариела Цекова, която направи контакта с актрисата Дария Симеонова.

Първоначално замислихме обвързването на поезия и музика, а вдъхновението за стиховете на Георги Господинов дойде от подаръкът, който той ми донесе на наш концерт преди години - стихосбирката "Там, където не сме" с посвещението "За музиката и поезията - там, където сме".

След няколко пробни репетиции бързо разбрахме, че спойката между Дария и мен е повече от вълшебна и сме открили много специално артистично партньорство. Имахме нужда от финален щрих, който бе поверен на двама изключителни танцьори - солистите на балет "Арабеск", Виктория Петрова и Васил Дипчиков.

- Как се съчетава Шопен с поезията на Георги Господинов - класика и съвременност?
- Отговорът е лесен - по най-естествения начин!

Още на първата репетиция решихме да не подготвяме предварително програма, а да импровизираме като аз отговарям на избран от Дария стих с музикално произведение, което усещам като най-подходящо в дадения момент.

Все още ми е трудно да обясня защо, но музиката на Шопен бе най-честият музикален отговор, който имах за поезията на Георги Господинов. Решихме да се вслушаме в интуицията и усета си и силно вярвам, че взехме най-правилното решение.

Венета Нейнска и Дария Симеонова (Снимка: Атанас Кънев)

- Как танцът "рисува" колаборацията между тях?
- Вики и Васко са невероятно чувствителни, креативни и интелигентни балетисти.

Те интерпретират еднакво добре и музиката, и поезията, което е рядко и ценно умение.

Оставят място за внимателно замислена хореография, но и за смела импровизация, с която допринасят към усещането за свобода и триумф на фантазията в спектакъла.

Виктория Петрова, Васил Дипчиков, Венета Нейнска и Дария Симеонова (Снимка: Атанас Кънев)

- Как изглежда и къде е това "Там, където не сме"?
- Не ми се иска да разкривам най-голямата тайна на нашия танцово-артистичен концерт предварително, но дори да исках, не мисля, че бих могла да опиша нещо толкова специално, магично и многопластово.

Задаваме едни от най-важните въпроси за човека, а именно къде сме, къде бихме искали да бъдем, каква е връзката ни с миналото, настоящето и бъдещето, какво е отношението ни към нас самите и към другите...

Спектакълът е силно емоционален, дълбоко лиричен и много философски, но в същото време - истински и човешки.

Пианистката Венета Нейнска, актрисата Дария Симеонова и балетистите Виктория Петрова и Васил Дипчиков ще преплетат класическата музика на Фредерик Шопен с поезията на Георги Господинов в спектакъла "Там, където не сме" (Снимка: Атанас Кънев)

- Концертът-спектакъл е първата инициатива на Sofia Art Institute, ще ни разкажете ли повече за него?
- Sofia Art Institute е най-новата културна организация в България, която обявява своето начало с този безкрайно красив, нетрадиционен и амбициозен спектакъл.

Той представя есенцията на основната идея на Sofia Art Institute, a именно високо качество в представянето, обучението и отношението към изкуството.

Нашата организация ще предлага обучение по всички видове изкуство в столицата, на възможно най-високо ниво, но в същото време ще имплементира адаптирани версии на своите програми из цялата страна, достигайки до деца, които към този момент не са имали възможност да се докоснат до изкуството.

Дария Симеонова и Венета Нейнска (Снимка: Атанас Кънев)

- Sofia Art Institute е социално-отговорна организация. Мислите ли, че в България е належащо да има повече образование в сферата на културата и изкуството?
- Не само в България, но и в световен мащаб изкуството е фундаментално необходимо за формиране на критично важните качества на всеки пълноценен член на обществото.

Разбира се, то се явява елемент от културата, в която също толкова значими са образованието и възпитанието.

Съвременният човек следва да се стреми към самоусъвършенстване, да бъде състрадателен и отзивчив, да притежава силно развита емоционална интелигентност и да бъде градивен създател на едно по-добро общество на бъдещето.

Стремежът към по-добро бъдеще неминуемо е съпътстван от най-естествените заложби на човека - свободата и творчеството.

Венета Нейнска (Снимка: BulFoto)

- Живеем в обсебващо технологично време, комуникираме основно в социалните мрежи. Къде е мястото на изкуството тук?
- Изкуството е част от човека, а технологиите не са непременно негов конкурент или антипод. До момента, в който се стремим да разбираме себе си и да сме искрено заинтересовани от другия, детайлите на ежедневието ни са маловажни.

Изкуството не може да бъде наложено или изкуствено създадено. Необходимостта от него започва от нас и докато ние сме хора с душа, дух и сърце, то ще съществува.

Венета Нейнска (Снимка: BulFoto)

- Вие работите с много млади хора, какво им казвате, как се възпитава и ангажира по-млада публика?
- Всеки човек иска да усеща, че е ценен и значим.

Младите хора не правят изключение, а най-сигурният начин да покажеш на един човек, че той има стойност е да се интересуваш от него, да му задаваш въпроси.

С годините съм се уверила, че това е най-верният, най-качественият и най-устойчивият път, който един преподавател може да избере.

Венета Нейнска (Снимка: Атанас Кънев)

- Какво сте предвидили за в бъдеще като проекти и инициативи?
- Съвсем скоро Sofia Art Institute ще обяви своя план за следващата година, която ще съдържа разнообразни дейности и програми, предназначени за различни типове аудитории из цялата страна, включително в по-малки градове.

Мисля, че ще ви изненадаме много приятно!

- Трудно ли се обединяват българските творци и какво липсва най-много на българската културна сцена?
- Българските творци имат нужда от работещи институции, които да осигуряват подкрепяща ги инфрасктруктура, в която творците да имат свободата и възможността да създават изкуство с възможно най-малко ограничения и трудности.

Обединението ще дойде от само себе си, когато творците усетят под краката си устойчива почва и платформа, на която могат да разчитат.

Виктория Петрова, Васил Дипчиков и Венета Нейнска (Снимка: Атанас Кънев)

- Тази година представихте и музикално-документалния филм за българския интелектуалец Димитър Ненов. Какви са измеренията на неговото изящество?
- За Димитър Ненов може да се говори с часове и с дни, по същия начин, по който той е разисквал важните за него въпроси със своите колеги, в безкрайни разговори до малките часове на нощта.

Неговите разностранни интереси и задълбочен подход безспорно го превръщат в енциклопедична личност, а финият му изказ и елегантна външност допълват легендарния му статут сред българската интелигенция през 30-те и 40-те години на 20-ти век.

Заедно с продуцента Ясен Харалампиев се постарахме да разкажем за тази изключителна личност в българската култура, чрез краткия музикално-документален филм който създадохме.

За щастие, отзивите са изцяло позитивни, филмът вече е преведен на пет езика и е свободно достъпен на моя сайт www.neynska.com, но плановете за неговото разпространение не спират - кино-концертите, в които е включен ще продължат и през 2024 г., за което съм благодарна на продължаващата подкрепа от Национален фонд "Култура".

Виктория Петрова, Васил Дипчиков и Венета Нейнска (Снимка: Атанас Кънев)

- Къде можем да ви гледаме и слушаме след Пловдив?
- Непосредствено след "Там, където не сме", още на 25 ноември ще имам концерт с един от най-любимите ми камерни ансамбли - КласикАрт.

Купи билет

Ще изпълним програма с клавирни триа от Моцарт, Бетовен и Брамс в емблематичната зала за камерна музика в Концертен комплекс "България". След тези концерти, ме очакват солови рецитали в Лондон и Дъблин, преди едно малко турне с музиката на Димитър Ненов, в което ще представя и новия си диск с негови творби.

- Класическата музика е...?
- Необходимост, изящество и живот.

Интервю на Тина Философова

Още

Венета Нейнска представя новия си диск Brevitas

Венета Нейнска представя новия си диск Brevitas

Още

Венета Нейнска по следите на Шубертовия "Странник"

Венета Нейнска по следите на Шубертовия "Странник"

Още

Филм и концерт представят композитора и архитект Димитър Ненов

Филм и концерт представят композитора и архитект Димитър Ненов

Още

КласикАрт заедно с Венета Нейнска започват новия сезон с вълшебна програма от Брамс, Дворжак и Яначек

КласикАрт заедно с Венета Нейнска започват новия сезон с вълшебна програма от Брамс, Дворжак и Яначек

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дервишът Зия Азази: Танцът като пътеводител в хаоса на съвременния свят

"Определям себе си като човек, който се интересува от духовното, използвайки изкуството като начин да изрази себе си", споделя артистът

Изкуството да се влюбиш в убиец: Тони Наумовски ексклузивно пред Dir.bg

"Кърджиев ужасно ми липсва - тази роля промени живота ми и мисля, че ще продължи да го променя", споделя роденият в Австралия македонец, който, освен сърцата на българите с "Есента на демона", покори и Ню Йорк

Елена Башкирова: От самото начало с Моцарт сме в добри отношения

Отложеният концерт на прочутата пианистка в Пловдив ще се състои на 16 юни

Сръбският хореограф Игор Коруга: Танцът е средство за преобръщане на доминиращата култура

"Неустойчиви другари" изследва нови начини за борба с капитализма, чрез идеите за флуидната идентичност - онази, която се мени във времето, в една или друга посока на представите ни за половете и сексуалността