Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Златният баритон Дмитрий Хворостовски някога се увличал от хардрок

ЗЛАТНИТЕ ГЛАСОВЕ НА ПЛАНЕТАТА

Златният баритон Дмитрий Хворостовски някога се увличал от хардрок

Изневяра на съпругата му, съсипва първия брак на един от най-красивите мъже на планетата

Дмитрий Хворостовски (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Дмитрий Хворостовски е един от най-известните оперни певци на съвремието ни, но ако името му не е така широко популярно у нас, то причините трябва да потърсим в масовата култура, която така яростно превзе живота ни в постдемократичния преход, че отне предимството дори на елитарно изкуство като операта.

И ето че сега, всички световни агенции, писаха, че светът ни е напуснал един от най-големите баритони на планетата - Дмитрий Хворостовски.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Той е руснак. Роден е на 16 октомври 1962 г. в Красноярск, в обикновено семейство, а стига до върха на най-големите оперни театри в света. Носител е на много награди, между които на Opera News Award - международна премия за принос в оперното изкуство.

Първите си уроци по музика, малкият Митя взел в родния си Красноярск. Баща му бил инженер-химик, но носел песента в душата си. В дома на семейството постоянно звучала музика. В личната колекция на Хворостовски-старши имало плочи на Карузо Калас, Шаляпин, Бастиянини и др. велики оперни певци.

Дмитрий с родителите си

Малкият Дмитрий запява за пръв път на 4-годишна възраст. Първите преподаватели на момчето, обаче, в Музикалната школа, по-скоро виждали в него бъдещ пианист, отколкото певец.

Странно, но завършвайки училище с музика, вместо да продължи в Консерваторията, Дмитрий Хворостовски се записва да следва в педагогически институт. Като повечето младежи по онова време, се увлича от хард-рок. Скоро сменя учебното заведение - записва се да следва в Красноярския държавен институт по изкуствата. Под ръководството на Екатерина Йофел изучава тънкостите на оперния вокал.

Малкият Дмитрий

Кариерата му като оперен певец започва в местния театър за опера и балет, още докато е студент в трети курс. Скоро става звезда на сцената на Красноярск и участва в най-големите постановки като "Дама пика", "Травиата", Фауст" "Йоланта" и др.

Името на младия талантлив певец почва да се разчува. През 1987 г. Хворостовски става лауреат на Всерусийския конкурс за вокалисти, а по-късно и на друг престижен конкурс - на името на Глинка в Баку.

1987 г.

През 1988 г. певецът дебютира на европейска сцена - в постановката "Дама пика" на сцената в Ница. Същата година е удостоен с най-голямата награда на Международния конкурс за оперни певци в Тулуза.

На другата година получава Гран-при на още един международен конкурс. За руския певец вече говори цяла Европа, а атлетичното му тяло и аристократичната му осанка го класират в рейтинга най-красивите хора в света, по класацията на "People".

Кариерата му се движи шеметно напред - пее на сцените на най-големите оперни театри в света: в Берлинската и Баварската държавни опери, в Лондонския кралски театър "Ковънт Гардън", в Миланската "Ла скала", Метрополитен опера" в Ню Йорк и др.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В родината си играе на сцената на Мариинския театър, Московската "Нова опера" и в държавния дворец "Кремъл".

Хвосторовски е първият оперен певец, който изнася солов концерт на Червения площад, след което турнето му по необятната руска страна е предавано в пряк ефир от десетки световни тв канали.

"Подмосковски вечери" с Анна Нетребко:

Този талантлив и красив мъж има интересен личен живот. В него присъстват две жени - първата и втората му съпруги. Първата е балерината от Красноярския театър - Светлана Иванова. Певецът бил толкова влюбен в нея, че не послушал съветите на приятелите си да не сключва брак с балерината. Хвосторовски не само се жени за Светлана, но осиновява и детето й от първия й брак.

С първата си съпруга - балерината Светлана Иванова

Съдбата дарява двойката с близнаци. Видимо всичко е повече от прекрасно. Но след 15 години, хармоничният в очите на всички брак се разпада. И то не по вина на певеца - причината била изневяра на съпругата Светлана. Хворостовски едва не попада под ударите на закона за сбиване с любовника на жена си.

Съдът по бракоразводното дело се произнася в материална полза на Светлана, като майка на децата му, и осъжда певеца на ежегодна издръжка от 190 000 долара, както и да й предостави луксозното си жилище в Лондон.

През 2009-а бившата съпруга иска от съда вдигане на издръжката, но алчността й не може да спре онова, което я грози по съдба - през 2016 г. Светлана умира от менингит и остър сепсис.

Арията "Largo al factotum" от "Севилският бръснар" от Джоакино Росини:

Втората съпруга на певеца е Флорънс Илли - наполовина италианка, наполовина французойка. Тя донася в живота на Хворостовски истинска хармония и любов. Заради певеца научава руски език. През 2003 г. му ражда син Максим, а четири години по-късно и дъщеричка - Нина.

Певецът с втората си съпруга Флорънс Илли и децата им

За жалост, болестта е дебнела щастието на певеца с новото му семейство. През есента на 2015 г. Хворостовски забелязва промяна в гласа си - обзема го чувството за безпокойство, че се случва нещо лошо с него?.. После се появяват световъртежи и други проблеми с координацията, слуха и зрението. Първоначалната диагноза е оток на хипоталамуса, а окончателната - рак на мозъка!..

Със семейството си

Певецът провежда титанична битка с болестта, но тя го побеждава. Музиката и семейството са тези, които го държат на крака. През 2016 г., заедно с Анна Нетребко и Лара Фабиан, певецът участва във фестивала "Нова вълна". Неговите колеги по света го подкрепят с огромна обич, но ракът не го пуска от хватката си.

Хвосторовски умира в дома си в Лондон, само на 55.

"Руската оперна сцена загуби своя златен глас", написаха руските медии, като припомниха емблематичните изпълнения на певеца в оперите "Евгени Онегин", "Йоланта" и "Дама пика" от Чайковски, "Риголето", "Травиата", "Симоне Боканегра" и "Отело" от Верди, "Сватбата на Фигаро" и "Дон Жуан" от Моцарт, "Фаворитка" и "Любовен еликсир" от Доницети, "Царска невеста" от Римски-Корсаков, "Севилският бръснар" от Росини, "Фауст" от Гуно, "Селска чест" от Маскани, "Паяци" от Леонкавало.

В "Кармен" от Бизе с Елина Гаранча:

 

"Моят глас е част от мен!, казва по време на боледуването си Хвосторовски. Без него не мога да живея!.. Нямам друг избор, освен да се надявам!.."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Както се казва, надеждата умира последна, но болестта побеждава желанието.

Светът изгуби един от златните си гласове и един от най-красивите хора на планетата.

В "Болеро" от Равел: 

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Първите пасажери в балона на братя Монголфие - овца, патица и петел

240 години от първия полет в историята на аеродинамиката

Портрет на Христо Ботев от неизвестен художник откриха в Букурещ

Журналистът Жанета Йорданова я открива я в дома на 90-годишния Георги Ронков в Букурещ, който е последният стопанин на унищоженото българско училище в Румъния

Вагнер - любимият композитор на "лудия" Лудвиг и на Хитлер

210 години от рождението на музикалния гений

Той връчва първия "Оскар" в историята на киното

140 години от рождението на филмовата легенда Дъглас Феърбанкс

Хари Белафонте: Гневът е необходимо гориво, бунтът е здравословен!

Целият живот на легендарния певец, артист и борец за граждански права е потвърждение на тези негови думи