Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Още витаят неясноти около смъртта на Карел Чапек, брат му бил убит в немски концлагер

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА СВЕТОВНАТА ЛИТЕРАТУРА

Още витаят неясноти около смъртта на Карел Чапек, брат му бил убит в немски концлагер

130 години от рождението на писателя-антифашист, автор на думата "робот", прорицателя, сатирика и философа Карел Чапек

Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

На 9 януари 1890 г. е роден големият чешки и световноизвестен писател Карел Чапек. 2020-а година отбелязваме 130 години от рождението на този удивително ерудиран и талантлив писател, фантаст, сатирик, автор на думата "робот", публицист и антифашист.

И до днес витаят слухове за неговата смърт, но онова, заради неяснотите около нейната скоропостижност, но онова, което продължава да живее и да вълнува хората, е творчеството на Карел Чапек - неговите безсмъртни и буквално пророчески произведения.

Карел Чапек

Толкова много може да се говори за Чапек, че е трудно разказът за неговата необятна личност да намери началото си в нещо конкретно. Да вземем например неговите детективско-философски разкази и серията "Апокрифи", които ни го представят като тънък психолог - истински познавач на човешката природа.

Чапек е и един от първите писатели, описали в художествената литература трагедията на "Титаник".

Той е и преводач. Превел е труден автор като Гийом Аполинер.

Мащабите на личността на Карел Чапек са толкова големи, че наистина човек може да подхваща един, или друг ракурс от биографията му, защото да обхване цялостно личността му, е много трудно.

Освен писател-сатирик и философ, чиито идеи са актуални и днес, Чапек е известен и като яростен враг на Хитлер. Тежкият "данък" за това много вероятно е да има връзка със смъртта му?... Брат му Йозеф Чапек - също известен писател и художник-авангардист, бил убит в немски концлагер.

Embed from Getty Images

Йозеф и Краел Чапек са не само братя, но и съмишленици. Всъщност, двамата са автори на думата "робот". Тя се появява за пръв път в пиесата на Карел Чапек "R.U.R", написана през 1920 година - точно преди век?

Чапек не само описва процеса на създаване на роботи, но предвижда и как в едно по-далечно бъдеще киборгите "възстават" срещу човека. Тази тема, широко експлоатирана в киното, е идея на Чапек.

В романа си "Кракатит" Чапек практически предсказва и атомната бомба. Дали пък не е имал наистина ясновидски способности, или пък широката му култура го е правела толкова невероятно прорицателен?!

Едно от най-значимите му произведения - романът "Война със саламандрите" по формата си е научна фантастика, но по своето съдържание съвсем недвусмислено говори за нацизма и Хитлер. Чапек е един от най-ярките световни писатели-антифашисти.

Около 1915 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Писателят е роден на 9 януари 1890 година в Мале Сватоновице, някогашна Австро-Унгария / дн. Чехия/, в семейството на селски лекар. През 1909 година завършва гимназия в Прага. Първите му опити с писането датират още от ученическата скамейка. Първата си книга - сборникът разкази "Градината на Краконош", издава заедно с брат си Йозеф, който е автор на илюстрациите в нея.

Карел Чапек завършва философия и през 1915-а година, едва 25-годишен, защитава докторска дисертация в Карловия университет.

По време на първата световна война Карел Чапек работи като възпитател в дома на граф Лажански. След това постъпва на работа във вестниците "Narodni listy" и "Lidove noviny", откъдето почерпва много от сюжетите на бъдещите си книги. Войната изостря гражданското му чувство за търсене на истината и справедливостта. За това ясно говорят сборниците "Разпятие" и "Мъчителни разкази". В онзи период Чапек се доближава до философията на етическия хуманизъм - не приема народната революция.

Чешкият писател в градината на своята вила в Прага, Чехословакия, с фокстериера си Дасенка, около 1933 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Става известен с превода на стихотворението на Аполинер "Зона", което се превръща в своеобразен манифест на новото поколение поети в родината на Чапек.

Триумфът и същинската известност, обаче, спечелва с постановката на пиесата "R.U.R." през 1920-а година. Именно там употребява за пръв път думата "робот". Според биографите на писателя, заслугата за това е споделена между Карел и брат му Йозеф Чапек. Според запознати, именно Йозеф преобразувал идея на брат си до днес познатата дума. По онова време Йозеф Чапек работел като художник по декора в театъра, където била поставена пиесата.

В началото на 20-те години Карел Чапек създава пътните очерци "Писма от Италия" /1923/ и "Писма от Англия" / 1924/, изпълнени с много впечатляваща образност и живителен хумор.

Истински апотеоз на хумора са сборниците му "Разкази от единия джоб" и "Разкази от другия джоб"  - и двата публикувани през 1929 година.

През 20-те години на миналия век излизат книгите на Чапек "Фабрика за абсолют" /1922/ и "Кракатит" /1924/.

През 30-те години чувствително се изостря интересът на Чапек към социалните проблеми и политическия живот в света. Излизат трилогиите му "Хордубал" /1933/, "Метеор" /1934/ и "Обикновен живот" /1934/. През 1936-а, вижда бял свят и най-известният му роман - "Война със саламандрите". Книгата е протест срещу обезчовечаването на човека и на взаимоотношенията между хората.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Тази линия продължават драмата му "Бялата болест" /1937/, повестта "Първа спасителна" /1937/ и последната пиеса на Чапек "Майка" /1938/.

В периода на т.нар. Мюнхенско съглашение /1938 г./ Чапек е подложен на мълчаливо преследване и здравето му се влошава. Имунната му система е толкова отслабена, че го тръшва пневмония. Умира в Прага 1938-а точно на Рождество Христово. Според някои свидетелски разкази, малко преди смъртта си е бил забелязан в църква да се моли. Погребан е във Вишеградското гробище. Смъртта му на 25 декември 1938 година шокира всички. Веднага се появяват слухове, че някой е "помогнал" за скоропостижната му кончина. На следващата година Германия окупира Чехия. Вдовицата на писателя - Олга, успява да укрие архива на Чапек в тайник, и този архив е бил открит чак след войната.

Още приживе Карел Чапек се сдобива с международна известност. През 1936 година е номиниран за Нобеловата награда за литература. Основава чешкия Пен-клуб, членува и в Комитета по литература и изкуства към Лигата на нациите. Много от произведенията му са филмирани.

Цитати на именития автор:

На хората с идеи не бива да се позволява да се месят в световните проблеми.

Поблагодарих му сърдечно и когато се скри зад завоя, аз прескочих стобора на градинката и с неговия собствен бел изкопах двете сини хризантеми. Откраднах ги, разбирате ли? Аз съм честен човек, в живота си съм крал само седем пъти, и то винаги цветя.

Човекът никога не може да бъде поробен от машината, ако на този, който я прави, му се плаща достатъчно.

Нищо не е по-странно за човек от собствения му образ.
Анекдотът е комедия, сбита в рамките на секунди.

Ако жената не се предаде, тя побеждава; ако се предаде, диктува условия на победителя.

Поколение - това са най-вече хората, които са доволни от един от друг; поколение на възрастните хора - това са най-вече хора, които са недоволни от другите."

1938 г. - Карел Чапек, шест месеца преди смъртта му (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Представете си само каква тишина щеше да настане, ако хората говореха само това, което знаят.

Котката е пълна тайна, като звяр; кучето е просто и наивно, като човек.

Комедия - това винаги е слаба защита от съдбата и началото й.

Едно от най-големите бедствия на цивилизацията - учен глупак.

Що се отнася до Страшният съд, мисля, че Господ Бог не ще може да съди грешниците, защото той ги познава много добре.

Необичайните случаи обичайно се повтарят.

Има няколко начина да направим градина: най-добрият от тях - да се възложи работа на градинаря.

Всяко чудо трябва да бъде обяснено, в противен случай то е просто нетърпимо.

Да критикувам - значи да докажа на автора, че той не е направил това така, както аз бих направил, ако можех.

Още

Почина писателят и дисидент Владимир Буковски

Почина писателят и дисидент Владимир Буковски

Още

Продават любовни писма на писателя Иън Флеминг

Продават любовни писма на писателя Иън Флеминг

Още

Кои са най-скъпоплатените писатели, според "Форбс"?

Кои са най-скъпоплатените писатели, според "Форбс"?

Още

7 страхотни писателски имения, които си струва да посетим

7 страхотни писателски имения, които си струва да посетим

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата

Одри Хепбърн между вечността и болката

30 години от смъртта на превърналата се във вечна класика актриса и модна икона