Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Осем германци, които промениха Америка

THE GAME CHANGERS

Осем германци, които промениха Америка

За първия мултимилионер на Америка, за легендарните джинси Леви Щраус, за основателят на "Юнивърсъл Студиос" и още пет легендарни германски изселници

Актрисата и певица Марлене Дитрих се връща в Ню Йорк с кораба на кралица Елизабет. По време на Втората световна война тя прави повече от 500 участия пред американски войски в чужбина (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Хана Аренд, Хенри Кисинджър, Леви Щраус, Вернер фон Браун: това са само част от имената на германски изселници в САЩ, прочули се далеч извън пределите на Америка. Тук разказваме за осем от тях.

Първият американски мултимилионер: Джон Джейкъб Астор

Джон Джейкъб Астор (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Неговите потомци ще основат по-късно световноизвестния хотел "Уолдорф-Астория". А нищо не предвещава този забележителен възход, когато през 1784 година Йохан Якоб Астор от Валдорф край Хайделберг емигрира в САЩ. С търговия на кожи и сделки с недвижими имоти той става първият мултимилионер на Америка.

Художникът Емануел Лойце

"Вашингтон прекосява Делауеър" за настъплението към Трентън на 25 декември 1776 г. от Емануел Лойце

Картината "Вашингтон прекосява Делауеър" е изложена в нюйоркския "Метрополитън". Запечатала е един от решителните моменти в Американската война за независимост, когато под ръководството на ген. Вашингтон Континенталната армия извършва успешно настъпление срещу британските части. Картината е дело на германеца Емануел Лойце, който емигрира в Америка като дете, но по-късно се обучава в Германия.

Изобретателят на джинсите: Леви Щраус

Леви Щраус (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Льоб Щраус, евреин от Бутенхайм край Бамберг, емигрира в САЩ на 18-годишна възраст. По време на т.нар. Златна треска той тръгва по следите на златотърсачите с цел да им продава брезент за палатки. Но бързо забелязва, че те се нуждаят най-вече от издръжливи панталони. Така се раждат легендарните джинси, които превръщат Леви Щраус и неговия съдружник Джейкъб Дейвис в истински богаташи.

Възходът на Карл Лемле

11 януари 1932 г . Създателят на "Юнивърсъл Студиос" Карл Лемле (вляво) заедно с писателя Ерих Мария Ремарк (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Още

Всички те са били масони

Всички те са били масони

Той е роден през 1867 в Лаупхайм в семейството на еврейски търговец на добитък. На 17 емигрира в САЩ, където цели 20 години оцелява с неквалифициран труд.

През 1906 попада случайно в малък киносалон - преживяване, които възпламенява искрата. По-късно Лемле отваря собствено кино и успешна фирма за филморазпространение, а през 1912 основава "Юнивърсъл Студиос" - едно от първите холивудски студия.

8 септември 1934 г. Филмовият магнат Карл Лемле на гара "Ватерло" в Лондон след посещение във Великобритания (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Звездата Марлене Дитрих

Марлене Дитрих заобиколена от ентусиазирани фенове пред театър в Бирмингам, Великобритания на 26 май 1973 г. (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Още

Хемингуей и Марлене Дитрих изживели платоническа любов

Хемингуей и Марлене Дитрих изживели платоническа любов

След като филмът "Синият ангел" (1930) ѝ донася световна слава, германската актриса Марлене Дитрих заминава за САЩ, където става една от звездите на Холивуд.

Когато през 1933 нацистите идват на власт в Германия, Марлене Дитрих оказва помощ на избягали евреи и на германци в изгнание.

В историята остава и нейното изпълнение на "Лили Марлен" - може би най-известната песен през Втората световна война.

Философката Хана Аренд

Embed from Getty Images

Хана Аренд, родена през 1906 в Германия в еврейско семейство, бяга в САЩ през 1941 година. 35-годишната публицистка и философка научава бързо английски език, а през 1951 година получава американско гражданство. По-късно отразява процеса срещу Адолф Айхман и формулира термина "баналността на злото". Да обясни как се е стигнало до Холокоста се превръща в задачата на живота ѝ.

Гениалният инженер Вернер фон Браун

Вернер фон Браун (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Вернер фон Браун разработва "чудодейното оръжие" на нацистите - ракетата V2, чийто монтаж се извършва от хора, осъдени на принудителен труд. След войната американците го вербуват да работи за тях - подобно на още стотици германски учени, от които никога не е потърсена отговорност за това, че са работили за нацистите. След кацането на Луната Фон Браун се превръща в САЩ в истинска суперзвезда.

Вернер фон Браун в космическия център на НАСА до двигателите F-1 на ракетата-носител Saturn V (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Политикът Хенри Кисинджър

Хенри Кисинджър на 21 януари 2020 г. в Берлин, Германия (Снимка: Getty Images/ Guliver Photos)

Той е роден през 1923 под името Хайнц Алфред Кисингер. През 1938 бяга в САЩ. През Втората световна война се връща в Германия, но вече като американски гражданин и в редиците на американската армия. Завършва Харвард, където по-късно преподава, и постепенно навлиза в политиката. Връх в неговата кариера е назначаването му за държавен секретар на САЩ. Кисинджър е носител на Нобеловата награда за мир.

Автор: Сузане Шпрьоер/Дойче Веле

Още

Ето кои 10 световни звезди са с беларуски корени

Ето кои 10 световни звезди са с беларуски корени

Още

Знаете ли, че тези актьори са и писатели?

Знаете ли, че тези актьори са и писатели?

Още

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

Жан Габен превръща мъжемелечката Марлене Дитрих в покорна домакиня

Още

Ремарк написал "Триумфалната арка", вдъхновен от Марлене Дитрих

Ремарк написал "Триумфалната арка", вдъхновен от Марлене Дитрих

Още

Звездите, които станаха шпиони

Звездите, които станаха шпиони

Още

Братя Грим са били не двама, а петима

Братя Грим са били не двама, а петима

Още

Тези петима гении са били вегетарианци

Тези петима гении са били вегетарианци

Още

Елвис, Айнщайн, Гьоте, Ганди: вълнуващи писма на знаменитостите

Елвис, Айнщайн, Гьоте, Ганди: вълнуващи писма на знаменитостите

 

Коментирай 12

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска