Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Операта "Кармен" убива автора си

ОПЕРНИТЕ АСОВЕ НА ЕВРОПА

Операта "Кармен" убива автора си

185 години от рождението на композитора Жорж Бизе

Австралийският тенор Кенет Нийт (1914 - 1997), като Дон Хосе, и английското мецосопрано Едит Коутс (1908 - 1983) в главната роля на "Кармен" на Жорж Бизе в Кралската опера, Ковънт Гардън, 1947 г. Снимка: Baron/Hulton Archive/Getty Images

На 25 октомври 1838 година в Париж е роден авторът на една от най-поставяните опери в света. Той е Жорж Бизе, а операта е "Кармен".

Около 1865: Френският композитор Жорж Бизе (1838 - 1875) Снимка: Getty Images

Бизе умира толкова млад - едва на 36, че днес само можем да си зададем въпроса, какво сме изгубили със смъртта на талант като него, какво е изгубила от ранната му кончина световната класическа музика.

Като всички знаменити личности на Франция, тленните останки на композитора са погребани в знаменитото парижко гробище Пер Лашез.

Жорж Бизе (1838 - 1875) Снимка: Getty Images

Бизе е един от златните романтици на операта, но също така и много добър симфоник; автор на много кантати, на църковна и танцова музика.

Рожденото му име е дълго и непознато за повечето хора - Александър Цезар Леополд Бизе. Роден е в музикално семейство - на учител по пеене и пианистка. От малък расте сред звуците. Първите си уроци по пиано получава от майка си.

Френското мецосопрано Жермен Байлак в костюм като Кармен за постановка на операта на Жорж Бизе в Националния театър L'Opera Comique в Париж, около 1915 г. Снимка: Getty Images

Постъпва да учи в Парижката консерватория едва 9-годишен. На тази ранна възраст написва и първите си творби - Симфония в до мажор (1855 г.), оперетата "Доктор Миракъл" (1857 г., наградена в конкурс на Офенбах) и кантатата "Кловис и Клотилда" (1857 г.). С последната назована творба спечелва т.нар. Римска стипендия за специализация в Италия.

Жорж бизе, ок. 1870 г. Снимка: Getty Images

За три години в Рим Бизе работи така активно, че написва няколко произведения, сред които е комичната му опера "Дон Прокопио". Често я сравняват със "Севилският бръснар".

В Италия Бизе написва и операта "Гуслата на емира", няколко оркестрови и инструментални пиеси. В онзи период е особено привързан към кантатите. Да припомним, че с кантата спечелва и стипендията. В Рим написва още една кантата - "Васко да Гама".

Филип Брозел като Дон Хосе в операта „Кармен“ на Жорж Бизе, около 1900 г. Снимка: Getty Images

Още

Разпънат между Бог и музиката

Разпънат между Бог и музиката

След завръщането си в Париж, Бизе бил изправен пред екзистенциален проблем - как ще се издържа занапред. Започва да дава частни уроци по музика и преработва чужди творби. Времето му за лично творчество, по сравнение с живота в Италия, значително намалява. Работи предимно нощем, когато фантазията му ражда приказни сюжети.

Сопраното Клер Дюкс като Микаела в операта „Кармен“ на Жорж Бизе, около 1900 г. Снимка: Getty Images

През 1863 година завършва първото си голямо оперно произведение - "Ловци на бисери". То има ориенталски сюжет, и дали заради това, или по някаква съдбовна предопределеност, било прието хладно от френската публика.

Още

Вагнер - любимият композитор на "лудия" Лудвиг и на Хитлер

Вагнер - любимият композитор на "лудия" Лудвиг и на Хитлер

Бизе не се отчайва. Написва оперите "Иван Грозни" и "Красавицата от Перт", по сюжет на Уолтър Скот. И последната е поставена при слаб интерес. Но композиторът не се сломява и този път. Продължава да твори - създава операта "Джамиле" по Алфонс Доде, но и публиката, и критиката остават все така безразлични към композитора. Парадоксално е, че музиката на Бизе по "Арлезианката" на Алфонс Доде някога не е била забелязана, а днес е събитие по световните сцени.

 

Между всички тези мащабни творби, които носят на композитора огромно огорчение, заради неуспеха си, Бизе пише и църковна и хорова музика.

Още

Максим Ешкенази: Музиката не е запазена марка за определена класа

Максим Ешкенази: Музиката не е запазена марка за определена класа

Отчаян ли е бил? - Несъмнено. Но продължава да пише. Като в някаква ожесточена битка с орисията си на непризнат творец. И ето че идва времето на операта "Кармен" по новелата на Проспер Мериме. Бизе залага много на нея. Тръпне в неизвестност, каква ще бъде съдбата й?...

Френското сопрано Ема Калве (1858 - 1942) в главната роля в операта "Кармен" на Жорж Бизе, 1894 г. (Снимка: Getty Images)

Днес "Кармен" е призната за най-значителното произведение в историята на френската опера. Така че дори да беше написал само нея, Бизе пак щеше да бъде знаменитост на френската култура. Но, той не вижда успеха на операта си  приживе!

Още

Лола Астанова: Музиката за мен е като да се видя в огледалото

Лола Астанова: Музиката за мен е като да се видя в огледалото

Жестоко, но факт. Композиторът умира в Буживал три месеца след премиерата на "Кармен", която била окачествена като провал. Тази опера е неговата "лебедова песен". Търпеливото преглъщане на поредица от неуспехи си казва своето. Бизе е покосен е от инфаркт през нощта на 2-ри срещу 3-ти юни 1875 година. Тогава е едва на 36, в разцвета на творческите си сили.

Жорж Бизе (1838 - 1875) Снимка: Getty Images

Ромен Ролан най-точно изразява тази съдбовна несправедливост към Бизе - че той е като звезда, орисана да блесне и да угасне в един миг.

Още

Парижката филхармония представя музиката на Баскиа

Парижката филхармония представя музиката на Баскиа

Какъв парадокс е това, че композиторът, преглътнал толкова разочарования, днес е окачествяван като един от най-големите оптимисти. Критиците пишат, че музиката му е пълна със слънце и динамика. "В нея като че блика Животът!", възкликва един. Публиката също харесва творбите му, защото те са населени с обикновени хора. Бизе е един от онези композитори, които демократизират класиката, като я доближават до широките маси.

Общ изглед на новата сцена за фестивала в Брегенц (Bregenzer Festspiele) на 12 май 2017 г. в Брегенц, Австрия. На всеки две години летният фестивал в Брегенц възстановява „Seebuehne“. 2017 г. премиерата на фестивала е на 19 юли с операта "Кармен" от Жорж Бизе. Снимка: Getty Images

Самият той споделял, че се вълнува не само от музиката, но и от нейната театралност. Написва пет опери, от които фаворитката безспорно е "Кармен", и е жалко, че не преживява грандиозния успех, на който тя се радва след смъртта му.

Още

Операта във Франция се намира във финансова криза

Операта във Франция се намира във финансова криза

Човек се пита, откъде идва тази сила на духа, при толкова поражения, да продължиш да създаваш музика със "слънце"?!? Бизе през целия си живот е бил в битка не само за признание, но и за насъщния. Липсата на постоянна работа неколкократно го поставя на ръба на оцеляването.

Преподава, пише танцова музика и мечтае за опера. Само на 25 е, когато написва "Ловци на бисери". След неуспеха й изпада в криза. Да излезе от депресията му помага едно писмо от Шарл Гуно.

Кармен, изиграна от Емили Солдейн, лежи убита от Дон Хосе в последното действие на операта „Кармен“ на Жорж Бизе, около 1900 г. Снимка: Getty Images

"Върви по своя път, сине мой. Единственото, което можеш да направиш сега, е да следваш себе си и да твориш. За да стигнеш утре до онова, за което мечтае всеки творец: около теб да се върти целият свят!", написва композиторът на младия си колега.

Пророчески слова на една високо издигната духовна личност.

Френското сопрано Мари Розе в костюм като Кармен за постановка на операта на Жорж Бизе, около 1880 г. Снимка: Getty Images

Премиерата на "Кармен" се състоява на 3-ти март 1875-а година. Парижката публика за пръв път чува и вижда на сцена творбата, на която е отсъдена вечна слава. Вместо това, първото й представление пред публика било окачествено като провал!

Бизе вече бил на ръба на усилията си да удържа на ударите. Мъката завладява цялото му същество и уврежда здравето му. Физическите му сили буквално се сриват. Сърдечният удар слага края!...

Германският оперен певец Рудолф Бергер в костюм за ролята си на Дон Хосе в постановка на операта „Кармен“ на Жорж Бизе, около 1910 г. Снимка: Getty Images

Днес "Кармен" на Бизе е една от най-репертоарните и обичани от публиката опери. "И Бизе се усмихва от Отвъдното!", пише един критик, но скептичният ни ум не винаги вярва в подобни обещания и остава разочарован и тъжен от тази житейска история.

Изглежда ни несправедливо, че приживе големият френски композитор не получава шанса да се порадва на своите пет минути слава, а ги получава посмъртно. Но пък името му вече век и половина е сред фаворитите на музикалната класика.

Романтикът на френската опера спи вечния си сън, а вечната му слава е записана със златни букви в историята на музиката. Несправедлив житейски финал за обикновените човешки умове, но величав като неразгадана промисъл. Кратък живот, срещу вечна слава.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Операта в Барселона нае координаторка на интимните сцени

Операта в Барселона нае координаторка на интимните сцени

Още

"Моята съдба е операта" - БНТ представя академик Пламен Карталов

"Моята съдба е операта" - БНТ представя академик Пламен Карталов

Още

Отиде си Вечната Кармен - прима балерината Зизи Жанмер

Отиде си Вечната Кармен - прима балерината Зизи Жанмер

Още

Операта "Кармен" ще бъде представена в Италия с различен край

Операта "Кармен" ще бъде представена в Италия с различен край

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Дечко Узунов. Съзидания

Изложба от 16 май до 8 септември 2024 г. в СГХГ

Актрисата Мерил Стрийп ще получи почетна награда "Златна палма" в Кан

Холивудска легенда, която е на 74 години, и има рекордните 21 номинации за "Оскар", досега е участвала само веднъж на форума в Кан

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса