Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Непознатият Дикенс - борец за права, благодетел на деца и проститутки, член на Клуба на духовете

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА

Непознатият Дикенс - борец за права, благодетел на деца и проститутки, член на Клуба на духовете

210 години от рождението на знаменития писател

Чарлз Дикенс, 1860 г. / Снимка: Getty Images

Чарлз Дикенс е от малкото щастливци в световната литература, които приживе са постигнали огромна популярност. Той е определен за най-значимия прозаик на Викторианската епоха, а романите и разказите му и днес вълнуват и деца, и възрастни. Дикенс е ненадминат разказвач. Някога, когато публикувал романите си на отделни части, читателите нямали търпение да дочакат следващата публикация с продължението на историята. Творбите на Дикенс са толкова популярни, че от създаването си до днес, те постоянно се преиздават по всички краища на земното кълбо.

На 7-и февруари се навършиха 210 години от рождението на този забележителен майстор на словото.

Чарлз Дикенс, 1860 г. / Снимка: Getty Images

Рожденото му име е Чарлз Джон Хъфам Дикенс и е роден в петък на 7-и февруари 1812-а година. За пълно опровержение на онези, които смятат, че роденият в петък не се радва на късмет, Дикенс е пример за напълно осъществена личност.

Още

Изгубен портрет на Чарлз Дикенс беше изложен в Лондон

Изгубен портрет на Чарлз Дикенс беше изложен в Лондон

Писателят се ражда в малко предградие на английското пристанище Портсмут на остров Портсий, като второто от осемте деца на Джон Дикенс, и първото от втория брак на баща си. Дикенс-старши работел като чиновник към Кралския военноморски флот, но след края на Битката за Ватерло и Американската война за независимост, военноморската база изпаднала в положение на обект със затихващи функции, и Джон Дикенс бил преместен на работа в Лондон.

Скоро след преместването в британската столица, семейството се преместило да живее в Чатъм, където преминава детството на малкия Чарлз.

Героите г-н Микобър и младият Копърфийлд в илюстрация от 1850 г. на романа на Дикенс „Дейвид Копърфийлд“ / Снимка: Getty Images

Той расте като "много дребно момче", което обича игрите и четенето. Няколко години учи в частно училище, където учителите забелязват почти фотографската му памет. Но и в Чатъм семейството не успява да закрепи тежкото си финансово положение, и отново се връща в Лондон.

Бащата Джон търси изход от бедността, дори и по рисковани начини, но въпреки усилията си, не успява да се справи с дълговете си. Пратен е в затвора за длъжници Маршалси, последван там по-късно и от останалите членове на семейството, с изключение на 12-годишния Чарлз, който бил оставен на грижите на приятелка на майка си, на име Елизабет Ройланс. Достопочтената дама става прототип на госпожа Пипчин от романа на Дикенс "Домби и син".

Оливър Туист моли за още храна за ужас на другите момчета. Илюстрация към романа "Оливър Туист" от Чарлз Дикенс на Cruikshank, 1838 г. / Снимка: Getty Images

За да се изхранва, Дикенс започва работа в една фабрика, в която буквално изнемогва. Десет часа на ден лепи етикетите на боя за обувки, за 6 шилинга седмично. Момчето отрано разбира, какво е да си беден, въпреки че изнемогваш от работа. Онези години изострят социалната му чувствителност към несправедливостите в обществото.

Кадър от филма "Коледна песен" по едноименната творба на Чарлз Дикенс

Баща му Джон успява да се освободи от затвора, благодарение на наследството на баба си, след смъртта й. С наследените пари успява да си върне дълговете си. Чарлз отново можел да се върне в училище, но продължил да работи във фабриката. Училището, в което учи - Уелингтън Хаус Академи, се славело с лоша дисциплина и неблагонадеждни, но строги до потресаваща жестокост учители. Много от личните си впечатления от атмосферата в училището, Дикенс предава в романа си "Дейвид Копърфийлд".

Английският актьор Джак Уайлд (1952 - 2006) в костюм като Изкусния Доджър във филмовата продукция на мюзикъла "Оливър!", базиран на романа "Оливър Туист" от Чарлз Дикенс / Снимка: Getty Images

Още

25 неизвестни писма на Чарлз Дикенс разкриват, че е работил до изнемогване

25 неизвестни писма на Чарлз Дикенс разкриват, че е работил до изнемогване

През май 1827-а година Дикенс започва работа като чиновник в една адвокатска кантора, но крои планове да работи към някое публицистично издание. С тази цел започва да учи стенография. Далечен роднина на семейството му помага да се пробва като репортер на свободна практика в юридическото дружество "Докторс Комънс". Дикенс започва да пише репортажи за разглежданите от дружеството граждански дела. Този период от живота му е отразен в "Никълъс Никълби", "Домби и син" и "Студеният дом". В тези произведения писателят със завидно умение пресъздава впечатленията си от бюрократичната и бездушна машина на правораздаването.

Снимка: Getty Images

Междувременно, будният младеж се влюбва в Мария Бийднел, смятана за прототип на Дора от "Дейвид Копърфийлд". Нейните родители, обаче, не одобряват връзката им, и за да я прекратят, пращат момичето в Париж.

Сцена от постановката "Коледна песен" на Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград

20-годишният Дикенс мечтае един ден да стане толкова известен, че роднините на момичето да съжаляват. Решава, че най-краткият път към известността е сцената и се подготвя за прослушване в "Ковънт гардън". По някаква ирония на съдбата, обаче, ден преди прослушването се разболява и не успява да се яви. "Така съдбата помогна, да имаме Дикенс!", шегува се веднъж един от неговите биографи.

Чарлз Дикенс, ок. 1865 г. / Снимка: Getty Images

И наистина, само година след този неуспешен опит за актьорска кариера, Дикенс публикува разказа си "Вечеря на Поплар Уок" в лондонското издание "Мънтли магазин", който не остава незабелязан. Поканен е да работи като политически репортер, отразяващ парламентарните дебати за вестник "Морнинг Кроникъл". От работата му там през 1836-а се ражда цял сборник от разкази и есета, известен със заглавието "Очерци от Боз". Името Боз е прякор на най-малкия му брат и за известно време е псевдоним на Дикенс.

Рисунка, изобразяваща как Дикенс поставя в пощенската кутия на изданието текстовете си към илюстрациите / Снимка: Getty Images

Макар и да става известен писател, Дикенс до края на живота си не се откъсва от публицистичната си работа, и не се срамува да работи като обикновен редактор.

Още

"Английският пациент" - най-добрият роман сред наградените с "Ман Букър" за последните 50 г.

"Английският пациент" - най-добрият роман сред наградените с "Ман Букър" за последните 50 г.

След успеха на сборника "Очерци от Боз", Дикенс получава покана от едно издателство - "Чапмън енд Хол", да пише текстовете към илюстрации на Робърт Сеймур. Случва се така, обаче, че след два месеца от започването на тази работа от Дикенс, Сеймур се самоубил. Дикенс наел нов илюстратор и продължил да пише текстове за месечното издание. Всъщност, мнозина ще се досетят, че именно така се раждат "Посмъртните записки на Клуба Пикуик". Те са истински шедьовър, продаден в над 40 хиляди екземпляра.

Много издателства и редакции започнали да се надпреварват, да наемат Дикенс. Той работел с удоволствие тази работа, като я съчетавал с писателската си дейност.

Карикатура на английския романист Чарлз Дикенс (1812 - 1870) от Джордж Гурсат, 1859 г. / Снимка: Getty Images

През 1836-а, когато е едва на 24, започва да пише "Приключенията на Оливър Туист". Романът е публикуван след две години - през 1838-а, и е една от най-известните творби на Дикенс. Той е и първата викторианска творба с главен герой, дете. По онова време Дикенс вече работи и по няколко пиеси, като съвместява всичко това и с публицистичната си дейност. Всички се учудват на самодисциплината и работохолизма на един толкова млад човек.

През февруари 2012 г. актьорът Ралф Файнс /вдясно/ съобщава, че ще се превъплъти в ролята на Чарлз Дикенс /сн.вляво, ок. 1858 г. /в биографичен филм за писателя, озаглавен „Невидимата жена“, режисиран от самия актьор / Снимка: Getty Images

1836-а година е знаменателна не само заради успеха му като писател, но и с това, че младият Дикенс се жени. Катрин Томсън Хогарт е дъщеря на редактора на в. "Ивнинг Кроникъл". Двамата дълго време имат хармоничен брак и им се раждат десет деца. Първородният им син Чарли е роден в дома, където днес в лондонския квартал "Блумсбъри" се намира Къщата-музей "Чарлз Дикенс".

Още

 "Писатели и любовници" - за изкуството да пишеш и цената на думите (откъс)

"Писатели и любовници" - за изкуството да пишеш и цената на думите (откъс)

Младото семейство живее там съвместно с по-малкия брат на писателя - Фредерик, и 17-годишната сестра на Катрин - Мери. За жалост, Мери умира внезапно в годината на раждането на сина на Дикенсови - Чарли, буквално в ръцете на Чарлс Дикенс. Писателят увековечава образа й в героините си Роуз Майли от "Старият антикварен магазин" и Флорънс Домби от "Домби и син". Дикенс бил покрусен от нейната смърт и дълго време не можел да се отърси от травмата, за да работи на пълни обороти, като преди.

Английският актьор Албърт Фини играе ролята на Скрудж по време на снимките на мюзикъла „Скрудж“, адаптиран по разказа „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс / Снимка: Getty Images

"Старият антикварен магазин", в който претворява образа на Мери, и "Барнаби Ръдж" излизат на части всеки месец в период от няколко години, а след тоав са издадени в отделни томове.

Още

"Гинес" писателят и "български зет" Сидни Шелдън май не ни е харесвал?

"Гинес" писателят и "български зет" Сидни Шелдън май не ни е харесвал?

През 1842-ра година Дикенс и съпругата му пътуват до САЩ и Канада, като оставят децата на грижите на друга сестра на Катрин - Джорджина, която поема работата на икономка в дома на Дикенсови до неговата смърт през 1870-а. В Америка Дикенс написва пътеписа "Американски записки", в който остро осъжда робството, и подготвя романа си "Мартин Чъзълуит". По време на престоя си в Америка писателят отделя време и за публични четения и лекции, и поставя въпроса за законодателството в областта на интелектуалната собственост, като се обявява срещу незаконното копиране и публикуване на творбите му в Америка.

Английският писател Чарлз Дикенс (1812 - 1870), Снимка: Getty Images

Това е забележителен пръв опит в историята на литературата, за публично говорене по въпроса за авторските права. Дикенс става инициатор на петиция, подписана от 25-има автори, която е входирана за разглеждане от от американския Конгрес. В онези години, обаче, пиратството се приема като нещо, което според издателите по-скоро популяризирало авторите, и те не считали, че те трябва да се оплакват от него.

Ето защо Дикенс не получил разбиране, че авторските права принадлежат на автора си и това тяхно право трябва да бъде регламентирано със закон.

След завръщането си в Англия, Дикенс започва работа върху коледния си цикъл: "Коледна песен" (1843 г.), "Камбаните" (1844 г.) и "Щурец на огнището" (1845 г.).

"Коледна песен" добива огромна популярност. Книгата допринася и за възстановяването на популярността на християнския празник във Великобритания и Америка. Според много литературни критици, тя е окачествена като "поразяващ удар" на автора, от името на бедните. И до днес това е една от най-популярните творби на Дикенс, преиздавани многократно, и много филмирани.

През 1844-та Дикенс пътува до Италия и Швейцария. Именно там започва да пише знаменития си роман "Домби и син", а шест години по-късно ще се роди "Дейвид Копърфийлд". Тези два романа са преломни в творчеството на писателя. Дикенс все повече се издига като социално ангажиран автор.

Чарлз Дикенс, 1868 г. / Снимка: Getty Images

Освен като писател, който описва бедността, неравенството и робството - активен борец за граждански права, Дикенс вече имал възможност да се прояви и с благотворителна дейност. Една баронеса и наследница на банкери - Анджела Бърдет-Кутс, му дала идеята за изправителен дом за бивши проститутки, в който тези пропаднали по принуда, заради бедността си жени, да се образоват и усъвършенстват домакинските си умения.

Дикенс първоначално приел предложението като странно, но после се съгласил на този експеримент и дори станал управител на дома. Постигнал голям успех в преображението на тези млади жени и по време на неговото управление повече от сто от тях намерили нов, достоен начин на живот, като някои от тях сключили брак и създали почтени семейства.

Дикенс чете на дъщеря си и съпругата си / Снимка: Getty Images

През април 1852-ра година Дикенс публикува есе в "Домашно четиво", с което събира финансова помощ за една педиатрична болница, след което я оглавил. Чрез благотворителни публични четения успял да подсигури стабилно финансово бъдеще на болницата "Грейт Ормонд Стрийт Хоспитал".

Този благотворителен жест на хуманна себеотверженост, бил приветстван от цялото общество.

Чарлз Дикенс, 1850 г. / Снимка: Getty Images

В края на ноември 1851-ва година семейство Дикенс се премества в Тависток Хаус, където писателят написва "Студеният дом" (1853 - 53 г.), "Тежки времена" (1854 г.) и "Малката Дорит" (1857 г.).

Внезапно се връща към забравената си младежка любов - театъра, и започва да се занимава и с любителски театър. Финасовата му стабилност му позволила да купи Гадсхил Плейс в гр. Хаям, Кент, за което си мечтаел още от дете, понеже именно в тази къща се развива част от действието в пиесата на Шекспир "Хенри ІV", първа част.

Хижата на Чарлз Дикенс,на територията на Cobham Hall, Кент / Снимка: Getty Images

През 1857-а Дикенс наема актриси за пиесата си "Замръзналите дълбини". По време на работата си по поставянето й се влюбва в 18-годишната Елен Търнън. Противно на викторианския морал се разделя с жена си, макар и да не е имало официален развод, какъвто бил невъзможен. Заживял с Елен, с която остава до края на живота си. Съпругата му Катрин напуснала семейния дом с едно от децата им, а останалите девет останали там, под грижите на сестра й - икономката Джорджина.

Елен Търнън, ок. 1860 г. / Снимка: Getty Images

След раздялата с Катрин, Дикенс написва още два романа и засилва публичните си четения с дълги турнета из страната. Изнася 129 публични четения и лекции в 49 града из Англия, Шотландия и Ирландия.

За кратко време следват още две основни творби - "Повест за два града" и "Големите надежди", които се радват на изключителна популярност. По онова време Дикенс е издател, редактор и основен автор на изданията "Домашно четиво" и "През цялата година".

Чарлз Дикенс, 1860 г. / Снимка: Getty Images

Още

Бърнард Шоу 40 години пише любовни писма

Бърнард Шоу 40 години пише любовни писма

В началото на септември 1860-а година двамата с Елен едновременно изгарят писмата си от времето на любовната им връзка. За биографите на Дикенс и до днес е загадка, какво е провокирало това тяхно решение? Наред с това плъзнали слухове, че двамата любовници имали син, който умрял още като бебе. Биографите на Дикенс, обаче, не откриват такова събитие, както и то да е причината, поради която между двамата да е настъпило някакво охлаждане на отношенията. Факт, че предусещайки скорошната си смърт, Дикенс осигурил доживотна издръжка за Елен Търнън, и по този джентълментски начин подсигурил бъдещето й.

Снимка: Getty Images

Много езотерици се интересуват също по въпроса, имал ли е Дикенс интереси в областта на паранормалното, защото в края на живота си той станал член на Клуба на духовете?

Още

Продават любовни писма на писателя Иън Флеминг

Продават любовни писма на писателя Иън Флеминг

Говори се, че Дикенс е имал паранормални способности. На 9 юни 1865-а година влакът, с който Дикенс, Елен Търнън и нейната майка пътували от Париж към Лондон, катастрофирал заради ремонт, при който по линията имало изтръгнати релси. Седем от осемте вагона на влака пропаднали в реката, и единственият вагон, който останал невредим бил този, в който пътували писателят инеговите пасажерки. Дикенс успял да се измъкне през прозореца на купето навън, а после извадил оттам и спътничките си.

След като тръгнали пеш и вече били далеч от катастрофата, той обаче се сетил, че в купето на влака останал ръкописът на "Нашият общ приятел". Върнал се обратно, да го вземе. Наложило се отново да влезе в дерайлиралия влак. На всичкото отгоре, по-късно бил привикан на разпит за инцидента. Поради неудобството, че пътувал с Елен и майка й, Дикенс трябвало да се възползва от известността си, и да отклони разпита, за да не избухне публичен скандал около пътуването му.

След този случай повече никога не се качил на влак.

Внучката на писателя - Моника Дикенс (1915 - 1992), чете на децата си от „Коледна песен“ от дядо си Чарлз Дикенс / Снимка: Getty Images

След катастрофата успял да завърши "Нашият общ приятел" и да започне незавършения си роман "Тайната на Едуин Друуд".

На 9 ноември 1867-а година Дикенс отплавал от Ливърпул за втория си литературен тур отвъд океана. Програмата му включвала 76 платени публични четения в Бостън и в Ню Йорк. На другата година, реализирал такива четения и в Англия, Шотландия и Ирландия, но не успял да завърши докрай заплануваното, защото започнал да получава сериозни световъртежи. Накрая получил временна парализа и по лекарска причина турнето му било прекратено.

Илюстрация на "Коледна песен" / Източник: изд. "Миранда"

Писателят се надявал в домашна атмосфера да почива повече и да успее да завърши "Тайната на Едуин Друуд". Излизал рядко, но по време на едно лутане из града, влязъл в заведение за модерното по онова време пушене на опиум, и там срещнал прототипа на Опиум Сал от романа "Тайната на Едуин Друуд", което го въодушевило за по-активна работа. Организирал и нова кратка серия от четения.

Чарлз Дикенс, ок. 1860 г. / Снимка: Getty Images

На 8 юни 1870-а година Дикенс получава инсулт в дома си Гадсхил Плейс, след като цял ден бил работил върху "Тайната на Едуин Друуд".

Умира на следващия ден - 9-и юни, без да дойде в съзнание.

Последният дом на Чарлз Дикенс, където той умира през 1870 г., заснет през 1900 г. / Снимка: Getty Images

Денят е същият, като онзи ден на катастрофата, пет години назад!... Желанието на Дикенс било да бъде погребан скромно в семеен кръг, но обществената признателност изисквала да му се отдаде подобаващата почит. Бил погребан в Ъгъла на поетите в Уестминстърското абатство. Напечатаният за погребението епитаф гласи:

"В памет на Чарлз Дикенс, най-популярният автор на Англия, който почина в дома си в Хаям, до Рочестър в Кент, на 9 юни 1870 г., на 58-годишна възраст. Той симпатизираше на бедните, страдащите и онеправданите, със смъртта му светът загуби един от великите английски писатели."

Чарлз Дикенс, ок. 1860 г. / Снимка: Getty Images

Много критици и до днес не могат да определят с едно име стила на Дикенс. Той е смесица от фентъзи и реализъм. Сатирата му е насочена към снобизма на британската аристокрация. Да си припомним, че един от героите му се казва Хладилник Благороден (прев.Noble Refrigerator). Алегориите му включват сравнения на сираците с ценни книжа, на хората - с въжени лодки, на гостите на официални вечери - с мебели.

Дикенс работел в близко сътрудничество с илюстраторите си, като предварително обсъждал с тях сюжетите си. Особено внимание отделял на избора на имена на героите си. Името Скрудж, например, се е превърнало в нарицателно за скъперник; Гамп от "Мартин Чъзълуит" става жаргонна дума за чадър; Пикуик е нарицателно за идеалист; Юрая Хийп - за ласкател и пр.

Много от героите на Дикенс си имат прототипи. Прототип на Мисис Никълби е майката на Дикенс; Мистър Микобър пък говори в стила на баща му; мис Маучър от "Дейвид Копърфийлд" разпознали като съпругата на есеиста, съвременник на Дикенс - Лий Хънт, който пък е Харолд Скимпол от "Студения дом". Има предположения за прототипите и на други герои на Дикенс, които той е срещал и познавал в различните периоди на живота си.

Кадър от филма "Коледна песен". Прототипът на чичо Скрудж бил родният баща на писателя

А помните ли какво казва в романа си "Големите надежди" писателят? - "Никога не трябва да се срамуваме от сълзите си!"

А когато човек чете Дикенс, може едновременно да плаче и да се смее. Защото той е ненадминат в това - да те накара да се разсмееш до сълзи, и после да се разплачеш, заради тъжното зад този смях. "Колко писатели са успели да ви направят така "луди", че да го правите едновременно, докато четете Дикенс?! Можете ли да кажете едно име, което да е успяло да го стори с вас?!", попитал по време на едно публично четене един литературен критик. Отговорът и тогава, и сега, звучи кратко: "Чарлз Дикенс!"

Илюстрация на Роберто Иночено към "Коледна песен" на Чарлз Дикенс

Еми МАРИЯНСКА

Още

Смъртни заплахи получи писателката Джоан К. Роулинг

Смъртни заплахи получи писателката Джоан К. Роулинг

Още

Писателката Джоан Дидион почина на 87-годишна възраст

Писателката Джоан Дидион почина на 87-годишна възраст

Още

Сестрата на Пушкин предсказала ранната му смърт

Сестрата на Пушкин предсказала ранната му смърт

Още

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Вечно влюбеният Гьоте на 74 предложил брак на 17-годишна

190 години от смъртта на гениалния поет, философ и хуманист

Овидий умира в изгнание, прокуден от Рим по морални причини

Авторът на "Метаморфози" изгорил оригинала на поемата си

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Събитието е с начало 25 март 2022 г. Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на незабравимата актриса, съобщиха от Съюза на артистите в България (САБ)

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Полският поет, медиен артист, писател, филмов, театрален и оперен режисьор, композитор, художник и продуцент Лех Майевски представи най-новия си филм "Бриджит Бардо завинаги" пред публиката на София филм фест снощи