Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Английският пациент" - най-добрият роман сред наградените с "Ман Букър" за последните 50 г.

ОТЛИЧНИЦИ

"Английският пациент" - най-добрият роман сред наградените с "Ман Букър" за последните 50 г.

Майкъл Ондатджи получи истинско признание, след като шедьовърът му бе отличен след публично гласуване със "Златната награда Букър"

Ралф Файнс и Кристин Скот Томас във филма "Английският пациент" (1996) по едноименния роман на Майкъл Ондатджи, режисьор Антъни Мингела (Снимка: IMDB)

Канадският писател Майкъл Ондатджи стана лауреат на "Златната награда Букър".

Неговият роман "Английският пациент" от 1992 година беше признат за най-добрата книга, получавала някога приза "Ман Букър" през последните 50 години, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Тази година се навършва половин век от учредяването на наградата "Ман Букър". По този повод фондацията направи серия от литературни фестивали по целия свят и връчи за първи път златна награда "Ман Букър", с която отличи едно от наградените заглавия в половинвековната й история. От всичките 52-ма победители бяха избрани 5 финалисти - по един от всяко от десетилетията на отличието. "Златната петица" от писателите Джордж Саундърс, Хилари Мантел, Видиядхар Найпол, Пенелопе Лайвли и Майкъл Ондатджи бяха предложени за публично гласуване.

"Дори и за секунда не съм мислил, че "Английският пациент" е най-добрата книга в този списък, особено в сравнение с други отличени. По-добре от всеки друг знам грешките и слабостите й", каза Майкъл Ондатджи на церемонията.

8 юли 2018 г. Майкъл Ондатджи говори след връчването на "Златната награда Букър" в Кралската фестивална зала в Лондон (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Действието на творбата се развива в италиански манастир, където за пациенти, получили обгаряния, се грижи канадска медицинска сестра.

Събитията се случват по време на Втората световна война в хода на Северноафриканската кампания, където са противопоставени англо-американските и итало-германските войски.

8 юли 2018 г. Хелена Кенеди връчва на канадския писател приза "Златната награда Букър" в Кралската фестивална зала в Лондон (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"Английският пациент" е един от редките романи, които проникват под кожата и ви карат отново и отново да се връщате към тях, като всеки път ви носят удивление и наслада", отбеляза на церемонията в Кралската фестивална зала в Лондон членът на журито Камила Шамси.

По мотивите на романа на Ондатджи през 1996 година британският режисьор Антъни Мингела засне едноименната кинотворба, която получи "Оскари" в 9 категории, включително за най-добър филм и най-добър режисьор.

Ралф Файнс и Кристин Скот Томас във филма "Английският пациент" (1996) по едноименния роман на Майкъл Ондатджи, режисьор Антъни Мингела (Снимка: IMDB)

"Букър" (Man Booker Prize) е сред най-престижните награди за литература в света. Сред най-прочутите нейни носители са Надин Гордимър, Айрис Мърдок, Уилям Голдинг, Салман Рушди, Маргарет Атууд, Иън Макюън и др.

Присъжда се от 1969 г. насам ежегодно за роман, написан на английски от гражданин от която и да е от страните в Общността на нациите или Ирландия. През 1992 г. е учредена награда "Руски Букър" (Русский Букер) за роман на руски език, валидна само за страните от настоящата ОНД. От 2005 г. се дава и Международна награда "Мен Букър", за която могат да се състезават автори от цял свят.

Жулиет Бинош и Навийн Андрюс в "Английският пациент" Снимка: IMDB)

Понякога, когато тя може да прекара нощта с него, двамата се събуждат от молитвите, започнали преди изгрев-слънце от трите минарета на града. Той я изпраща през пазарите за индиго между Южно Кайро и нейния дом. Красивите песни на вярата пропиват въздуха като стрели, минаретата разговарят, сякаш разнасят слуха за любовниците, които вървят в студения утринен въздух, наситен с миризмата на дървени въглища и хашиш. Грешници в свещен град. Той помита с ръка чашите и чиниите върху маса в ресторанта — тя, някъде другаде в града вдига поглед, сякаш е доловила причината за този шум. Когато е без нея. Той, който в безкрайните километри, отделящи пустинните градове един от друг, никога не бе усещал самота.

Мъжът в пустинята може да задържи нечие отсъствие в шепи. Той знае, че то утолява жаждата повече от водата. В близкия Ел Тадж познава едно растение, чиято сърцевина съдържа питателна течност. Всяка сутрин можеш да отпиваш от нея. Растението цъфти около година, преби да умре, вероятно от изтощение. Лежи в стаята, обграден от бледите карти. Без Катрин. Страстта му напира да изгори всички правила на поведение, всякакво възпитание.

Из: "Английският пациент"

Още

"Операция "Сладкоугодник" - роман мистификация

"Операция "Сладкоугодник" - роман мистификация

Още

Терезия Мора спечели най-престижната германска награда за литература

Терезия Мора спечели най-престижната германска награда за литература

Още

"Завой на реката" на Нобеловия лауреат В. С. Найпол излезе на български

"Завой на реката" на Нобеловия лауреат В. С. Найпол излезе на български

Още

Най-четената творба на Джордж Елиът - "Повдигнатият воал", излиза заедно със "Сайлъс Марнър"

Най-четената творба на Джордж Елиът - "Повдигнатият воал", излиза заедно със "Сайлъс Марнър"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Запознайте се с творчеството на разнообразни и вълнуващи писатели, родени на едно от най-красивите парчета земя на Иберийския полуостров - Испания

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс