Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Наследството на Жак-Ив Кусто - филми с "Оскар", забележителни книги, изобретения и изследвания на подводния свят

ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ

Наследството на Жак-Ив Кусто - филми с "Оскар", забележителни книги, изобретения и изследвания на подводния свят

25 години от смъртта на носителя на Ордена на почетния легион на Франция

Жак-Ив Кусто (в средата) на изследователския кораб "Калипсо" в пристанището на Констанца, на западното черноморско крайбрежие на Румъния, около 1970 г. / Снимка: Getty Images

Преди 25 години от нашия свят си отиде една легендарна личност, каквато се ражда веднъж на столетие. Толкова надарена, че е трудно да определим кое от всичко, беше на първо място този човек: морски офицер, океанограф, еколог, писател, фотограф, или продуцент и автор на филми?

Жак-Ив Кусто беше всичко това. Енциклопедична личност, влюбена в планетата Земя, в моретата, океаните и морската флора и фауна.

1956: Френският океанограф Жак-Ив Кусто (1910 - 1997) е домакин на парти на борда на изследователския си кораб "Калипсо" преди показването на филма на Джордж Клузо "Le Monde Du Silence" на филмовия фестивал в Кан. Присъстват (отляво надясно) Едит Зетлайн, Кусто, членът на екипажа Алберт Фалко и актрисите Изабел Кори и Бела Дарви (1926 - 1971) / Снимка: Getty Images

Кусто е носител на два "Оскар"-а и на Златна палмова клонка от кинофестивала в Кан. Като военен бе удостоен с Ордена на почетния легион за активно участие в антифашистката борба по време на Втората световна война. Един истински мъж си отиде от нашия свят на 87-годишна възраст, на 25-и юни 1997-а година.

Точно преди четвърт век.

Жак-Ив Кусто (1910 - 1997), Великобритания, 29 май 1973 г. / Снимка: Getty Images

Жак-Ив Кусто е роден на 11-и юни 1910-а година в Сент Андре дьо Кюбзак край Бордо, Франция.

Embed from Getty Images

Още

BLUE на Станислава Стоянова - портрет на морето

BLUE на Станислава Стоянова - портрет на морето

Морето е неговата страст и вдъхновение от ранна възраст. Никой не се съмнява, че ще го избере за свое призвание. Завършва Френската морска академия през 1933-та година с чин лейтенант. Още същата година заминава с крайцера "Примож", а по-късно се прехвърля на служба във Военноморската авиация. Освен да плава, иска да лети.

Жак-Ив Кусто със съпругата си Симон Мелхиор Кусто, 31 октомври 1954 г.Снимка: Getty Images

Но съдбата е решила друго. При тежка автомобилна катастрофа получава тежки травми по цялото тяло, има фрактури и по двете си ръце. Въпреки физиотерапията, така и не възстановява двигетелните им функции така, за да му разрешат да работи в авиацията.

Жак-Ив Кусто, като директор на Института по океанография в Монако, септември 1970 г. / Снимка: Getty Images

Още

"Цвят продълговат в морето" от вълшебницата Исабел Алиенде (откъс)

"Цвят продълговат в морето" от вълшебницата Исабел Алиенде (откъс)

Всъщност, точно в рехабилитационния период, част от програмата за възстановяване включвала плуването. Съдбата го среща с Филип Тайе, друг морски офицер, който запалва Жак-Ив по гмуркането с очила за подводно плуване. Двамата се гмуркат край брега на Южна Франция и пред очите на Жак-Ив се отваря прозорец към един нов свят, който той ще обикне още повече и завинаги.

Жак-Ив Кусто / Снимка: Getty Images

И не само това. Жак-Ив Кусто става един от водещите новатори в това поприще - усъвършенства подводните очила и създава първия акваланг, в сътрудничество с инженер Емил Гаян. Това е историческо изобретение за водния спорт и изследователската работа под вода.

Embed from Getty Images

Три години след изобретяването на акваланга, започва промишщленото му производство. Днес тази принадлежност е толкова популярна, че много малко хора имат представа, чия е заслугата за нея.

Жак-Ив Ксуто, ок.1975 г. / Снимка: Getty Images

Кусто не се спира дотам. Той изобретява и малка подводна лодка за подводни снимки. Тя ще му върши работа при първите опити да заснеме тайните в "света на мълчанието".

Още

Почина френският актьор и режисьор Бертран Таверние

Почина френският актьор и режисьор Бертран Таверние

Мъжкарския си характер Кусто дължи на военната си служба по време на Втората световна война. Калява се в бойни условия като картечар и боец от Френската съпротива. През 1948-а година, след войната, става капитан на корвета, а през 1950-а година се сдобива с бракуван британски минен миночистач, и го превръща в плаваща изследователска лаборатория с името "Калипсо".

Жак-Ив Кусто, Великобритания, 29 май 1973 г. / Снимка: Getty Images

Този съд извършва няколко околосветски пътешествия с изследователска цел. Всички наблюдения върху морската флора и фауна били документирани и заснети. Това е безценен принос за океанологията. Кусто се нарежда сред учените-изследователи в тази сфера.

Експериментите, които провежда, под имената Коншелф - 1, 2 и 3, били дълготрайни, с екипи, които работели под водата на голяма дълбочина. Изисквали са голяма издръжливост и сериозна работа.

Жан-Мишел Кусто, син на Жак-Ив Кусто, присъства на Ocean Inspiration: A Tribute to 100-годишнината на Жак Кусто в The Sea Grill на 18 май 2011 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Още

Най-добрите подводни фотографии за 2019

Най-добрите подводни фотографии за 2019

През 1953-а година Кусто издава своята първа книга "Светът на мълчанието" ("Le Monde du silence"), и можем да кажем, че от онази година нататък той вече става и световноизвестне писател. Книгата придобива огромна популярност в цял свят и две години след издаването й, е екранизирана.

Още

Повелителят на моретата и океаните Жак-Ив Кусто

Повелителят на моретата и океаните Жак-Ив Кусто

 

Именно за едноименния филм по книгата "Светът на мълчанието" Кусто е награден със Златна палмова клонка на фестивала в Кан през 1957-а година, и с "Оскар". Три години по-късно получава и втори "Оскар" - за филма си "Историята на една червена рибка" ("Histoire d'un poisson rouge"), също заснет по негово произведение.

Embed from Getty Images

Следват още филми: "Живото море" (1963), "Делфини" (1975), "Жак Кусто: светът на океана" (1985). Така след като вече е известен като морски офицер с орден, учен-оканограф, новатор в подводните спортове и писател, Жак-Ив Кусто е признат и от киното.

Горните събития се случват в периода, след като Кусто вече се е уволнил от военноморските сили на Франция с чин капитан, и известно време след 1956-а година оглавява Океанографския институт и музея в Монако.

Embed from Getty Images

До края на живота си Кусто продължава да бъде кинопродуцент и да участва в телевизионни филми за подводния свят.

Един от най-известните му филми е документалният сериал "Подводният свят на Жак Кусто".

Embed from Getty Images

Още

Спиращи дъха подводни снимки на кораб, потънал преди 107 години

Спиращи дъха подводни снимки на кораб, потънал преди 107 години

Основава "Общество Кусто", чиято дейност е насочена към защита на океана от замърсявания. Кусто организира широк обществен дебат по проблема със замърсяването на Световния океан. Въпрос, който е особено актуален днес. Така че към всички заслуги на този невероятен човек, можем да кажем, че той е и един от най-известните еколози в света.

Embed from Getty Images

Още

Ocean Art с нови удивителни подводни снимки на фотографи от 78 страни

Ocean Art с нови удивителни подводни снимки на фотографи от 78 страни

През 2016-а година излезе филмът на режисьора Жером Сал "Одисеята на Жак-Ив Кусто" - френско-белгийски биографичен приключенски игрален филм, посветен на живота на Жак-Ив Кусто. Филмът е вдъхновен от книгите "Моят баща, капитанът: Живот с Жак Кусто" на сина на Кусто - Жан-Мишел Кусто, и "Капитанът на "Калипсо" на Албер Фалко и Ив Пакале.

 

Снимките на филма започват на 7-и септември 2015-а година в Хърватия- островите Хвар, Вис и Бишево, и продължават в Южна Африка, Антарктида и Бахамските острови. В главните роли във филма се снимат актьорите Ламбер Уилсън (Жак-Ив Кусто) и Пиер Нине(Филип Кусто).

Внукът на Кусто - Фабиен Кусто и Ан-Мари Кусто присъстват на Ocean Inspiration: A Tribute to 100-годишнината на Жак Кусто в The Sea Grill на 18 май 2011 г. в Ню Йорк / Снимка: Getty Images

Паметта за Жак-Ив Кусто се поддържа жива от неговите наследници и световната научна общественост.

Светът изгуби в лицето на Жак-Ив Кусто забележителен мъж и учен, ненадминат в описанията на подводния мир като писател и изследовател.

Еми МАРИЯНСКА

Още

"Морето съвсем близо" - живопис от Стефан Кулев

"Морето съвсем близо" - живопис от Стефан Кулев

Още

Вили Кавалджиев искаше да види морето преди да умре

Вили Кавалджиев искаше да види морето преди да умре

Още

Ах, морето! Мисли и недомислия отпреди 130 лета (галерия)

Ах, морето! Мисли и недомислия отпреди 130 лета (галерия)

Още

Буря отнесе в морето бронзовата статуя "Танцьорката от Будва"

Буря отнесе в морето бронзовата статуя "Танцьорката от Будва"

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"