Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

10 заглавия, посветени на телесните модификации и татуировките

10 заглавия, посветени на телесните модификации и татуировките

Телесните модификации в киното често се свързват с хорър жанра. Въпреки това, има няколко филма от съвременното кино, които изследват тази субкултура и ясно разграничават реалността и измислицата, опитвайки се да дадат по-безпристрастен поглед по темата.

Татуирането се възприема като не толкова екстремен вид изкуство и съответно е по-добре прието от обществото. Въпреки че в момента са много модерни, татуирането и телесните модификации всъщност ни свързват с историята и произхода ни. Да украсиш тялото си е начин да изразиш себе си.

Всеки един филм използва тази тема по различен начин - или за да придадат на част от героите си по-автентичен облик, или пък, за да разкажат една по-интересна история.

 

Куршум в главата (2012)

Олд-скуул трилърът на Уолтър Хил с участието на Силвестър Сталоун в ролята на наемен убиец, който по случайност трябва да обедини усилията си с полицая Куон (Сунг Канг). За да постигне по-запомнящ и отличаващ се образ, Силвестър Сталоун избира за своя герой Джими Бобо ярки татуировки, включващи черепи, листа от рози и един гарван. Дъщерята на Джими Лиза работи като татуист и тя е отговорна и за татуировките на своя баща. Татуировките на Джими, имайки предвид естеството на професията му, са откровени, смели и не на последно място - основен елемент в тях е темата за смъртта.

 

Татуировка (2002)

Филмът на Роберт Швентке е вдъхновен от "Седем" на Дейвид Финчър и новелата на Роалд Дал "Кожа". Във филма се разказва за двама полицаи, които тръгват по следите на сериен убиец, чиито жертви стават хора с уникални татуировки, които той после продава на група колекционери с извратено чувство за естетика. Лентата предлага на зрителите един зловещ поглед върху света на изкуството.

 

На тръни (2011)*

Филмът на Кейт Шентън е ендна екстремна документална история за изкуството на окачването, при което в човешкото тяло се забиват куки и посредством тях хората се закачат да висят на въжета. Дали онези, които го правят, търсят забавление в това? Всъщност, оказва се, че го правят по най-различни причини. Въпреки че е доста неприятен за гледане на моменти, филмът оркива завесата към един свят, който едва малцина биха проумяли.

* Преводът не е официален

 

Американката Мери (2012)

Сестрите Джен и Силвия Соска откриват вдъхновение за своя филм в субкултурата на телесните модификации. Обещаващият студент по медицина Мери Мейсън решава да си отмъсти по изключително брутален начин на няколко лекари, които я упояват и изнасилват.

 

Момичето с драконовата татуировка (2009, 2011)

Тук става дума за два филма - единият е шведският от 2009 г., а другият е американският римейк от 2011-а. И в двата става дума за иконата на поп културата Лисбет Саландер, която има пиърсинги по ушите и лицето, както и татуиран дракон на гърба си. Визуално, те са представени по коренно различен начин в двата филма. Самата татуировка изразява едновременно пламенния, но и мистериозен характер на героинята.

 

Мементо (2000)

Във филма на Кристофър Нола виждаме Гай Пиърс в ролята на Ленърд - човек, който страда от така наречената антероградна амнезия или, казано с други думи - човек, който е загубил краткотрайната си памет. За да разреши едно престъпление, при което е загубил любимата си, той използва нестандартен подход към детективската работа. За да не забрави всичко, което научава, той прибягва до помощта на всичко от снимки до товада татуира най-важната информация по тялото си (включително и регистрационния номер на един автомобл).

 

Пустиня (2013)

Това е аржентинска постапокалиптична драма, включваща зомбита, но не си представяйте обичайния зомби-хорър. Аксел, Ана и Джонатан живеят заедно в един апартамент. Аксел е нещастно влюбен в Ана, но фактът, че тя не споделя чувствата му, го подтиква към това да направи тялото си отблъскващо за нея. Той започва да покрива кожата си с плътни черни петна, а крайният резултат го кара да прилича на нещо, което можем да наречем човешки леопард.

 

Кожата, в която живея (2011)

"Нещата, които един луд би направил в името на любовта." Стряскаща реплика, която обаче перфектно описва Д-р. Робърт Ледгард, героят на Антонио Бандерас, който в тази лента отново си партнира с режисьора Педро Алмодовар след пауза от повече от 20 години. Пластичният хирург се грижи за едно момиче, което е затворено в къщата му. Докато изсторията се разгръща пред нас, постепенно разбираме, че става дума за един шокиращ и извратен разказ.

 

Мястото отвъд дърветата (2012)

Райън Гослинг играе ролята на рокера Люк - лошо момче, покрито в татуировки, които разказват за миналото му. Как така? Ами, той просто е прекарал доста време в затвора. В самите татуировки няма нищо изоскано - паяжини, гранити, боксьори, букви на кокълчетата на ръцете му, както и едно острие, намиращо се под лявото му око, от което капе кръв. Тези рисунки, обаче, много добре улавят неговият трагичен и импулсивен образ.

 

Апокалипто (2006)

В света на Маите телесните модификации, скарификацията и религиозните татуировки са били част от ежедневието. Филмът на Мел Гибсън от 2006-а година е базиран на сериозно проучване, за да изглежда всичко максимално близко до реалността на тези племена. Белезите и татуировките на хората, които живеят в гората, тези от града, както и онези, които са с ранг на воини, са напълно различни, което превръща филмът в наслада за окото.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Борис Карлоф - актьорът-"Франкенщайн" има 2 звезди в Холивудската алея на славата

Той е най-голямата хорър-легенда от Златната епоха на киното

"Гробище за домашни любимци": Качествен хорър в плитчините

Новата кино адаптация по едноименния роман на Стивън Кинг е дело на режисьорите Денис Уидмайър и Кевин Колск, които успяват да предизвикат въодушевление сред феновете на хорър жанра, но не и сред феновете на Кинг

Новият интерактивен трейлър на "То" ще смрази кръвта ви!

Новият трейлър се отличава с това, че действието се развива във виртуалната реалност. Опитайте се да движите "мишката", докато гледате

Вижте как озвучават филмите на ужасите: инструменти, от чиито звук ще ви замръзне кръвта

И обикновена ламарина би могла да ви изкара акъла в ръцете на майстор

Еси Дейвис - новата филмова звезда на Австралия

Актрисата стана известна с ролята си в "Бабадук", а у нас - с тв сериала "Мистериите на мис Фишер"