Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Улпия Сардика, Сердика, Триадица, Средец - откъде произхождат наименованията на днешна София

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО

Улпия Сардика, Сердика, Триадица, Средец - откъде произхождат наименованията на днешна София

Петото, последно и днешно название на столицата София има голяма история, разказва д-р Никола Радев

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

София също е в центъра на Балканския полуостров

Хареса ми израза "Точната дата на постройката на Св. София исторически не е установена, но от всички изучвания единодушно е заключението, че е строена през време на византийското владичество в Софийската област.""А на кого да принадлежи София /или както там се нарича през този исторически период/????.Ами на Византия,просто българите я разоряват, сриват до основи ,а след това претендират ,че визатийците я владели .Ще я владеят ,та тя е част от империята.

Улпия София :). А дано, а, ама надали...

Преди ние да се появим по тези земи е имало други народи . Иначе първото име на София щеше да е Средец и музейните ми пълни със древнобългарска азбука.само че такъв език не съществува защото не ни е имало по тези земи.

и от тогава и племето шопско и града му си е Средец

Три империи са завладявали земите ни, доколкото аз знам. Всяка е искала да не се помни нищо за нас, местните, след като е на власт. Сменят се имена, обичаи, религия.. При римляни, /които са и византииците/, много е разграбено, но и заменено с нова интересна култура и архитектура. При османците всичко е подчинено на военна мощ и политическа тактика, но бездарност в култура и наука. Руши се история за градеж на бледи минарета и остава горчив опит за връзка между Изтока и Запада. За третата империя няма да кажа нищо, само че е успяла почти напълно да заличи историята и самосъзнанивто ни..

От 6 век сме по тези земи. Намерихме цивилизация тук , направиха ми език , научиха ни да бъдем хора .

Та....въпреки цялата статия, София е била едно село и е станала град като цяла България започнала яко да налива пари там.А е станала столица на родината поради случайни исторически събития.....

от проучването на галоп-инсинуейшън може да се направи и следния извод: черепа, радан и бизнеса с играчки плащат за протестите, а бсп печели... бсп винаги са имали "тежки" спонсори, още от времето на серж... :-)))

Какъв арабски произход какъв санскритски какви арменски историци... като е очевидно, че най-древното име произлиза от българското "среда", а Сердика също е производно от среда, но вече като познатото от останалото в руския сердце, като сърцето също е среда на тялото.

Нито си видял, нито си патил. Ама си бързак и недоучен. Поне си трай. Градът, който описваш, нито има 7000 годишната история на днешна София, нито някоя си случайност е предопределила както появата му по онова време, така и избора му за столица на днешна България. Искай си парите от онзи, дето не те е доучил или от този, дето ти плаща да пишеш лъжи. Аз отивам да се поразходя по Via Principalis/Dekumanus Maximus (в центъра на София), а после ще пия едно кафе в амфитеатъра на Сердика (във фоайето на хотел Арена). По пътя към къщи няма да се задържам на Via Militaris, че там лятос се препълни с протестни палатки, но ще поседна в Княжеската градина и ще се позагледам във величествените Орли на моста. Ще избегна позорната сянка на окупатора с шпагина, размахан над нас, дано не е още задълго, че оттам идат приказките, дето не си се посвенил да напишеш. Аре, и умната.

@ Видял и патил на 2020-09-17 21:02:04 Нито си видял, нито си патил. Ама си бързак и недоучен. Поне си трай. Градът, който описваш, нито има 7000 годишната история на днешна София, нито някоя си случайност е предопределила както появата му по онова време, така и избора му за столица на днешна България. Искай си парите от онзи, дето не те е доучил или от този, дето ти плаща да пишеш лъжи. Аз отивам да се поразходя по Via Principalis/Dekumanus Maximus (в центъра на София), а после ще пия едно кафе в амфитеатъра на Сердика (във фоайето на хотел Арена). По пътя към къщи няма да се задържам на Via Militaris, че там лятос се препълни с протестни палатки, но ще поседна в Княжеската градина и ще се позагледам във величествените Орли на моста. Ще избегна позорната сянка на окупатора с шпагина, размахан над нас, дано не е още задълго, че оттам идат приказките, дето не си се посвенил да напишеш. Аре, и умната.

6 век - да, ама не! Ако кажеш 6 хилядолетие пр. Хр., ще си далеч по-близо до истината.

Средец, Сардика/Сердика, сър(д)це, среда, срецело/средсело (селският площад), Cardo (лат.), Сердон (ст.гр.), Сардиния, Сардис, Сарданапал и мн. др. са от едно и също езиково гнездо.

... прозвище Улпия, каквото име носят почти всички по-хубави и цветущи градове при римските императори, ... .... Глупости ! "Ulpia" идва от второто име на имератор Траян и няма нищо общо с други римски императори. По римско Сердика не е бил даже "Colonia", т.е. в най-добрия случай и поне в началото е бил второкласен, второстепеннен град.

Календар