Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

За първи път на български език излиза пълното издание на "Произходът на тоталитаризма" от Хана Арент

НОВА КНИГА

За първи път на български език излиза пълното издание на "Произходът на тоталитаризма" от Хана Арент

"Произходът на тоталитаризма" включва трите ѝ основни части - "Антисемитизмът", "Империализмът" и "Тоталитаризмът". Това е най-ранният труд на авторката, публикуван през 1951 година

Хана Арент (Снимка: Getty Images)

Още

Как "хората на Путин" превзеха Запада (откъс)

Как "хората на Путин" превзеха Запада (откъс)

Пълното издание на "Произходът на тоталитаризма" от Хана Арент излиза за първи път на български език. Книгата ще бъде представена в регионалния център за съвременни изкуство "Топлоцентрала", съобщиха издателите от "Колибри", които организират събитието съвместно с Дипломатическия институт към Министерството на външните работи (МВнР).

Премиерата е с участието на преводачите на книгата Камен Лозев и Ирина Васева, както и директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова. Модератор ще бъде Николай Ценков.

"Произходът на тоталитаризма" включва трите ѝ основни части - "Антисемитизмът", "Империализмът" и "Тоталитаризмът". Това е най-ранният труд на Хана Арент, публикуван през 1951 година.

Разгледани са предпоставките за възникването и последвалия възход на антисемитизма в Европа през XIX век, пътят на новия империализъм от 1884 г. до началото на Първата световна война, появата на расизма като идеология и съвременното му приложение като идеологическо оръжие.

Пълното издание на "Произходът на тоталитаризма" от Хана Арент излиза за първи път на български език Източник: Издателство: "Колибри"

Тоталитаризмът е дефиниран като "нова форма на управление", която се различава от други форми на политическо потисничество, като деспотизъм, тирания и диктатура.

Съветският и нацисткият тоталитарен режим, анализирани паралелно, са определени като по-късна и зловеща трансформация на европейския колониализъм.

Още

"Tроловете на Путин" от Йесика Аро - цялата истина за руската информационна война (откъс)

"Tроловете на Путин" от Йесика Аро - цялата истина за руската информационна война (откъс)

Изданието на български език е осъществено в рамките на проект "Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство", финансиран от Фонда за двустранни отношения на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Хана Арент (1906-1975) е американски философ, политолог и публицист от германски произход. Следва философия в университетите в Марбург, Фрайбург и Хайделберг, където нейни учители са Мартин Хайдегер, Едмунд Хусерл и Карл Ясперс. През 1933 г. емигрира от нацистка Германия в Париж, а през 1941 г. - в САЩ.

Научен директор е на Conference on Jewish Relation, главен редактор на издателство Schocken Books и изпълнителен директор на Jewish Cultural Reconstruction. Преподава в редица американски университети. Автор е на "Произходът на тоталитаризма", "Човешката ситуация", "Айхман в Йерусалим", "Между миналото и бъдещето", "Човечеството в тъмни времена" и др.

Още

Какво е общото между Хитлер и Сталин? Отговорите от историка Лорънс Рийс (ОТКЪС)

Какво е общото между Хитлер и Сталин? Отговорите от историка Лорънс Рийс (ОТКЪС)

Още

Парижкият музей на восъчните фигури махна статуята на Владимир Путин

Парижкият музей на восъчните фигури махна статуята на Владимир Путин

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

100 години от рождението на Итало Калвино отбелязват есенните „Литературни срещи“ по време на Cinelibri

"Литературни срещи есен 2023: 100 години от рождението на Итало Калвино" ни очаква на 15 октомври от 17:00 до 21:00 ч. в Casa Libri

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Запознайте се с творчеството на разнообразни и вълнуващи писатели, родени на едно от най-красивите парчета земя на Иберийския полуостров - Испания

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов