Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

За първи път на български език излиза пълното издание на "Произходът на тоталитаризма" от Хана Арент

НОВА КНИГА

За първи път на български език излиза пълното издание на "Произходът на тоталитаризма" от Хана Арент

"Произходът на тоталитаризма" включва трите ѝ основни части - "Антисемитизмът", "Империализмът" и "Тоталитаризмът". Това е най-ранният труд на авторката, публикуван през 1951 година

Хана Арент (Снимка: Getty Images)

Още

Как "хората на Путин" превзеха Запада (откъс)

Как "хората на Путин" превзеха Запада (откъс)

Пълното издание на "Произходът на тоталитаризма" от Хана Арент излиза за първи път на български език. Книгата ще бъде представена в регионалния център за съвременни изкуство "Топлоцентрала", съобщиха издателите от "Колибри", които организират събитието съвместно с Дипломатическия институт към Министерството на външните работи (МВнР).

Премиерата е с участието на преводачите на книгата Камен Лозев и Ирина Васева, както и директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова. Модератор ще бъде Николай Ценков.

"Произходът на тоталитаризма" включва трите ѝ основни части - "Антисемитизмът", "Империализмът" и "Тоталитаризмът". Това е най-ранният труд на Хана Арент, публикуван през 1951 година.

Разгледани са предпоставките за възникването и последвалия възход на антисемитизма в Европа през XIX век, пътят на новия империализъм от 1884 г. до началото на Първата световна война, появата на расизма като идеология и съвременното му приложение като идеологическо оръжие.

Пълното издание на "Произходът на тоталитаризма" от Хана Арент излиза за първи път на български език Източник: Издателство: "Колибри"

Тоталитаризмът е дефиниран като "нова форма на управление", която се различава от други форми на политическо потисничество, като деспотизъм, тирания и диктатура.

Съветският и нацисткият тоталитарен режим, анализирани паралелно, са определени като по-късна и зловеща трансформация на европейския колониализъм.

Още

"Tроловете на Путин" от Йесика Аро - цялата истина за руската информационна война (откъс)

"Tроловете на Путин" от Йесика Аро - цялата истина за руската информационна война (откъс)

Изданието на български език е осъществено в рамките на проект "Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство", финансиран от Фонда за двустранни отношения на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Хана Арент (1906-1975) е американски философ, политолог и публицист от германски произход. Следва философия в университетите в Марбург, Фрайбург и Хайделберг, където нейни учители са Мартин Хайдегер, Едмунд Хусерл и Карл Ясперс. През 1933 г. емигрира от нацистка Германия в Париж, а през 1941 г. - в САЩ.

Научен директор е на Conference on Jewish Relation, главен редактор на издателство Schocken Books и изпълнителен директор на Jewish Cultural Reconstruction. Преподава в редица американски университети. Автор е на "Произходът на тоталитаризма", "Човешката ситуация", "Айхман в Йерусалим", "Между миналото и бъдещето", "Човечеството в тъмни времена" и др.

Още

Какво е общото между Хитлер и Сталин? Отговорите от историка Лорънс Рийс (ОТКЪС)

Какво е общото между Хитлер и Сталин? Отговорите от историка Лорънс Рийс (ОТКЪС)

Още

Парижкият музей на восъчните фигури махна статуята на Владимир Путин

Парижкият музей на восъчните фигури махна статуята на Владимир Путин

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нова книга за худжоника Васил Стоилов събира непубликувани досега ръкописи на Владимир Свинтила

Читателите ще имат възможност да се докоснат едновременно до образния и пластичен свят от мадони, моми и битови сцени на един от представителите на движението за родно изкуство от началото на ХХ в.

Националната библиотека представя изложба по повод 200 години от рождението на Александър Дюма-син

Откриването е на 18 юли, като експозицията продължава до 15 септември, съобщиха организаторите

Критически дебат реши: Първият американски роман е "Силата на симпатията"

Дебатът по темата кой е първият американски роман продължава до 20-и век, когато е прието, че това трябва да е произведение, написано и публикувано в страната, от автор, роден и живял в САЩ

Берлинският литературен фестивал ще посрещне 150 автори от 50 страни

Освен основната програма на литературния форум, който ще бъде от 5 до 14 септември, ще се проведе и дискусия за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" с участието на политици като бившия министър на вътрешните работи Томас де Мезиер

"Детски и домашни приказки" на Братя Грим ще бъдат дигитализирини

Досега всеки желаещ да получи достъп до тези значими в културно и историческо отношение източници, е трябвало да разчита на оригиналите

От Шанхай до Париж – разказ за голямата война и забранената любов (откъс)

Базирана на истински събития и факти, историческият роман „Порцеланова луна“  на Джени Чанг отдава почит на китайските работници, изпратени на фронта