Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вижте 3 от българските бестселъри на Панаира на книгата

В ЦАРСТВОТО НА КНИГИТЕ

Вижте 3 от българските бестселъри на Панаира на книгата

"Задругата" е най-добрата българска книга за 2019 г.

Най-голямото книжно изложение в страната - Софийският международен панаир на книгата, ще се състои 10-и и 15-и декември в Националния дворец на културата в столицата. В своето 47-о издание панаирът посреща всички приятели на литературата с над 160 книгоиздатели и книгоразпространители от България и чужбина.

Предлагаме ви три бисера от издателство "Лексикон", които можете да откриете на щанда на издателството в НДК. 

За три години "Лексикон" се очерта като най-стойностното издателство за българска литература. Силно впечатление прави, че смело дава път на млади автори, с дебютни книги. Факт е, че има впечатляващ нюх и вкус за добри произведения. "Лексикон" издава и автори от близкото минало, които са позабравени и дори напълно непознати за младото поколение.

Не забравяйте, че с всяка книга закупена от "Лексикон" вие подпомагате българските автори и българската литература. Издателството ви очаква на щанд Б11, полуетаж-запад, на Коледния панаир на книгата в НДК.

"Задругата" е най-добрата българска книга за 2019 г.

Още

Тайно братство пази България в "Задругата" на Добри Божилов (откъс)

Тайно братство пази България в "Задругата" на Добри Божилов (откъс)

Бестселърът на Добри Божилов 14 седмици беше на първо място по продажби. Спечели и изборът на книжарите на "Хеликон".

Този историческо-приключенски роман предизвика истински бум и стои на първо място в класациите на всички книжарски вериги.

Къде изчезват най-добрите български воини няколко години преди падането под робство? Къде е изгубеното злато на Дракула - внукът на най-близкия до Шишман български деспот? Кой превръща един поет с нежна душа и осмиван от московските първенци в най-страшния цар на Русия? Много отговори, които единствено ще пробудят нови въпроси...

"Прочетох я на един дъх, а после, после пак", Здравка Евтимова, писател.

"Този много български роман е написан с патоса на Иван Вазов, духа на Александър Дюма и прийомите на Дан Браун", Силвия Недкова, критик.

Читателите за "Задругата":

Книга, която върна самочувствието на 50 хиляди българи...

Мечтаете ли да сте българин? Ако не, след тази книга ще замечтаете...

Най-добрият български роман на 2019 г., по мнението на професионалистите в десетки книжарници и издателства.

Книга, която измести Дан Браун и Дж. Р. Р.Мартин по продажби...

Прочетох тази книга със семейството си, и после... после пак...

Имам много причини да подмина тази книга, но нещо ме "хвана" и ме накара да си я купя. Сега не съжалявам, благодарен съм на онази сила, която го направи.

Няма да е пресилено, ако кажа, че този роман те поставя на нивото на Умберто Еко.

Започнах тази книга вечерта, и не успях да заспя. Не я започвайте, ако нямате време да я завършите. Книга, която не може да се остави.

Уникален писателски талант, дори много повече, отколкото подозирате...

Каквото и да напиша, ще бъде слабо. Този роман издига истинските ценности, духовността над материалното, патриотизма, и го прави по един много интригуващ начин. Може би затова и бърка в здравето на душевно увредените сноби, които не спират да сипят помия върху автора и книгата.

"Добрата страна на нещата" от Здравка Евтимова е номинирана за наградата на Хеликон 2019 г.

"Добрата страна на нещата" е сборник с прекрасни разкази, писани миналата и тази година, в които герои са обикновени хора с необикновени съдби. В тях се прелитат добро и лошо, любов и ненавист, трагедия и комедия. Но нищо не е сигурно, камо ли пък вечно. В доброто има и лошо, в любовта - омраза, а тъжното върви ръка за ръка със смешното.

След прочита и на последния от разказите у читателя остава онова особено чувство на пълнота и удовлетворение.

В тези разкази Здравка Евтимова търси хубавите страни на лошото, а понякога и обратното. Не ни ги натрапва, оставя ни сами да преценим кое какво е. Нейните герои са външно обикновени, случва се дори да са груби и непохватни. Тяхната уникалност се крие отвъд физическия им облик, разкрива се чрез вътрешния им Аз, проявява се предимно в общуването им със себе си, в неизречения, мисловен диалог с (не)любимия човек. Авторката познава "на живо" тия хора и се разпознава в редица от тях. Вървейки по стъпките на объркания им живот, тя следва парадоксалното им мислене, но до самия край на историята държи в тайна непредвидимите им реакции. Здравка Евтимова ни убеждава, че няма нищо по-нестандартно от един наглед уж стандартен човек.

Тук са събрани травмите и катастрофите от ежедневието, любовите и разлюбванията, изневерите, разделите, опрощаванията и отмъщенията... И разбира се, тревогата за децата - отчаяно оптимистичните и смели малки мъдреци, обичани и повечето пъти неразбирани от възрастните. Ала хубавото на лошото е, че за разлика от големите, децата умеят взаимно да се ценят и разбират, великодушни са и оправдават греховете на майките и бащите си.

Проф. Алберт Бенбасат

Няколко думи от автора:

Писането е самота.

Самотата е истинската човешка дреха, която разкрива същността на всеки един от нас. Когато нещо от написаното остава в мислите на читателя и се превърне в част от неговата смелост и доброта, наистина си струва думите на писателя да бъдат наречени "книга".

Здравка Евтимова

"За теб, за мен" - роман за моралния избор и пътя към ада

"За теб, за мен" е на пръв поглед кримка в стил Агата Кристи. Когато го зачетеш по-внимателно, разбираш, че това всъщност е сериозен роман за хората и техните стремежи. За моралния избор и за пътя към ада, който е постлан с най-добри намерения. Роман за доброто и злото, с прецизен психологически детайл за (не)човешкото у всеки от нас.

Няколко думи за автора:

Здравка Евтимова е писател с голямо влияние върху развитието на модерната ни литература. Превеждана е в 27 държави по света. Председател на българския ПЕН-клуб и член на СБП.

Родена е в Перник през 1959 г. Завършва английска филология в Университета "Св. Св. Кирил и Методий", Велико Търново.

Нейни разкази са издавани в 32 страни на света.

Здравка Евтимова живее в Перник, България. Говори и пише на български, английски, френски, немски и руски език.

През 2015 г. разказът на Здравка Евтимова "Кръв от къртица" беше включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания; от януари 2019 г. същият разказ е включен в учебник за преподаване знания по литература за прогимназиите в САЩ - 8-и клас.

Разказът на Здравка Евтимова "Seldom" ("Рядко") е включен в антологията "Best European Fiction 2015" ("Най-добра европейска проза 2015 г.) на издателство Dalkey Archive Press, САЩ, 2015.

Разказът на писателката "Твоят ред е" е един от десетте наградени разказа в световния конкурс за къс разказ на тема "Утопия 2005" в град Нант, Франция. Този разказ е включен в антологията "Утопия 2005 - Десет писатели от цял свят".

Разказът ѝ "Васил" е един от десетте разказа, спечелили в конкурса за къс разказ от цял свят на радио BBC, Лондон за 2005 г.

Още много интересни заглавия от Издателство "Лексикон" ви очакват на щанд Б11, полуетаж-запад, на Коледния панаир на книгата в НДК.

Още

Как се тълкуват сънища?

Как се тълкуват сънища?

Още

Четири български бисера на шанда на "Лексикон"

Четири български бисера на шанда на "Лексикон"

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

"Китара от палисандрово дърво" от Кристина Гавран - мозайка от истории, като музикална композиция (откъс)

Пет истории на жени (като петте струни на китарата), които преминават през непреодолими граници и така осъществяват своята еманципираност и житейската си мисия

Нов роман за специален агент Уил Трент от владетелката на трилърите Карин Слотър

"Погубени" чертае дълбоки резки, като преплита минало и настояще в мрачен танц на мъченията

Премиера на "Роднина на дъжда. Неизбежни стихотворения" от Георги Константинов

Събитието е 16 септември от 18 часа в Мраморната зала на Столична библиотека

"Поглъщащи глобални истории за живот и смърт" влязоха в краткия списък за наградите "Букър"

Романи с действие в Шри Ланка, Кардифския залив и далечния космос са сред номинираните за наградата

Литературните маршрути през есента започват с разходка за жените писателки и политиката

Първата разходка е утре, на 16 септември и ще ни разказва за Фани Попова-Мутафова и Блага Димитрова

"Ах, тези родители!" - възкликва най-четеният съвременен гръцки писател Макис Цитас

Тази остроумна книга бе номинирана за Националната награда за детска литература на Гърция