Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вижте 3 от българските бестселъри на Панаира на книгата

В ЦАРСТВОТО НА КНИГИТЕ

Вижте 3 от българските бестселъри на Панаира на книгата

"Задругата" е най-добрата българска книга за 2019 г.

Най-голямото книжно изложение в страната - Софийският международен панаир на книгата, ще се състои 10-и и 15-и декември в Националния дворец на културата в столицата. В своето 47-о издание панаирът посреща всички приятели на литературата с над 160 книгоиздатели и книгоразпространители от България и чужбина.

Предлагаме ви три бисера от издателство "Лексикон", които можете да откриете на щанда на издателството в НДК. 

За три години "Лексикон" се очерта като най-стойностното издателство за българска литература. Силно впечатление прави, че смело дава път на млади автори, с дебютни книги. Факт е, че има впечатляващ нюх и вкус за добри произведения. "Лексикон" издава и автори от близкото минало, които са позабравени и дори напълно непознати за младото поколение.

Не забравяйте, че с всяка книга закупена от "Лексикон" вие подпомагате българските автори и българската литература. Издателството ви очаква на щанд Б11, полуетаж-запад, на Коледния панаир на книгата в НДК.

"Задругата" е най-добрата българска книга за 2019 г.

Още

Тайно братство пази България в "Задругата" на Добри Божилов (откъс)

Тайно братство пази България в "Задругата" на Добри Божилов (откъс)

Бестселърът на Добри Божилов 14 седмици беше на първо място по продажби. Спечели и изборът на книжарите на "Хеликон".

Този историческо-приключенски роман предизвика истински бум и стои на първо място в класациите на всички книжарски вериги.

Къде изчезват най-добрите български воини няколко години преди падането под робство? Къде е изгубеното злато на Дракула - внукът на най-близкия до Шишман български деспот? Кой превръща един поет с нежна душа и осмиван от московските първенци в най-страшния цар на Русия? Много отговори, които единствено ще пробудят нови въпроси...

"Прочетох я на един дъх, а после, после пак", Здравка Евтимова, писател.

"Този много български роман е написан с патоса на Иван Вазов, духа на Александър Дюма и прийомите на Дан Браун", Силвия Недкова, критик.

Читателите за "Задругата":

Книга, която върна самочувствието на 50 хиляди българи...

Мечтаете ли да сте българин? Ако не, след тази книга ще замечтаете...

Най-добрият български роман на 2019 г., по мнението на професионалистите в десетки книжарници и издателства.

Книга, която измести Дан Браун и Дж. Р. Р.Мартин по продажби...

Прочетох тази книга със семейството си, и после... после пак...

Имам много причини да подмина тази книга, но нещо ме "хвана" и ме накара да си я купя. Сега не съжалявам, благодарен съм на онази сила, която го направи.

Няма да е пресилено, ако кажа, че този роман те поставя на нивото на Умберто Еко.

Започнах тази книга вечерта, и не успях да заспя. Не я започвайте, ако нямате време да я завършите. Книга, която не може да се остави.

Уникален писателски талант, дори много повече, отколкото подозирате...

Каквото и да напиша, ще бъде слабо. Този роман издига истинските ценности, духовността над материалното, патриотизма, и го прави по един много интригуващ начин. Може би затова и бърка в здравето на душевно увредените сноби, които не спират да сипят помия върху автора и книгата.

"Добрата страна на нещата" от Здравка Евтимова е номинирана за наградата на Хеликон 2019 г.

"Добрата страна на нещата" е сборник с прекрасни разкази, писани миналата и тази година, в които герои са обикновени хора с необикновени съдби. В тях се прелитат добро и лошо, любов и ненавист, трагедия и комедия. Но нищо не е сигурно, камо ли пък вечно. В доброто има и лошо, в любовта - омраза, а тъжното върви ръка за ръка със смешното.

След прочита и на последния от разказите у читателя остава онова особено чувство на пълнота и удовлетворение.

В тези разкази Здравка Евтимова търси хубавите страни на лошото, а понякога и обратното. Не ни ги натрапва, оставя ни сами да преценим кое какво е. Нейните герои са външно обикновени, случва се дори да са груби и непохватни. Тяхната уникалност се крие отвъд физическия им облик, разкрива се чрез вътрешния им Аз, проявява се предимно в общуването им със себе си, в неизречения, мисловен диалог с (не)любимия човек. Авторката познава "на живо" тия хора и се разпознава в редица от тях. Вървейки по стъпките на объркания им живот, тя следва парадоксалното им мислене, но до самия край на историята държи в тайна непредвидимите им реакции. Здравка Евтимова ни убеждава, че няма нищо по-нестандартно от един наглед уж стандартен човек.

Тук са събрани травмите и катастрофите от ежедневието, любовите и разлюбванията, изневерите, разделите, опрощаванията и отмъщенията... И разбира се, тревогата за децата - отчаяно оптимистичните и смели малки мъдреци, обичани и повечето пъти неразбирани от възрастните. Ала хубавото на лошото е, че за разлика от големите, децата умеят взаимно да се ценят и разбират, великодушни са и оправдават греховете на майките и бащите си.

Проф. Алберт Бенбасат

Няколко думи от автора:

Писането е самота.

Самотата е истинската човешка дреха, която разкрива същността на всеки един от нас. Когато нещо от написаното остава в мислите на читателя и се превърне в част от неговата смелост и доброта, наистина си струва думите на писателя да бъдат наречени "книга".

Здравка Евтимова

"За теб, за мен" - роман за моралния избор и пътя към ада

"За теб, за мен" е на пръв поглед кримка в стил Агата Кристи. Когато го зачетеш по-внимателно, разбираш, че това всъщност е сериозен роман за хората и техните стремежи. За моралния избор и за пътя към ада, който е постлан с най-добри намерения. Роман за доброто и злото, с прецизен психологически детайл за (не)човешкото у всеки от нас.

Няколко думи за автора:

Здравка Евтимова е писател с голямо влияние върху развитието на модерната ни литература. Превеждана е в 27 държави по света. Председател на българския ПЕН-клуб и член на СБП.

Родена е в Перник през 1959 г. Завършва английска филология в Университета "Св. Св. Кирил и Методий", Велико Търново.

Нейни разкази са издавани в 32 страни на света.

Здравка Евтимова живее в Перник, България. Говори и пише на български, английски, френски, немски и руски език.

През 2015 г. разказът на Здравка Евтимова "Кръв от къртица" беше включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания; от януари 2019 г. същият разказ е включен в учебник за преподаване знания по литература за прогимназиите в САЩ - 8-и клас.

Разказът на Здравка Евтимова "Seldom" ("Рядко") е включен в антологията "Best European Fiction 2015" ("Най-добра европейска проза 2015 г.) на издателство Dalkey Archive Press, САЩ, 2015.

Разказът на писателката "Твоят ред е" е един от десетте наградени разказа в световния конкурс за къс разказ на тема "Утопия 2005" в град Нант, Франция. Този разказ е включен в антологията "Утопия 2005 - Десет писатели от цял свят".

Разказът ѝ "Васил" е един от десетте разказа, спечелили в конкурса за къс разказ от цял свят на радио BBC, Лондон за 2005 г.

Още много интересни заглавия от Издателство "Лексикон" ви очакват на щанд Б11, полуетаж-запад, на Коледния панаир на книгата в НДК.

Още

Как се тълкуват сънища?

Как се тълкуват сънища?

Още

Четири български бисера на шанда на "Лексикон"

Четири български бисера на шанда на "Лексикон"

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Кои са местата в София, вдъхновявали българските писатели?

Четвъртият сезон на "Литературни маршрути" продължава през юли със "Зелена литературна разходка из Курубаглар" (днешен Лозенец) и с маршрут за проф. Иван Шишманов и неговия род и с маршрут, посветен на пет български писателки

Биографията на Зеленски излиза на български

Френски журналисти описват живота на актьора, който стана президент на Украйна

Ингмар Бергман: Изкуството (не само киното) ми се струва безсмислено (откъс)

Преди броени дни излезе новият сборник "Статии, есета, лекции" на легендата на световното кино Ингмар Бергман

"Повелителката на книгите" от Карън Хокинс - за вълшебството да откриеш правилната книга в точния момент (откъс)

Книгите живеят, дишат и говорят в стоплящия сърцето роман от американската писателка

Азем Делиу: Свободата не създава изкуство, но изкуството създава свобода

Младият косовски писател ще представи българското издание на романа си "Записки на Червея Смолински"

Украинският автор Сергий Жадан ще получи Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата

"Благодаря на германските издатели и книгоразпространители за тазгодишната Награда за мир. Много е важно Украйна да присъства в германското информационно пространство" сподели Жадан