Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вицепрезидентът: Намаленият ДДС върху книгите е глътка въздух, но трябва да се превърне в постоянна мярка

В КОЛЕДНИЯ ДОМ НА КНИГАТА

Вицепрезидентът: Намаленият ДДС върху книгите е глътка въздух, но трябва да се превърне в постоянна мярка

Най-мащабният книжен форум у нас - Софийският международен панаир на книгата бе официално открит днес и ще продължи до неделя (12 декември), при пълно спазване на противоепидемичните мерки

Започна Софийският международен панаир на книгата 7-12 декември 2021 г. (Снимка: Боряна Пандова - Буря)

"Кризата засегна тежко и книгоиздаването. Намаленият ДДС върху книгите е глътка въздух, но трябва да се превърне в постоянна мярка.

Необходима е активна държавна политика, която да подпомага сектора", се казва в специалната поздравителна нота на вицепрезидента на Република България - г-жа Илияна Йотова, изпратена до организаторите на Софийския международен панаир на книгата по повод официалното му откриване.

Със своята поздравителна нота, г-жа Илияна Йотова изразява своята съпричастност с най-наболелия проблем в сектора - размерът на ДДС на книгите у нас и готовност да се работи за разрешаването му.

Започна Софийският международен панаир на книгата 7-12 декември 2021 г. (Снимка: Боряна Пандова - Буря)

"Книгите са пазители на духа на времето. Докосването до тях е от онези преживявания, които трудно се описват с думи. Те се чувстват. Книгите и четеното са източник на онзи дълбок смисъл, който ни извисява над злобата на деня, който ни връща към изконни, но позабравени добродетели.

Да четем на децата си, да ги възпитаме в любов към книгата, да изпитват глад за нея, а не по задължение да я разлистват - това е наша задача!", се казва още в поздравителната нота на вицепрезидента на Република България - г-ж Илияна Йотова.

Тазгодишното издание на Софийския панаир на книгата бе открито официално в присъствието на г-жа Биляна Генова, директор на Дирекция култура в Столична община и проф. Амелия Личева, програмен директор на Деветия Софийски международен литературен фестивал.

Биляна Генова - директор на Дирекция култура в Столична община и Десислава Алексиева - председател на Асоциация "Българска книга" (Снимка: Боряна Пандова - Буря)

Началото на Софийския панаир на книгата бе дадено от г-жа Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга", която благодари на Министерство на културата и Столична община - двете институции, без които започващото днес издание не би било възможно.

Тя откри най-мащабния книжен форум у нас с думи на писателя Елена Алексиева:

"Книгите и четенето са важни, защото това е единствената човешка дейност, която развива мисленето. А мисленето е в основата на това да бъдем хора".

В шестте дни, от днес до неделя (12 декември), при пълно спазване на противоепидемични мерки, Софийският панаир на книгата ще представи разнообразна културна програма, наситена с над 40 премиери на книги, срещи с автори и издатели, както и двете онлайн издания на Софийски международен литературен фестивал и Детски литературен фестивал.

Официално откриване на Софийския международен панаир на книгата и Деветия Софийски международен литературен фестивал (Снимка: Боряна Пандова - Буря)

Събитията от културния афиш Софийския панаир на книгата са със свободен достъп. Всички желаещи да посетят панаира могат да го направят със съответния зелен сертификат или си направят бърз или ПСР тест в разположената в билетния център на НДК лаборатория, която работи всеки ден 16:00 до 19:15 часа.

Деветото издание на Софийският международен литературен фестивал провежда онлайн - събитията от културната програма се стриймват във фейсбук страницата на фестивала на адрес: https://www.facebook.com/sofialiteraryfest/

По същото време ще се състои и четвъртият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, чиято програма също е достъпна онлайн на: https://www.facebook.com/SofiaChildrenandYouthLiteraryFest

Официално откриване на Софийския международен панаир на книгата и Деветия Софийски международен литературен фестивал (Снимка: Боряна Пандова - Буря)

Софийският международен панаир на книгата се организира от Асоциация "Българска книга" и се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура". Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Медийни партньори на събитието са: dir.bg, impressio.dir.bg, azcheta.com, TheBookClub, БГ радио, actualno.com, ploshtadslaveikov.com, както и радиата JazzFm и N-Joy.

Коледният дом на книгата Ви очаква!

Следете сайта на Асоциация "Българска книга" и на Софийския международен литературен фестивал за най-актуалната информация за предстоящите събития.

Последвайте ги и в социалните мрежи:

Фейсбук страница на АБК: https://www.facebook.com/BulgarianBookAssociation/
Инстаграм профил на АБК: https://www.instagram.com/bulgarian_book_association/

Фейсбук страница на СМЛФ: https://www.facebook.com/sofialiteraryfest
Инстаграм профил на СМЛФ: https://www.instagram.com/sofia.international.lit.fest/

Още

Игра на Impressio: Спечели ваучер за Панаира на книгата

Игра на Impressio: Спечели ваучер за Панаира на книгата

Още

Богат избор от културни събития в рамките на 48-ия Софийски панаир на книгата (програма)

Богат избор от културни събития в рамките на 48-ия Софийски панаир на книгата (програма)

Още

Софийският международен панаир на книгата, празник на четящите хора

Софийският международен панаир на книгата, празник на четящите хора

Още

Думите имат думата на Софийския международен литературен фестивал

Думите имат думата на Софийския международен литературен фестивал

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Нов тираж на "4 3 2 1" от Пол Остър

По желание на читателите издателство "Колибри" пуска нов тираж на последния роман на Пол Остър, неговия Opus magnum, озаглавен "4 3 2 1"

Пролетните „Литературни срещи“ и изборите на писателите

След по-малко от седмица - на 30, 31 март и 01 април в Гьоте-институт България, ще се проведе пролетното събитие от поредицата на фондация "Прочети София" - "Литературни срещи". Това е и началото на програма от няколко събития през годината

"За радостта и езика": Иван Теофилов събира в книга свои разговори в писма с Георги Господинов

Премиерата на тома е днес в Софийска градска художествена галерия (СГХГ)

10 книги с рецепти за здраве

Те ще ви подтикнат към по-здравословен начин на живот

"Трудни любови" от Итало Калвино

По случай 100-годишнината от рождението на гениалния италиански стилист Итало Калвино, "Колибри" ще предложи на българските читатели сборника с разкази "Трудни любови".

Октавио Пас - премиера на „Избрани есета“

"Срещу тишината и шума създавам Словото - свобода, която се създава и ме създава всеки ден" - Октавио Пас