Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Среща с един изчезващ жанр и един изчезващ вид автор

ЛИЦА ОТ НОВАТА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

Среща с един изчезващ жанр и един изчезващ вид автор

"Пътеписи отвъд океана" на Владислав Михайлов

Снимка от корицата на книгата "Пътеписи отвъд океана" /Снимка: Архив на автора

На 8-и юни т.г. в столичния Клуб "Журналист" на Съюза на българските журналисти, пътешественикът и писател Владислав Михайлов представи своята книга "Пътеписи отвъд океана". Пространството се оказа тясно, да побере всички желаещи да присъстват, а и заради ограниченията покрай пандемията, това не бе възможно.

Срещата беше повече от задушевна, в атмосферата на приятелство и любопитство към разказите на пътешественика-автор на книгата, които той представи и с картина - снимки и репортажи от неговите странствания в Дълбокия Юг - Луизиана, Алабама, Мисисипи, Ню Орлеанс - "градът, който забравя грижите си"; в дивия и непознат американски Югозапад - Юта, Аризона и Невада; сред дебрите на Мексико - вулканичните планини и загадъчния град Пуебла.

Публикация на автора /Снимка: Личен архив на автора

Пъстри картини, загадъчни обстоятелства, избягване на срещи с гърмящи змии и катастрофа в пустинята, са само малка част от събитията, описани в тази книга. Нейният автор - Владислав Михайлов е икономист по образование, но като пътешественик и писател е от рядката порода на нематериалните хора, така че - да забравим за икономиката и специализацията му по мениджмънт.

Дори на представянето на книгата си, "Влади", както го наричат всички негови приятели, бе подготвил коктейл за гостите си, както и томбола, чрез която случайни щастливци да се приберат у дома с безплатни книги с автограф от автора.

Автограф от автора, Клуб "Журналист" / Снимка: Е.Мариянска, dir.bg

Владислав Михайлов е автор и на други книги с пътеписи - "Америка - дневник на пътешественика" /1998 г. / и "Хавай" / 1999 г./. Автор е на множество публикации в различни издания, в които разказва за пътешествията си по света.

Обиколил е под риск за живота си, величествени планини, тесни процепи над пропасти, непредвидени срещи с опасни животински видове; заснел е откъснати от сушата загадъчни острови, древни селища на отминали цивилизации...

Публикация на автора /Снимка: Личен архив на автора

Владислав Михайлов е не само любител на красотата и екстремните усещания, но и любител-фотограф със завидни умения, да хване изключителното в една картина. Такива - живи, са и описанията му на пребродените по-горе места, в книгите му. Ето защо можем да направим заключението, че е не само добър разказвач, но и фото документалист. Усъвършенства фотографските си умения, след като две години учи операторско майсторство и режисура в НАТФИЗ, а в момента учи италиански - вероятно натам се кани да потегли веднага, щом паднат ограниченията заради пандемията.

Та, като стана дума за тези ограничения, които днес са пречка за пътешествениците, към тях няма как да пренебрегнем и да не добавим и липсата на средства, поради "икономиката на джоба". Така че, жанрът "пътепис" е направо под заплаха от изчезване - очевидно за дълго време ще има все по-малко привърженици и автори на книги с пътеписи.

Владислав Михайлов притежава таланта на писането, и вероятно той е наследен от баща му - писателят Станко Михайлов, който почина неотдавна. Влюбва се в пътешествията преди четвърт век, и няма никакво намерение да се откаже от тях. Преминал е през доста перипетии, за които разказва с усмивка - как са го гонили с камъни и ножове, а после са му счупили камерата в Дубай; как се е качил по сандали на 5000 метра височина, до върха на планината Кения; как бедуини са му помогнали да прекоси на камила израелската пустиня, и мн. др. случки, които оживяват в книгата му.

Публикация на автора /Снимка: Личен архив на автора

Кратък откъс от книгата на Владислав Михайлов "Пътеписи отвъд океана":

"Визитната картичка на Ню Орлеанс е "Градът, който забравя грижите си". Не че грижите са го забравили, но Ню Орлеанс просто е избрал да ги пренебрегне. Камбанен звън се разнася на всеки час от катедралата "Свети Луис" на централния площад и оглася целия "Френч Куортър", както наричат центъра. В него живеят пет хиляди души. Усещането е като за един непрекъснат празник. Звуците на тромпети, саксофони, хармоники, банджо, китари и др., се сливат в слуха на минувача, възприемащ ритмите на стар класически и нов джаз. Самодейни ексцентрици от всякакъв род развличат публиката. Циркът е тотален, при това безплатен.

Публикация на автора /Снимка: Личен архив на автора

Още

Почина патриархът на джаза от Ню Орлиънс Елис Марсалис - младши

Почина патриархът на джаза от Ню Орлиънс Елис Марсалис - младши

Във вечерния здрач, изпълнен с врява, се проточва дълга сватбена процесия начело с полицейска кола, сподиряна от друга с пожарникари с парадни униформи и лъскави шлемове. Кой знае пък, може да се наложи да "гасят" огъня на страстта и емоциите на лудешката тълпа. Истинска загадка е да се познае коя е булката, тъй като във всяка трета кола или файтон, седи жена, облечена в блестяща бяла рокля с дантели и воали, обкръжението й лее шампанско и вина, ръкомаха и хвърля цветя.

Всички тези спектакли са неизменна част от всекидневния живот и облик на Ню Орлеанс. Туристическият сезон е от февруари до края на юли. Жителите на Ню Орлеанс, откъдето е и Луис Армстронг, са най-музикалните в целите американски щати. "Музиката е просто в пръстите им!" - може да се каже за тези природно надарени и често без музикално образование, улични артисти.

Среща с автора на "Пътеписи отвъд океана" / Снимка: Е.Мариянска, dir.bg

Още

Джаз фестивалът в Ню Орлиънс тази година беше отменен

Джаз фестивалът в Ню Орлиънс тази година беше отменен

Ню Орлеанс е едно огромно представление, в един непрекъснат фестивал и купон. Той достига своята кулминация по време на ежегодния карнавал Марди Гра, единствен по мащабите си в САЩ. Той е копие на този в Рио де Жанейро, и кой от двата е по-разголен, е спорен въпрос."

Пътеписът е един от най-добрите начини да опознаваме света, без да напускаме стаята си. Книгата на Владислав Михайлов е един от добрите примери да се насладим на пътешествието, докато четем и се наслаждаваме на богатия снимков материал в "Пътеписи отвъд океана".

Еми МАРИЯНСКА

Още

Столичната библиотека представя  уникални пътеписи за Витоша от XVI и XVII век

Столичната библиотека представя уникални пътеписи за Витоша от XVI и XVII век

Още

"Пътешествие на хуманността" се бори за Гинес за най-голямата картина в света

"Пътешествие на хуманността" се бори за Гинес за най-голямата картина в света

Още

Вижте любимия ресторант на Хемингуей

Вижте любимия ресторант на Хемингуей

Още

Милчо Левиев: Животът е едно пътешествие, в което улиците и препятствията не се знаят

Милчо Левиев - един живот в пътешествие по улици с незнайни препятствия

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Книга на фокус: "Резерват за хора и вълци" от Здравка Евтимова

Романът разказва за живота на българските роми

Епистоларният шедьовър "Завинаги твой, Винсент" разкрива истинското лице на художника

Честваме 170 години от рождението на Ван Гог с ново издание на писмата му

Нов тираж на "4 3 2 1" от Пол Остър

По желание на читателите издателство "Колибри" пуска нов тираж на последния роман на Пол Остър, неговия Opus magnum, озаглавен "4 3 2 1"

Пролетните „Литературни срещи“ и изборите на писателите

След по-малко от седмица - на 30, 31 март и 01 април в Гьоте-институт България, ще се проведе пролетното събитие от поредицата на фондация "Прочети София" - "Литературни срещи". Това е и началото на програма от няколко събития през годината

"За радостта и езика": Иван Теофилов събира в книга свои разговори в писма с Георги Господинов

Премиерата на тома е днес в Софийска градска художествена галерия (СГХГ)

10 книги с рецепти за здраве

Те ще ви подтикнат към по-здравословен начин на живот