Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Празничният дух, уловен в книга

ПРОЧЕТИ СВЕТА!

Празничният дух, уловен в книга

10 заглавия, събрали мъдростта на миналото и знанието на интригуващите ни автори, за да ни преведат по-мъдри в новата 2024 г.

Снимка: iStock by Getty Images

"Иска ми се да можеше да консервираме в буркани коледното настроение и да отваряме по един всеки месец", казва американският колумнист и писател Харлан Милър. А сънародникът му Тиодор Сюс Гайзъл, известен главно с книгите си за деца, които подписва с псевдонима Доктор Сюс, казва, че "Коледа ще продължи толкова дълго, колкото ние останем сърце до сърце и ръка в ръка". 

Бих добавила, че тя ще продължи толкова дълго, колкото четем за нея. И макар този красив семеен празник вече да е зад гърба ни, предстоят още приятни почивни и празнични дни, в които с чаша ароматен чай и топло, меко одеяло можем да отдадем часове на четиво, уловило празничния дух.

Или да погледнем към онези книги, които ще отворят нови врати в мирогледа ни, за да влезем с повече вяра и надежда в новата 2024 година. А защо не и да си отговорим на въпроси, които през цялата 2023-та са назрявали у нас, но така и не са получили своето обяснение.

Класици като Чарлз Дикенс, Николай Гогол, Фьодор Достоевски и Антон Чехов, познати с незабравимите си "Големите надежди", "Мъртви души", "Престъпление и наказание" и "Вишнева градина" и много други, са посветили не един и два реда именно на времето, в което светът за малко става по-добър. Надниквайки в тези страници, можем да си откраднем щипка мъдрост, да я преработим през призмата на изминалата година и да влезем в новата една идея по-одухотворени.  

Голямата наша съвременичка Божана Апостолова, която с нескрита страст пише книги за деца, докато пред очите ѝ нейната малка внучка разкрива нови светове, пък може да ни отведе на пътешествие, в което да узнаем, че няма невъзможни неща. А нов прочит на мъдростите от Библията може да е ключът към успешната 2024-та. 

"Коледна песен" с намаление от Market.dir.bg 

Купи книгата

Определян като най-значимия прозаик на Викторианската епоха, английският писател Чарлс Дикенс е автор на най-обичаната коледна класика и една от най-завладяващите и вълшебни истории, вдъхновила множество литературни и филмови сюжети през годините. 

"Коледна песен" ще покаже на истинските ценители безсмъртната история за "оригиналния Гринч" - хладнокръвния скъперник и антагонист Ебенизър Скрудж. 

"Kакъв стиснат душевадец беше този Скрудж! Изедник, мъчител, алчен, на стотинката трепереше, от ръка нищо не изпускаше, ненаситният му стар грешник! Твърд и остър като кремък, от който никаква стомана не бе изтръгнала благодатен огън", описва го Дикенс. 

След дълга и сложна вътрешна трансформация у героя, който читателят е склонен да ненавижда през повечето време, с радост отдъхваме, че.... 

"Облече се в "най-хубавите си дрехи" и най-после излезе на улицата. До това време хората вече се лееха като поток, както ги беше видял с Духа на Настоящата Коледа; и като вървеше със скръстени на гърба ръце, Скрудж поглеждаше всеки човек с радостна усмивка.

С една дума, изглеждаше така покоряващо приятен, че трима или четирима добродушни хорица рекоха: "Добро утро, сър. Весела ви Коледа!" И по-късно Скрудж честичко повтаряше, че от всички весели звуци, които някога е чувал, тези са му звучали най-весело.... "

"Разкази за Рождество" от Market.dir.bg 

Купи книгата

Николай Гогол, Фьодор Достоевски и Антон Чехов са оставили такова огромно писмено наследство, че нямат нужда от представяне. 

Гогол ни завещава "Инспектор", "Вечери във ферма край Диканка", "Тарас Булба", "Вий", "Мъртви души", от Достоевски до днес откриваме нови моменти във вечните "Бесове", "Престъпление и наказание", "Братя Карамазови" и "Идиот", а Чехов с "Чайка", "Три сестри", "Вишнева градина" и "Вуйчо Ваньо" вдъхновява над 100 г. постановки и сюжети в цял свят.

Тези три велики (според някои до лудост) умове са събрани в книга, която ще стопли душата и ще развълнува сърцето ви. 

"Коледни целувки" с намаление от Market.dir.bg

Купи книгата

Всяко време от годината е подходящо за любов. А когато говорим за любов, няма нищо по-подходящо от автор като Алисън Мей - член на Асоциацията на авторите на романтични романи в Англия.

Автор на съвременни романтични комедии, преди няколко години новелата ѝ "Коледната целувка на Кора" става финалист за наградата "Романтичен роман на годината".

Родена и израснала в Северен Йоркшир, за себе си казва, че няма деца и домашни любимци, освен една рибка, но тази история завършва трагично. Особен интерес обаче предизвиква богатата ѝ биография, която включва работа като сервитьорка, продавачка, образователен съветник и управител на консултативен център, преди да започне да "създава истории".

В "Коледни целувки" срещаме Холи, която страстно мрази Коледа и няма търпение да избяга от нея, но полетът ѝ е отменен и мечтаната ѝ ваканция на Карибите няма да се състои. Кора пък е имала ужасна година и я очаква работна Коледа в универсалния магазин "Голдингс", и то облечена в нелеп костюм на елен. А Джесика не иска да приеме истината за брака си и в мислите си все се връща към времето, когато животът ѝ още е бил изпълнен с надежда. Дали да очакваме магия? 

"Видимото е временно, а невидимото вечно" от Market.dir.bg

Купи книгата

В някои моменти човек има нужда от поглед към мъдростите на Светото писание, за да си отговори на отдавна зададени въпроси. Всеки определящ себе си като християнин, би трябвало поне веднъж да е прочел Библията от корица до корица. Не всеки ден обаче е подходящ за Книгата на книгите. 

Затова пък мъдростите от Нея са събрани в компактно издание на "Изток Запад". Ето само малък откъс от тях:  

"Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто - зло, тъмнината считат за светлина, и светлината - за тъмнина, горчивото считат за сладко, и сладкото - за горчиво." 

"Придобиването мъдрост стои по-високо от рубини."

"Страхът Господен е истинска мъдрост, и отбягването от зло е разум." 

"Мъдър син радва баща си, а глупав син е тъга на майка си". 

"Вълшебството" от Market.dir.bg

Купи книгата

"Повече от 20 века думите в едно Свято писание са били тълкувани погрешно, те са озадачавали и обърквали почти всички, които са ги прочитали.

И през цялото това време само неколцина души са осъзнали, че тези думи са загадка и щом разплетете загадката и разбулите тайната, пред очите ви ще се появи нов свят". 

В тематичното заглавие "Вълшебството" Ронда Бърн разкрива пред света това знание, което може да преобърне живота ви. А след това, по време на едно невероятно 28-дневно пътешествие, тя учи как да използвате това знание в своето всекидневие, така че да преобрази целия ви живот. 

Бърн е една от най-успешните австралийски сценаристки, продуцентки и писателки на бестселъри в жанра мотивационна литература, а книгите ѝ се превеждат на все повече езици. 

"Ние сме техният рай" от Market.dir.bg

Купи книгата

Ако през тези празнични за останалите хора дни някой ви липсва и нямате настроение за тържества, събиране с приятели и роднини, просто защото нищо вече не е същото, тази книга е за вас. 

Алисън Дюбоа ще опита да отговори на въпросите ви какво се случва с любимия човек, когато прекрачи отвъд, има ли живот след смъртта и можем ли да осъществим връзка с обичните си близки, напуснали този свят. 

Тя е убедена, че любимите хора са около нас, предлагайки ни любов и утеха. Те се опитват да се свържат с нас на своя език - чрез знаци, песни, "съвпадения" и необичайни случки. Дюбоа ще ви помогне да разчетете тези знаци, за да се убедите, че никога не сте сами, а любовта е единствената сила, способна да надвие смъртта и да осъществи връзка между световете.

Трябва да се отбележи, че уникалната история на Алисън Дюбоа е в основата на хитовия американски сериал "Медиум". Тя работи в областната прокуратура на Аризона, когато се проявява специфичната ѝ дарба да общува с мъртвите. Изследователи от Университета в Аризона я подлагат на серии от тестове и в крайна сметка официално потвърждават способностите ѝ на медиум.

Оттогава посвещава времето си на издирване на изчезнали хора и разплитане на сложни криминални случаи.

"Малката Голяма Божана и най-щастливата Коледа" от Market.dir.bg

Купи книгата

Божана Апостолова-Пейкова е българска поетеса, писателка и издател. Носител на Орден "Стара планина" първа степен за изключително големите си заслуги в развитието на българската култура.

А докато тя пишеше (добре позната вече на българските читатели) поредицата "Малката Божана", посветена на внучката ѝ, заедно с нея растеше и главната ѝ героиня - Малката Божана.

Тя вече е на 9 г., а малките читатели имат възможността да държат в ръцете си десетата книга от поредицата.

В нея ще прочетат интересни и забавни истории, свързани с характера на едно дете, което само успява да превърне своята Коледа в истински празник. 

"Най-хубавият коледен подарък" с намаление от Market.dir.bg

Купи книгата

В тази на вид детска книга ще намерите три коледни истории за деца и възрастни. 

"Откъде идват коледните гирлянди?", "Бефана" и "Супа от камъчета" са приказки-притчи, които могат да се четат не само по Коледа.

Тези три малки книжки събират на едно място приказки от Франция, Италия и Украйна, а общото в тях не е толкова коледната тема, колкото идеята, че човек трябва да бъде малко по-добър по всяко време на годината. 

"За теб, мамо" - персонализирана книжка от 30 карти за дописване от Market.dir.bg

Купи книгата

И като говорим за книги, сред подаръчните комплекти в Market.dir.bg намираме идея за уникален подарък - 30 карти за дописване с лично послание "За теб, мамо!".

Подарък за най-скъпата ви дама, който носи вашия почерк и ще остави спомен в сърцето ѝ завинаги, по-дълбок от всяко друго четиво.

Всички карти носят вашето послание, като в тях е зададена само началната посока. Дори и да не обичате да пишете, просто споделете онова, което ви е на сърцето, и готово! 

Специален подарък "За моя баща" с намаление от Market.dir.bg 

Купи книгата

"Специален подарък за моя баща" пък е красив начин да бъдат зарадвани бащите от всички възрасти за малките жестове на обич през годините.

Тя е и начин да кажете на най-важния мъж в живота си - онзи, който създава мирогледа ви и до голяма степен формира търсенията в живота ви:

"Благодаря за това, че стоеше до мен, когато имах нужда от подкрепа и че се отдръпна и ми позволи да вървя сам, когато времето за това настъпи".

Любопитен факт е, че от луксозната серия книги "Специален подарък" са продадени повече от 16 милиона копия по целия свят. 

С този наръч от издания, в които събрахме класици, съвременници, хумористи и дори медиуми и мотивационни автори, ви пожелаваме да се потопите в Новата година по-подготвени за предизвикателствата, които ще срещнете по пътя към доизграждането на себе си. 

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Още

Къде се намира "Гробището на забравените книги"?

Къде се намира "Гробището на забравените книги"?

Още

"Вълшебника" от Колъм Тойбин повдига завесата зад бурния живот на Томас Ман (откъс)

"Вълшебника" от Колъм Тойбин повдига завесата зад бурния живот на Томас Ман (откъс)

Още

10 заглавия от света на спорта, които ще ни спечелят

10 заглавия от света на спорта, които ще ни спечелят

Още

10 бисера от съвременната литература в черния петък на книгите

10 бисера от съвременната литература в черния петък на книгите

Още

Светлите умове на човечеството в 10 вълнуващи книги

Светлите умове на човечеството в 10 вълнуващи книги

Още

"Евтин вход" към завладяващите светове на 10 изключителни личности

"Евтин вход" към завладяващите светове на 10 изключителни личности

Още

Американците и тяхното великолепно перо: 10 "must-read" заглавия

Американците и тяхното великолепно перо: 10 "must-read" заглавия

Още

10 приключенски романа: Адреналин между кориците в студените есенни вечери

10 приключенски романа: Адреналин между кориците в студените есенни вечери

Още

В приказни чорапи за топло сърце - 10 книги за (не)пораснали деца

В приказни чорапи за топло сърце - 10 книги за (не)пораснали деца

Още

100 години от рождението на Итало Калвино: "Ако пътник в зимна нощ" (откъс)

100 години от рождението на Итало Калвино: "Ако пътник в зимна нощ" (откъс)

Още

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Още

Позната и непозната, мистична и правдива - историята ни в 10 книги

Позната и непозната, мистична и правдива - историята ни в 10 книги

Още

Кино между страниците

Кино между страниците

Още

В тайните на археологията и антропологията с 10 интригуващи заглавия

В тайните на археологията и антропологията с 10 интригуващи заглавия

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Чуй отвътре как звучи "Чин Чин" в новата книга на Нуша Роянова

"Чин Чин" е книга и за смелостта, и за топлината, и за приключенията, но преди всичко това е книга за приятелството и за неговата безкрайна сила

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

Записките на живописеца, написани малко преди кончината му, вече са издадени и в книга, която проф. Джурова е озаглавила "Разпилени спомени"

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, посветени на пророка Давид, написани върху пергамент

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика