Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Поклонението пред Екатерина Йосифова ще се състои на 19 август

IN MEMORIAM

Поклонението пред Екатерина Йосифова ще се състои на 19 август

Именитата ни поетеса почина на 81-годишна възраст на 13 август

Екатерина Йосифова (4 юни 1941 - 13 август 2022) Снимка: Личен архив

Поклонението пред поетесата Екатерина Йосифова ще се състои на 19 август (петък), съобщи писателката и журналист Силвия Чолева за БТА. То ще е от 13:00 ч. в ритуалната зала на Централни гробища в София.

Още

Отиде си поетесата Екатерина Йосифова

Отиде си поетесата Екатерина Йосифова

Екатерина Йосифова почина на 81-годишна възраст на 13 август.

"За българската поезия Катя Йосифова е една от най-добрите поети. Смятам, че това тепърва ще се оцени още повече. Обикновено у нас става така. Аз все още не мога да свикна с мисълта... Според мен тя в момента е най-добрата поетеса", коментира пред БТА Чолева.

Екатерина Йосифова е родена на 4 юни 1941 г. в Кюстендил. Завършва руска и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работи като учителка, редактор и драматург в Кюстендилски драматичен театър.

Още

За Екатерина Йосифова почтеността бе най-ценната добродетел, а щастието - да живееш без вини и угризения

За Екатерина Йосифова почтеността бе най-ценната добродетел, а щастието - да живееш без вини и угризения

Автор е на стихосбирките "Късо пътуване", "Нощем иде вятър", "Къща в полето", "Имена", "Подозрения", "Ненужно поведение", "Малко стихотворения", "Нищо ново", "Сиромашко лято", "Нагоре-надолу" и на книгите "Посвещение" и "Приказка за дракончето Поли" (проза за деца, 1994).

Нейни стихотворения са включвани в редица антологии и литературни издания в България и в други държави, сред които Австрия, Великобритания, Румъния, Русия, САЩ, Унгария, Германия.

Сред по-важните литературни награди, които е получавала, са Годишната награда за поезия на Съюза на българските писатели (за "Къща в полето" - 1984) и Годишната награда за поезия на Съюза на българските писатели (за "Подозрения" и "Ненужно поведение" - 1994); Награда на Сдружението на български писатели (за най-добра книга на годината за "Малко стихотворения" - 1998); Наградата "Иван Николов" (за цялостно творчество - 1999), голямата награда за литература на СУ "Св. Климент Охридски" (2014).

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Ако съдбата ти даде възможност, ще поправиш ли грешка от миналото"

Таня Глухчева и "Професора" - роман за невероятното преплитане на минало и бъдеще, както и на любов, предателство, обсебване, фанатизъм, атеизъм, наука и морал...

"Последното, което ми каза" - трилърът, продал над 2 милиона копия по света, излиза на български език

Сензационният роман на Лора Дейв ще се появи и като минисериал на Apple TV+ с участието на Дженифър Гарнър

"Инкогнито" от Дейвид Игълман разкрива тайния живот на нашия мозък (откъс)

Спускаме се в дълбините на човешкото подсъзнание с най-популярната книга от известния невроучен, която излиза в ново издание

Отмъщение гори в "Кралството на обречените" от Кери Манискалко

Дългоочакваното продължение на "Кралството на прокълнатите" ни води право към портите на ада

Издателство „Колибри“ представя 30 бисера от литературата на XX век

Поредицата обхваща едни от най-бележитите творци на миналия век, сред които "Нежна е нощта" и "Великият Гетсби", "Среднощни деца" на Салман Рушди, "Пътешествие до края на нощта" на Луи-Фердинан Селин, а основополагащ поредицата е романът "Слепота" на Жозе Сарамаго

Фарове към знанието: 13 книги за малки и големи любознайковци

Учението е необятно пътешествие, затова сме ви приготвили специална селекция от учебни книги и помагала, с които да го превърнете в лесно, интересно и забавно занимание