Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първата творба на Стивън Кинг в интернет е посетена за ден от 2 милиона души

МАЙСТОРИ НА КНИГАТА

Първата творба на Стивън Кинг в интернет е посетена за ден от 2 милиона души

Майсторът на психотрилъра е първият писател, открил възможностите на мрежата

9 февруари 2009 г. Стивън Кинг на представянето на Kindle 2 в Ню Йорк (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

На днешния ден - 14 март 2000 г. Стивън Кинг открива колко важен посредник с читателите може да бъде интернет. Само за един ден романът му "Растението" е посетен от 2 милиона души. Литературният интернет се превръща в символ на свободата на творчеството. Майсторът на трилъра почва да търси тази връзка с непознатите си фенове дори за интимни споделяния, като признанието, че се бори с алкохолизма си.

Животът му е белязан с множество лични психотравми. Малко преди 2000-та - през юни 1999-а, кола блъсва Кинг, както си върви по тротоара. Последствията са жестоки - множество наранявания по цялото тяло, пробит скалп на главата, счупено бедро, спукан бял дроб. Около месец лежи в болница, през което време за 10 дни му правят 5 операции. Две години след инцидента писателят заболява от тежка пневмония. През 2002 г. обявява, че е напът да се откаже от писането, но разбира се, това си остава само закана. Обратното, Кинг активно започва да използва интернет. Там публикува и електронната си новела "Ур" /2009 г./

Кинг е страстен китарист и свири в писателската рокбанда Rock Bottom Remainders. Мотото им е “Свирим музика така, както Металика пишат романи”. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Продажбите на книгите на Стивън Кинг възлизат на около половин милион копия. Приходите от тях са средно около 50 милиона на година. Трудно е да се повярва, че този човек, израснал в постоянен финансов недоимък още от детските си години, стига до богатство, с каквото могат да се похвалят малко съвременни писатели.

Някога

Отгледан от самотна майка, тъй като бащата рано напуска семейството, като студент Стивън Кинг работи какво ли не, за да се издържа: прави колонка в аматьорско списание, мете в пералня, пробвал се е дори като... гробар. И навсякъде открива сюжети за творчеството си. След като се жени за колежка от университета и официално почва работа като учител, ражда му се първото дете, майка му е с влошено здраве, писателят е принуден да живее със семейството си в каравана, често е на "червено" със сметките. От кризата, продължила цяло десетилетие, го спасява романът "Кери". Издателите го купуват за... 2500 долара. Години по-късно правата за книгата ще струват вече половин милион, но по онова време стигат само за сметките!..

В зората на славата

Седемдесетте години на миналия век са началото на "сериала" на Кинг "Тъмната кула". В "тъмна кула" обаче е и животът му. Това е времето, в което денят му редува писането с бира, цигари, кокаин, валиум, сироп за кашлица и марихуана. Умопобъркваща смес, от която не може да се "извади" сам, съзнавайки, че затъва. Това състояние продължава доста години. Пристрастяването на Кинг към тези "боклуци", както ги наричат приятелите му, започва да ги безпокои, и те се намесват в битката му да се отърве от тях. Самият Кинг признава зависимостта си от алкохола в автобиографичната си книга "За писането: Мемоари на занаята". За година на спасението му биографите на Стивън Кинг считат 1988-а, когато излиза "Томичукалата".

Парадоксално обаче, личните проблеми на писателя не пречат на нарастващите му успехи в творчеството. Първите творби на Стивън Кинг, които пише под псевдонима Ричард Бахман и Джон Суитън, излизат в малък тираж средно от по 10 000 копия, но от друга страна това изиграва ролята на реклама - книги като "Стрелецът" и "Тъмната кула", почват да се търсят от колекционери. През 1985 г. по-популярният псевдоним - Бахман, фалшиво "умира" - Кинг издава почти едновременно "Град Отчаяние" с истинското си име, и "Отмъстителят", под "авторството" на Ричард Бахман!?! Едва през 2006 г. на една пресконференция писателят признава, че е автор на романите, подписани с псевдоним.

Най-тиражната книга на Стивън Кинг до днес, след "То", е романът му "Под купола", който всъщност е преработка на незавършен негов роман от края на 70-те. За романа си "11/22/63" /2011 г./ Стивън Кинг е номиниран за Световната награда за фентъзи - "Най-добър роман". През 2013 г. излиза продължението на "Сияние" - "Доктор сън".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стивън Кинг и съпругата му Табита вече са хора, които може да не страхуват за бъдещето, както в началото на брака си. Те притежават няколко къщи и имение, три деца и четири внуци. Писатели са и Табита Кинг, и синовете им. Стивън Кинг и съпругата му са собственици на три радиостанции в Мейн. Повечето от книгите на писателя са филмирани от холивудски продукции и представляват култови ленти с мащабен касов успех. Е, дъщерята на Кинг - Наоми е монахиня, но се чувствала щастлива в лоното на църквата. Дали пък тя не е изкуплението на Стивън Кинг, че "цял живот печели от страховете на хората"?, пише един критик.

Самият писател веднъж казва, че днес не би написал някои от романите си, и единствената, която е искал да напише е "Повелителят на мухите"?!? Като гражданин, Стивън Кинг е филантроп - той дарява много пари за най-различни хуманни каузи, спонсорира спортни отбори, дарява пари на политически организации. Нерядко излиза в публичното пространство, за да отстоява принципи като свободата на словото и борбата срещу насилието. На реплики от рода на това, че и неговите романи са пълни с насилие, Кинг отговаря: "Когато хората свикнат да гледат страховете си в очите, те ще знаят как да се освободят от тях и да се борят със Злото. Останалото е фалшив алтруизъм. В целия свят се случват страшни неща и за хората е по-добре да ги съпреживеят чрез книгата, отколкото наяве. Ние не можем да си затваряме очите пред страха!", казва писателят.

Еми МАРИЯНСКА 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика

Парижките букинисти остават по кейовете на Сена по време на Олимпиадата

След дълга полемика френският президент реши търговците на стари книги, които традиционно се разполагат по брега на реката от 17-и век, да не се местят

Документ, написан от японски военачалник през 16-и век, беше разчетен в музея Химеджи

Смята се, че писмото е изпратено до високопоставен самурай през периода Едо

"Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж" от Фредерик Бегбеде

Това е неговият опит да разбере себе си, миналото си, обезумелия свят, в който живее