Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Наградите „Гонкур“ тази година са без фаворит

КНИЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ

Наградите „Гонкур“ тази година са без фаворит

Академията "Гонкур" ще обяви решението си на 3 ноември в ресторант "Друан" в Париж. Финалистите са Брижит Жиро. Джулиано да Емполи, Клое Корман и Макензи Орсел

Наградите "Гонкур" тази година са без фаворит, съобщава АФП. Една сравнително непозната авторка, есеист с дебютен роман и двама тридесетгодишни автори оформят кръга на четиримата финалисти (Източник: Prix Goncourt/ Wikipedia)

Наградите "Гонкур" тази година са без фаворит, съобщава АФП. Една сравнително непозната авторка, есеист с дебютен роман и двама тридесетгодишни автори оформят кръга на четиримата финалисти, предава БТА. 

Академията "Гонкур" ще обяви решението си на 3 ноември в ресторант "Друан" в Париж. Финалистите са Брижит Жиро. Джулиано да Емполи, Клое Корман и Макензи Орсел.

Италиано-швейцарецът Джулиано да Емполи беше разглеждан като фаворит с "Le Mage du Kremlin" ("Магът от Кремъл"), докато не спечели Голямата награда на Френската академия.

Американецът Джонатан Лител (който е натурализиран французин) печели "Гонкур" и Голямата награда с "Доброжелателните" през 2006 г. Патрик Рамбо също печели двете награди в една и съща година - 1997 г., с "La Bataille" ("Битката"). Но двете институции държат на независимостта си.

Още

Носителят на "Гонкур" Ерве Льо Телие: Инстаграм не създава уникални хора, а прави еднакви идентичности

Носителят на "Гонкур" Ерве Льо Телие: Инстаграм не създава уникални хора, а прави еднакви идентичности

Един носител на две награди означава една-единствена книга по витрините на книжарниците, казва Дидие Дьокоен, президент на наградите "Гонкур". Той не би желал една и съща книга да спечели две автономни награди.

Кристин Анго, финалист с "Le Voyage dans l'Est" ("Пътешествие на Изток"), спечели наградата "Медичи" преди осем дни.

Романът на Джулиано да Емполи "Le Mage du Kremlin" ("Магът от Кремъл") беше публикуван през април. Французойката Брижит Жиро успя да направи впечатление с "Vivre vite" ("Да живеем бързо"), посветен на събития, свързани със смъртта на съпруга й през 1999 г. вследствие на инцидент с мотор. Досега Жиро е била част от селекцията на различни награди, но едва ли е очаквала, че тази нейна книга ще стигне толкова далеч.

Клое Корман посвещава романа си "Les presque soeurs" ("Почти сестрите") на децата, жертви на Холокоста. Корман е на 39 години и работи в администрацията на министъра на националното образование и младежта Пап Ндиай.

Изненадата може да дойде и от страна на Макензи Орсел и неговата книга от 600 страници "Une somme humaine" ("Човешка сума").

Наградата "Гонкур" е най-престижният литературен приз във Франция. Връчва се малко преди периода на коледните празници и гарантира солидни продажби на лауреатите - в размер на стотици хиляди. Засега нито една от книгите финалисти не може да се похвали с подобен тираж. Паричната награда "Гонкур" е символична - десет евро.

Още

Сенегалският писател Мохамед Мбугар Сар е носителят на "Гонкур"

Сенегалският писател Мохамед Мбугар Сар е носителят на "Гонкур"

Още

Романът "Аномалията" стана вторият най-продаван в историята на наградите "Гонкур"

Романът "Аномалията" стана вторият най-продаван в историята на наградите "Гонкур"

Още

Жан-Пол Дюбоа е носителят на престижната награда "Гонкур"

Жан-Пол Дюбоа е носителят на престижната награда "Гонкур"

Още

Футуристичен трилър спечели френската литературна награда "Гонкур" 2020

Футуристичен трилър спечели френската литературна награда "Гонкур" 2020

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Романът "Трио" - психологическа и емоционална провокация от Уилям Бойд

Новата книга на британския автор разказва за киноиндустрията през '68-а

Легендарната "Дъга" се завръща с антология от девет нови истории

"Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса "Няма ли да е яко да видя нов брой на "Дъга"?, казва редакторът на антологията Андрей Андров

Германският писател и есеист Ханс Магнус Енценсбергер почина на 93 години

Енценсбергер е съосновател на едно от най-големите германски издателства "Зуркамп"

Рицарят на прозата Едуардо Мендоса се завръща в България с "Бъркотия на борсата и в живота" (откъс)

Читателят ще открие свой стар познайник - анонимния детектив и главен герой в пародийната поредица "Загадката на омагьосаната крипта", "Маслиновият лабиринт" и "Приключението на дамския фризьор", който дълги години след излизането си от лудницата води праведния живот на съзнателен гражданин

Идва "Добра година": Нова кулинарна книга на Goodlife Publishing

Изданието на фууд стилистите, кулинарни фотографи и готвачи Десислава Георгиева и Стоян Георгиев включва близо 150 рецепти, вдъхновени от качествените сезонни продукти с техните характер и особености

"Intuitio" на Лоран Гунел. Трилърът, който надхвърля въображението

Росица Ташева за първия трилър на френския писател