Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Наградите „Гонкур“ тази година са без фаворит

КНИЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ

Наградите „Гонкур“ тази година са без фаворит

Академията "Гонкур" ще обяви решението си на 3 ноември в ресторант "Друан" в Париж. Финалистите са Брижит Жиро. Джулиано да Емполи, Клое Корман и Макензи Орсел

Наградите "Гонкур" тази година са без фаворит, съобщава АФП. Една сравнително непозната авторка, есеист с дебютен роман и двама тридесетгодишни автори оформят кръга на четиримата финалисти (Източник: Prix Goncourt/ Wikipedia)

Наградите "Гонкур" тази година са без фаворит, съобщава АФП. Една сравнително непозната авторка, есеист с дебютен роман и двама тридесетгодишни автори оформят кръга на четиримата финалисти, предава БТА. 

Академията "Гонкур" ще обяви решението си на 3 ноември в ресторант "Друан" в Париж. Финалистите са Брижит Жиро. Джулиано да Емполи, Клое Корман и Макензи Орсел.

Италиано-швейцарецът Джулиано да Емполи беше разглеждан като фаворит с "Le Mage du Kremlin" ("Магът от Кремъл"), докато не спечели Голямата награда на Френската академия.

Американецът Джонатан Лител (който е натурализиран французин) печели "Гонкур" и Голямата награда с "Доброжелателните" през 2006 г. Патрик Рамбо също печели двете награди в една и съща година - 1997 г., с "La Bataille" ("Битката"). Но двете институции държат на независимостта си.

Още

Носителят на "Гонкур" Ерве Льо Телие: Инстаграм не създава уникални хора, а прави еднакви идентичности

Носителят на "Гонкур" Ерве Льо Телие: Инстаграм не създава уникални хора, а прави еднакви идентичности

Един носител на две награди означава една-единствена книга по витрините на книжарниците, казва Дидие Дьокоен, президент на наградите "Гонкур". Той не би желал една и съща книга да спечели две автономни награди.

Кристин Анго, финалист с "Le Voyage dans l'Est" ("Пътешествие на Изток"), спечели наградата "Медичи" преди осем дни.

Романът на Джулиано да Емполи "Le Mage du Kremlin" ("Магът от Кремъл") беше публикуван през април. Французойката Брижит Жиро успя да направи впечатление с "Vivre vite" ("Да живеем бързо"), посветен на събития, свързани със смъртта на съпруга й през 1999 г. вследствие на инцидент с мотор. Досега Жиро е била част от селекцията на различни награди, но едва ли е очаквала, че тази нейна книга ще стигне толкова далеч.

Клое Корман посвещава романа си "Les presque soeurs" ("Почти сестрите") на децата, жертви на Холокоста. Корман е на 39 години и работи в администрацията на министъра на националното образование и младежта Пап Ндиай.

Изненадата може да дойде и от страна на Макензи Орсел и неговата книга от 600 страници "Une somme humaine" ("Човешка сума").

Наградата "Гонкур" е най-престижният литературен приз във Франция. Връчва се малко преди периода на коледните празници и гарантира солидни продажби на лауреатите - в размер на стотици хиляди. Засега нито една от книгите финалисти не може да се похвали с подобен тираж. Паричната награда "Гонкур" е символична - десет евро.

Още

Сенегалският писател Мохамед Мбугар Сар е носителят на "Гонкур"

Сенегалският писател Мохамед Мбугар Сар е носителят на "Гонкур"

Още

Романът "Аномалията" стана вторият най-продаван в историята на наградите "Гонкур"

Романът "Аномалията" стана вторият най-продаван в историята на наградите "Гонкур"

Още

Жан-Пол Дюбоа е носителят на престижната награда "Гонкур"

Жан-Пол Дюбоа е носителят на престижната награда "Гонкур"

Още

Футуристичен трилър спечели френската литературна награда "Гонкур" 2020

Футуристичен трилър спечели френската литературна награда "Гонкур" 2020

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Над 4000 книги, заграбени от берлинската Еврейска равинска семинария, са открити в Прага

Книгите произхождат от колекцията на Висшия институт за еврейски изследвания в Берлин, който е закрит и разграбен от нацистите през 1942 г.

"Неразделните" от Симон дьо Бовоар за първи път на български (откъс)

В известен смисъл тази творба е ключ към цялостното творчество на голямата френска писателка

Джоан Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.

Украинци в Лисабон протестират срещу проруска книга за войната

През март украинската общност в Португалия изрази възмущението си от издаването на книгата с прокремълски разкази за руската война в Украйна

Рядко копие на първия комикс със Супермен се продаде за 6 милиона щатски долара на търг

"Херитейдж Окшънс" определя първия брой на "Екшън Комикс" като "най-важния комикс, публикуван някога"

Австралийска фондация спечели наградата "Астрид Линдгрен"

Фондацията за грамотност на коренното население (Indigenous Literacy Foundation - ILF) беше отличена за "новаторската си работа за разпространението на литература сред децата от Първите нации на Австралия"