Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На български език излиза роман по хитовия сериал на Netflix „Емили в Париж“ (откъс)

КИНО И ЛИТЕРАТУРА

На български език излиза роман по хитовия сериал на Netflix „Емили в Париж“ (откъс)

Книгата на френската писателка Катрин Каленгула проследява първия сезон на сериала от създателя на „Сексът и градът“ и включва специално приложение за феновете.

Още с появата си през 2020 година емблематичният сериал от създателя на "Сексът и градът" Дарън Стар - "Емили в Париж" - се превърна в една от най-обсъжданите и гледани продукции на стрийминг гиганта Netflix (Източник: Издателство "Сиела")

Още с появата си през 2020 година емблематичният сериал от създателя на "Сексът и градът" Дарън Стар - "Емили в Париж" - се превърна в една от най-обсъжданите и гледани продукции на стрийминг гиганта Netflix.

Още

"Идеална Коледа в Париж" - вдъхновяваща история, която пренася читателя в сърцето на Франция

"Идеална Коледа в Париж" - вдъхновяваща история, която пренася читателя в сърцето на Франция

А главната героиня Емили Купър, изиграна от популярната актриса Лили Колинс, достойно прие титлата на "парижката Кари Брадшоу" с екстравагантния си стил на обличане и пикантните си любовни авантюри.

Точно в деня на премиерата на третия сезон на обичания от милиони зрители сериал, се появява и първата му официална новелизация - романът "Емили в Париж" от френската писателка Катрин Каленгула.

Издържан в запазения бляскав стил на сериала, присъщото му чувство за хумор и изискана парижка мода, романът на Катрин Каленгула проследява целия първи сезон от завладяващата история на американката Емили и изпълненото ѝ с недоразумения и неволи приключение да завладее Париж.

Източник: Издателство "Сиела"

В края си книгата съдържа и специално цветно приложение за феновете на сериала с някои от най-запомнящите се тоалети и моменти.

"Всички имаме нужда от мечти, за да живеем, а моята винаги е била да дойда тук."

Още

Театър "Шатле" в Париж връща спектаклите в стила на Бродуей

Театър "Шатле" в Париж връща спектаклите в стила на Бродуей

Емили Купър от дете си представя как живее в Париж и ето че мечтата ѝ най-после е реалност! Изпратена от компанията си в Чикаго на мястото на шефката си, която забременява и няма как да поеме позицията, Емили пристига в Града на любовта, за да консултира френската маркетинг агенция за луксозни стоки "Савоар".

Задачата ѝ е да покаже на френските си колеги американската гледна точка в маркетинга и да засили присъствието им в социалните мрежи. На хартия това изглежда като перфектната работа за нея. Само с едно изключение - Емили не говори френски. Но това не би трябвало да е чак толкова голям проблем, нали?

Още с влизането си в офиса на "Савоар" обаче, Емили разбира, че Париж може и да не е точно града от мечтите ѝ. Младата жена скоро осъзнава, че колегите ѝ никак не са впечатлени от това, че не говори френски, а бурният ѝ ентусиазъм и ведър характер изглежда дразнят шефката на агенцията до дъното на префърцунената ѝ френска душа.

Още

Голям музей-школа на Джакомети ще бъде създаден в Париж

Голям музей-школа на Джакомети ще бъде създаден в Париж

Решена да помаха "Au revoir" на всяка една неприятност, изпречила се на пътя ѝ, Емили се опитва да заживее като истинска парижанка, макар и това да ѝ изглежда практически невъзможно.

Нейни гидове из улиците, маниерите и многобройните особености на Париж ще бъдат новата ѝ най-добра приятелка Минди - певица от Шанхай, която работи като бавачка след катастрофално участие в телевизионно шоу за таланти; изключително сексапилният готвач Габриел (с когото Емили трябва да бъде само приятелка) и неговото гадже Камий, с която Емили някак си успява да се сприятели. И да се забърка в най-голямата каша на живота си.

Висша мода, обилни количества драма и любовни триъгълници оживяват сред страниците на това вълнуващо приключение из най-вълшебните места в Града на светлините. Ще успее ли Емили да намери мястото си там и да се отърси от образа на типичната "Американка", за която всички я мислят? Предстои да разберем...

Забавно, романтично и шармантно във френската си красота, "Емили в Париж" е идеалното четиво за всеки, който не се страхува да мечтае и да сбъдне мечтите си..

Из "Емили в Париж" от Катрин Каленгула

ДОБРЕ ДОШЛИ В ПАРИЖ

Пътувам с такси и сърцето ми бие толкова силно, че е готово да се пръсне. Аз, Емили Купър, съм в Париж! Всички имаме нужда от мечти, за да живеем, а моята винаги е била да дойда тук. Случи се неочаквано една вечер, докато гледах филма "Мулен Руж" с прекрасната Никол Кидман. Била съм на седем или осем години и там, пред екрана, възкликнах: "И аз искам да отида в Париж". На което майка ми отговори: "Малко е далеч от Чикаго, нали?". А баща ми добави: "На твое място щях да си помисля. Казват, че французите се къпят само веднъж месечно".

Още

Уди Алън снима в Париж за първи път на френски език

Уди Алън снима в Париж за първи път на френски език

Но нищо не успя да ме разколебае, дори и телесните миризми.

О, разбира се, не съм идиотка! Знам, че действието в "Мулен Руж" се развива по времето на Бел Епок и че оттогава е изминало доста време. Така е, но когато мечтаеш толкова силно за нещо, просто е невъзможно да се спреш. Този филм сякаш пося някакво семе в мен, което с годините само порасна и разцъфна.

Пред погледа ми се нижат парижките улици, заедно с един от друг все по-великолепни паметници. А аз се усмихвам, усмихвам! И все пак част от мен изпитва страх. Може би приятелят ми Дъг прекалено много ми липсва. Може би действителността няма да отговори на мечтата ми.

Обуздавам всичките си страхове със силата на ентусиазма. Погребвам ги под тонове оптимизъм. Защото ако мечтите ни тласкат напред, страховете на свой ред напълно ни парализират.

Таксито спира пред старинна сграда, граничеща с неизразимо очарователен площад. Дори има малък фонтан! Опитвам се да прикрия смайването си, докато едва се сдържам да не заподскачам и да не се разкрещя; "Париж, ето ме!".

Още

Български аутсайдери в изкуството с първа изложба в Париж през септември

Български аутсайдери в изкуството с първа изложба в Париж през септември

И като си помисля, че цялото това щастие дължа на някакъв сперматозоид! Ако шефката ми у дома, в Чикаго, не бе забременяла в точния момент, сега тя щеше да бъде тук, на мое място. Обичам те, малка попова лъжичке! На слизане от таксито ме посреща тъмнокос мъж, облечен в доста класически костюм. Брокерът по недвижими имоти, както предполагам.

- Емили Купър? - казва той, като се здрависва с мен.

- Жил Дюфур, от агенцията за настаняване.

- Хай, бонжур! Апартаментът ми е на петия етаж без асансьор. Вътре откривам абсолютно великолепно вито стълбище. Започва да ми се струва не чак толкова красиво, след като изкачвам десетки и десетки стъпала, натоварена с тежките куфари.

Първо впечатление от Париж: старото е красиво, но не много практично.

- Стигнахме ли? - питам аз, останала без дъх.

- Вие сте на петия етаж - информира ме Жил Дюфур. - Тук е само четвъртият.

- Преброих пет етажа.

Още

"Модистката от Париж" проследява пътя на една жена от ада на войната до ателието на Кристиан Диор (откъс)

"Модистката от Париж" проследява пътя на една жена от ада на войната до ателието на Кристиан Диор (откъс)

Той въздъхва отчаяно, сякаш иска да каже: "Ама тази да не би да е малоумна?".

- Във Франция първият етаж е партер. Така вторият става първи и така нататък.

- Много странно - отбелязвам аз объркана.

- Не, напълно логично е - отвръща той.

Как да го накарам да разбере, че нещо, което изглежда логично за едни, не е задължително да бъде такова за други? Не си правя труда. Имам само една цел: да открия своя малък парижки дом! С цената на едно последно усилие успявам да изкача багажа си до шестия етаж - каквото и да казва Жил Дюфур, мускулите на бедрата ми показват, че наистина сме на шестия.

- Вашата прекрасна и кокетна слугинска стая1 - обявява той.

Още

Катедралата "Нотр Дам" в Париж ще бъде отворена отново през 2024 г., както е планирано

Катедралата "Нотр Дам" в Париж ще бъде отворена отново през 2024 г., както е планирано

Бързо разбирам какво на неговия език на брокер на недвижими имоти означава "кокетна": миниатюрна. Обзавеждането смътно напомня на това в дома на моята прабаба. И мирише малко като у прабаба ми. Но пък там съм на познат терен. Докато тук гледката е просто невероятна! Предимството на шестия етаж, предполагам.

- О, Господи! - възкликвам. Аз съм Никол Кидман в "Мулен Руж".

- Да, целият Париж е в краката ви - потвърждава той, като поставя ръка на рамото ми. - Има едно много приятно кафене, точно отдолу. Държи го мой приятел. И така, всичко наред ли е?

- Да, наред е - отговарям аз, без да мога да престана да се усмихвам.

- Великолепно е.

Иска ми се вече да ме остави сама. Разбрах историята с етажите и искам да съзерцавам Париж. Моят Париж. Да се насладя на момента - сама, щом не мога да го направя с Дъг. За жалост, както изглежда, Жил Дюфур няма намерение да си ходи.

- Гладна ли сте? - пита ме той. - Искате ли да пием кафе или...

- Всъщност трябва да отида в офиса.

- Тогава да пийнем по едно довечера? - настоява той.

Още

Филмът "Ноември" за атентатите в Париж триумфира на кинофестивала в Кан

Филмът "Ноември" за атентатите в Париж триумфира на кинофестивала в Кан

Защо ли имам смътното усещане, че ме сваля? Трябва да кажа, че го прави не твърде деликатно. И определено прибързано. Мислех си, че ме смята за малоумна? Както изглежда, това не го тревожи особено. За сметка на това, мен ме притеснява. Аз просто си искам ключовете. Не е ли това, което с пълно право очакваме от един брокер? Или може би има и други "услуги", включени в цената? Доста странен би бил подобен договор.

- Имам си приятел - оповестявам аз с надеждата да прекратя разговора.

- В Париж?

- В Чикаго.

- Значи си нямате приятел в Париж - заключава той очарован.

Ау! Ето на това му се казва да бъдеш настойчив. И най-вече: ужасно недодялан. Точно на такива неудобни ситуации ми се иска възможно най-бързо да сложа край. И да ги забравя. Веднага щом се сдобивам с ключовете си, го побутвам леко - но категорично - към входната врата.

Да върви да пробутва екстрите си на някой друг.

Още

Единственият роман на Оскар Уайлд излиза в ново илюстровано издание у нас (откъс)

Единственият роман на Оскар Уайлд излиза в ново илюстровано издание у нас (откъс)

Още

 Зашеметяваща и ловко заплетена мистерия "Мастиленочерно сърце" от Робърт Галбрейт (откъс)

Зашеметяваща и ловко заплетена мистерия "Мастиленочерно сърце" от Робърт Галбрейт (откъс)

Още

Гюнтер Грас и романът му "Кучешки години" за първи път на български (откъс)

Гюнтер Грас и романът му "Кучешки години" за първи път на български (откъс)

Още

„Тери Пратчет: Живот с бележки под линия“ – официалната биография на Тери Пратчет излиза на български (откъс)

„Тери Пратчет: Живот с бележки под линия“ – официалната биография на Тери Пратчет излиза на български (откъс)

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика

Парижките букинисти остават по кейовете на Сена по време на Олимпиадата

След дълга полемика френският президент реши търговците на стари книги, които традиционно се разполагат по брега на реката от 17-и век, да не се местят

Документ, написан от японски военачалник през 16-и век, беше разчетен в музея Химеджи

Смята се, че писмото е изпратено до високопоставен самурай през периода Едо

"Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж" от Фредерик Бегбеде

Това е неговият опит да разбере себе си, миналото си, обезумелия свят, в който живее