Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Маргарита Петкова отново пише за любов и пали емоции с поезията си

СТИХОВЕ ЗА ЛЮБОВ

Маргарита Петкова отново пише за любов и пали емоции с поезията си

На 15 март от 18.30 ч. е премиерата на новата й книга "Белите ми нощи"

Маргарита Петкова (Снимка: БТА)

Още

Маргарита Петкова е първият носител на наградата "Евтим Евтимов"

Маргарита Петкова е първият носител на наградата "Евтим Евтимов"

Белите нощи на Маргарита Петкова настъпват точно в средата на март. На 15 март от 18.30 ч. в Централното фоайе на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" ще се състои премиерата на най-новата книга на Първата дама на българската поезия - "Белите ми нощи", издание на "Персей". Входът е свободен, а за доброто настроение ще се погрижи и виното на Tipchenitza Winery. Стихове ще прочете актьорът Мариус Донкин.

Маргарита Петкова пише за любовта както никой друг, а в стиховете й хиляди българи припознават собствените си чувства. Затова нейните стихове се приписваха на ръка, след като книгите й още с излизането им моментално свършваха в книжарниците.

Сега се споделят в социалните мрежи, но продължават да палят същите емоции. Най-пресният пример са "Белите ми нощи" - спечелилите си хиляди почитатели стихове на поетесата (още докато се раждаха) и събрани сега между кориците на новата й книга.

Издателство "Персей"

Маргарита Петкова отново пише за любов, но чертае нови посоки за българската поезия. Тя отново е предизвикателна. Стихотворенията й те завихрят и издигат, политаш с тях, с цялата свобода на любовта като чувство, а не просто като мачкане на чаршафи. Влизаш и в един лабиринт, събрал цялата култура и познание на човечеството.

Интелигентният читател ще се превърне в съавтор, ще разчита с възхита и удоволствие знаци, които ще го препратят към червения карамфил за Шибил или към Дебеляновата любима, към Рембранд със Саския на коленете или Пармския манастир с Жерар Филип. Ще бъде един от народа на Вазов или ще плува в еротиката на "Пеперудите са свободни". И накрая - без да е силен по математика, химия или нови технологии, ще говори за любов с понятия от тези науки. Защото за любовта няма граници - и за чувството, и за думите, с които може да бъде описано.

Още

Поетесата Маргарита Петкова бе звездният гост в Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен

Поетесата Маргарита Петкова бе звездният гост в Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен

"Белите ми нощи ме сполетяха внезапно. И сами започнаха да се пишат. При мен всички стихове така идват - самостоятелно, без да ме питат, без да мога да ги управлявам и без да искам да им държа юздите. Затова са верлибри, свободни стихове, които едва успявах да догонвам, когато успявах. Никога не съм държала сметка на стихотворенията си защо са такива - в момента, в който изписваш думите, те вече престават да са твои, живеят си своя живот. И тъй като са свободни, си избраха да прескачат пунктуацията, да не се препъват в точки и запетайки.

Издателство "Персей"

Интелигентният читател не трябва да бъде ограничаван от автора във възприятията си - нека всеки си слага препинателните знаци според вътрешния си ритъм, придиханията и задъхванията. Според собствените си усещания. Така, мисля, е честно. Както казва Томас Хигинсън, "Когато една мисъл ти взима дъха, изискванията за граматика са несъстоятелни". Та няма лошо да си глътнете граматиката в някоя бяла нощ, напротив, напротив..." - споделя самата Маргарита Петкова.

"Белите ми нощи" е изцяло в свободен стих - любовни верлибри, които са като вени, в които тече кръвта на съвремието. Това е качествено нова книга не само за поет като Маргарита Петкова, но и за българската поезия. Досега не е писана толкова съвременна и интелигентна поетична книга, пълна със скрити загадки и послания за посветени - посветени и в ерудицията, и в любовта.

Още

"Абсурдни времена" на Добромир Банев и Маргарита Петкова излиза в нецензурирана версия

"Абсурдни времена" на Добромир Банев и Маргарита Петкова излиза в нецензурирана версия

Още

Поетесата Маргарита Петкова - специален гост на 6-ия рожден ден на Клуб "Отвъд кориците"

Поетесата Маргарита Петкова - специален гост на 6-ия рожден ден на Клуб "Отвъд кориците"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Жена бавно губи разсъдъка си от "Инсомния" в новия смразяващ трилър на Сара Пинбъра (откъс)

Авторката на "Зад нейните очи" с още по-зловещ и напрегнат роман, в който реалност и сън се преплитат

Пишат нова история за Джеймс Бонд по случай коронацията на Чарлз Трети

Романът "В тайна служба на Негово Величество" е поръчан от компанията "Иън Флеминг Пъбликейшънс" на британския писател Чарли Хигсън

Книга на фокус: "Резерват за хора и вълци" от Здравка Евтимова

Романът разказва за живота на българските роми

Епистоларният шедьовър "Завинаги твой, Винсент" разкрива истинското лице на художника

Честваме 170 години от рождението на Ван Гог с ново издание на писмата му

Нов тираж на "4 3 2 1" от Пол Остър

По желание на читателите издателство "Колибри" пуска нов тираж на последния роман на Пол Остър, неговия Opus magnum, озаглавен "4 3 2 1"

Пролетните „Литературни срещи“ и изборите на писателите

След по-малко от седмица - на 30, 31 март и 01 април в Гьоте-институт България, ще се проведе пролетното събитие от поредицата на фондация "Прочети София" - "Литературни срещи". Това е и началото на програма от няколко събития през годината