Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Поетесата Маргарита Петкова бе звездният гост в Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен

ПОЕЗИЯ И НОЩНИ МУЗЕИ

Поетесата Маргарита Петкова бе звездният гост в Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен

Двамата с поета Добромир Банев представиха пред многобройна аудитория в залата на галерия "Арт център Плевен" своята съвместна поетична творба "Абсурдни времена" - нецензурирана версия

Поетесата Маргарита Петкова бе звездният гост в Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен (Снимка: БТА)

Голямата поетеса Маргарита Петкова - носител на десетки национални награди, автор на много книги и на текстове на обичани от поколения българи песни, бе звездният гост в Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен.

Двамата с поета Добромир Банев представиха пред многобройна аудитория в залата на галерия "Арт център Плевен" своята съвместна поетична творба "Абсурдни времена" - нецензурирана версия.

Двамата с поета Добромир Банев представиха пред многобройна аудитория в залата на галерия "Арт център Плевен" своята съвместна поетична творба "Абсурдни времена" - нецензурирана версия (Снимка: БТА)

В първите мигове на срещата Маргарита Петкова разказа за щастливо изживените години на своята младост в Плевен като редактор на алманах за литература, изкуство и култура "Мизия".

По същото време е удостоена и с първите големи национални и регионални литературни награди за творчеството си. Именитата авторка разкри, че двамата с Добромир Банев като дует, тандем и съавтори са реализирали нова версия на стихосбирката си "Абсурдни времена", в която представят на публиката и творби, отпаднали от предходно издание. Добри ми е голяма опора, призна поетесата.

Двамата с поета Добромир Банев представиха пред многобройна аудитория в залата на галерия "Арт център Плевен" своята съвместна поетична творба "Абсурдни времена" - нецензурирана версия (Снимка: БТА)

Добромир Банев също започна с лично откровение. Като младеж, роден в Ловеч, имал слабост към Плевен, защото много от свободните си дни се опитвал да прекарва в по-големия град , който му предлагал повече и по-разнообразни преживявания. Той си спомни, че е завършил школа по акордеон с инструмент, който е бил закупен от Плевен, и че е благодарен до ден днешен на музиката, която му помага за писането на стихове.

Поетесата Маргарита Петкова бе звездният гост в Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен (Снимка: БТА)

Двамата поети прочетоха редове от новата книга. За едночасовия рецитал те получиха много аплодисменти от ценителите. Подходящ фон за уникалната литературна среща бе подредената в залата Пролетна изложба на плевенските художници. На финала пред гостите се изви дълга опашка от почитатели, които очакваха да получат лични автографи, за да съхранят скъпи спомени от културното събитие.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Най-голямата серия от гравюри на Пикасо ще бъде показана в Бургас

Художествените произведения ще бъдат изложени на 14 юли в Културния център "Морско казино" при строго спазване на всички охранителни мерки

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес