Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Критични рецензии предизвика литературният дебют на Том Ханкс

В СБЛЪСЪК С КРИТИКАТА

Критични рецензии предизвика литературният дебют на Том Ханкс

След повече от четири десетилетия в Холивуд, звездата реши да разкрие в книга тайните около процеса на създаване на блокбъстър, позовавайки се на собствения си опит с романа си "Създаването на още един голям филмов шедьовър"

Том Ханкс (Снимка: АП/БТА)

Американският актьор Том Ханкс, който има над 80 филма зад гърба си и две награди "Оскар", дебютира на нова сцена - литературната, като издаде първия си роман. След повече от четири десетилетия в Холивуд, звездата от хитови продукции като "Форест Гъмп" и "Спасяването на редник Райън" реши да разкрие в книга тайните около процеса на създаване на блокбъстър, позовавайки се на собствения си опит. За първи път той се снима във филм през 1980 г.

Дебютният му роман "Създаването на още един голям филмов шедьовър" ("The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece") дава представа на читателите за целия процес около създаването на продукция - от подготовката на концепция през разработването и адаптирането на сценария, до планирането на снимките и получаването на гаранции, че проектът няма да се провали на финалната права. Кой е по-наясно с всичко това от Том Ханкс, който може да се похвали със завиден опит в Холивуд?

Дебютният роман на Том Ханкс "Създаването на още един голям филмов шедьовър" ("The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece") влезе в сблъсък с литературните критици (Снимка: АП/БТА)

Оказа се, че критиката не е особено доволна от начина, по който актьорът представя в романа си какво се случва около всяка нова продукция. Рецензиите за литературния дебют на Ханкс не са особено ласкави, информират от БТА.

Според Дейвид Секстън от в. "Сънди таймс" първият роман на актьора е "тромав", а за Тим Адамс от в. "Обзървър" авторът е успял да улови в книгата си "суетата на Холивуд, но не притежава екранната му способност да вдъхва живот на героите". Александра Джейкъбс, която пише за в. "Ню Йорк таймс", е на мнение, че в първия си роман Том Ханкс е наблегнал доста на детайлите, "причудливо разказвайки за създаването на филм в стил "Марвел".

От ефира на Би Би Си холивудската звезда се обърна към критиците и каза, че реакциите им "не са справедливи". Той подчерта, че язвителните отзиви не го притесняват, тъй като от години е в публичното пространство и се е научил да не обръща особено внимание. Том Ханкс обясни също, че актьорската работа означава, че може да се справи с всяка критика.

Известният актьор обаче не крие, че дебютният му роман е публикуван, без да премине през обичайната процедура на одобрение от издателите, каквато е практика при писатели, които се опитват да пробият на пазара. Ханкс не смята, че трябва да се извинява за това.

Февруари 2023 г. Том Ханкс на трибуна преди футболен мач от Висшата лига на Англия в Бирмингам (Снимка: АП/БТА)

Актьорът е убеден, че книгата му "ще живее и умре заради собствената си способност да забавлява и просвещава публиката".

Още

"Рядък модел" - подписано от Том Ханкс

"Рядък модел" - подписано от Том Ханкс

На повече от 400 страници Том Ханкс представя създаването на блокбъстър не като планиран процес, а като хаотична поредица от щастливи и нещастни случайности.

"Никой не знае как се прави филм, въпреки че всички си мислят, че са наясно с това", добавя авторът. "Направил съм много филми (и мисля, че четири от тях са доста добри) и все още съм изумен как се създават филмите. Целият процес е чудо...", казва Ханкс пред Би Би Си.

Романът му "Създаването на още един филмов шедьовър" обхваща няколко десетилетия, като разглежда и как се е променила американската култура през този отрязък от време. Историята започва в САЩ след Втората световна война и продължава до наши дни. В романа са включени поредица от оригинални комикси, също написани от самия Ханкс и илюстрирани от Робърт Сикоряк.

Всъщност идеята за написването на книгата е на редактора на Ханкс - Питър Гедърс, който предлага на актьора да напише история с акцент Холивуд. Тема, много близка и съвсем позната за звездата от "Форест Гъмп". В интервю за "Атлантик" Том Ханкс разказа, че е преодолял първоначалното си нежелание да пише за бизнеса, като е осъзнал, че иска да покаже, че създаването на филми "не е така лесно, колкото изглежда; толкова е трудно, че пречупва хората".

Снимка: Getty Images

"Всеки герой в книгата прави нещо, което съм преживял, докато съм снимал филм, открил съм философия или съм научил важен урок", казва Ханкс пред изданието "Пийпъл". "Дори глупавите моменти са вид каскадьорски номер, който съм направил, или грешка, която съм допуснал".

"Пишех между филмите, пишех, където и да бях, в самолета, вкъщи, по време на ваканция, в хотелски стаи, през дългите уикенди, когато не работех", разказва той. "Пиша, защото имам твърде много истории в главата си. И е забавно", допълва актьорът. Том Ханкс казва, че "винаги" е писал "под една или друга форма".

"Създаването на още един голям филмов шедьовър" е първият му роман, а през 2017 г. на книжния пазар излезе сборник с негови разкази, озаглавен "Рядък модел". Той съдържа 17 разказа, като общото между тях са пишещите машини. Том Ханкс ги колекционира, като има повече от 100 модела.

Още

10 фантастични книги, които ще ви пренесат в нови светове

10 фантастични книги, които ще ви пренесат в нови светове

Още

„Хагабула“ на Тодор П. Тодоров получи националната награда за български роман на годината „13 века България“

„Хагабула“ на Тодор П. Тодоров получи националната награда за български роман на годината „13 века България“

Още

Иван Гарелов представя книгата си „Рокендрол, шпионаж и… последен валс“ на 16 май

Иван Гарелов представя книгата си „Рокендрол, шпионаж и… последен валс“ на 16 май

Още

Анна Мария Петрова-Гюзелева отбелязва с книга 45 години от дебюта си като актриса

Анна Мария Петрова-Гюзелева отбелязва с книга 45 години от дебюта си като актриса

Още

Книга на фокус: "Затворисърце" от Константин Трендафилов

Книга на фокус: "Затворисърце" от Константин Трендафилов

Още

"Дървеници" от Мартина Видаич, който спечели Наградата за литература на Европейския съюз

"Дървеници" от Мартина Видаич, който спечели Наградата за литература на Европейския съюз

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, посветени на пророка Давид, написани върху пергамент

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика

Парижките букинисти остават по кейовете на Сена по време на Олимпиадата

След дълга полемика френският президент реши търговците на стари книги, които традиционно се разполагат по брега на реката от 17-и век, да не се местят

Документ, написан от японски военачалник през 16-и век, беше разчетен в музея Химеджи

Смята се, че писмото е изпратено до високопоставен самурай през периода Едо